• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceFødevareproduktionRåvarer og ingredienserTop25. 10. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Velsmag fra testkøkkenet og ud til resten af verden

FoodserviceFødevareproduktionRåvarer og ingredienserTop25. 10. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

At innovation i et gourmetkøkken kan komme både almindelige forbrugere og fødevareindustrien til gavn, er toprestauranterne Amass og Noma gode eksempler på. De har hver sendt produkter på gaden, som tager vilde ideer fra testkøkkenet og gør dem tilgængelige for både industrien og menigmand.

Annika de Las Heras fra Noma Projects og Thomas Frebel fra Noma fortæller, at de på sigt forestiller sig, at de skal opskalere produktionen af deres produkter, så de kan komme bredere ud. Men det er en krævende proces, de står overfor.

Tekst: Mikkel Bækgaard

Fotos: Mikkel Bækgaard og PR

Hvad har en is lavet på brødrester og en flaske flydende svampegarum tilfælles? Altså udover både at være velsmagende og samtidig noget andet end det, forbrugerne kender til i forvejen?

De har også det tilfælles, at der er tale om produkter, der oprindeligt er blevet til på en af landets toprestauranter – og som siden er blevet sat til salg til offentligheden uden for restauranten. Dermed er de eksempler på, hvad der sker, når landets toprestauranter åbner sig for omverdenen. Og så viser de, hvordan ideer og ekspertise fra gourmetkøkkenet kan komme andre end restaurantens egne gæster til gavn.

Restbrød bliver til ny ressource

For isens vedkommende er der tale om en idé fra Restaurant Amass. Her bliver rester af surdejsbrød omdannet til en sirup, der igen danner grundlaget for en is.

– Vi fandt ud af, at ved at køre tørt brød gennem en særlig proces, kunne vi få en sirup som slutprodukt. Det er en sirup, som er rig på både sukker og smagsstoffer fra brødet, som vi så fandt ud af kunne fungere rigtigt godt i en is. Vi erstatter ganske enkelt mange af de normale smagsgivere samt stort set hele sukkerindholdet i isen med den her sirup, siger Christian Møller Bach, der er director of operations hos Restaurant Amass på Refshaleøen i København.

Artiklen forsætter efter billedet.

Rester af brød fra bageriet Jalm&B er blevet til is hos Hansen Is og sælges blandt andet i Irma.

Egentlig var isen og brødsiruppen noget, som restauranten på Refshaleøen i København blot lavede til sine egne gæster. Men på Amass har man gerne villet prøve kræfter med en større produktion, og her så man et potentiale i at opskalere produktionen af isen til andet og mere end blot en dessert på restaurantens egen menu.

Det førte til et samarbejde, hvor rester af brød fra bageriet Jalm&B er blevet lavet til is hos Hansen Is, og som så siden er blevet solgt i blandt andet Irma.

– Vi har egentlig længe haft et ønske om at tage nogle af ideerne og koncepterne fra restauranten og se, hvad der ville ske, hvis vi opskalerede dem. Og her viste det sig, at det mest oplagte var at arbejde videre med vores brød-is. Her fik vi så kontakt til Jalm&B, der som bageri har et stort overskud af brødrester – brød, der ellers bare ville blive smidt ud eller ende som dyrefoder, fordi det måske var blevet bagt forkert, mangler salt eller lignende. Det blev starten på en rejse, hvor vi er gået tilbage i værdikæden og udnytter et restprodukt til en ny ressource, siger Christian Møller Bach.

Vil give folk noget til deres eget køkken

Det andet eksempel stammer fra Noma, der i foråret satte første batch af deres såkaldte Mushroom Garum til salg online. Det er første produkt fra Noma Projects, der er sat i søen for at afsøge, hvordan ideer og koncepter fra restauranten kan komme omverdenen til gode.

– Noma Projects er tænkt som et output for den kreativitet og den filosofi, vi har på Noma. De ideer og det kreative arbejde, der er kommet ud af restauranten Noma, vil vi gerne kanalisere ud til en bredere gruppe af mennesker. Vi vil gerne dele nogle af de vilde og spændende ting fra vores verden og tilbyde et produkt, som folk faktisk kan bruge hjemme i deres eget køkken. Vi vil gerne hjælpe folk til at få noget lækkerhed ind i deres egne køkkener ved at bruge noget af den samme filosofi, som vi arbejder med, fortæller Annika de Las Heras, der er chief operating officer hos Noma Projects.

Artiklen forsætter efter billedet.

Noma Projects svampegarum er en slags nordisk udgave af både fiskesauce og miso-sauce, og essensen af Nomas tankegang i en flaske, som bliver tilgængelig for den almene forbruger.

Tankegangen bag Noma Projects er, at man her videreudvikler nogle af produkterne fra restaurantens køkken og gør dem tilgængelige og brugbare for almindelige mennesker. I første omgang sker det i mindre skala, hvor en begrænset mængde produkter bliver sat til salg via Noma Projects hjemmeside.

Her har en garum på koji-fermenterede brune champignoner været første produkt, der i flere omgange er blevet solgt online. Og netop en svampegarum – en slags nordisk udgave af både fiskesauce og miso-sauce – er essensen af Nomas tankegang, forklarer Thomas Frebel, som er creative director hos Noma og en slags højre hånd for Nomas stifter René Redzepi:

– Grunden til, at vi startede med en garum – og ikke en hotsauce eller en eddike, der måske ville være nemmere at forstå – er, at den virkelig udtrykker den filosofi, vi har arbejdet med igennem de sidste 20 år i restauranten. At vi kan tilføje smag via de her processer, som vi har udviklet og forfinet gennem vores testkøkken og vores mange rejser ud i verden.

Der er dog andre produkter på vej også, slår han fast:

– Vi er netop ved at lancere en hybenroseeddike – også i et begrænset oplag.

Håber på at kunne opskalere

Hos Noma Projects bliver produkterne indtil videre raffinerede og fremstillet i restaurantens egne køkkener uden eksterne samarbejdspartnere. Men på sigt forestiller man sig, at man kan opskalere produktionen og lave dem i en helt anden skala – også selvom det kan være krævende, slår Annika de Las Heras fast:

– Det er ret kompliceret at tage ting, der er lavet til en restaurantskala og så skalere det op – for eksempel at gå fra 10-20 liter og så til måske tusind liter. Det ændrer rigtig meget og kræver meget. Nogle af vores kommende produkter kræver måske 10-15 forskellige råvarer, og produkterne er samtidig så nye, at vi ikke bare kan overdrage en opskrift til eksterne partnere. Og fordi det er så nyt, så vil vi også rigtigt gerne være involveret i hele processen, så vi er sikre på, at for eksempel hver eneste flaske har den fornødne kvalitet.

Lige nu ligger begrænsningen for Noma Projects både i, hvor krævende produktet er at lave, og hvor specielt det er.

– Måske en dag – sikkert mange år ud i fremtiden – finder vi noget, som folk virkelig elsker, og som vi kan sælge i stor skala og som vi kan opskalere. Vores mål er jo i sidste ende at gøre vores produkter mere tilgængelige til en fornuftig pris, siger Annika de Las Heras.

Åbnet forretningen for nye muligheder

Hvor produktionen hos Noma indtil nu er foregået i restaurantens egne køkkener og i meget begrænset oplag, er man hos Amass gået til værks i en anderledes stor skala med deres isprojekt. Her har man fra starten tænkt eksterne partnere ind i og sat gang i markant større produktion, der indtil nu har mundet ud i omkring 90.000 producerede ispinde. Det har dermed også krævet større brødmængder, andre produktionsfaciliteter og et iskundskab i en helt anden skala, end restauranten selv har kunnet levere.

Artiklen forsætter efter billedet.

Matt Orlando smager på isen hos Hansen Is. Chefkokken, der blandt andet har en fortid hos Noma, åbnede Amass i 2013, og har med projektet skabt et unikt samarbejde mellem restaurant og flere fødevareproducenter.

På den måde har Amass skabt et unikt samarbejde mellem restauranten og flere fødevareproducenter, der ellers ikke normalt har de helt store snitflader. Således har man kunnet aftage store mængder overskudsbrød fra bageriet Jalm&B, udnytte gæringstanke hos destilleriet Empirical Spirits og iskundskaben og produktionsfaciliterer hos Hansen Is i Jægerspris.

Og det har været yderst givtigt, mener Christian Møller Bach fra Amass:

– Det har åbnet vores forretning for helt nye muligheder og skabt nye netværk. Der er jo en kæmpe efterspørgsel efter innovation i fødevarebranchen, som vi kan være med til at give.

Isproducent er blevet inspireret

Også hos Hansen Is er man glade for den innovation og nytænkning, man har oplevet i mødet med Amass og ispinden lavet på brød.

– Innovationsgraden i et gourmetkøkken som det hos Amass er jo enormt. Deres innovation er jo normalt ikke kommercielt tænkt, og derfor bliver det helt magisk, når vores verdener mødes. For der er virkelig vitaminer i det her samarbejde, hvor vi adresserer nogle udfordringer og så i sidste ende får lavet et produkt, der smager helt vildt godt. Det med at arbejde sammen på tværs af forskellige mindsets føles ret potent, siger Anders Eibye Hansen, der er kommunikationsdirektør hos Hansen Is.

Faktisk har projektet været så lærerigt, at Hansen Is også selv er blevet inspireret til at gå nye veje – også uden restaurantens kreativitet i ryggen.

– Smagsmæssigt er vi med brød-isen kommet et sted hen, vi ikke har været før. Så det har været et springbræt til at tænke, hvordan vi kan arbejde videre med samme mindset. Det har ført til, at vi har lavet et nyt produkt, hvor vi har anvendt overskudskirsebær fra Frederiksdals produktion af kirsebærvin. Her har vi taget bundfaldet fra vinproduktionen og lavet en is ud af det. Det er ellers et produkt, der normalt bliver brugt til dyrefoder. Men efter samarbejdet med Amass havde vi en idé om, at det sagtens kunne lade sig gøre. Så med kirsebærisen har vi upcyclet et produkt og lavet noget andet end det, vi normalt ville lave, lyder det fra Anders Eibye Hansen.

Artiklen er fra Food&Drink, der netop er udkommet og som kan læses gratis her: Food&Drink nr. 8

Skrevet i: Foodservice, Fødevareproduktion, Råvarer og ingredienser, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Hvilket batteriskab er det rigtige for dig?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik