• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceMesser og konferencerTop29. 09. 2021 | Kasper Mundt-Nielsen

Prisregn over madens hverdagshelte

FoodserviceMesser og konferencerTop29. 09. 2021 By Kasper Mundt-Nielsen

De seneste år har stået på mange prøvelser, som har vist, hvor innovativ og omstillingsparat fødevarebranchen er. Det skinnede igennem, da årets fødevarepriser ved Fødevaredagen blev uddelt.

Social Cantina på Nørrebro vandt Kantineprisen.

Fødevarebranchen har været meget igennem det seneste år – på godt og ondt. Detailhandlen har haft travlt, mens foodservice-industrien har haft op – og nedture.

Vi er heldigvis kommet ud på den anden side, og vi kan forhåbentlig se frem mod bedre tider uden restriktioner og nedlukninger.

Det har krævet nytænkning og hårdt arbejde at komme igennem udfordringerne. Selvom det har været et udfordrende år, er der også opstået ny læring og processer, der er blevet fremskyndet. Netop denne evne til at omstille sig og innovere i krisetider var været gennemgående på Fødevaredagen på Hindsgavl Slot.

Og det smittede også af på valget af prisvindere.

Nytænkning og bæredygtighed på menuen

Otte priser er uddelt og fordelt på fem overordnede kategorier på tværs af fødevaresektoren. Priserne er gået til de ildsjæle, som har kløet på og formået at vende situationen til deres fordel uden at gå på kompromis med kvalitet og kreativitet.

– Det har været et udfordrende år for mange i fødevarebranchen. Derfor er det også ekstra vigtigt i år, at vi hylder hverdagens helte, der sørger for at vi kan blive inspireret til lækre madoplevelser. Hver dag går dygtige madprofessionelle på arbejde for at rykke grænserne for, hvad der kan lade sig gøre i køkkener og detailbutikker. Det er ude i butikkerne, at den egentlige forskel skabes og derfor er det vigtigt, at vi bliver ved med at hylde dem, der går forrest i udviklingen, siger Mette Gammicchia, chef for Marked og Ernæring i Landbrug & Fødevarer.

Social Cantina på Nørrebro vinder dette års Kantinepris

Det har ikke været lige nemt at være kantine i det forgangne år under corona. Det har betydet, at der har skullet tænkes i alternative løsninger for fortsat at kunne tilbyde de bedst mulige madoplevelser. Kantineprisen sætter fokus på de kantiner, som har formået at trodse modgang under nedlukninger og stadig har formået at skabe velsmagende og lækre frokostmåltider.

– Mange kantiner har været udfordret på, at de har været begrænset ift. udformning og iscenesættels af deres frokostbuffet. De har været nødt til at tænke i nye bane, og har skullet omstille sig til nye situationer flere gange i løbet af det seneste år. Alligevel har de nominerede til Kantineprisen 2021 gjort det muligt at nyde lækre og inspirerende måltider på trods af engangsemballage, håndsprit og afstandskrav, siger jurymedlem Kristian Ploug Grut, seniorkonsulent fra Landbrug og Fødevarer.

Vinderhold med et socialt engagement

De nominerede til Kantineprisen levede alle op til kravene om et godt køkkenmiljø, der var fuld af arbejdsglæde, optimal udfoldelse af råvarernes potentiale og en sensorisk spiseoplevelse for gæsterne. Vinderen af Kantineprisen var faktisk et helt team af køkkenpersonale fra Social Cantina Nbro, som sammen har skabt en kantineoplevelse i top, når det kommer til faglighed og smagsoplevelse.

Derudover udmærker de sig ved deres sociale vinkel ved at tage udsatte unge under deres vinger i køkkenet.

Det stolte team havde selv følgende at sige da prisen blev overrakt til dem:

– Vi er glade. Det er en kæmpe ære og anerkendelse. Vi er stolte over vores arbejde, og at vi også altid sætter kvalitet fremfor kvantitet i vores køkkenen, siger det stolte team

Hanne M. Juul fra Madservice Aalborg vinder Køkkenprisen

Hanne Meldgaard Juul fra Madservice Aalborg tog Køkkenprisen foran en stribe andre dygtige køkkenledere. Køkkenprisen er et samarbejde mellem de faglige organisationer: Kost- og Ernæringsforbundet, FOA, Økologisk Landsforening og 3F, der organiserer de køkkenprofessionelle, samt Landbrug & Fødevarer.

Prisen uddeles til offentlige køkkener, som har et ekstraordinært fokus på at lave velsmagende mad med fokus på sæson, økologi, råvarer, bæredygtighed og målgruppe. Det er især økologiske og lokalt dyrkede råvarer, der fylder mere og mere på tallerkenerne i mange køkkener. Der er en udvikling, som Køkkenprisen har været med til at sætte skub i.

-Vi vil gerne belønne de fagfolk, som slår et ekstra slag for økologien ved at tænke økologiske principper og råvarer ind i køkkenet. I juryens bedømmelse lægges der vægt på iscenesættelsen af en sund og varieret kost baseret på økologiske fødevarer, som bidrager til livsglæde ude hos brugerne af køkkenerne. Det er i de offentlige køkkener, mange danner deres spisevaner og bliver udfordret af nye smagsindtryk. Derfor spiller de en vigtig rolle i den danske madkultur, siger jurymedlem og Seniorkonsulent fra Landbrug og Fødevarer, Kristian Ploug Grut.

Respekt for de ældres madvaner

Køkkenprisen gives for at få bredt økologi ud i samspil med køkkenbrugernes behov. Kandidaterne blev udvalgt efter, om de har en stærk økologiprofil, der kan være til inspiration for andre køkkener. De nominerede til prisen har alle haft fokus på at udvikle gode spiseoplevelser med økologi og forbrugerne i centrum.

Livskvalitet er vigtigt, især når man har med ældre borgere at gøre. Det har Madservice Aalborg formået at føre ud i livet, når de på daglig basis serverer økologisk mad på en appetitvækkende måde for kommunens ældre borgere. Det var med stolthed i stemmen, at Hanne Melgaard kunne modtage årets Køkkenpris foran en hel fødevarebranche på Hindsgavl Slot i Middelfart:

– Jeg er så stolt. Jeg vil gerne sige tusind tak til alle mine dygtige medarbejdere. Vi er så utrolig stolte over, at vi har nået et mål på 60 pct. økologi, hvor vi har haft mulighed for at følge vores egen vej til at nå målet, siger Hanne Melgaard Juul. 

Vinderne af dette års fødevarepriser

Vinder af Kantineprisen

Frederik Stormoen, Morten Bang Olsen, Nikolaj Skadborg og Martin Münchow, Social Cantina Nbro, Nørrebro.

Vinder af Køkkenprisen:

Leder Hanne Melgaard Juul, Madservice Aalborg, Aalborg Ø.

Vinder af Slagterprisen i kategorien ’Slagtere i super- og hypermarkeder’

Slagtermester Benny Nielsen, MENY, Sæby.

Vinder af Slagterprisen i kategorien ’Privatslagtere’

Slagtermester Jacob Nielsen, Slagter Jacob, Kalundborg.

Vinder af Mejeriprisen i kategorien ’Discountkæder’

Mejeriansvarlig, Roksana Huber, Rema1000, Marienlund, Odense.

Vinder af Mejeriprisen i kategorien ’Super- og hypermarkeder’

Mejeriansvarlig Allan Granly, Bilka, Odense.

Vinder af Frugt- og grøntprisen i kategorien ’Discountkæder’

Souschef og frugt- og grøntansvarlig Kasper Kristiansen, Rema 1000, Jyllinge.

Vinder af Frugt- og grøntprisen i kategorien ’Super- og hypermarkeder’

Frugt- og grøntchef Christian Wain-Volqvartz, MENY, Borups Allé, Frederiksberg.

Skrevet i: Foodservice, Messer og konferencer, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Jeppe Møller-Herskind bliver ny administrerende direktør i HORESTA

AktueltFoodservicePolitik og eksport18. 09. 2025

HORESTA har forfremmet Jeppe Møller-Herskind til administrerende direktør. Som vicedirektør har han gennem de seneste år været en central del af organisationens medlemsvækst og kommercielle udvikling. Han har desuden været branchens synlige stemme i medierne på mange af de politiske dagsordener.

Normal-kantine vinder Kantineprisen 2025

FoodserviceMesser og konferencerTop18. 09. 2025

Danmarks bedste kantine ligger i Hedensted hos Normal A/S. I hvert fald, hvis man spørger Landbrug & Fødevarer, der mandag kunne afsløre vinderen vinderen af Kantineprisen 2025. Der var feststemning og faglig stolthed, da Landbrug & Fødevarer samlede fødevarebranchen til

De Samvirkende Købmænd: Danskerne vil have lavere moms på fødevarer – og det kan sagtens lade sig gøre

Detailhandel og en grosPolitik og eksport18. 09. 2025

Fødevarepriserne har pil opad, og det rammer danskerne på pengepungen. Det er oplagt at lette momsen på fødevarer – og det kan endda nemt finansieres: Skal momsen på fødevarer sænkes til 15 pct., skal momsen på andre varer som f.eks. cykler og elektronik hæves med blot 1,6 pct. Det viser nye

I kamp for danskernes yndlingsfrugt: Danske butikker i fælles front for bananen

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMarkedsføringMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 09. 2025

Coop, Netto, Rema 1000 og Lidl sender fælles opfordring til kunderne: Køb Fairtrade-bananer – for bondens løn og bananens fremtid. For første gang nogensinde går de største danske dagligvarekæder – Coop, Netto, Rema 1000 og Lidl – sammen i en fælles kampagne, der opfordrer danskerne til at

Grønt Marked inviterer til premiere på Biodiversitetsfestival

AktueltFrugt og grøntMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 09. 2025

Gæsterne kan smage, lytte, lære og opleve mangfoldigheden, når biodiversiteten på den københavnske madscene fejres for første gang. Mere end 30 producenter, landmænd, kokke, bagere, bryggere, biavlere, møllere, slagtere, pølsemagere og ostemagere samles til festival på Skjolds Plads d. 21.

MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

Detailhandel og en grosEmballageMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 09. 2025

Regeringen har aftalt at ville fjerne emballageafgiften samt udtrykt vilje til at indføre et loft over kommunernes andel af producentansvaret. Det mødes med stor tilfredshed hos Mærkevareleverandørerne. ”Det er stærkt, at regeringen har aftalt en ramme for et loft over, hvor store omkostninger

Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

Forskning og uddannelse16. 09. 2025

To glemte flasker i en kælder på Frederiksberg med bakteriekulturer fra 1890’erne har givet forskere fra Københavns Universitet et enestående indblik i Danmarks smøreventyr. Gennem avanceret DNA-analyse har de undersøgt indholdet i flaskerne som blandt andet bød på flere bakterielle overraskelser og

Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

AktueltForskning og uddannelse16. 09. 2025

Sønderborg Kommune, Hotel- og Restaurantskolen i Valby, EUC Syd og lokale samarbejdspartnere vil sammen undersøge muligheden for at etablere serviceuddannelser inden for hotel-, restaurations- og turismebranchen med internationalt udsyn og stærk lokal forankring. Et nyt partnerskab er ved at

Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 09. 2025

Mandag den 15. september lagde finansminister Nicolai Wammen vejen forbi Regionshospitalet i Randers for at lade sig inspirere af en af landets største økologiske succeser. Kan man reducere sit klimaaftryk, sænke sit madspild, spise langt mere efter kostrådene – for eksempel 580 procent flere

Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

FoodserviceMiljø og sundhedTop16. 09. 2025

En ny undersøgelse fra analysevirksomheden YouGov viser, at danskerne ikke er blege for at skippe et måltid og erstatte det med en hurtig snack på farten. Specielt den yngre generation tyer oftere til det hurtige og lette alternativ. Den tendens bekymrer ernæringsekspert. Mad på farten kommer i

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    OTTO Digital Services til systemer

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Ny butikschef i Dagrofa Foodservice Herning har stort lokalt kendskab

  • DENIOS ApS

    Sådan får du op til 50 % mere lagerkapacitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions fremviser avancerede produkter fra Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions på LabDays

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Sommerklassikere som grillpølser og flødeis er fortsat meget populære

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Guide: Hvornår skal du reparere vs. udskifte din vakuumpumpe?

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Jeppe Møller-Herskind bliver ny administrerende direktør i HORESTA

    18.09.2025

  • Normal-kantine vinder Kantineprisen 2025

    18.09.2025

  • De Samvirkende Købmænd: Danskerne vil have lavere moms på fødevarer – og det kan sagtens lade sig gøre

    18.09.2025

  • I kamp for danskernes yndlingsfrugt: Danske butikker i fælles front for bananen

    18.09.2025

  • Grønt Marked inviterer til premiere på Biodiversitetsfestival

    18.09.2025

  • MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

    16.09.2025

  • Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

    16.09.2025

  • Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

    16.09.2025

  • Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

    16.09.2025

  • Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

    16.09.2025

  • Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

    11.09.2025

  • Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

    11.09.2025

  • Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

    11.09.2025

  • Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

    11.09.2025

  • Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

    11.09.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik