• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Kød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 03. 2025 | Mikkel Bækgaard

Producenter og detailhandlen kan spille en afgørende rolle i beskyttelsen af bestandene af sild, makrel og blåhvilling

Kød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 03. 2025 By Mikkel Bækgaard

Producenter og detailhandlen har en afgørende rolle at spille i beskyttelsen af bestanden af såkaldt små pelagiske fisk, ifølge Marine Stewardship Council (MSC), mens efterspørgslen fortsætter med at vokse på både konsum- og fodermelmarkederne.

Foto: Freepik.com

Sild, blåhvilling og makrel i det nordøstlige Atlanterhav har mistet eller fået deres MSC-certificeringer suspenderet på grund af uenighed om kvoter mellem fiskerinationer. Der hark un været internationale aftaler på plads for disse tre nøglearter i fire af de sidste 25 år frem til 2024. Resultatet er, at fangsten af disse arter i løbet af de sidste syv år har overskredet forskernes anbefalinger med 31 pct..

Nogle af MSC’s kommercielle partnere er allerede gået over til at købe sild fra pelagiske fiskerier såsom nordsøsild, sommergydende islandsk sild, den californiske trådsild og chilensk jack makrel, som er let tilgængelige og forsyner vigtige markeder.

Ifølge MSC’s Small Pelagics Yearbook 2025, der udgives i dag, er gruppen af små pelagiske arter den næstmest repræsenterede i MSC-programmet med mere end 3 mio. tons certificeret globalt i 2024, hvilket repræsenterer 12 pct. af den globale fangst af små pelagiske arter.

Spiller en afgørende rolle

Små pelagiske arter spiller en afgørende rolle i vores oceaners økosystemer og fungerer som den vigtigste fødekilde for livet i havet. De giver også vigtig ernæring til menneskers kost, og deres blanding af protein og Omega-3 fedtsyrer gør dem til en værdifuld kilde til akvafoder og andre marine ingredienser.

Det er afgørende at sikre, at forsyningerne af små pelagiske arter er bæredygtige, da efterspørgslen er stigende af flere årsager. For det første er der et voksende marked for bæredygtigt fremskaffede fiskeolier bestemt til konsum. I 2008 var der kun fire fiskeolietilskud med MSC-miljømærket til rådighed. I regnskabsåret 2023/24 var 475 MSC-certificerede kosttilskudsprodukter tilgængelige. For det andet viser fremskrivninger, at akvakulturen vil fortsætte med at vokse, og dermed efterspørgslen efter små pelagiske fisk, som er en vigtig kilde til fiskemel og fiskeolie til foder.

Nicolas Guichoux, MSC’s Chief Program Officer, siger:

“På baggrund af denne stigende efterspørgsel er det afgørende at beskytte små pelagiske fiskerier for fremtiden. Denne nyligt udgivne årbog demonstrerer certificeringens rolle i at fremme bæredygtige resultater for denne artsgruppe, samtidig med at den fremhæver risiciene for disse meget dynamiske fiskerier, når der ikke er internationale aftaler på plads for at beskytte mod overfiskning og dårlig forvaltning.”

“Detailhandlere og mærker har en enorm rolle at spille i at drive momentum mod større tilgængelighed af certificerede små pelagiske fisk i forsyningskæden. Ud over arter, der er på vej mod certificering, skal de nødvendige ændringer i kvotefastsættelsen for trofaste arter som atlantisk makrel, blåhvilling og atlanto-skandinavisk sild foretages for at tillade deres tilbagevenden til MSC’s program.

“Disse arter er afgørende for at servicere vigtige globale markeder, der er afhængige af disse fiskerier som en kritisk proteinkilde, hvilket sikrer certificeret tilgængelighed for både industri og forbrugere. På længere sigt kan dette påvirke priserne og produktmængderne til markedet.”

Small Pelagics Yearbook 2025 skitserer de udfordringer, som arten står over for, såsom klimaændringernes indvirkning på bestandsskiftets fordeling, samtidig med at den giver en analyse af det globale marked for denne art. Den fremhæver nogle eksemplariske casestudier af certificeret fiskeri efter små pelagiske arter samt certificeringens rolle i at understøtte positive resultater for mennesker og planeten.

Skrevet i: Kød, fisk og fjerkræ, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Rekord i antal julebryg

AktueltDrikkevarer11. 12. 2025

Aldrig før har der været så mange forskellige julebryg at vælge imellem som denne jul. Desuden er paletten af julebryg i 2025 den mest farverige. Danske øl-nydere kan glæde sig over, at de har rekordmange julebryg at vælge imellem i december 2025. Hele 219 forskellige julebryg står på

NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

KonfektureTop11. 12. 2025

Fra d. 10. december kan kunderne i alma madmarked smage på fremtidens fødevarer fra innovationscenteret Spora, grundlagt af kokken Rasmus Munk. Det første projekt, der bliver præsenteret, er chokoladealternativet NOTCH, udviklet af mask, et restprodukt fra ølbrygning. Rasmus Munk lancerede i

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik