Den japanske nudelsuppe, Ramen, har fået et godt tag i det nordiske gastronomiske landskab. Med bogen Ramen – japanske nudler og småretter giver den svenske forfatter, kok, madskribent, madstylist og sommelier, Tove Nilsson et godt indblik i hvad ramen egentlig er, og hvordan man selv laver denne herlige fondbaserede nudelsuppe.
Ramen består ganske simpelt af en fond, nudler og en række toppings, der tilsammen giver en yderst velsmagende og skoldhed suppe der passer perfekt til vores kolde vinter. Men selvom det lyder ganske simpelt, opstår det forrygende måltid først, når de forskellige ingredienser går op i en højere enhed. Tove Nilsson præsenterer opskrifter og ideer til en række forskellige basis fonde og mere avancerede fonde, de tre grund-nudler, smagsgivere, toppings og andre småretter der kan binde et større måltid sammen.
Fælles for de fleste opskrifter er, at de er meget tidskrævende og ikke særligt tilgivende. Specielt nudlerne kræver et større og præcist arbejde, og forfatteren henviser da også til, at det ikke er nogen skam at købe færdige nudler, omend slutproduktet ikke bliver det samme. Fonderne er ikke nogen større videnskab, men dog med visse forskellige fra det traditionelle europæiske køkken. Det handler dog stadig om at få en god basis for suppen, som til sidst tilsættes såkaldte tare som smagsgiver. Tare kan være chilipaste, hvidløgspure og meget andet, som skal spille sammen med rettens resterende elementer såsom kød, grøntsager og efter forfatterens overbevisning især: æg.
Opskrifterne i bogen lader sig sagtens opskalere til større produktion, men serveringen af retterne kan skabe problemer, da en af ramens vigtigste grundpiller er, at den skal serveres rygende varm. En suppe der har stået lidt for længe udkoger nudlerne og udvander smagen – det er værd at tage i betragtning hvis man vil begive sig ud i denne disciplin.
Bogen er flot sat op med billeder af de forskellige retter der sætter gang i mundvandet, men vigtigst er måske, de stemnings-givende billeder fra både de japanske gader, stræder og ramen-restauranter der giver en særlig indlevelse og forståelse for, at ramen for mange, i virkeligheden er mere end bare mad. Tove Nilsson fortæller i bogen hvad ramen er, hvorfor hun er blevet så forfalden til retten og hvad den betyder for mange japanere i alle sociale lag.
Er du den mindste smule nysgerrig efter hvad ramen er, er der dukket enkelte ramen-restauranter op i de danske storbyer, specielt københavnske Ramen to Bíiru er et besøg værd, og jeg forudser, at vi vil se endnu flere ramen-specialiserede restauranter i fremtiden. Og så kan du naturligvis læse Ramen – japanske nudler og småretter der i dag, d. 31. januar, er at finde i din lokale boghandler.
Bogen udgives af forlaget Gyldendal, der har stillet et eksemplar til rådighed for redaktionen. Bogen er oversat til dansk af Ninna Brenøe og er på 152 sider. Vejledende udsalgspris er 199,95 DKK.
af Kasper Mundt-Nielsen

