• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltDrikkevarer21. 10. 2025 | Mikkel Bækgaard

Vin kan også komme nordfra

AktueltDrikkevarer21. 10. 2025 By Mikkel Bækgaard

Selvom breddegraderne ligger højt mod nord, og klimaet er koldt, er vin fra Norge på vej op. For i små lommer med særlige mikroklimaer langs fjordene og især i Sydnorge er det faktisk muligt med produktion af druevin. Og kvaliteten er stigende, siger producenterne selv.

Dybt i det norske fjordlandskab er det faktisk muligt at dyrke vin, som man ser det her hos Baldersvoll vingård ved Sognefjorden. Foto: Mikkel Bækgaard

Kan man virkelig dyrke vindruer i et koldt land som Norge? Og kan der virkelig komme vin ud af det? 

For mange kan det at dyrke vin i et land som Norge lyde som lidt af en umulighed: Breddegraderne ligger højt, sæsonen er kort, og vinteren er lang og mørk.

Men det kan man godt, slår Albert Schamaun, der er ønolog og næstformand for Foreningen Norske Druedyrkere, fast. For trods alle odds spirer vinproduktionen i det norske – og det går faktisk hurtigere, end mange forestiller sig. I løbet af få år er antallet af vinavlere vokset, kvaliteten er stigende, og optimismen er til at tage og føle på.

“Der sker rigtig meget lige nu. Vi har haft en meget dynamisk udvikling de seneste fem år, “siger Albert Schamaun.

Lille branche med store ambitioner

Ifølge Albert Schamaun er den norske vinproduktion stadig beskeden i omfang. Foreningen anslår, at der i dag står omkring 150.000 vinstokke i hele landet – og kun tre producenter har mere end 15.000 til 20.000 stokke hver. Størstedelen af medlemmerne er hobbydyrkere, men en lille gruppe professionelle producenter driver udviklingen fremad.

“80 procent af dem, der er medlemmer, er hobbydyrkere. Og de resterende 20 procent har plantet 80 procent af stokkene,” forklarer han.

Det er især hvide druer – og ikke mindst den hårdføre Solaris – der klarer sig godt under de særlige klimaforhold. Kombinationen af lange, lyse sommerdage og forskellige mikroklimaer i fjorde og langs sydkysten gør det faktisk muligt at modne druer i store dele af det sydlige Norge.

“Breddegraderne skulle jo egentlig ikke tillade, at det var muligt. Men det handler om de forskellige klimaer rundt omkring i Norge. Det er for eksempel generelt relativt gunstige vilkår i den helt sydlige del – især ved kysten fra Kristianssand op mod Oslo og videre til Halden ved den svenske grænse. Længere mod nord, fx ved de vestnorske fjorde, er man afhængig af lokale, lune mikroklimaer, beskyttet af terrænet omkring vinmarkerne. Det er forudsætningerne,” siger Albert Schamaun.

Fjorden som varmekilde

Baldersvoll Vingård ved Sognefjorden er et konkret eksempel på, hvordan det kan lade sig gøre, også i lille skala. Her bor Leif Inge Husabø og hans hustru Iselin med deres to børn i et hus, som de har plantet omkring 750 vinstokke omkring – i et område med samlet set ca. 15.000 stokke.

“Vi ligger langt mod nord, men vi har masser af dagslys. Og fjorden varmer hele området op,” fortæller Leif Inge Husabø, mens han viser rundt mellem rækkerne af unge vinstokke, som blev plantet for bare få år siden.

Klimaet er dog ikke uden udfordringer – det kræver varme somre, og nogle år er høsten bedre end andre. Men netop de særlige forhold i fjorden giver en fordel. Hvor mange steder i Europa kæmper vinbønder mod svampesygdomme som meldug, oplever man på Baldersvoll næsten ingen problemer.

“Meldug har brug for mørke. Men her er der næsten lyst hele natten,” forklarer Leif Inge Husabø

Rondo, Solaris og mousserende vin

I vinmarkerne i Norge er det især den grønne drue Solaris, der dominerer – suppleret af rødvinsdruen Rondo og enkelte eksperimentelle sorter. De blå druer er dog vanskelige at modne i det kølige klima, så mange vælger i stedet at bruge dem til mousserende vin.

“Det, der er udfordrende – og altid har været det – er tanninstrukturen i de her hybriddruer. Resultaterne er helt klart bedst på hvidvin,” siger Albert Schamaun.

Leif Inge Husabø bekræfter til samme realitet, mens han viser rundt.

“Der bliver dyrket mere og mere hvidvin – og mere mousserende vin. Rondo fungerer ikke rigtig til rødvin her i vores område,” siger han.

Marked med potentiale – og barrierer

Selv om kvaliteten af de norske vine bliver bedre, står vinavlerne over for andre udfordringer end blot klimaet. Produktionen er stadig lille, og det er svært at skabe en egentlig økonomi i de små strukturer.

“Hvis jeg skal sige det med ét ord: udfordrende. Mængderne er en udfordring. Det samme er lovgivningen,” siger Albert Schamaun.

Det er nemlig svært at markedsføre og serverer sin vin i Norge, hvor alkoholreklamer er forbudt, og salg af vin er underlagt strenge restriktioner. De fleste producenter må derfor skabe omsætning gennem gårdsbesøg med rundvisninger, vinsmagninger og servering i forbindelse med mad – hvis de da har tilladelse til det. Enkelte producenter formår desuden at sælge sin vin via Vinmonopolet, mens flere forsøger at sælge til hoteller og restauranter.

“Vi i foreningen deltager i øjeblikket aktivt i processen med at få gjort gårdssalg af vin mulig i Norge,” siger Albert Schamaun.

Det gør også, at man mange steder satser på oplevelser og kvalitet frem for kvantitet. Det gælder også hos Baldersvoll:

“Hvis man begynder at sammenligne med vin til 100–200 norske kroner flasken, så er det håbløst. Det handler om kvalitet, kvalitet, kvalitet,” siger Leif Inge Husabø. 

På vej mod en norsk vinidentitet

Selvom norsk vin stadig befinder sig i sin spæde barndom, arbejder Foreningen Norske Druedyrkere dog med at definere særlige vinområder og oprindelsesbetegnelser. Det minder om den udvikling, som fx ciderproducenterne i Hardanger har været igennem tidlgiere.

“Vi er også i gang med at få Norge anerkendt som vinproducerende nation. Men alt det her er stadig i støbeskeen,” siger Albert Schamaun. 

Han mener, at de kommende år bliver afgørende for at forme en egentlig norsk vinidentitet – og at samarbejde med både danske og svenske kolleger bliver en vigtig del af rejsen.

Et spirende vinland i nord

At dyrke vin i Norge kræver viden, mod og en god portion optimisme. Men blandt producenterne er netop optimismen stærk.

“Vi ser lyst på fremtiden. Viljen er der, og potentialet vurderer jeg som godt til meget godt,” siger Albert Schamaun.

Vinmesse: Mød norsk vin i København

Er du blevet nysgerrig på, hvordan norsk vin smager, kan du møde Foreningen Norske Druedyrkere på Cool Climate Wine Summit d. 9.-11. januar 2026 i København. Her stiller foreningen og dens medlemmer op med smagsprøver og er klar til en snak om både de udfordringer og muligheder, der er i at dyrke vin i Norge.Mød også vinproducenter fra en lang række andre koldklimalande, fx Danmark, Luxemborg, Polen og dele af Tyskland. http://www.coolclimatesummit.com

Skrevet i: Aktuelt, Drikkevarer

Seneste nyt fra redaktionen

Vin kan også komme nordfra

AktueltDrikkevarer21. 10. 2025

Selvom breddegraderne ligger højt mod nord, og klimaet er koldt, er vin fra Norge på vej op. For i små lommer med særlige mikroklimaer langs fjordene og især i Sydnorge er det faktisk muligt med produktion af druevin. Og kvaliteten er stigende, siger producenterne selv. Kan man virkelig dyrke

Økologer diskuterer trepart og grøn omstilling med minister og borgmester

AktueltLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed21. 10. 2025

Hvordan kan økologien drive den grønne omstilling og treparten? Det spørgsmål stiller Økologisk Landsforening til trepartsminister Jeppe Bruus og Middelfarts borgmester Johannes Lundsfryd Jensen, når foreningens medlemmer og andre interesserede møder de to politikere i Middelfart. Minister for

Dansk Akvakultur: Lystfiskeri, spildevand og turisme presser havmiljøet langt mere end havbrug

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhed21. 10. 2025

Marin akvakultur udgør en meget begrænset del af det samlede pres på de danske havområder. Det mener Dansk Akvakultur efter nye besvarelse af dokumenter fra miljøministeren. Et svar fra Miljøministeren siger, at havbrug kun udgør 0,3 procent af den samlede presfaktor i de danske farvande. Det

Køkkenchef og restaurantchef bliver medejere, når Domestic fejrer 10 år

Foodservice21. 10. 2025

Da Restaurant Domestic i Aarhus i sidste uge fejrede sit 10-års jubilæum, markerede det samtidig begyndelsen på et nyt kapitel. Køkkenchef Ben Hurley og restaurantchef Mathias Thorstein Breinholtbliver medejere af restauranten og træder dermed ind i ejerkredsen sammen med stifter, medejer og

Danmarks madspild er dobbelt så stort som det europæiske gennemsnit

Miljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed21. 10. 2025

Danmark ligger fortsat i bunden af Europa, når det gælder madspild. Det viser de nye tal fra Eurostat, der er blevet offentliggjort i dag. Ifølge opgørelsen har Danmark et samlet madspild på 261 kilo pr. indbygger, hvor det europæiske gennemsnit ligger på 130 kilo pr. indbygger. I sidste uge

Ny professor i grøntsagsvidenskab: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed16. 10. 2025

Hanne Lakkenborg Kristensen er tiltrådt som professor i grøntsagsvidenskab ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet. Hun har markeret sig som en fagligt stærk forsker og ildsjæl, der kæmper for at få grøntsager højere op i samfundets bevidsthed. Når man taler med Hanne Lakkenborg

Første hotel vest for Storebælt med ny Michelin-nøgle: Falsled Kro sætter Sydfyn på landkortet

Foodservice16. 10. 2025

Falsled Kro har modtaget en Michelin-nøgle som det eneste hotel vest for Storebælt. Det er afgørende for turismen til Sydfyn, mener kroen. Den internationalt anerkendte Michelinguide uddelte i sidste uge sine nye Michelin-nøgler til udvalgte hoteller, og i Danmark er blot otte hoteller blevet

Is-gigant overtager Mejerigaardens isforretning

AktueltKonfektureMejeri16. 10. 2025

Froneri, en af verdens største isproducenter, har indgået aftaler om at overtage Food Unions europæiske isforretning, herunder Mejerigaarden A/a som bl.a har mærker som Premier-is, Hjem-IS, Polar is, Rønbjerg is og Underground is. De specifikke finansielle detaljer offentliggøres ikke. Den

Forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød

AktueltForskning og uddannelseFødevaresikkerhedMiljø og sundhed16. 10. 2025

I et nyt projekt skal forskere fra AU Viborg og DTU Fødevareinstituttet undersøge, hvor meget PFAS som optages og ophobes i forskellige væv i grise, og hvad risikoen er for, at de såkaldte evighedskemikalier i sidste ende ender i kød på danskernes tallerkener. PFAS er en fællesbetegnelse for en

Horesta: Rekrutteringspresset aftager – men forskelle mellem landsdele består

FoodserviceTop16. 10. 2025

Andelen af forgæves rekrutteringer i hotel- og restaurationsbranchen er faldet markant siden sidste år, men de regionale forskelle er fortsat store, fremgår det fra Horesta i deres seneste nyhedsbrev. Nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at udfordringen langt fra er

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor fødevaremesse med juletema kommer igen i år til Brande

  • Spirax Sarco Danmark

    Skal vi hjælpe jer med at nå jeres mål for bæredygtighed?

  • DENIOS ApS

    Spar 432 kr* hver gang, du tømmer din IBC

  • DENIOS ApS

    Sådan tjekker du, om dit lithiumbatteri er defekt – og udgør en brandfare

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Højtiden nærmer sig – skal du med til ‘Julens Madscene’?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch Vacuum Solutions på DanFish International 2025 i Nordens Paris

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Vin kan også komme nordfra

    21.10.2025

  • Økologer diskuterer trepart og grøn omstilling med minister og borgmester

    21.10.2025

  • Dansk Akvakultur: Lystfiskeri, spildevand og turisme presser havmiljøet langt mere end havbrug

    21.10.2025

  • Køkkenchef og restaurantchef bliver medejere, når Domestic fejrer 10 år

    21.10.2025

  • Danmarks madspild er dobbelt så stort som det europæiske gennemsnit

    21.10.2025

  • Ny professor i grøntsagsvidenskab: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”

    16.10.2025

  • Første hotel vest for Storebælt med ny Michelin-nøgle: Falsled Kro sætter Sydfyn på landkortet

    16.10.2025

  • Is-gigant overtager Mejerigaardens isforretning

    16.10.2025

  • Forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød

    16.10.2025

  • Horesta: Rekrutteringspresset aftager – men forskelle mellem landsdele består

    16.10.2025

  • El Bulli-legende bag gigantisk bogværk

    14.10.2025

  • Økomesse vender tilbage til Malmø

    14.10.2025

  • Danmarks største forhandler af espressomaskiner og espressokaffe åbner første showroom og kaffelaboratorium på Sjælland

    14.10.2025

  • Tican bliver en del af FødevareDanmark

    14.10.2025

  • Bog om smag på vej fra Noma

    14.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik