• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed15. 08. 2024 | Mikkel Bækgaard

Svensk fermenteringsprojekt giver håb for fremtidens bæredygtige mad

FødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed15. 08. 2024 By Mikkel Bækgaard

Bakterier, der gør affald og madrester til spiselige råvarer i helt nye produkter, lyder næsten for godt til at være sandt – men det er det ikke nødvendigvis. Den svenske fødevaregigant Greenfood og biotekvirksomheden Tekinn er gået sammen i et foodtech-samarbejde for at give uudnyttet mad et værdifuldt nyt liv gennem gæring.

I 2021 tog Greenfood, der er en af Europas største aktører inden for sund mad, en drastisk beslutning: madspild skal halveres, og alle råvarer skal forblive så højt i værdikæden som muligt.

Siden da er der udviklet flere unikke processer og råvarestrømme med det formål at få mest muligt ud af hver eneste smule madspild. Dette ambitiøse mål har en positiv sideeffekt: udviklingsteamet har haft alle incitamenter til at lede usædvanlige steder for at finde nye innovative løsninger.

Som en del af projektet Circular Development Hub for Food innovation, finansieret af EU og Region Skåne, undersøges bakterier og fermentering nu med det formål at skabe fødevaresystemets fremtidige helte.

I foodtech- og biotek-startup-virksomheden Tekinn har Greenfood fundet en ligesindet aktør, og sammen har de tacklet en relativt uudforsket del af fødevareindustrien – hvad der i øjeblikket ikke ses som mad, men som affald.

Ved at lade bakterier nedbryde de stoffer, mennesker ikke kan optage, såsom uopløselige fibre, er det muligt at forædle det, vi i dag betragter som uspiselige, til helt nye råvarer, der kan blive værdifulde dele af vores fælles fødevaresystem.

Den unikke gæringsproces

“Den unikke gæringsproces omdanner reststrømme fra fødevareproduktionen, såsom fiberholdige stilke og skræller, til helt nye råvarer. Sådanne fiberholdige restmaterialer omdannes normalt til affald eller dyrefoder, men efter vores fermenteringsproces bliver det nye råmateriale ikke kun spiseligt, men også beriget med hensyn til smag, tekstur og ernæring,” forklarer Fredrik Jonsson fra. Tekinn.

“Processen bidrager også med andre værdifulde egenskaber i forskellige slutprodukter. Vi er meget glade for, at vores teknologi bidrager til den nødvendige transformation af vores fødevaresystem både i Sverige og globalt,” siger han videre.

Da Greenfood anvender nulspildsprincippet på enhver råvare, der kommer ind, bør intet forlade Greenfoods frugt- og grøntcenter i Helsingborg uden at have et større formål.

Det lyder måske som en umulig udfordring for en virksomhed, der tilbereder og leverer i gennemsnit 127 tons frugt og grønt hver dag, men hos Greenfood er hårde udfordringer ikke afskrækkende.

“Der er stadig meget at gøre, når det kommer til at tilføre værdi til frugt- og grøntsagsreststrømme. Samarbejde med andre innovative aktører er nøglen til udvikling af nye processer, som ingen endnu har tænkt på. Processerne skal også være skalerbare til store volumener, hvor vores størrelse og erfaring som en af Europas førende i vores branche hjælper. Skalerbarhed er et must for et bæredygtigt fødevaresystem på lang sigt, og vi er fast besluttet på at bidrage,” siger Maria Mehlin, bæredygtighedsudvikler hos Salico, der er en del af Greenfood Group.

Fakta: The Circular Development Hub

Projektet skal understøtte Skånes overgang til et cirkulært bæredygtigt fødevaresystem ved at forme nye samarbejder mellem aktører i værdikæden og i fødevareøkosystemet.

Greenfood er en førende europæisk aktør, der skaber sund og bæredygtig mad, der er velsmagende, overkommelig og let tilgængelig.

Gennem virksomhedens tre forretningsområder leverer Greenfood friske, plantebaserede fødevarer på forskellige stadier af forarbejdningen til kunder inden for convenience og detail samt hoteller, restauranter og catering.

Greenfood opererer i otte lande i Europa samt i USA med hovedkontor i Helsingborg, Sverige. Greenfoods portefølje omfatter flere stærke brands, for eksempel: Picadeli, Daily Greens, SallaCarte, Green Deli og Ahlgood.

Greenfoods klimamål er godkendt af Science Based Targets-initiativet med en forpligtelse til at reducere CO2-udledningen væsentligt.

Skrevet i: Fødevareproduktion, Miljø og sundhed, Råvarer og ingredienser, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

Kød, fisk og fjerkræ25. 11. 2025

Med afsæt i en række nødvendige og konsekvente beslutninger er det lykkedes Danish Crown at styrke afregningen til andelsejerne og få stoppet en kritisk tilbagegang i tilførslerne af grise. De kommende to år vil der være fokus på at gennemføre en omfattende transformation af koncernen, så der skabes

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktion25. 11. 2025

Nemco, der er leverandør af udstyr til fødevareindustrien, lancerer nu en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som

Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

AktueltFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed25. 11. 2025

Det er sjældent de grønne retter, der finder vej til middagsbordet, når kødet udelades. De mest spiste vegetariske aftensmåltider er nemlig rugbrød, toast, pasta, yoghurt og pizza – retter, der i gennemsnit indeholder færre grøntsager end måltider med kød. Det viser den årlige undersøgelse

Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

AktueltFoodservice25. 11. 2025

Søndag dystede landets dygtigste kokke og tjenere ved semifinalerne til Årets Kok og Årets Tjener 2026. Nu er finalisterne fundet til finalerne i marts. Seks tjenere og seks kokke er videre til finalerne i Årets Kok og Årets Tjener 2026. Det står klart efter søndagens semifinaler på Kold

Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

Kød, fisk og fjerkræTop25. 11. 2025

JN Meat International har igen vundet en VM-titel i World Steak Challenge, som er blevet afgjort ved en storstilet prisuddeling i London. Det er fjerde gang, at Slagelse-virksomheden med grundlægger og kødsommelier John Sashi i spidsen sikrer en anerkendelse i det prestigefyldte

Geia Group køber bake & take

Brød og kagerFoodservice20. 11. 2025

Med opkøbet styrker Geia Group sin position inden for bl.a. instore-bagerier og convenience-kæder, hvor der vil blive sat yderligere fokus på innovation til både danske og udenlandske kunder. bake & take er en velrenommeret leverandør af innovative og kundetilpassede bageriprodukter til

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

Torsdag modtager Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, efter

Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

I løbet af 2027 åbner Sticks’n’Sushi sin første lufthavnsrestaurant som en del af udvidelsen af Terminal 3 i Københavns Lufthavn. Med panoramaudsigt over landingsbanen, en ny bar og et specialdesignet koncept for rejsende kan både faste gæster og førstegangsbesøgende se frem til et nyt sted, hvor de

30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

AktueltDetailhandel og en gros20. 11. 2025

Julen handler om at dele, og i år kan støtten blive til 6 måltider. Støt FødevareBankens indsamling i Netto, og køb julens smukkeste til- og fra-mærker. For kun 30 kroner får du fire juleornamenter, der støtter en vigtig sag, pynter på gaverne og sikrer seks måltider til borgere som denne jul spiser

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Miljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed20. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship Programmet, der samlet set er

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

  • Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

    18.11.2025

  • Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

    18.11.2025

  • Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

    18.11.2025

  • Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

    18.11.2025

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik