• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Fødevareproduktion28. 05. 2018 | Dann Bjarke Jensen

Pakkelinjer med robotter fungerer mere effektivt og reducerer antallet af fejl

Fødevareproduktion28. 05. 2018 By Dann Bjarke Jensen

Pakning af ”trafiklys”-pakker, som indeholder en rød, en gul og en grøn peberfrugt – er særligt arbejdstungt.

Omron leverer deltarobotter og et visionsystem til en smart pakkelinje for peberfrugter

Combilo i Waddinxveen, Holland, har specialiseret sig i import, eksport, pakning, opbevaring, forsendelse og distribution af frisk frugt og grønt. Nogle af produkterne – især grøntsager og hårde frugter fra drivhus – pakkes af virksomheden inden levering til detailhandlen. Pakning af ”trafiklys”-pakker, som indeholder en rød, en gul og en grøn peberfrugt – er særligt arbejdstungt. Med hjælp fra et visionsystem og deltarobotter, som leveres af Omron, har EasyPack Technologies automatiseret den måde, hvorpå peberfrugterne opsamles og placeres. Resultatet er en proces, som er mere effektiv og med mindre tilbøjelighed til fejl.
Combilo samarbejder med sine leverandører og kunder – herunder velkendte europæiske detailforhandlere og grossister – om at levere frisk frugt og grønt til kunderne hver dag. Nogle produkter leveres upakket, mens et ikke uvæsentligt antal – især tomater, peberfrugter og agurker – pakkes først.
Som produktionsleder hos Combilo har Marcel Villerius ansvaret for pakkeafdelingen, der består af flere pakkelinjer. I de sidste par år har virksomheden implementeret en række tiltag for at øge effektiviteten af pakkeprocessen.

Med hjælp fra et visionsystem og deltarobotter, som leveres af Omron, har EasyPack Technologies automatiseret den måde, hvorpå peberfrugterne opsamles og placeres.

– Vi har f.eks. ændret afdelingens udformning, hvilket har optimeret den interne logistik. Vi er altid på udkig efter metoder, der kan forbedre vores effektivitet, og vi prøver at automatisere driften mest muligt.

Pakning af ”trafiklys”
Siden 2015 har hallen været hjemsted for en robot, som indgår i pakkelinjen for ”trafiklys” – pakker, som indeholder en rød, en gul og en grøn peberfrugt. Hallen har fem linjer, som producerer mange millioner pakker hvert år.
En traditionel linje kræver syv medarbejdere. En person, som fylder bakkerne med peberfrugter i hver farve. Tre medarbejdere, som derefter lægger peberfrugterne i den rigtige rækkefølge på båndet med håndkraft. Herefter sendes peberfrugterne til en flow-pakker i sæt på tre ad gangen, hvor de emballeres i film. En operatør står ved siden af pakkemaskinen for at holde øje med tilstrømningen til maskinen og fjerne fejl. Når peberfrugterne er blevet pakket, kontrollerer en kontrolvejer pakkens vægt. Hvis en pakke er for let, fjernes den fra linjen. To medarbejdere står ved enden af linjen og lægger ”trafiklysene” i kasser og stabler dem på paller.

Robotter

Den automatiserede linje laver i bund og grund det samme som en traditionel linje.

Combilo besluttede at anskaffe en robotlinje for at gøre pakningen af tre peberfrugter mere effektiv.
– Den automatiserede linje laver i bund og grund det samme som en traditionel linje, siger Jeroen Bugter. Han er direktør for EasyPack Technologies, som er den virksomhed, der udviklede robotlinjen.
– En medarbejder lægger peberfrugter af hver farve i bakkerne, hvorefter robotten påtager sig rollen som de medarbejdere, der lægger peberfrugterne på båndet. Robotten samler peberfrugterne op og lægger dem i den rigtige position på bæltet i den rigtige farveorden, inden de sendes til flowpakkeren. Processen efter pakkemaskinestadiet er stadig den samme.

Vejeceller og vision
Selvom robotternes rolle isoleret set kan virke noget begrænset, så underbygges deres kontrolmekanisme af et intelligent koncept.
– At samle elementer op med håndkraft resulterer i pakker, som er for tunge og indeholder for meget produkt, eller i pakker, som er for lette og derfor skal afvises, forklarer Villerius.
– Udgangspunktet for robotterne er en vægt på 500 g pr. pakke. Peberfrugterne sorteres og leveres derefter i vægtgrupper på 140-160, 160-180 og 180-220 gram. Der er indbygget vejeceller i de transportbånd, der transporterer peberfrugterne til robotterne. Cellerne overfører vægten af hver enkelt peberfrugt til vejeomformeren. Når de to første robotter samler en peberfrugt op, kan de vælge mellem de to transportbånd. Og der er fire bånd at vælge imellem til den sidste farve. Det betyder, at robotten har flere muligheder for at sikre, at den samlede vægt af de tre peberfrugter er så tæt på 500 gram som muligt.
Men det er ikke det hele. Når peberfrugterne er blevet vejet, sender visionsystemet – som består af tre kameraer – positionen, peberfrugternes placering og stænglens form til systemet. Det gør det muligt for systemet nøjagtigt at beregne, hvordan peberfrugterne skal pakkes og vendes, så de kan placeres i den rigtige position på båndet. Ifølge Villerius er det særligt svært at arbejde med peberfrugter, fordi de har så mange forskellige faconer. Og så er deres stængler også stive, så de skal vende indad for at forhindre, at de river hul i emballagen.

Udstyr fra Omron
To virksomheder deltog i udviklingen af den automatiserede pakkelinje. Projektets leverandør var EasyPack Technologies, som er en ung virksomhed, der udvikler og bygger pakkemaskiner til fødevareindustrien. EasyPack arbejdede tæt sammen med Rons Electronics Supplies, som er en fast partner, der tog sig af elektronikken og kontrolelementerne. Faktisk blev hele robotapplikationens styremekanisme – med undtagelse af vejecellerne og vægtomformeren – leveret af Omron.
Jeroen Bugter fra EasyPack Technologies forklarer, hvilke komponenter der blev brugt til anlægget:
– Vi brugte tre Omron R6Y Delta-3-robotter. De er vandtætte og kan rengøres meget grundigt, hvilket er vigtigt i fødevareindustrien, hvor man har høje standarder for hygiejne. Hver robot har fire servodrev, som styrer de tre robotarme og rotationsaksen. Omron leverede endvidere FH-5010 visionsystemet med tre kameraer og controllere til transportbåndene. Hver robot har sin egen fjernstyringsenhed til servodrevene, og den centrale fjernstyringsenhed har ikke færre end 27 frekvenscontrollere til båndene samt en NJ501 robotcontroller. Sidstnævnte behandler information om vægt, position og båndhastighed og styrer derved de tre deltarobotter. Der er monteret en indkoder på flowpakkeren til styring af robotternes hastighed for at sikre, at de kører med nøjagtigt den samme hastighed som pakkemaskinen. Det særlige ved alt dette er, at alle Omron-komponenter og -controllere, der indgår i anlægget, udveksler oplysninger med hinanden via et EtherCAT-netværk.
Rons Electronics Supplies brugte Omrons Sysmac-platform til at konfigurere anlægget. I henhold til direktør Ron Schinkel er det en mere effektiv og fleksibel metode til programmering af, hvordan maskinen overvåges og styres. Robotterne og pakkelinjen betjenes via en berøringsskærm, hvor operatøren kan konfigurere og styre parametre som vægt, position og båndets hastighed vha. enkle piktogrammer. Displayet viser endvidere fejlmeddelelser.

Produktindføring og afvisninger
– Afviste pakker skal pakkes op manuelt, og peberfrugterne skal transporteres tilbage til starten af linjen. Det er en tidskrævende proces, og den ekstra omgang håndtering skader peberfrugternes kvalitet, forklarer Villerius.
– Vejecellerne og vægtomformeren styrer robotterne, så langt den største del af pakkerne nu kommer ud med den ønskede vægt. Med robotterne sparer vi tid, de reducerer antallet af pakkede produkter, der afvises, og de bruger mindre emballage.
Villerius er lykkelig for den nye robotlinje. Efter et år med testkørsler og et par tilretninger yder linjen i dag i verdensklasse. Robotterne sparer arbejdskraft, og robotlinjen kører med en produktivitet, som er 30 procent højere pr. fuldtidsansat end en traditionel linje – et nyttigt faktum, når det bliver stadigt sværere at finde medarbejdere, som passer til jobbet.

Skrevet i: Fødevareproduktion

Seneste nyt fra redaktionen

Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

FødevareproduktionFødevaresikkerhedMejeri12. 06. 2025

Nu kan råmælksost sikres mod uønskede bakterier, samtidig med at den unikke smag bevares. Det hollandske gårdmejeri Novelle Kaas bruger den energi- og vandbesparende teknologi raslysering fra danske Lyras. Det giver både høj fødevaresikkerhed og en god smag, da ostens naturlige vitaminer, enzymer og

Videnskabsfolk fra alle kontinenter: Havet er ved et tippepunkt

AktueltCertificeringForskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed12. 06. 2025

En ny undersøgelse viser, at videnskabsfolk fra alle kontinenter siger, at havets sundhed og biodiversitet er ved et tippepunkt. Der er dog optimisme i forhold til muligheden for at vende de negative påvirkninger af havet, hvis der handles nu. Forskere fra hvert eneste beboede kontinent er

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri får ny departementschef

Politik og eksport12. 06. 2025

Henrik Kjærgaard er udnævnt som ny departementschef i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Henrik Kjærgaard kommer fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, hvor han har været afdelingschef siden 2020. Minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Jacob Jensen siger om den nye

Ny restaurant i Carlsberg Byen sætter fisken og det frie valg i front

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræØkologi og bæredygtighed12. 06. 2025

I går den 12. juni fik Carlsberg Byen et nyt gastronomisk pejlemærke, da Paula åbnede dørene til en restaurant, der hylder nordisk skånsomt fanget fisk og skaldyr, fritlevende vildt og danske grøntsager.   Køkkenchefen Stefan Hansen medbringer erfaring fra bl.a. Kong Hans Kælder og

Michelin-opvarmning: Madfestival med fri entré, koncerter og stjernestøv

MarkedsføringMesser og konferencerTop12. 06. 2025

På mandag bliver de eftertragtede Michelinstjerner uddelt ved et arrangement i Odsherred. Og som optakt til stjerneuddelingen er der fra 13. til 15. juni der liv og glade dage i Anneberg Kulturpark, når madfestivalen ’Smag på Anneberg’ løber af stablen for allerførste gang. Festivalen markerer

Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

Brød og kagerMarkedsføring05. 06. 2025

Sarah Harris tiltræder som ny Chief Marketing Officer hos Lagkagehuset. Hun kommer fra en stilling som Marketing Director hos Starbucks UK, og med indgående kendskab til digital marketing og ESG-strategi skal hun styrke bagerkædens kommercielle profil i ind- og udland. Sarah Harris har de

Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

Frugt og grøntMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Generalsekretæren i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), Rune-Christoffer Dragsdahl, er blevet valgt til forperson for den internationale organsation IVU. Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), er blevet valgt til forperson for den internationale

Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

AktueltBrød og kager05. 06. 2025

I en ny digital publikation, Kernetal 2025, går Schulstad tæt på de 14-18-åriges madvaner og spørger: hvad spiser de unge egentlig – og hvad styrer deres valg? Tre omfattende undersøgelser tegner et billede af en generation, der gerne vil spise sundere, blive mætte og hygge sig over maden, men som

Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

AktueltFødevareproduktionMejeri05. 06. 2025

Andelsejede Arla Foods investerer 34,5 mio. euro i en ny produktionslinje til skyr på mejeriet i Linköping, Sverige. Investeringen er en del af kooperativets langsigtede strategi og skal imødekomme den stigende efterspørgsel på skyr. Den nye produktionslinje vil primært producere skyr til det

Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

DrikkevarerFoodserviceTopØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Når danskerne træder ind på en café eller sætter sig til rette på en restaurant, forventer de mere end blot mad og drikke – Rynkeby Foods lancering af Dagmar-serien tapper direkte ned i den tendens. Produkterne er skabt til den moderne forbruger, der træffer bevidste valg og efterspørger naturlige,

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

    12.06.2025

  • Videnskabsfolk fra alle kontinenter: Havet er ved et tippepunkt

    12.06.2025

  • Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri får ny departementschef

    12.06.2025

  • Ny restaurant i Carlsberg Byen sætter fisken og det frie valg i front

    12.06.2025

  • Michelin-opvarmning: Madfestival med fri entré, koncerter og stjernestøv

    12.06.2025

  • Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

    05.06.2025

  • Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

    05.06.2025

  • Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

    05.06.2025

  • Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

    05.06.2025

  • Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

    05.06.2025

  • Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

    03.06.2025

  • Arla slår alarm om manglende madfærdigheder

    03.06.2025

  • Køkkenprisen 2025: Kender du et køkken, der går forrest?

    03.06.2025

  • Programmet klar for Copenhagen Cooking 2025

    03.06.2025

  • Danskerne skærer ned på chokoladen, men smør og kaffe skal der ikke røres ved

    03.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik