Det var voldsom jubel, da det blev annonceret at Restaurant Jordnær i Gentofte fik sin tredje, ultimative Michelinstjerne i går aftes. Også den nyåbnede Restaurant Aure på Holmen kunne glæde sig over deres første stjerne efter kun at have været åbent i få måneder. Med i alt 44 Michelinstjerner i Danmark har vi aldrig stået stærkere, mener blandt andet HORESTA om triumfen.

På den ene side var der ikke mange nye stjerner til Danmark, da Michelin i går aftes løftede sløret for deres nordiske guide. Faktisk var der kun to nye stjerner at se – én til Restaurant Aure og én mere til Jordnær i Gentofte. Men Aure har kun været åbnet i få måneder, og Jordnær er gået fra to til tre stjerner og skriver sig derfor ind i den absolutte verdensgastronomi blandt kun to andre restauranter i Danmark (Noma og Geranium).
Derfor er det alligevel en stor triumf for Danmark, der skyldes en stor, sej indsats. Kombinationen af en stor talentmasse og kæmpe passion i køkkenerne, er de vigtigste ingredienser i Danmarks succes, mener HORESTAs adm. direktør, Pia E. Voss. For med uddelingen af den tredje Michelinstjerne til Restaurant Jordnær og den første til Aure står dansk gastronomi historisk stærkt, mener hun:
”Kæmpe tillykke til Jordnær og til Aure. Årets Michelin-uddeling er endnu en æresrunde for dansk gastronomi. De seneste 20 år har vi gang på gang formået at løfte niveauet yderligere – blandt andet takket være udviklingen af det nordiske køkken. Det er fantastisk at tænke på, at vi tilbage i 2004 kun havde 11 Michelin-stjerner. Nu er antallet firedoblet, og samtidig er vi oppe på tre trestjernede restauranter”, siger HORESTAs adm. direktør, Pia E. Voss.
Kan ikke overvurderes
Udover en markant vækst i antallet af Michelin-stjerner de seneste 20 år markerer dansk gastronomi sig internationalt ved at have vundet adskillige verdens- og europamesterskaber for kokke de senere år og desuden ved at få placeret flere restauranter ved kåringer af de bedste i verden.
Pia E. Voss mener, at betydningen af Michelin ikke kan overvurderes.
”Vores Michelin-succes bidrager i allerhøjeste grad til at brande Danmark i udlandet. Den tiltrækker turister, som søger unikke smagsoplevelser i verdensklasse, og dermed er Michelin-uddelingen ikke bare god for restauranterne men for oplevelseserhvervet generelt”.
Trods glæden over de nye stjerner undrer Pia E. Voss sig dog over, at der ikke blev plads til flere danske restauranter i årets guide.
”Der er mange toprestauranter, som har holdt et meget højt niveau i årevis og endnu ikke fået en stjerne. Flere af dem kommer forhåbentlig i betragtning til næste år,” siger Pia E. Voss.
Med de senere års stigende omkostninger er det på ingen måde en guldgrube at drive restaurant på internationalt topniveau.
”Når det alligevel lykkes for os at holde et ekstremt højt niveau, handler det om, at vi har en stor talentmasse, som brænder for at skabe nogle helt unikke, gastronomiske oplevelser for et dansk og internationalt publikum”, siger Pia E. Voss.