• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceForskning og uddannelse02. 08. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Robotter skal i fremtiden udføre rengøringsopgaver i kantinen

FoodserviceForskning og uddannelse02. 08. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Målet med et nyt innovationsprojekt, FacilityCobot, er at udvikle en unik, mobil robot, der kan aflaste rengøringspersonalet fra gentagne eller fysisk udmattende opgaver. Det banebrydende projekt integrerer et smart sensorsystem i væggen med robotten og gør det muligt at den kan arbejde effektivt side om side med rengøringspersonalet i store åbne områder såsom kantiner og kontorer.

De involverede parter ser store muligheder i robotteknologien.

Mobile robotter, der fjerner snavset service og tomme flasker fra kantineborde, kan blive et normalt syn i virksomheder og offentlige institutioner i den nærmeste fremtid. Gennem det tværfaglige innovationsprojekt FacilityCobot er tech-virksomhederne Enabled Robotics og Ubiqisense gået sammen med Syddansk Universitet (SDU), konsulentfirmaet K-Jacobsen, Signal Architects og ISS om at udvikle en state-of-the-art robot til udvalgte facility management tjenester.

Bygningssensorer kommunikerer med robotten
– Udstyret med kunstig intelligens og avanceret software vil robotten være i stand til at bevæge sig rundt i et rum, genkende og samle genstande op som kopper og vandflasker og rengøre bordet med et specialdesignet værktøj. Samtidig vil faste sensorer i rummet ’kommunikere’ med robotten; det giver et overblik over brugsmønstre og genstandene i rummet, siger Lars-Peter Ellekilde fra Enabled Robotics.

Det er integrationen af ​​robotteknologi med det smarte bygningssensorsystems belægningssensor, der gør robotteknologien banebrydende:

– Ved at overføre data til robotten fra eksisterende smarte sensorer, som ofte allerede er integreret i nutidens moderne kontorbygninger, vil vi øge viden om pladsudnyttelse og dermed også robottens muligheder. I modsætning til andre robotløsninger, såsom gulvrengøringsrobotter og robotstøvsugere, vil det gøre FacilityCobot mere effektive og arbejde på et mere avanceret niveau – i bordhøjde i samarbejde med personalet, siger Palle Dinesen, CEO & co- siger grundlægger fra Ubiqisense.

Stort kommercielt potentiale globalt
Projektpartnerne forventer et stort potentiale for den nye robotløsning.

– Facility Management-branchen øger løbende sit fokus på bæredygtighed og automatisering – denne innovative robotløsning vil være et fantastisk værktøj til at understøtte disse dagsordener, siger Kim Jacobsen, CEO hos K-Jacobsen A/S og formand for Dansk Facility Managements digitaliseringsudvalg.

Ifølge Anders Dedenroth Høj, Director of Methods & Technology indenfor rengøring hos ISS, er perspektiverne og ambitionerne store for servicekoncernen.

– Vores medarbejdere er vores mest værdifulde aktiver, og vi er overbeviste om, at teknologi er nøglen til at optimere og innovere vores tjenester og arbejdsmetoder. FacilityCobot har potentialet til at aflaste vores medarbejdere fra de mere slidsomme rengøringsopgaver og i stedet give dem mulighed for at fokusere på andre værdiskabende opgaver for kunderne. ISS’ ambition er at gøre FacilityCobot til en integreret del af vores globale tilbud i fremtiden.

Robottens sensorer og værktøj er nu udviklet, og næste fase af projektet er at videreudvikle og teste integrationen af ​​robottens teknologi med smarte byggesensorer. Derudover vil robotten blive testet i rigtige kantine-miljøer sammen med ISS’ rengøringspersonale.

Selvom projektet fokuserer på kantiner som det primære sted, er mulighederne mange.

– Denne nye teknologi kan højst sandsynligt også bruges i andre miljøer såsom store åbne kontorer, siddeområder og porte til lufthavne og venteområder på hospitaler. Vi ser meget frem til at udforske dets fulde potentiale ved at bidrage til den intelligente software bag, siger professor Mikkel Baun Kjærgaard fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på SDU.

Skrevet i: Foodservice, Forskning og uddannelse

Seneste nyt fra redaktionen

Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

AktueltMesser og konferencer11. 09. 2025

Onsdag den 10. september var fødevareleverandøren Dagrofa Foodservice værter for inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’ i TAP1 i København. Der var i år rekordstor opbakning til arrangementet med over 160 udstillere og 1.700 deltagere. En stor del af den danske fødevarebranche

Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

Messer og konferencer11. 09. 2025

Med omkring 4.300 udstillere og 135 fællesstande åbner Anuga Fine Food 2025 i Köln i sin hidtil største udgave. Fagmessen under Anuga-paraplyen viser, hvordan delikatesser, gourmetprodukter og basisfødevarer vinder global betydning. Fra Altunkaya Ins. Nak. Gida Tic. A.S. over Calvo

Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

Detailhandel og en gros11. 09. 2025

Dagrofa har stigende salg af kædernes egne mærker. Nu kan kunderne møde mere end 40 nye produkter i premium-mærket OMHU. Ost, pølser, laks, ris, pasta og pastasovs. Dagrofas premiumbrand OMHU har lige fået tilført mere end 40 nye varer, som er rettet mod forbrugere, der også kigger efter luksus

Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

AktueltMejeriMesser og konferencer11. 09. 2025

Lørdag den 20. september serverer ’Cheese Copenhagen’ et stort - og gratis - ostebord i TorvehallerneKBH: 86 danske oste fra store og små mejerier.  Er man interesseret i ost, bør man lægge vejen forbi det københavnske madmekka TorvehallerneKBH lørdag den 20. september. Fra kl. 11 til 16

Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

DrikkevarerMesser og konferencerTop11. 09. 2025

Festivalen Kaffe & Sensorik, der vender tilbage til Aarhus i oktober, samarbejder med den socialøkonomiske virksomhed Social Craft om at skabe nye arbejdspladser til dém, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet. Når festivalen Kaffe & Sensorik indtager Aarhus Congress Center den

Ny digital løsning skal fjerne administrativt bøvl i danske professionelle køkkener

Detailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed09. 09. 2025

Fødevaregrosissten Dagrofa Foodservice og techvirksomheden FoodOp har forenet kræfterne i et nyt partnerskab, der skal gøre det nemmere drive et professionelt køkken. En digital assistent skal sikre, at der kommer mere fokus på madglæde og på kampen mod madspild i en travl hverdag. Dagrofa

Bager fra Ørum skal kæmpe for Danmark ved EuroSkills 2025 i Herning

AktueltBrød og kagerForskning og uddannelse09. 09. 2025

Line Munk Erikslev, der er bager hos KonditorBager i Ørum, deltager ved EuroSkills 2025 i Herning. Med masser af træning og lokal opbakning sætter hun barren højt og sigter efter øverste trin på podiet.  Den efterhånden rutinerede Skills-deltager og bager Line Munk Erikslev, som sidste år vandt

DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

LandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 09. 2025

I de seneste to år har DLG Group arbejdet for at fremme det regenerative landbrug, og nu tager andelsselskabet endnu et skridt, når man samler 10 udvalgte landbrug i et pilotprojekt, der skal opsamle data og beregne effekterne på dyrkningsformen. ”Et er, at vi kan se og mærke med vores egne

To nye profiler i Danish Crowns bestyrelse

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ09. 09. 2025

På et møde i sidste uge har Danish Crowns repræsentantskab godkendt, at Mogens Nørgaard Mogensen og Carsten Rasmussen træder ind i bestyrelsen for Danish Crown AmbA. På indstilling fra Nominerings- og Evalueringsudvalget har Danish Crowns repræsentantskab i sidste uge godkendt to ændringer i

Nyt ambassadørkorps skal styrke Food Festivals fremtid

AktueltMesser og konferencer09. 09. 2025

Danmarks største madfestival ”Food Festival” stifter et nyt ambassadørkorps med målet om at konsolidere og styrke festivalens fremtid. Blandt ambassadørerne er blandt andre Aarhus’ borgmester Anders Winnerskjold, regionsrådsformand Anders Kühnau og næstformand i Salling Fondene Karin

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions fremviser avancerede produkter fra Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions på LabDays

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Sommerklassikere som grillpølser og flødeis er fortsat meget populære

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Guide: Hvornår skal du reparere vs. udskifte din vakuumpumpe?

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

  • DENIOS ApS

    Slut med at lede – få overblik over dine materialer 24/7

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mindre vedligeholdelse takket være avanceret vakuumgenerering fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Mere end 500 er allerede tilmeldt – skal du med?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

    11.09.2025

  • Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

    11.09.2025

  • Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

    11.09.2025

  • Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

    11.09.2025

  • Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

    11.09.2025

  • Ny digital løsning skal fjerne administrativt bøvl i danske professionelle køkkener

    09.09.2025

  • Bager fra Ørum skal kæmpe for Danmark ved EuroSkills 2025 i Herning

    09.09.2025

  • DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

    09.09.2025

  • To nye profiler i Danish Crowns bestyrelse

    09.09.2025

  • Nyt ambassadørkorps skal styrke Food Festivals fremtid

    09.09.2025

  • Toms Gruppen giver nyt liv til den ikoniske Guldæske

    04.09.2025

  • Food&Drink på gaden med fokus på brød, mel og bagværk

    04.09.2025

  • 1400 studerende fra amerikanske universiteter skal opleve dansk madkultur og gastronomi

    04.09.2025

  • Danmarkshistoriens største uddannelsesevent starter snart

    04.09.2025

  • Vinderne af Produktprisen og Irma-Prisen 2025 er fundet

    04.09.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik