• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Detailhandel og en grosDrikkevarerMarkedsføring27. 09. 2017 | Peter Friis

Iværksættere skal sætte iværk

Detailhandel og en grosDrikkevarerMarkedsføring27. 09. 2017 By Peter Friis

– Jeg vidste allerede fra start, at jeg skulle sælge på et tidspunkt, fortæller Peter Schaltz
Professor Anders Drejer mener modsat politikere, at flere iværksættere bør sælge virksomheden, når evnerne til at udvikle firmaet mangler. I stedet skal de fokusere på nye virksomheder, der vil øge væksten.

Danmark er fyldt med iværksættere, der har gode forretningsidéer, men modsat de politiske intentioner om, at iværksættere skal vokse sig store, er det sjældent en god idé for grundlæggeren at drive og udvikle forretningen på den lange bane. Det mener professor Anders Drejer, der pointerer, at Danmark går glip af værdifuld vækst, fordi iværksættere bruger tiden forkert.
– Lykken for mange iværksættere er at sætte nye virksomheder i spil, men ikke så meget at udvikle og køre driften af ældre, mere modne virksomheder. Det betyder, at virksomhederne ikke bliver drevet optimalt, og samtidig får iværksætterne ikke mulighed for at starte nye virksomheder, der ellers kan drive samfundsvæksten frem, fortæller Anders Drejer, der påpeger, at det er blandt SMV’er og iværksættere, at arbejdspladserne bliver skabt i Danmark.

Vinfirma solgt til medarbejderne
Ifølge professoren er det allerede fra en virksomheds grundlæggelse en god idé, at iværksætteren har en klar exitstrategi. Det var netop, hvad Peter Schaltz, der driver Østjysk Vinforsyning, havde, da han satte sig i ejerstolen for over 12 år siden.
– Jeg vidste allerede fra start, at jeg skulle sælge på et tidspunkt, og overdragelsen til tre ledende medarbejdere, der effektueres 1. oktober, har været undervejs i en del år. Det er vigtigt at involvere medarbejdere i driften løbende, fordi det samlet set motiverer mere og skaber de bedste resultater, mener Peter Schaltz, der også påpeger, at det er vigtigt, at den tidligere ledelse er helt ude af den operationelle ledelse af virksomheden, når den formelle overdragelse finder sted.

Intern overtagelse har flere fordele
Ifølge Anders Drejer er det fornuftigt at sælge virksomheden til betroede medarbejdere. I hvert fald, hvis ejeren gerne ser virksomheden udvikle sig på den lange bane. – Ved en intern overtagelse kommer der nye øjne på forretningen, og da virksomheden stadig er ejerledet, er det ofte stadig forretningens langsigtede mål, der er for øje. Samtidig er det ofte også nemmere at holde en god motivation og stemning internt i organisationen, mens det åbenlyse minus er, at der ikke kan hentes de synergier og konkurrencefordele, der er mulighed for ved eksempelvis en konkurrentovertagelse.
– Det er også en mulighed, at en kapitalfond køber virksomheden, men det er ofte med et kort sigte for øje, hvor bundlinjen skal forbedres for at gøre sig klar til salg uden at skele synderligt til udviklingen på langt sigt. Virksomheder er ofte mindre levedygtige, når kapitalfonde sælger igen, fortæller Anders Drejer.
Det er branchespecifikt hvilken overdragelsesform, der er bedst, men for især SMV’er er det ifølge professoren ofte mest hensigtsmæssigt at lave en intern overdragelse som i tilfældet med Østjysk Vinforsyning. De små virksomheder er ofte kendetegnet ved en stærk virksomhedskultur, hvor medarbejderne arbejder for fællesskabet, og det kan lide skade både ved overtagelse af en kapitalfond eller konkurrerende virksomhed.
Peter Schaltz indtræder som menigt bestyrelsesmedlem hos Østjysk Vinforsyning og starter en ny virksomhed, Schaltz Firmagaver, hvor virksomhedsejeren i samarbejde med Østjysk Vinforsyning ser muligheder for et nyt koncept.

Skrevet i: Detailhandel og en gros, Drikkevarer, Markedsføring

Seneste nyt fra redaktionen

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Rekord i antal julebryg

AktueltDrikkevarer11. 12. 2025

Aldrig før har der været så mange forskellige julebryg at vælge imellem som denne jul. Desuden er paletten af julebryg i 2025 den mest farverige. Danske øl-nydere kan glæde sig over, at de har rekordmange julebryg at vælge imellem i december 2025. Hele 219 forskellige julebryg står på

NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

KonfektureTop11. 12. 2025

Fra d. 10. december kan kunderne i alma madmarked smage på fremtidens fødevarer fra innovationscenteret Spora, grundlagt af kokken Rasmus Munk. Det første projekt, der bliver præsenteret, er chokoladealternativet NOTCH, udviklet af mask, et restprodukt fra ølbrygning. Rasmus Munk lancerede i

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik