
To robotarme fra Universal Robots skal hjælpe bryggerne på Carlsbergs bryggeri i Fredericia med at løse de sidste manuelle arbejdsprocesser på den allerede højautomatiserede produktionslinje. Robotterne har frigivet næsten 50 procent kapacitet på linjen og bragt Carlsberg et skridt nærmere målet om nul ulykker.
I efteråret 2017 fik Carlsberg-bryggeriet i Fredericia to ekstra arme til produktionen: To UR-robotter, der i dag varetager håndtering af op til 500 emballagekartoner i timen på en linje, der pakker flasker og dåser med de verdenskendte øl.
– Hele den linje, UR-robotterne står på, består nu af højautomatiseret teknologi inden for fadøl. Vi vil gerne være på forkant med udviklingen for at brygge både for i dag og i morgen. Det er vores mål, fortæller senior project manager hos Carlsberg Fredericia, Thomas Kern Ruby.
Oprindeligt var den nye linje designet uden UR-robotterne, og det betød, at der stod en mand og tog emballagekartoner fra en palle og placerede i et magasin.
Samarbejde gav optimal løsning
Efter at være blevet kontaktet af Carlsberg Fredericia afholdt areamanager Steen Slabiak Jensen fra Bila Robotics indledningsvist en lille workshop for Carlsbergs teknikere og ledelse:
– I første omgang handlede det om få de ansatte til at forstå fordelene ved kollaborativ automation kontra automation med store industrirobotter, som ofte er en meget mere kompleks, langsommelig og tung proces, fortæller han.
Herefter kontaktede han en samarbejdspartner fra automatiseringsvirksomheden Robot Nordic og fortalte ham om opgaven. Sammen besøgte de to endnu engang bryggeriet i Fredericia for en mere dybdegående besigtigelse og udarbejdede siden i fællesskab den endelige løsning, som Robot Nordic i efteråret 2017 fik implementeret med stor succes.
I dag er det således to UR-robotarme, der klargør emballagekartonerne til pakning med fadølsprodukterne på den højautomatiserede linje i Carlsberg-produktionen. Først griber en UR10-robotarm om en stak med 10 kartoner, som er bundet sammen med en strop, og fører stakken op til den anden robotarm, en UR3. Denne skærer stroppen op og fører den ned i en affaldssæk. Herefter tager UR10’en over igen og placerer stakken i et tomt magasin, som kører videre ind i en kasserejser, hvorefter kartonerne bliver fyldt.
Forbedret arbejdsmiljø
Siden januar 2009 har størstedelen af Carlsbergs øl- og læskedrik-produktion til det danske marked været samlet på bryggeriet i Fredericia, som i dag er et af områdets største arbejdspladser med godt 800 ansatte og en årlig produktion, der i 2017 nåede hele 6,5 million hl. For det sønderjyske Carlsberg-bryggeri var investeringen i de to UR-robotter da heller ikke et spørgsmål om at øge produktionskapaciteten, men derimod et ønske om at bruge medarbejderressourcerne mere hensigtsmæssigt og aflaste medarbejderne for ensidige arbejdsopgaver.
Før tog opgaven 70-80 procent af én medarbejders kapacitet ved linjen, i dag er medarbejderens eneste opgave i forbindelse med emballagehåndteringen at køre en palle med papkasser hen til linjen. Så klarer robotterne resten. Det har betydet, at linjen uden problemer i dag kan varetages af to operatører, som kontinuerligt udfører opgaver som blandt andet test, hygiejne, fejlfinding osv.