• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceFødevareproduktionRåvarer og ingredienserTop25. 10. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Velsmag fra testkøkkenet og ud til resten af verden

FoodserviceFødevareproduktionRåvarer og ingredienserTop25. 10. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

At innovation i et gourmetkøkken kan komme både almindelige forbrugere og fødevareindustrien til gavn, er toprestauranterne Amass og Noma gode eksempler på. De har hver sendt produkter på gaden, som tager vilde ideer fra testkøkkenet og gør dem tilgængelige for både industrien og menigmand.

Annika de Las Heras fra Noma Projects og Thomas Frebel fra Noma fortæller, at de på sigt forestiller sig, at de skal opskalere produktionen af deres produkter, så de kan komme bredere ud. Men det er en krævende proces, de står overfor.

Tekst: Mikkel Bækgaard

Fotos: Mikkel Bækgaard og PR

Hvad har en is lavet på brødrester og en flaske flydende svampegarum tilfælles? Altså udover både at være velsmagende og samtidig noget andet end det, forbrugerne kender til i forvejen?

De har også det tilfælles, at der er tale om produkter, der oprindeligt er blevet til på en af landets toprestauranter – og som siden er blevet sat til salg til offentligheden uden for restauranten. Dermed er de eksempler på, hvad der sker, når landets toprestauranter åbner sig for omverdenen. Og så viser de, hvordan ideer og ekspertise fra gourmetkøkkenet kan komme andre end restaurantens egne gæster til gavn.

Restbrød bliver til ny ressource

For isens vedkommende er der tale om en idé fra Restaurant Amass. Her bliver rester af surdejsbrød omdannet til en sirup, der igen danner grundlaget for en is.

– Vi fandt ud af, at ved at køre tørt brød gennem en særlig proces, kunne vi få en sirup som slutprodukt. Det er en sirup, som er rig på både sukker og smagsstoffer fra brødet, som vi så fandt ud af kunne fungere rigtigt godt i en is. Vi erstatter ganske enkelt mange af de normale smagsgivere samt stort set hele sukkerindholdet i isen med den her sirup, siger Christian Møller Bach, der er director of operations hos Restaurant Amass på Refshaleøen i København.

Artiklen forsætter efter billedet.

Rester af brød fra bageriet Jalm&B er blevet til is hos Hansen Is og sælges blandt andet i Irma.

Egentlig var isen og brødsiruppen noget, som restauranten på Refshaleøen i København blot lavede til sine egne gæster. Men på Amass har man gerne villet prøve kræfter med en større produktion, og her så man et potentiale i at opskalere produktionen af isen til andet og mere end blot en dessert på restaurantens egen menu.

Det førte til et samarbejde, hvor rester af brød fra bageriet Jalm&B er blevet lavet til is hos Hansen Is, og som så siden er blevet solgt i blandt andet Irma.

– Vi har egentlig længe haft et ønske om at tage nogle af ideerne og koncepterne fra restauranten og se, hvad der ville ske, hvis vi opskalerede dem. Og her viste det sig, at det mest oplagte var at arbejde videre med vores brød-is. Her fik vi så kontakt til Jalm&B, der som bageri har et stort overskud af brødrester – brød, der ellers bare ville blive smidt ud eller ende som dyrefoder, fordi det måske var blevet bagt forkert, mangler salt eller lignende. Det blev starten på en rejse, hvor vi er gået tilbage i værdikæden og udnytter et restprodukt til en ny ressource, siger Christian Møller Bach.

Vil give folk noget til deres eget køkken

Det andet eksempel stammer fra Noma, der i foråret satte første batch af deres såkaldte Mushroom Garum til salg online. Det er første produkt fra Noma Projects, der er sat i søen for at afsøge, hvordan ideer og koncepter fra restauranten kan komme omverdenen til gode.

– Noma Projects er tænkt som et output for den kreativitet og den filosofi, vi har på Noma. De ideer og det kreative arbejde, der er kommet ud af restauranten Noma, vil vi gerne kanalisere ud til en bredere gruppe af mennesker. Vi vil gerne dele nogle af de vilde og spændende ting fra vores verden og tilbyde et produkt, som folk faktisk kan bruge hjemme i deres eget køkken. Vi vil gerne hjælpe folk til at få noget lækkerhed ind i deres egne køkkener ved at bruge noget af den samme filosofi, som vi arbejder med, fortæller Annika de Las Heras, der er chief operating officer hos Noma Projects.

Artiklen forsætter efter billedet.

Noma Projects svampegarum er en slags nordisk udgave af både fiskesauce og miso-sauce, og essensen af Nomas tankegang i en flaske, som bliver tilgængelig for den almene forbruger.

Tankegangen bag Noma Projects er, at man her videreudvikler nogle af produkterne fra restaurantens køkken og gør dem tilgængelige og brugbare for almindelige mennesker. I første omgang sker det i mindre skala, hvor en begrænset mængde produkter bliver sat til salg via Noma Projects hjemmeside.

Her har en garum på koji-fermenterede brune champignoner været første produkt, der i flere omgange er blevet solgt online. Og netop en svampegarum – en slags nordisk udgave af både fiskesauce og miso-sauce – er essensen af Nomas tankegang, forklarer Thomas Frebel, som er creative director hos Noma og en slags højre hånd for Nomas stifter René Redzepi:

– Grunden til, at vi startede med en garum – og ikke en hotsauce eller en eddike, der måske ville være nemmere at forstå – er, at den virkelig udtrykker den filosofi, vi har arbejdet med igennem de sidste 20 år i restauranten. At vi kan tilføje smag via de her processer, som vi har udviklet og forfinet gennem vores testkøkken og vores mange rejser ud i verden.

Der er dog andre produkter på vej også, slår han fast:

– Vi er netop ved at lancere en hybenroseeddike – også i et begrænset oplag.

Håber på at kunne opskalere

Hos Noma Projects bliver produkterne indtil videre raffinerede og fremstillet i restaurantens egne køkkener uden eksterne samarbejdspartnere. Men på sigt forestiller man sig, at man kan opskalere produktionen og lave dem i en helt anden skala – også selvom det kan være krævende, slår Annika de Las Heras fast:

– Det er ret kompliceret at tage ting, der er lavet til en restaurantskala og så skalere det op – for eksempel at gå fra 10-20 liter og så til måske tusind liter. Det ændrer rigtig meget og kræver meget. Nogle af vores kommende produkter kræver måske 10-15 forskellige råvarer, og produkterne er samtidig så nye, at vi ikke bare kan overdrage en opskrift til eksterne partnere. Og fordi det er så nyt, så vil vi også rigtigt gerne være involveret i hele processen, så vi er sikre på, at for eksempel hver eneste flaske har den fornødne kvalitet.

Lige nu ligger begrænsningen for Noma Projects både i, hvor krævende produktet er at lave, og hvor specielt det er.

– Måske en dag – sikkert mange år ud i fremtiden – finder vi noget, som folk virkelig elsker, og som vi kan sælge i stor skala og som vi kan opskalere. Vores mål er jo i sidste ende at gøre vores produkter mere tilgængelige til en fornuftig pris, siger Annika de Las Heras.

Åbnet forretningen for nye muligheder

Hvor produktionen hos Noma indtil nu er foregået i restaurantens egne køkkener og i meget begrænset oplag, er man hos Amass gået til værks i en anderledes stor skala med deres isprojekt. Her har man fra starten tænkt eksterne partnere ind i og sat gang i markant større produktion, der indtil nu har mundet ud i omkring 90.000 producerede ispinde. Det har dermed også krævet større brødmængder, andre produktionsfaciliteter og et iskundskab i en helt anden skala, end restauranten selv har kunnet levere.

Artiklen forsætter efter billedet.

Matt Orlando smager på isen hos Hansen Is. Chefkokken, der blandt andet har en fortid hos Noma, åbnede Amass i 2013, og har med projektet skabt et unikt samarbejde mellem restaurant og flere fødevareproducenter.

På den måde har Amass skabt et unikt samarbejde mellem restauranten og flere fødevareproducenter, der ellers ikke normalt har de helt store snitflader. Således har man kunnet aftage store mængder overskudsbrød fra bageriet Jalm&B, udnytte gæringstanke hos destilleriet Empirical Spirits og iskundskaben og produktionsfaciliterer hos Hansen Is i Jægerspris.

Og det har været yderst givtigt, mener Christian Møller Bach fra Amass:

– Det har åbnet vores forretning for helt nye muligheder og skabt nye netværk. Der er jo en kæmpe efterspørgsel efter innovation i fødevarebranchen, som vi kan være med til at give.

Isproducent er blevet inspireret

Også hos Hansen Is er man glade for den innovation og nytænkning, man har oplevet i mødet med Amass og ispinden lavet på brød.

– Innovationsgraden i et gourmetkøkken som det hos Amass er jo enormt. Deres innovation er jo normalt ikke kommercielt tænkt, og derfor bliver det helt magisk, når vores verdener mødes. For der er virkelig vitaminer i det her samarbejde, hvor vi adresserer nogle udfordringer og så i sidste ende får lavet et produkt, der smager helt vildt godt. Det med at arbejde sammen på tværs af forskellige mindsets føles ret potent, siger Anders Eibye Hansen, der er kommunikationsdirektør hos Hansen Is.

Faktisk har projektet været så lærerigt, at Hansen Is også selv er blevet inspireret til at gå nye veje – også uden restaurantens kreativitet i ryggen.

– Smagsmæssigt er vi med brød-isen kommet et sted hen, vi ikke har været før. Så det har været et springbræt til at tænke, hvordan vi kan arbejde videre med samme mindset. Det har ført til, at vi har lavet et nyt produkt, hvor vi har anvendt overskudskirsebær fra Frederiksdals produktion af kirsebærvin. Her har vi taget bundfaldet fra vinproduktionen og lavet en is ud af det. Det er ellers et produkt, der normalt bliver brugt til dyrefoder. Men efter samarbejdet med Amass havde vi en idé om, at det sagtens kunne lade sig gøre. Så med kirsebærisen har vi upcyclet et produkt og lavet noget andet end det, vi normalt ville lave, lyder det fra Anders Eibye Hansen.

Artiklen er fra Food&Drink, der netop er udkommet og som kan læses gratis her: Food&Drink nr. 8

Skrevet i: Foodservice, Fødevareproduktion, Råvarer og ingredienser, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Alternativ til amerikansk cola: Hallernes Smørrebrød lancerer BRØL Kola Kola

DrikkevarerFoodservice13. 05. 2025

I maj måned siger Hallernes Smørrebrød farvel til Coca Cola og byder i stedet velkommen til BRØL Kola Kola – en danskproduceret, økologisk og cirkulær cola, som matcher både smag og værdier bag Hallernes Smørrebrød. BRØL Kola Kola er brygget lokalt på genanvendte kaffekirsebær, der er et biprodukt

Mejeriprisen 2025: Nu med nyt koncept og forbrugerperspektiv

Detailhandel og en grosMejeri13. 05. 2025

I 2025 relanceres Mejeriprisen med et nyt og styrket koncept. For første gang bliver prisen landsdækkende - og det er nu hele butikskædens mejeriafdeling, der vurderes og kan vinde – ikke blot én enkelt butik. Samtidig får forbrugerne en større stemme i bedømmelsen. Landbrug & Fødevarer

Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

AktueltFoodserviceFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed13. 05. 2025

Det plantebaserede mejeriprodukt FÆRM er blevet kåret som vinder af Mavens Hule 2025 – en innovationskonkurrence for grønne fødevareiværksættere, arrangeret af Compass Group og Dagrofa Foodservice. Sejren åbner døren til et skræddersyet udviklingsforløb og muligheden for at få produktet ud og leve

Nyt liveformat bringer kvæget direkte ind i de professionelle køkkener 

AktueltFoodserviceFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrug13. 05. 2025

Hvordan taler vi om kvæg, bæredygtighed og ernæring på en måde, der giver mening både for dem, der passer dyrene, og dem, der laver maden til tusindvis af danskere hver dag? Det spørgsmål undersøger en ny webinar-serie for madprofessionelle.   Oksekød og mejeri står ofte for

Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

EmballageFoodserviceFødevaresikkerhedMiljø og sundhedTop13. 05. 2025

Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol. PFAS kan bruges til at gøre pap og papir fedt- og

Ny institutdirektør på DTU Aqua

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræ08. 05. 2025

Professor Anna Rindorf vil som ny leder af DTU Aqua bakke op om innovation på både instituttet og i samfundet: ”Vi skal vokse videre på trods af en usikker verden.” DTU har udpeget professor og sektionsleder Anna Rindorf til ny direktør for DTU Aqua med tiltrædelse den 1. juli. Hun har både

Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

DrikkevarerMiljø og sundhed08. 05. 2025

Rynkeby Foods A/S udvider sin produktportefølje under Valsølille-brandet ved at lancere Valsølille Vitamin Water – en vitaminvand uden brus og med 20 procent frugt. Med lanceringen af Valsølille Vitamin Water styrker Rynkeby Foods sin position på markedet for funktionelle drikkevarer og

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Det handler om at styrke landbrug, folkesundhed og fødevareindustri: Økologien er atter på dagsordenen hos fødevaregiganten Dragsbæk, der nu vil sende klart signal til landmænd, politikere og privatforbrugere om de mange fordele ved den danske raps. Efter en periode med stilstand er økologien

Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

AktueltFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet. Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond,

Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

Brød og kagerDetailhandel og en grosFoodserviceTop08. 05. 2025

Lagkagehuset har underskrevet deres hidtil største samarbejdsaftale. Valget er faldet på fødevarekoncernen Dagrofa. Fremover skal Dagrofa Foodservice levere fødevarer til bagerkædens 108 danske butikker, og bagerkæden udbygger MENY-samarbejdet med yderligere 10 shop-in-shop-butikker og en fælles

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    De 7 bedste praksisser: Bliv en mester i lækagesøgning

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Alternativ til amerikansk cola: Hallernes Smørrebrød lancerer BRØL Kola Kola

    13.05.2025

  • Mejeriprisen 2025: Nu med nyt koncept og forbrugerperspektiv

    13.05.2025

  • Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

    13.05.2025

  • Nyt liveformat bringer kvæget direkte ind i de professionelle køkkener 

    13.05.2025

  • Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

    13.05.2025

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

  • Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

    06.05.2025

  • Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

    06.05.2025

  • Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

    06.05.2025

  • Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

    06.05.2025

  • Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

    06.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik