• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelse14. 02. 2018 | Dann Bjarke Jensen

Forskning med forbrugerne som udgangspunkt

Forskning og uddannelse14. 02. 2018 By Dann Bjarke Jensen

Testperson i Physiology Lab. Foto: Lene Hundborg Koss.

Future Consumer Lab (FCL), sætter forbrugerne i centrum for udviklingen af fødevarer.  Forskerne på Københavns Universitet kan hjælpe fødevareindustrien med at udvikle innovative produkter og samfundet med at bekæmpe underernæring og fedme

Vil vi spise flere grønsager eller mere fisk, hvis de indgår i måltider med mere komplekse smage, som i højere grad er designet til at stimulere appetitten? Hvilke aroma-komponenter, visuelle faktorer og teksturer kan man ændre på, så folk ikke kommer til at overspise? I det nye Future Consumer Lab (FCL) ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet kan forskerne dykke ned i, hvad der sker med vores spiseadfærd, når man ændrer på forskellige parametre i vores fødevarer eller det miljø, vi befinder os i, når vi spiser. Laboratoriet har ca. 25 forskere tilknyttet.

Smagsdommerpanelet smager på kaffe.

– Efter en ombygning råder vi nu over en række nyindrettede lokaler og nyt udstyr, der betyder, at vi bliver bedre i stand til at sætte mennesket og forbrugerne i centrum i forhold til fødevarer, siger professor Wender Bredie, som leder sektionen Design og forbrugeradfærd på Institut for Fødevarevidenskab (FOOD).
Forskningen kan fx hjælpe fødevareindustrien til at designe mere innovative produkter og skabe bedre betingelser for bekæmpelse af livsstilssygdomme.
– Det unikke er, at Future Consumer Lab linker forbrugervidenskab med ernæringsvidenskab, aromavidenskab samt den udforskende gastronomi, som alle er discipliner, hvor Institut for Fødevarevidenskab i forvejen råder over dygtige forskere med stærke kompetencer. Derudover samarbejder vi med andre institutter på Københavns Universitet – ikke mindst Institut for Idræt og Ernæring, siger Wender Bredie.

Vinklen der mangler
Forbrugervidenskaben har ifølge Wender Bredie været nedprioriteret, hvilket har haft konsekvenser i fx ældreplejen – og formentlig også har betydet, at vi har udviklet nogle uheldige spisevaner. For mens ernæringsvidenskaben sigter mod at sammensætte mad og måltider på en fornuftig måde set ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt, har der ikke været nok fokus på, hvad forbrugerne ønsker at spise eller på, hvad sammensætningen af mad og måltider betyder for hvor store mængder, vi spiser. I nogle forbrugergrupper vil det være til gavn for samfundet, hvis vi kan få folk til at spise mere, mens man i andre gerne vil have dem til at spise mindre.

– Ved at forske i madens velsmag og den kontekst, der omgiver maden, forventer vi at kunne hjælpe fødevare- og cateringindustrierne med at skabe bedre mad og måltider, siger professor Wender Bredie fra Institut for Fødevarevidenskab. Foto: Jakob Helbig.

– Fx bringer vi masser af måltider ud til ældre, der ikke selv kan lave mad, men vores forskning viser, at ca. halvdelen af denne forbrugergruppe smider op til 20 % af maden væk. Det sker, selvom maden opfylder alle krav til god ernæring. Det skyldes blandt andet, at vi ikke har haft nok fokus på også at skabe velsmag eller tænkt over den kontekst, der er omkring maden, samt hvad de svageste ældre kan og vil spise, siger Wender Bredie.
Mange i denne forbrugergruppe er fejl- eller underernærede og dermed i risiko for funktionstab og sygdom.

Virtual Reality sender testpersoner på spiserejser
Future Consumer Lab råder over Virtual Reality-udstyr, der bruges til at udforske vores sanseapparat i forhold til mad.
– I vores Simulation Lab kan vi sætte testpersoner ind i forskellige scenarier – fx et madmarked i Kina, hvor du som fødevareproducent vil kunne se, hvordan dit nye produkt klarer sig her. Vi vil kunne studere, hvordan forskellige kontekster påvirker testdeltagerne til at interagere med forskellige typer af fødevarer, siger Wender Bredie.
FCL benyttes også af studerende på kandidatuddannelsen Fødevareinnovation og sundhed, der lærer om, hvor vigtig forbrugervidenskab er, når man udvikler nye produkter.
– Vores Observation Lab findes i to udgaver – et for forskere og fødevareindustri samt et, hvor de studerende kan køre tests og prøve deres hypoteser af. Observation Lab for de studerende ligger i tæt forbindelse med Gastro Lab, som er udstyret som et forsknings-storkøkken. Det giver optimale muligheder for at arbejde med innovative ingredienser og måltider, nye smage og lokale råvarer i nye fødevaresammenhænge, siger Wender Bredie.

Syv laboratorier
Future Consumer Lab råder over syv laboratorier:
Simulation Lab, hvor man kan skabe forskellige scenarier ved hjælp af Virtual Reality, herunder lyde, temperaturer og visuelle omgivelser. Via de virtuelle scenarier kan forskerne undersøge, hvordan kontekstuelle faktorer påvirker fødevarepræferencer, valg af produkter, lyst til at spise og måske også appetit. Et scenarie kan fx være, at man opholder sig ved en isbod på Copacabana – føler varmen, hører og ser strandgæsterne bevæge sig rundt, mens man vælger den is, man har lyst til at spise.
Flavour Lab, hvor forskerne kan karakterisere centrale smagskomponenter, så man ud fra resultaterne kan arbejde med de stoffer, som er vigtige for velsmagen i fødevarer. Dette gøres ved stikprøveudtagning af flygtige og ikke-flygtige forbindelser, adskillelse og identifikation af dem for at vurdere, hvilke forbindelser der bidrager til positiv fødevaresmag eller off-flavours. Flavour Lab er koblet op til Sensory Lab med smags- og duftdommerpanelet, og resultaterne kan bruges i Physiology Lab.
Physiology Lab, hvor man kan måle testpersoners emotionelle respons på fødevarer ved at sætte sensorer på kroppen. Materiellet kan flyttes ind i Simulation Lab, så man også kan måle respons i et Virtual Reality-skabt scenarie. Physiology Lab har også et olfaktometer, der kan udsende præcise mængder af dufte. Dermed kan man måle, hvor gode testpersoner er til at opfatte forskellige dufte, og se hvordan de agerer i forhold til duftene.
Sensory Lab, der arbejder med at måle de kvalitetsegenskaber i fødevarer og måltider, som man kan registrere med sanserne. Arbejdet gennemføres af trænede paneler, herunder et smags- og duft-dommerpanel. Sensory Lab laver forsøgsdesign og udfører blind tests til brug for både forskning og fødevareerhvervet. Laboratoriet har i forbindelse med ombygningen fået udvidet kapaciteten og kan nu gennemføre præference- og acceptmålinger med op til 20 forbrugere ad gangen. Udover at teste forskellige fødevarer og ingredienser ved hjælp af forbrugertests eller tests udført ved hjælp af smags- og duft-dommerpanelet arbejder laboratoriet også med at udvikle nye hurtige testmetoder.
Observation Lab – Research, hvor der forskes i, hvordan vi agerer i forhold til forskellige omgivelser samt præsentationer af mad og måltider.  Laboratoriet er udstyret med kamaraer, som kan zoomes ind på en forbruger, der vælger mad fra en buffet eller spiser et måltid fra en tallerken. Buffet-studier foregår i et rum, som kan dekoreres til forskellige spisesituationer, og hvor måltidet kan indrettes efter forskellige æstetiske og sensoriske principper. I studierne vil man kunne opnå indsigt i, hvordan forbrugere udvælger og spiser måltidet i relation til det visuelle, tekstur og smagsegenskaber samt små implicitte budskaber kendt som ”nudging”. Observation Lab er tæt knyttet til den udforskende gastronomi i Nordic Food Lab samt til Gastro Lab, hvor test-maden forberedes. Laboratoriet bruges fortrinsvis af forskere og samarbejdspartnere i fødevareindustrien.
Observation Lab – Education, der bruges på samme måde som ovenfor, men fortrinsvis til undervisning af studerende på kandidatuddannelsen Fødevareinnovation og sundhed.
Gastro Lab er et avanceret forskningskøkken, hvor den mad, der skal serveres i Observation Lab, forberedes.

Kaffens vej gennem Future Consumer Lab:
Et eksempel kunne være en virksomhed, der producerer kaffe, gerne vil undersøge kaffens egenskaber nærmere med henblik på produktudvikling.
I Flavour Lab kan man finde ud af, hvilke smagskomponenter, der giver kaffen dens aroma og smag. Man kan undersøge vigtigheden af enkelt-komponenter i forhold til velsmag, men også i forhold til afsmag.
I Simulation Lab kan man undersøge, hvordan kaffen opleves i forskellige scenarier: På cafeen, på stranden, i hjemlige omgivelser.
I Physiology Lab kan man undersøge, hvordan billeder af kaffen eller selve kaffen påvirker testpersonerne emotionelt, og hvordan man indlærer præferencer. Ved hjælp af et olfaktometer kan man også teste duftoplevelse, og fx teste højkvalitetskaffe mod kaffe af en ringere kvalitet.
I Sensory Lab kan man lave kontrollerede smagsdommertests med et trænet smags- og duft-dommerpanel, som kan vurdere kaffens sensoriske egenskaber som smag, temperatur og mundfylde samt forskellige associative indtryk. Resultaterne kan sammenlignes med resultaterne fra Flavour Lab.
I Observation Lab kan man ved hjælp af testpersoner undersøge en række forhold, der har med forbrugervalg at gøre. Hvad præsentationen af kaffen betyder for indtaget, hvad tidspunktet på dagen betyder, hvad tilbehøret betyder, temperaturen etc.

 

Skrevet i: Forskning og uddannelse

Seneste nyt fra redaktionen

Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

Foodservice18. 12. 2025

Norrlyst Koncernen tager næste store skridt i sin vækstrejse og opkøber de resterende ejerandele i Cadence Group, hvilket betyder, at koncernen nu ejer 100% af det populære brunch- og bagerikoncept. Cadence Group driver i dag fire restauranter samt en fabrik i Herlev og er kendt for at levere

100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram har åbnet en ny ansøgningsrunde til en pulje med 100 millioner kroner. De 100 millioner kroner skal gå til projekter, der kan styrke den grønne omstilling af den danske fødevaresektor. Puljen kan søges frem til 19. februar 2026. Godt grønt nyt til de

Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

AktueltPolitik og eksport18. 12. 2025

Food Nation markerede den 15. december 2025 den officielle åbning af fødevareklyngens Visitor Centre i København i nye fysiske rammer. Det opdaterede og udvidede udstillingsvindue præsenterer det ypperste inden for danske fødevareløsninger, bæredygtig innovation og globalt samarbejde. Ved

Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

AktueltFødevareproduktionLandbrug18. 12. 2025

For dansk landbrug har 2025 været et fremragende år drevet af husdyrproduktion og en god høst. Men begyndende prisfald og strammere politiske krav kan hurtigt skubbe til balancen. Fremtiden kræver heftige investeringer og tilpasninger, hvis dansk landbrug skal fastholde sin stærke

Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

I juni blev Sundskolen i Nykøbing Falster den eneste folkeskole på Lolland-Falster, som kom med i det nationale skolemadsforsøg, hvor 191 skoler over hele landet afprøver skolemad. Skolemadsforsøget blev sat i gang i november og har indtil nu været en stor succes. Formålet med skolemadsforsøget

Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme

Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

FødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Brancheorganisationen FødevareDanmark frygter konsekvenserne af den nye kvælstofaftale. Sammen med seks andre organisationer fra landbrugs- og fødevareerhvervene opfordrer organisationen til, at den grønne trepart sættes på pause, indtil konsekvenserne er fuldt belyst. Det er stort set umuligt

Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport16. 12. 2025

Det danske pant- og retursystem bliver undergravet af EU-krav om genpåfyldelige emballager, der vil lukke størstedelen af Danmarks mikrobryggerier, mener Bryggeriforeningen. Fra 2030 pålægger EU alle supermarkeder og barer at sikre, at mindst 10% af deres emballager til øl, sodavand og

Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

AktueltDetailhandel og en grosMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Lidl Danmark har forpligtet sig til Science Based Targets Initiative (SBTi) og har validerede Net Zero-mål for 2050 – foruden validerede FLAG- og E&I-mål for 2034. Som Europas største dagligvarekæde er ambitionen, at Lidl vil være med til at vise vejen mod en verden, hvor der bliver tænkt på

CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

Brød og kagerTop16. 12. 2025

CBP fra Vejle, leverandør af råvarer til produktion af brød og kager, udvider nu sit hovedsæde med et topmoderne innovationscenter og fuldt udstyret bageri. Hvor brød dufter, finder mennesker hinanden – og nye ideer opstår for morgendagens brød og kager. Med det afsæt har CBP lavet et 250

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Nemco Machinery A/S

    Kendt leverandør til bagerier fusionerer med Nemco

  • Ardo NV Denmark Office

    En klassiker med rødder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Et tilbageblik på året der gik

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

    18.12.2025

  • 100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

    18.12.2025

  • Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

    18.12.2025

  • Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

    18.12.2025

  • Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

    18.12.2025

  • Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

    16.12.2025

  • Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

    16.12.2025

  • Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

    16.12.2025

  • Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

    16.12.2025

  • CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

    16.12.2025

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik