• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

DrikkevarerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed03. 10. 2023 | Mikkel Bækgaard

Verdens første globale samarbejde om cirkulær økonomi i kaffebranchen

DrikkevarerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed03. 10. 2023 By Mikkel Bækgaard

Den 1. oktober var kaffens dag, men hvis man ønsker en fremtid for vores kaffe, skal der skrues op for indsatserne for en mere bæredygtig kaffeproduktion. Hele kaffebranchen arbejder på højtryk for at imødekomme FN’s verdensmål og fremtidssikre verdens kaffeproduktion. Derfor er Lavazza Foundation nu indgået i et samarbejde med andre aktører som fx United Nations Industrial Development Organization (UNIDO), International Trade Centre (ITC) og International Coffee Organization (ICO), som har skabt verdens første vidensdelingscenter, der skal fremme cirkulær økonomi i branchen.

`Center for Circular Economy in Coffee´ er etableret af samarbejdspartnere i Torino og er et helt nyt vidensdelingsnetværk, der er åbent for alle, der beskæftiger sig professionelt med produktion og forarbejdning af kaffe. Det gælder både kaffebønder, risterier, forskere, organisationer og virksomheder. Formålet er at forbedre miljømæssig, social, kulturel og økonomisk bæredygtighed i alle led af kaffesystemet ved at dele viden og erfaringer om cirkulær økonomi ifm. kaffeproduktion og mobilisering af ressourcer til at implementere relevante løsninger. Det skal ske gennem samarbejde på tværs af aktører og til gavn for alle. Sammen vil kaffeproducenter, lokalsamfund og eksperter fx dykke ned i innovative løsninger, der kan mindske spild i produktionen og derved reducere miljøpåvirkningen, eller som skal optimere kaffebøndernes udbytte og dermed øge effektiviteten i hele værdikæden.

Erfaring med samarbejder på tværs

Lavazza Foundation var med til at starte initiativet `Center for Circular Economy in Coffee´ på baggrund af erfaringer fra den selvstændige nonprofitorganisation Lavazza Foundation. Siden 2004 har organisation arbejdet med bæredygtig udvikling i de lokale kaffesamfund, som i dag tager udgangspunkt i FN’s verdensmål og er vokset til 33 projekter i 22 lande. Disse initiativer er et resultat af samarbejder på tværs af interessenter.

”Der var et behov for at sætte skub i omstillingen til cirkulær økonomi, så vores Foundation fik med udgangspunkt i vores særlige tilgang til samarbejder – blend for better – idéen til at arbejde sammen med interessenter på tværs af organisationer. Alle aktører er nødt til at skride til handling, men hvis vi slår os sammen med andre spillere i kaffebranchen, kan vi virkelig gøre en forskel for den cirkulære omstilling. Innovation og samarbejde er nøgleord i vores strategi. I det nye center lægger vi vores indbyrdes konkurrence til side for en stund for at skabe værdifulde tiltag, der har potentiale til at minimere miljøpåvirkning og forbedre indtjeningen for kaffedyrkere og andre interesserenter: Det er en meget god grund til, at alle aktører i forsyningskæden bør slutte sig til gruppen og deltage aktivitet,” forklarer Mario Cerutti, Lavazza Foundation Secretary og chef for Institutional Relations & Sustainability i Lavazza Group.

Medspiller der samler aktører

I den internationale kaffeorganisation ICO, er de vant til at samle branchens aktører på tværs af værdikæden for at dele og lære om nye værktøjer og se på initiativer til at fremskynde fremskridt i kaffesektoren – både ved hjælp af offentlige og private sektorers støtte. Center for Circular Economy in Coffee er opstået som et samarbejde mellem Lavazza Foundation, Politecnico di Torino, University of Gastronomic Sciences, International Coffee Organization (ICO), International Trade Centre (ITC) and United Nations Industrial Development Organization (UNIDO).

“Innovation er afgørende for at forbedre kvaliteten, reducere risici og ændre kaffeforsyningskæden, fra bønne til kop og videre til et profitabelt og bæredygtigt system, der er i stand til at imødekomme den voksende efterspørgsel, samtidig med at vi værner om naturens ressourcer og sikrer velstand for millioner af kaffedyrkere og arbejdstagere,” fortæller Administrerende direktør ofr ICO, Vanúsia Nogueir, og fortsætter ”Centeret for Circular Economy in Coffee er et perfekt eksempel på, hvordan ICO kan mobilisere lokale og globale partnere for at støtte verdens kaffesamfund. Ved at fremme løsninger inden for cirkulær økonomi, kan vi være med til at sikre verdens kaffeforsyning, imødekomme efterspørgsel for bæredygtig kaffe, omdanne affald til nye job- og indtjeningsmuligheder og håndtere de miljøproblemer, som sektoren står over for.”

Skrevet i: Drikkevarer, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed04. 12. 2025

På AU Viborg er forskere nu klar til at teste en teknologi, der kan forvandle CO₂ og brint til protein. Perspektiverne er at kunne hjælpe med at brødføde en voksende global befolkning helt uden ny landbrugsjord. For nylig åbnede pilotanlægget, der skal bringe teknologien tættere på dit

Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhed04. 12. 2025

Dansk akvakultur kan stå over for et markant gennembrud i indsatsen for at reducere brugen af antibiotika. Forskere fra Københavns Universitet leder projektet AQUAPHAGE, der udvikler en virusbaseret teknologi, som kan anvendes som et bæredygtigt og målrettet alternativ til antibiotika i produktionen

Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

AktueltDrikkevarer04. 12. 2025

Det nordjyske bryggeri hædres af Danske Ølentusiaster for konsekvent høj kvalitet, markant udvikling og et år, hvor både øl, samarbejder og festivalaktiviteter har sat tydelige aftryk på den danske ølscene. Bad Seed Brewing løb med hver femte stemme, da medlemmerne af forbrugerorganisationen

Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ04. 12. 2025

Der er fisk og skaldyr på menuen i årets sidste udgave af branchemagasinet Food&Drink, der nu er på gaden. Vi besøger blandt andet Krogs Fiskerestaurant og hører mere om forædling af fisk, der ikke altid behøves at være pivfrisk. Samme budskab får vi også fra en fiskeopdrætter i

Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

Miljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed04. 12. 2025

I forrige uge samledes 12 danske økologiske og plantebaserede fødevarevirksomheder i Berlin for at deltage i et målrettet eksportfremstød arrangeret af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med den danske ambassade i Berlin. Initiativet, der var støttet af Fonden for økologisk landbrug, skulle

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

  • Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

    02.12.2025

  • Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

    02.12.2025

  • Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

    02.12.2025

  • Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

    02.12.2025

  • FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

    02.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik