• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMejeriMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed29. 02. 2024 | Mikkel Bækgaard

”Plantebaseret ost, det er en udfordring!”

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMejeriMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed29. 02. 2024 By Mikkel Bækgaard

Det kræver sin mejerist at fremstille plantebaseret ost, der ligner, smager og opfører sig som en rigtig ost. Nu har unge forskere hos virksomheden FÆRM knækket koden til at fremstille plantebaseret ost med samme egenskaber som en klassisk ost.

I flere år har veganske alternativer til fødevarer nydt stor fremgang, herunder plantebaseret mæl,. hakkebøffer, burgere og kylling. Ost lavet af planter, og som frem til i dag er blevet fremstillet som et blandingsprodukt af kokosolie og stivelse, har indtil videre ikke nydt den store succes. Men det kommer den måske til, mener Mikkel Dupont, der er driftsdirektør i virksomheden FÆRM. I hvert fald står plantebaseret ost nu for tur til den helt store makeover, 

“Vi vil gerne en gøre en positiv forskel for klimaet, og vi kunne se, at der er et stort hul i ostemarkedet, hvor der mangler plantebaserede produkter af høj kvalitet, der minder om konventionelle osteprodukter,” siger Mikkel Dupont har stiftet FÆRM i partnerskab med virksomhedens administrerende direktør, Andrea Donau.

Hos FÆRM har Mikkel Dupont, Andrea Donau og et ungt hold af forskere udviklet og patenteret en metode, hvor mejeriteknologi fra mælk oversættes til planter. Resultatet er oste baseret på plantemælk, men som minder om konventionel ost i smag og tekstur — herunder frisk mozerella, brie, smøreost og grillost. Den løsning sælger de nu til mejerier, der ønsker at udvikle egne plantebaserede produkter for at fx imødekomme et vegansk segment eller sænke sin CO2-udledning med 70-80 procent.

Koden til at gøre netop dette er noget, industrien har brudt sit hoved med i lang tid. Og det alene har også været en stor motivationsfaktor for holdet bag FÆRM. 

“Jeg havde en lille foodtech start-up før FÆRM, men jeg synes produktudviklingen var alt for nem. Men plantebaseret ost, det er en udfordring! Jeg forsøgte mig første gang med en camembert baseret på solsikkekerner, da jeg læste min kandidat. Produktet blev ikke perfekt, men det fik mig til at undre mig over, at der ikke fandtes løsninger på markedet, der ikke var baseret på stivelse og kokosolie,” fortæller Andrea Donau. 

Udfordrende produktudvikling

Som så mange andre i branchen har FÆRM kæmpet med at ramme den rette tekstur og smag. Men gennem fermentering, modning og ved at anvende de rette mælkesyrebakterier formår FÆRM at ændre smag og konsistens på plantemælken til noget hidtil uset. 

FÆRMs oste består blandt andet af blendede bønner, vand, solsikkeolie tilsat enzymer og bakterier. Helt præcist hvordan produktet fremstilles er hemmeligt. 

“Vi fik et gennembrud, da vi underkastede plantemælk enzymer, ligesom man gør med komælk, for at nå frem til en koaguleret masse, også kaldet ostekorn. Formålet var at udvikle en løsning, der også passer til eksisterende mejeriudstyr,” siger Andrea Donau.

I lang tid udførte teamet 80 eksperimenter om dagen i små 20-milliliter tuber, inden hun ’med gråd i stemmen’ kunne ringe til Mikkel Dupont med meddelelsen om, at det endelig var lykkedes at fremstille ostekorn på plantemælk.

En af de helt store udfordringer ved at fremstille planteoste er, ifølge Andrea Donau, at de skal laves uden ostestoffet kasein, som er en vigtig komponent i komælksoste. Proteinindholdet i FÆRMs oste er i dag på 10-12 procent, men i takt med at ostene modner i længere tid, bliver de mere faste og proteinindholdet vil på sigt stige til 25-30 procent, som modnede oste af komælk traditionelt indeholder. 

Det sidste skridt i processen har været at sikre, at virksomhedens teknologi er skalerbar, så  større mejerier kan tage teknologien til sig og fremstille planteost. Men eftersom innovationen er baseret på eksisterende mejeriteknologi, har det vist sig at være en mindre udfordring end først antaget.

“For nylig kørte vi vores andet forsøg hos Hårbølle Mejeri, der endnu engang viste, at vores løsning er fuldt skalerbar. Dermed glæder vi os meget til, at vi og vores samarbejdspartnere kan forsyne forbrugere og restaurationsbranchen med et større udvalg af plantebaserede og mere bæredygtige oste,” fortæller Mikkel Dupont.

Om FÆRM

FÆRM blev grundlagt i 2020 og har siden da udviklet en patenteret løsning, der kan oversætte mejeriteknologi fra mælk til planter. De giver dermed osteproducenter mulighed for at udvikle bl.a. plantebaseret brie, mozzarella, gouda med samme smag, tekstur og næringsindhold som ost fra mælk.Virksomheden fungerer i dag som udviklingshus for plantebaseret ost, og i et samarbejde med FÆRM kan større producenter licensere og sælge produktet gennem egne salgskanaler. 

Med FÆRMs løsning kan samarbejdspartnere producere et plantebaseret produkt omkring 50 pct. billigere end mælkevarianterne og reducere op mod 75 pct. af CO2-udledningen fra produktionen.

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Fødevareproduktion, Mejeri, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Rekord i antal julebryg

AktueltDrikkevarer11. 12. 2025

Aldrig før har der været så mange forskellige julebryg at vælge imellem som denne jul. Desuden er paletten af julebryg i 2025 den mest farverige. Danske øl-nydere kan glæde sig over, at de har rekordmange julebryg at vælge imellem i december 2025. Hele 219 forskellige julebryg står på

NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

KonfektureTop11. 12. 2025

Fra d. 10. december kan kunderne i alma madmarked smage på fremtidens fødevarer fra innovationscenteret Spora, grundlagt af kokken Rasmus Munk. Det første projekt, der bliver præsenteret, er chokoladealternativet NOTCH, udviklet af mask, et restprodukt fra ølbrygning. Rasmus Munk lancerede i

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik