• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseLandbrugPolitik og eksport27. 04. 2023 | Mikkel Bækgaard

196 mio. kr. skal gøre kendt ovnfunktion til et stærkt våben i klimaomstillingen

Forskning og uddannelseLandbrugPolitik og eksport27. 04. 2023 By Mikkel Bækgaard

Med brug af brun raffinering – og især pyrolyse – kan klimaet skånes for millioner af tons CO2 i 2030, og samfundet kan få mere bæredygtig og grøn energi. Derfor annoncerer Fonden for Retfærdig Omstilling nu 196 mio. kr. til at udvikle bl.a. teknologien bag pyrolyse.

Pyrolysanlæg
Foto: Stiesdal SkyClean

Regeringen har fremrykket målet for Danmarks klimaneutralitet til 2045, og forude venter derfor en stor omstilling, hvor nye teknologier inden for brun raffinering – som pyrolyse og HTL – ventes at komme til at spille en betydelig rolle.

Især pyrolyse, som mange danskere kender som en rensefunktion i ovnen hjemme i køkkenet, vurderes af FN’s Klimapanel IPCC at være en central teknologi. Pyrolyseolie og pyrolysegas kan erstatte fossil olie og indgå i produktionen af bæredygtigt brændstof til fx fly. Samtidig produceres biokul, der kan binde CO2 fra den oprindelige biomasse over lang tid. Biokul kan fx oplagres eller anvendes i beton. Klimarådet har vurderet, at udrulning af teknologien i stor skala har potentiale til at reducere Danmarks udledning med op til 2 mio. tons CO2 i 2030.

Med den politiske Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug blev det i 2021 besluttet at øremærke 196 mio. kr. fra Fonden for Retfærdig Omstilling til at udvikle brun bioraffinering såsom pyrolyse.

Midlerne fra fonden bliver udmøntet af et indstillingsudvalg med 14 medlemmer, der har erhvervsmæssig indsigt og teknisk ekspertise inden for klima- og energiområdet. Formand for indstillingsudvalget er Peter Hansen, der er CEO for energiteknologi-virksomheden Welltec:

”Brun bioraffinering er en helt central teknologi, når det drejer sig om at konvertere rest- og affaldsprodukter fra fx landbruget til grøn energi og kulstof, som kan optage CO2. Især pyrolyse har et kæmpestort potentiale i klimaomstillingen, men lige nu er teknologien stadig på demonstrationsniveau. Vi har brug for forskning og innovation, så teknologien kan udvikles og kommercialiseres, og der hurtigst muligt kan skabes et marked. Den udvikling skal midlerne fra Fonden for Retfærdig Omstilling sætte fart på.”

Grønt brændstof og CO2-lagring

Ved pyrolyse brændes rest- og affaldsprodukter fra landbrugs- og affaldssektoren, fx gylle, halm, slam fra spildevand og restfibre fra biogasproduktion, ved høj temperatur. I processen udskilles pyrolyseolie og -gas, som kan blive til bæredygtigt brændstof, fx i fly. Et andet restprodukt, biokul, kan lægges i store kulstoflagre, hvor det binder CO2. Materialet kan fx også benyttes i produktion af beton eller til stormflodsbeskyttelse i byområder.

Medlem af indstillingsudvalget for Fonden for Retfærdig Omstilling Svend Elberg Thomsen, der er klimachef i energiselskabet Norlys, understreger behovet:

“Pyrolyse er genialt, fordi vi kobler forskellige sektorer sammen, som kan hjælpe hinanden med at blive grønne. Vi håber, at de 196 mio. kr. kan få sat gang i store anlæg, som på sigt kan bære sig selv økonomisk og hjælpe klimaet i stor skala”.

Små, mellemstore og store virksomheder, offentlige aktører, klynger, GTS’er, videninstitutioner, konsortier eller partnerskaber samt andre relevante aktører kan søge midlerne fra Fonden fra Retfærdig Omstilling. Midlerne kan bruges til forsknings- og udviklingsaktiviteter, forprojekter og investeringer i bygninger og anlæg mv. Vurderingen er, at der ligger op mod 1.000 nye arbejdspladser i den nye sektor. Det stiller krav om efteruddannelse og omskoling, og derfor kan projekter også få støtte til kompetenceløft af arbejdskraft.

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Landbrug, Politik og eksport

Seneste nyt fra redaktionen

Verdens eneste cocktail bar som serverer 100 pct. økologiske cocktails ligger i København – nu med guldmærke fra Fødevarestyrelsen

DrikkevarerFoodserviceØkologi og bæredygtighed23. 09. 2025

Siden den 1. maj har VELOUR budt gæster velkommen til en cocktailoplevelse i hjertet af København – og modtagelsen har været overvældende positiv. Nu har baren fået det økologiske guldmærke. Bag VELOUR står Nicolai, Jonas og Emil, som både har rødder i Michelin-køkkener og high-end cocktailbarer,

NOLO Collective køber det danske drikkevarebrand Lillow

Detailhandel og en grosDrikkevarerMiljø og sundhed23. 09. 2025

NOLO Collective, en af Nordens førende importører og forhandlere af alkoholfrie drikkevarer, udvider sin portefølje med endnu en innovativ aktør på markedet i form af Lillow. Dermed styrker NOLO Collective deres position som en af de førende aktører på det nordiske marked for mindful

Flere bælgfrugter på danskernes tallerkener

AktueltFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed23. 09. 2025

Danskerne har fået smag for linser, bønner og ærter. Faktisk spiser de mest flittige forbrugere i dag omkring 10 gram bælgfrugter om dagen. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, som DR har fået indblik i. Sidst de lavede samme undersøgelse for otte år siden spiste

Stor stigning i antal svanemærkede kantiner

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed23. 09. 2025

På halvandet år har over 30 kantiner opnået en certificering med Svanemærket, og der er nu i alt mere end 80 svanemærkede kantiner, hospitalskøkkener og andre spisesteder rundt om i landet.  Interessen for at styrke miljø- og klimaindsatsen inden for kantiner og andre storkøkkener er fortsat

Orkla og stjernekok med i globalt partnerskab: Vil lave mad ud af CO₂

Forskning og uddannelseFødevareproduktionTop23. 09. 2025

Orkla Danmark er gået med i et partnerskab, der skal udvikle fremtidens proteinrige fødevarer baseret på CO₂ – en teknologi, som potentielt kan brødføde mere end en milliard mennesker. Arbejdet foregår i et konsortium, der finansieres af Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden. Også stjernekokken

Jeppe Møller-Herskind bliver ny administrerende direktør i HORESTA

AktueltFoodservicePolitik og eksport18. 09. 2025

HORESTA har forfremmet Jeppe Møller-Herskind til administrerende direktør. Som vicedirektør har han gennem de seneste år været en central del af organisationens medlemsvækst og kommercielle udvikling. Han har desuden været branchens synlige stemme i medierne på mange af de politiske dagsordener.

Normal-kantine vinder Kantineprisen 2025

FoodserviceMesser og konferencerTop18. 09. 2025

Danmarks bedste kantine ligger i Hedensted hos Normal A/S. I hvert fald, hvis man spørger Landbrug & Fødevarer, der mandag kunne afsløre vinderen vinderen af Kantineprisen 2025. Der var feststemning og faglig stolthed, da Landbrug & Fødevarer samlede fødevarebranchen til

De Samvirkende Købmænd: Danskerne vil have lavere moms på fødevarer – og det kan sagtens lade sig gøre

Detailhandel og en grosPolitik og eksport18. 09. 2025

Fødevarepriserne har pil opad, og det rammer danskerne på pengepungen. Det er oplagt at lette momsen på fødevarer – og det kan endda nemt finansieres: Skal momsen på fødevarer sænkes til 15 pct., skal momsen på andre varer som f.eks. cykler og elektronik hæves med blot 1,6 pct. Det viser nye

I kamp for danskernes yndlingsfrugt: Danske butikker i fælles front for bananen

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMarkedsføringMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 09. 2025

Coop, Netto, Rema 1000 og Lidl sender fælles opfordring til kunderne: Køb Fairtrade-bananer – for bondens løn og bananens fremtid. For første gang nogensinde går de største danske dagligvarekæder – Coop, Netto, Rema 1000 og Lidl – sammen i en fælles kampagne, der opfordrer danskerne til at

Grønt Marked inviterer til premiere på Biodiversitetsfestival

AktueltFrugt og grøntMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 09. 2025

Gæsterne kan smage, lytte, lære og opleve mangfoldigheden, når biodiversiteten på den københavnske madscene fejres for første gang. Mere end 30 producenter, landmænd, kokke, bagere, bryggere, biavlere, møllere, slagtere, pølsemagere og ostemagere samles til festival på Skjolds Plads d. 21.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Så er det nu eller aldrig

  • Busch Vakuumteknik A/S

    OTTO Digital Services til systemer

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Ny butikschef i Dagrofa Foodservice Herning har stort lokalt kendskab

  • DENIOS ApS

    Sådan får du op til 50 % mere lagerkapacitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions fremviser avancerede produkter fra Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions på LabDays

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Sommerklassikere som grillpølser og flødeis er fortsat meget populære

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Guide: Hvornår skal du reparere vs. udskifte din vakuumpumpe?

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Verdens eneste cocktail bar som serverer 100 pct. økologiske cocktails ligger i København – nu med guldmærke fra Fødevarestyrelsen

    23.09.2025

  • NOLO Collective køber det danske drikkevarebrand Lillow

    23.09.2025

  • Flere bælgfrugter på danskernes tallerkener

    23.09.2025

  • Stor stigning i antal svanemærkede kantiner

    23.09.2025

  • Orkla og stjernekok med i globalt partnerskab: Vil lave mad ud af CO₂

    23.09.2025

  • Jeppe Møller-Herskind bliver ny administrerende direktør i HORESTA

    18.09.2025

  • Normal-kantine vinder Kantineprisen 2025

    18.09.2025

  • De Samvirkende Købmænd: Danskerne vil have lavere moms på fødevarer – og det kan sagtens lade sig gøre

    18.09.2025

  • I kamp for danskernes yndlingsfrugt: Danske butikker i fælles front for bananen

    18.09.2025

  • Grønt Marked inviterer til premiere på Biodiversitetsfestival

    18.09.2025

  • MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

    16.09.2025

  • Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

    16.09.2025

  • Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

    16.09.2025

  • Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

    16.09.2025

  • Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

    16.09.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik