• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltDrikkevarer21. 10. 2025 | Mikkel Bækgaard

Vin kan også komme nordfra

AktueltDrikkevarer21. 10. 2025 By Mikkel Bækgaard

Selvom breddegraderne ligger højt mod nord, og klimaet er koldt, er vin fra Norge på vej op. For i små lommer med særlige mikroklimaer langs fjordene og især i Sydnorge er det faktisk muligt med produktion af druevin. Og kvaliteten er stigende, siger producenterne selv.

Dybt i det norske fjordlandskab er det faktisk muligt at dyrke vin, som man ser det her hos Baldersvoll vingård ved Sognefjorden. Foto: Mikkel Bækgaard

Kan man virkelig dyrke vindruer i et koldt land som Norge? Og kan der virkelig komme vin ud af det? 

For mange kan det at dyrke vin i et land som Norge lyde som lidt af en umulighed: Breddegraderne ligger højt, sæsonen er kort, og vinteren er lang og mørk.

Men det kan man godt, slår Albert Schamaun, der er ønolog og næstformand for Foreningen Norske Druedyrkere, fast. For trods alle odds spirer vinproduktionen i det norske – og det går faktisk hurtigere, end mange forestiller sig. I løbet af få år er antallet af vinavlere vokset, kvaliteten er stigende, og optimismen er til at tage og føle på.

“Der sker rigtig meget lige nu. Vi har haft en meget dynamisk udvikling de seneste fem år, “siger Albert Schamaun.

Lille branche med store ambitioner

Ifølge Albert Schamaun er den norske vinproduktion stadig beskeden i omfang. Foreningen anslår, at der i dag står omkring 150.000 vinstokke i hele landet – og kun tre producenter har mere end 15.000 til 20.000 stokke hver. Størstedelen af medlemmerne er hobbydyrkere, men en lille gruppe professionelle producenter driver udviklingen fremad.

“80 procent af dem, der er medlemmer, er hobbydyrkere. Og de resterende 20 procent har plantet 80 procent af stokkene,” forklarer han.

Det er især hvide druer – og ikke mindst den hårdføre Solaris – der klarer sig godt under de særlige klimaforhold. Kombinationen af lange, lyse sommerdage og forskellige mikroklimaer i fjorde og langs sydkysten gør det faktisk muligt at modne druer i store dele af det sydlige Norge.

“Breddegraderne skulle jo egentlig ikke tillade, at det var muligt. Men det handler om de forskellige klimaer rundt omkring i Norge. Det er for eksempel generelt relativt gunstige vilkår i den helt sydlige del – især ved kysten fra Kristianssand op mod Oslo og videre til Halden ved den svenske grænse. Længere mod nord, fx ved de vestnorske fjorde, er man afhængig af lokale, lune mikroklimaer, beskyttet af terrænet omkring vinmarkerne. Det er forudsætningerne,” siger Albert Schamaun.

Fjorden som varmekilde

Baldersvoll Vingård ved Sognefjorden er et konkret eksempel på, hvordan det kan lade sig gøre, også i lille skala. Her bor Leif Inge Husabø og hans hustru Iselin med deres to børn i et hus, som de har plantet omkring 750 vinstokke omkring – i et område med samlet set ca. 15.000 stokke.

“Vi ligger langt mod nord, men vi har masser af dagslys. Og fjorden varmer hele området op,” fortæller Leif Inge Husabø, mens han viser rundt mellem rækkerne af unge vinstokke, som blev plantet for bare få år siden.

Klimaet er dog ikke uden udfordringer – det kræver varme somre, og nogle år er høsten bedre end andre. Men netop de særlige forhold i fjorden giver en fordel. Hvor mange steder i Europa kæmper vinbønder mod svampesygdomme som meldug, oplever man på Baldersvoll næsten ingen problemer.

“Meldug har brug for mørke. Men her er der næsten lyst hele natten,” forklarer Leif Inge Husabø

Rondo, Solaris og mousserende vin

I vinmarkerne i Norge er det især den grønne drue Solaris, der dominerer – suppleret af rødvinsdruen Rondo og enkelte eksperimentelle sorter. De blå druer er dog vanskelige at modne i det kølige klima, så mange vælger i stedet at bruge dem til mousserende vin.

“Det, der er udfordrende – og altid har været det – er tanninstrukturen i de her hybriddruer. Resultaterne er helt klart bedst på hvidvin,” siger Albert Schamaun.

Leif Inge Husabø bekræfter til samme realitet, mens han viser rundt.

“Der bliver dyrket mere og mere hvidvin – og mere mousserende vin. Rondo fungerer ikke rigtig til rødvin her i vores område,” siger han.

Marked med potentiale – og barrierer

Selv om kvaliteten af de norske vine bliver bedre, står vinavlerne over for andre udfordringer end blot klimaet. Produktionen er stadig lille, og det er svært at skabe en egentlig økonomi i de små strukturer.

“Hvis jeg skal sige det med ét ord: udfordrende. Mængderne er en udfordring. Det samme er lovgivningen,” siger Albert Schamaun.

Det er nemlig svært at markedsføre og serverer sin vin i Norge, hvor alkoholreklamer er forbudt, og salg af vin er underlagt strenge restriktioner. De fleste producenter må derfor skabe omsætning gennem gårdsbesøg med rundvisninger, vinsmagninger og servering i forbindelse med mad – hvis de da har tilladelse til det. Enkelte producenter formår desuden at sælge sin vin via Vinmonopolet, mens flere forsøger at sælge til hoteller og restauranter.

“Vi i foreningen deltager i øjeblikket aktivt i processen med at få gjort gårdssalg af vin mulig i Norge,” siger Albert Schamaun.

Det gør også, at man mange steder satser på oplevelser og kvalitet frem for kvantitet. Det gælder også hos Baldersvoll:

“Hvis man begynder at sammenligne med vin til 100–200 norske kroner flasken, så er det håbløst. Det handler om kvalitet, kvalitet, kvalitet,” siger Leif Inge Husabø. 

På vej mod en norsk vinidentitet

Selvom norsk vin stadig befinder sig i sin spæde barndom, arbejder Foreningen Norske Druedyrkere dog med at definere særlige vinområder og oprindelsesbetegnelser. Det minder om den udvikling, som fx ciderproducenterne i Hardanger har været igennem tidlgiere.

“Vi er også i gang med at få Norge anerkendt som vinproducerende nation. Men alt det her er stadig i støbeskeen,” siger Albert Schamaun. 

Han mener, at de kommende år bliver afgørende for at forme en egentlig norsk vinidentitet – og at samarbejde med både danske og svenske kolleger bliver en vigtig del af rejsen.

Et spirende vinland i nord

At dyrke vin i Norge kræver viden, mod og en god portion optimisme. Men blandt producenterne er netop optimismen stærk.

“Vi ser lyst på fremtiden. Viljen er der, og potentialet vurderer jeg som godt til meget godt,” siger Albert Schamaun.

Vinmesse: Mød norsk vin i København

Er du blevet nysgerrig på, hvordan norsk vin smager, kan du møde Foreningen Norske Druedyrkere på Cool Climate Wine Summit d. 9.-11. januar 2026 i København. Her stiller foreningen og dens medlemmer op med smagsprøver og er klar til en snak om både de udfordringer og muligheder, der er i at dyrke vin i Norge.Mød også vinproducenter fra en lang række andre koldklimalande, fx Danmark, Luxemborg, Polen og dele af Tyskland. http://www.coolclimatesummit.com

Skrevet i: Aktuelt, Drikkevarer

Seneste nyt fra redaktionen

Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

Frugt og grøntKød, fisk og fjerkræ06. 11. 2025

Danish Crown har rundet 2,5 millioner solgte pakker hakket oksekød blandet med grønt det første år og har dermed overgået de oprindelige forventninger til produktet. I en tid hvor stigende fødevarepriser - herunder prisen på oksekød - er et varmt samtaleemne hen over de danske køkkenborde, kan

RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

Ikke kategoriseret06. 11. 2025

Virksomheden bag de populære økologiske frugt- og nøddebarer har de seneste år oplevet en stabil tocifret vækst i Danmark, Tyskland og Sverige samt en markant stigning i online-salget. For at imødekomme den voksende efterspørgsel og stimulere en fortsat vækst på de europæiske markeder, udvider

7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

AktueltDrikkevarerMarkedsføringMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 11. 2025

7-Elevens iværksætterforløb Innovation Corner, der blev lanceret sidste år, er blevet taget så godt imod, at kæden nu åbner op for en ny runde. Samtidig kommer det fjerde produkt fra første runde – en alkoholfri elektrolytdrik ’Dansevand’ – på hylderne. Sidste år deltog Dansevand, en alkoholfri

Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

AktueltFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrugRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed06. 11. 2025

Ved en højtidelig fejring hos Søren Wiuff i Lammefjorden lørdag den 1. november blev Årets Wiuff 2025 uddelt for allerførste gang. Prisen er opfundet og etableret af Lokale Fødevarer Danmarks stifter og formand, Jesper Zeihlund, og siden blevet medstiftet af HORESTA. Formålet med prisen er at hædre

Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

Frugt og grøntLandbrugMiljø og sundhedTop06. 11. 2025

I årevis har de arbejdet med jordforbedring via næringsrige kompostblandinger på en gård i Nordjylland. Resultatet er klart: Den sunde jord giver ikke bare sundere og stærkere grøntsager – men også bedre smag. På gården Ny Vraa i Tylstrup har man i årevis arbejdet med at udvikle og teste

Techmedia får ny ejer

AktueltFoodservice04. 11. 2025

Techmedia A/S, der blandt andet driver Fødevarekus og magasinet Food&Drink, er blevet købt af FrontMedia ApS, der dermed styrker positionen på markedet for fag- og branchemedier. Handelen er gennemført 6. oktober 2025, og begge selskaber fortsætter i deres nuværende

Wassim Hallal vinder hædersprisen som Kokkenes Kok

Foodservice04. 11. 2025

Kokkene har talt: Wassim Hallal er kåret som Kokkenes Kok 2024 – en af de største hædersbevisninger i dansk gastronomi. Prisen gives til en kok, der med talent, generøsitet og faglig styrke har gjort en særlig forskel for branchen. Den prestigefyldte pris blev overrakt ved Fonden Dansk Gastronomis

Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

FoodserviceMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed04. 11. 2025

På bare ti år er danske Too Good To Go blevet til et globalt eksempel på, hvordan teknologi, forretning og bæredygtighed kan trække i samme retning. Med over 130 millioner brugere og 500 millioner reddede måltider har virksomheden gjort kampen mod madspild til en hverdagsvane for brugere i over 20

Juleudgave af Food&Drink på gaden

AktueltFoodservice04. 11. 2025

Julen sig nærmer, og det betyder, at nyeste nummer af Food&Drink sætter fokus på julen og alle dens glæder. Læs blandt andet om spændende jule-nyheder, men kom også med til Aalborg for at besøge byens første Michelin-restaurant. Udover at drage nordpå og se på julen har Food&Drink også

Her er Danmarks bedste plantebaserede takeaway

FoodserviceFrugt og grøntMesser og konferencerMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed04. 11. 2025

Pico Pizza vandt Årets plantebaserede takeaway-måltid ved weekendens Plant Food Festival, hvor Dansk Vegetarisk Forening og Plantebranchen hyldede årets bedste plantebaserede madoplevelser på farten. Hvem laver landets bedste plantebaserede måltid to go? Det blev afgjort i weekenden, da

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor fødevaremesse med juletema kommer igen i år til Brande

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    06.11.2025

  • RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

    06.11.2025

  • 7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

    06.11.2025

  • Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

    06.11.2025

  • Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

    06.11.2025

  • Techmedia får ny ejer

    04.11.2025

  • Wassim Hallal vinder hædersprisen som Kokkenes Kok

    04.11.2025

  • Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

    04.11.2025

  • Juleudgave af Food&Drink på gaden

    04.11.2025

  • Her er Danmarks bedste plantebaserede takeaway

    04.11.2025

  • Sukaiba vinder ”Denmark’s Best Hotel Restaurant” for anden gang

    30.10.2025

  • En rigtig god kop kaffe er det nye personalegode

    30.10.2025

  • Dansk sommelier vinder den første udgave af Master of Port Scandinavia 2025

    30.10.2025

  • Når regler spænder ben for naturen: 16 nye anbefalinger til bedre biodiversitet i fødevaresektoren

    30.10.2025

  • Prestigefyldt kåring: Den danske Spiseguide hylder AOC som Årets Restaurant

    30.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik