Orkla satser på tangproduktion som et nyt, bæredygtigt område og har derfor etableret Orkla Ocean som nyt forretningsområde. Selskabet har allerede købt ejerandel i råvareproducenten, Arctic Seaweed AS. Ambitionen er at lade tang indgå som ingrediens i flere af koncernens produktområder.
Tang er havets regnskov, som binder store mængder CO2 og kan bidrage som en delløsning på klimaudfordringer og den stigende efterspørgsel på bæredygtige fødevarekilder. Da havets grøntsager er naturligt rige på gavnlige næringsstoffer, kan de også yde et væsentligt bidrag til at øge den globale fødevareproduktion til en voksende verdensbefolkning.
– Der er mange udfordringer knyttet til dagens fødevareproduktion. Vi skal i højere grad bruge havet som vores spisekammer og reducere belastningen af jordens ressourcer. Norden har omfattende havområder til dyrkning – sollys og havvand er det eneste, der kræves, for at få tang til at vokse, siger Ann-Beth Freuchen, koncerndirektør for fødevarer i Orkla.
Dyrkning og høstning af tang er i dag en lille industri i Norden og potentialet er stort, da tang ud over fødevareindustrien også kan bruges i andre områder, herunder i emballage og som ingrediens i hygiejneprodukter.
– Vi tror, at denne industri kan vokse kraftigt i de kommende år og bidrage til den grønne udvikling, siger Ann-Beth Freuchen.
Orklas nye selskab, Orkla Ocean, vil fungere som et kompetencecenter for udvikling og kommercialisering af tang på det europæiske marked.
– Tang vil give Orklas mange dygtige produktudviklere nye muligheder. Det er imidlertid et langsigtet arbejde, og det vil tage nogle år, før vi vil se omfattende brug af tang i vores produkter, siger Ann-Beth Freuchen, som også fortæller, at udviklingsarbejdet i flere af selskaberne er godt i gang.
Orkla køber 24,9 % af aktierne i Arctic Seaweed, som har hovedkontor i Norge mellem Stavanger og Kristiansand og produktionsfaciliteter lige uden for Bergen. Virksomheden blev etableret i 2016 og har udviklet og patenteret en teknologi, som nu gradvis sættes i drift på flere anlæg langs Norges vestkyst. Selskabet har en produktionsform, som let kan skaleres op for at imødekomme den stigende efterspørgsel.
– Vi ønsker at være med til at udvikle hele værdikæden. Derfor går vi også ind i råvareproduktionen. Det vil styrke vores arbejde med at udvikle tang som fødevare, og vi ser dette som en langsigtet og bæredygtig investering, siger Ann-Beth Freuchen, som samtidig understreger, at Orkla er åben for yderligere investeringer i branchen.
Orkla vil have to repræsentanter i Arctic Seaweeds bestyrelse. Parterne er enige om ikke at offentliggøre købsprisen på aktierne.