• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Fødevareproduktion28. 05. 2018 | Dann Bjarke Jensen

Pakkelinjer med robotter fungerer mere effektivt og reducerer antallet af fejl

Fødevareproduktion28. 05. 2018 By Dann Bjarke Jensen

Pakning af ”trafiklys”-pakker, som indeholder en rød, en gul og en grøn peberfrugt – er særligt arbejdstungt.

Omron leverer deltarobotter og et visionsystem til en smart pakkelinje for peberfrugter

Combilo i Waddinxveen, Holland, har specialiseret sig i import, eksport, pakning, opbevaring, forsendelse og distribution af frisk frugt og grønt. Nogle af produkterne – især grøntsager og hårde frugter fra drivhus – pakkes af virksomheden inden levering til detailhandlen. Pakning af ”trafiklys”-pakker, som indeholder en rød, en gul og en grøn peberfrugt – er særligt arbejdstungt. Med hjælp fra et visionsystem og deltarobotter, som leveres af Omron, har EasyPack Technologies automatiseret den måde, hvorpå peberfrugterne opsamles og placeres. Resultatet er en proces, som er mere effektiv og med mindre tilbøjelighed til fejl.
Combilo samarbejder med sine leverandører og kunder – herunder velkendte europæiske detailforhandlere og grossister – om at levere frisk frugt og grønt til kunderne hver dag. Nogle produkter leveres upakket, mens et ikke uvæsentligt antal – især tomater, peberfrugter og agurker – pakkes først.
Som produktionsleder hos Combilo har Marcel Villerius ansvaret for pakkeafdelingen, der består af flere pakkelinjer. I de sidste par år har virksomheden implementeret en række tiltag for at øge effektiviteten af pakkeprocessen.

Med hjælp fra et visionsystem og deltarobotter, som leveres af Omron, har EasyPack Technologies automatiseret den måde, hvorpå peberfrugterne opsamles og placeres.

– Vi har f.eks. ændret afdelingens udformning, hvilket har optimeret den interne logistik. Vi er altid på udkig efter metoder, der kan forbedre vores effektivitet, og vi prøver at automatisere driften mest muligt.

Pakning af ”trafiklys”
Siden 2015 har hallen været hjemsted for en robot, som indgår i pakkelinjen for ”trafiklys” – pakker, som indeholder en rød, en gul og en grøn peberfrugt. Hallen har fem linjer, som producerer mange millioner pakker hvert år.
En traditionel linje kræver syv medarbejdere. En person, som fylder bakkerne med peberfrugter i hver farve. Tre medarbejdere, som derefter lægger peberfrugterne i den rigtige rækkefølge på båndet med håndkraft. Herefter sendes peberfrugterne til en flow-pakker i sæt på tre ad gangen, hvor de emballeres i film. En operatør står ved siden af pakkemaskinen for at holde øje med tilstrømningen til maskinen og fjerne fejl. Når peberfrugterne er blevet pakket, kontrollerer en kontrolvejer pakkens vægt. Hvis en pakke er for let, fjernes den fra linjen. To medarbejdere står ved enden af linjen og lægger ”trafiklysene” i kasser og stabler dem på paller.

Robotter

Den automatiserede linje laver i bund og grund det samme som en traditionel linje.

Combilo besluttede at anskaffe en robotlinje for at gøre pakningen af tre peberfrugter mere effektiv.
– Den automatiserede linje laver i bund og grund det samme som en traditionel linje, siger Jeroen Bugter. Han er direktør for EasyPack Technologies, som er den virksomhed, der udviklede robotlinjen.
– En medarbejder lægger peberfrugter af hver farve i bakkerne, hvorefter robotten påtager sig rollen som de medarbejdere, der lægger peberfrugterne på båndet. Robotten samler peberfrugterne op og lægger dem i den rigtige position på bæltet i den rigtige farveorden, inden de sendes til flowpakkeren. Processen efter pakkemaskinestadiet er stadig den samme.

Vejeceller og vision
Selvom robotternes rolle isoleret set kan virke noget begrænset, så underbygges deres kontrolmekanisme af et intelligent koncept.
– At samle elementer op med håndkraft resulterer i pakker, som er for tunge og indeholder for meget produkt, eller i pakker, som er for lette og derfor skal afvises, forklarer Villerius.
– Udgangspunktet for robotterne er en vægt på 500 g pr. pakke. Peberfrugterne sorteres og leveres derefter i vægtgrupper på 140-160, 160-180 og 180-220 gram. Der er indbygget vejeceller i de transportbånd, der transporterer peberfrugterne til robotterne. Cellerne overfører vægten af hver enkelt peberfrugt til vejeomformeren. Når de to første robotter samler en peberfrugt op, kan de vælge mellem de to transportbånd. Og der er fire bånd at vælge imellem til den sidste farve. Det betyder, at robotten har flere muligheder for at sikre, at den samlede vægt af de tre peberfrugter er så tæt på 500 gram som muligt.
Men det er ikke det hele. Når peberfrugterne er blevet vejet, sender visionsystemet – som består af tre kameraer – positionen, peberfrugternes placering og stænglens form til systemet. Det gør det muligt for systemet nøjagtigt at beregne, hvordan peberfrugterne skal pakkes og vendes, så de kan placeres i den rigtige position på båndet. Ifølge Villerius er det særligt svært at arbejde med peberfrugter, fordi de har så mange forskellige faconer. Og så er deres stængler også stive, så de skal vende indad for at forhindre, at de river hul i emballagen.

Udstyr fra Omron
To virksomheder deltog i udviklingen af den automatiserede pakkelinje. Projektets leverandør var EasyPack Technologies, som er en ung virksomhed, der udvikler og bygger pakkemaskiner til fødevareindustrien. EasyPack arbejdede tæt sammen med Rons Electronics Supplies, som er en fast partner, der tog sig af elektronikken og kontrolelementerne. Faktisk blev hele robotapplikationens styremekanisme – med undtagelse af vejecellerne og vægtomformeren – leveret af Omron.
Jeroen Bugter fra EasyPack Technologies forklarer, hvilke komponenter der blev brugt til anlægget:
– Vi brugte tre Omron R6Y Delta-3-robotter. De er vandtætte og kan rengøres meget grundigt, hvilket er vigtigt i fødevareindustrien, hvor man har høje standarder for hygiejne. Hver robot har fire servodrev, som styrer de tre robotarme og rotationsaksen. Omron leverede endvidere FH-5010 visionsystemet med tre kameraer og controllere til transportbåndene. Hver robot har sin egen fjernstyringsenhed til servodrevene, og den centrale fjernstyringsenhed har ikke færre end 27 frekvenscontrollere til båndene samt en NJ501 robotcontroller. Sidstnævnte behandler information om vægt, position og båndhastighed og styrer derved de tre deltarobotter. Der er monteret en indkoder på flowpakkeren til styring af robotternes hastighed for at sikre, at de kører med nøjagtigt den samme hastighed som pakkemaskinen. Det særlige ved alt dette er, at alle Omron-komponenter og -controllere, der indgår i anlægget, udveksler oplysninger med hinanden via et EtherCAT-netværk.
Rons Electronics Supplies brugte Omrons Sysmac-platform til at konfigurere anlægget. I henhold til direktør Ron Schinkel er det en mere effektiv og fleksibel metode til programmering af, hvordan maskinen overvåges og styres. Robotterne og pakkelinjen betjenes via en berøringsskærm, hvor operatøren kan konfigurere og styre parametre som vægt, position og båndets hastighed vha. enkle piktogrammer. Displayet viser endvidere fejlmeddelelser.

Produktindføring og afvisninger
– Afviste pakker skal pakkes op manuelt, og peberfrugterne skal transporteres tilbage til starten af linjen. Det er en tidskrævende proces, og den ekstra omgang håndtering skader peberfrugternes kvalitet, forklarer Villerius.
– Vejecellerne og vægtomformeren styrer robotterne, så langt den største del af pakkerne nu kommer ud med den ønskede vægt. Med robotterne sparer vi tid, de reducerer antallet af pakkede produkter, der afvises, og de bruger mindre emballage.
Villerius er lykkelig for den nye robotlinje. Efter et år med testkørsler og et par tilretninger yder linjen i dag i verdensklasse. Robotterne sparer arbejdskraft, og robotlinjen kører med en produktivitet, som er 30 procent højere pr. fuldtidsansat end en traditionel linje – et nyttigt faktum, når det bliver stadigt sværere at finde medarbejdere, som passer til jobbet.

Skrevet i: Fødevareproduktion

Seneste nyt fra redaktionen

Foodexpo lancerer nyt messekoncept

Messer og konferencer20. 05. 2025

Et helt nyt messekoncept med 15 unikke zoner venter de besøgende på næste års Foodexpo, der med den nye konstruktion samler brancherne i hver deres zone. Nordens største event for fødevareprofessionelle finder sted 22.-24. marts 2026 i MCH Messecenter Herning. Udstillerne på næste års Foodexpo

Ny AI skal nudge til at spise grønnere

Detailhandel og en grosForskning og uddannelseFrugt og grøntMiljø og sundhed20. 05. 2025

Forskere fra SDU, AU og KU vil udvikle en kunstig intelligens, der kan få forbrugere til at smide sundere og mere bæredygtige dagligvarer i deres indkøbskurve, når de handler online. Hvis du bruger Netflix, Spotify eller TikTok, kender du også til den anbefalelsesalgoritme, som baseret på dine

Finalister til Produktprisen og Irmaprisen 2025 er fundet

AktueltMesser og konferencerMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed20. 05. 2025

70 spændende, lokale produkter fra hele landet er reduceret til 12, der nu skal dyste om Produktprisen 2025 i kategorierne Mad, Konfekture, Drikke og Innovation. Ved smagningen smagte og udvalgte dommerne samtidig fem produkter, der for første gang skal dyste om Coops nye pris, Irmaprisen, og dermed

Madens Folkemøde trak 35.000 mennesker til Nykøbing Falster

AktueltMesser og konferencer20. 05. 2025

15.-17. maj blev Madens Folkemøde afholdt Nykøbing Falster. Folkemødet har tidligere været afholdt på et lokalt gods, men flyttede i år netop for at kunne få flere besøgende. Madens Folkemøde mere end tredoblede deres besøgstal i forhold til sidste år.  André Andersen har været direktør i

Christian Wellendorf er Danmarks næste Bocuse D´Or kandidat

FoodserviceMesser og konferencerTop20. 05. 2025

Tre af Danmarks dygtigste kokke dystede fredag på torvet i Nykøbing Falster for at blive landets næste repræsentant ved de prestigefyldte Bocuse d’Or-konkurrencer. Vinderen er nu fundet: Christian Wellendorf, køkkenchef og partner på Babette i København. Christian Wellendorf konkurrerede mod

Medaljeregn til Slagter Lampe

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMesser og konferencer15. 05. 2025

Det blev til hele 22 medaljer - 21 af guld og sølv - da Slagter Lampe deltog med deres produkter ved fagkonkurrencen på IFA-messen i Frankfurt. Kvaliteten er i fokus i det sønderjyske, familiedrevet pølsemageri i Hammelev, og produkterne testes løbende i fagkonkurrencer i ind- og udland. I en

Ukraine og Danmark udbygger samarbejdsaftale på landbrugsområdet

FødevareproduktionLandbrugPolitik og eksport15. 05. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) og den ukrainske landbrugsminister Vitalii Koval har på et møde i København underskrevet en aftale, der skal udbygge det samarbejde, som landene etablerede i 2023. Aftalen styrker det gode forhold mellem Danmark og Ukraine og samarbejdet om landbrug, fiskeri og

Simon Mosegaard Fibiger bliver ny CEO for Orkla Danmark

AktueltFødevareproduktion15. 05. 2025

Orkla Danmark har ansat Simon Mosegaard Fibiger som ny administrerende direktør med tiltrædelse den 1. august 2025. Simon Mosegaard Fibiger kommer med solid ledelseserfaring og har arbejdet med nogle af de allerstørste FMCG-brands, senest som direktør for Carlsberg Tyskland. Tidligere har Simon

Her er de danske mejeriprodukter med mest x-faktor 2025

MejeriTop15. 05. 2025

Årets vindere af Mejeriforeningens Gourmetprisen er Syrnet fåremælksfløde fra Hårbølle Mejeri, Fyrtårnsost fra Thise Mejeri og Sølvræv fra Arla Unika samt Gammeldags kærnet smør med Læsø sydesalt og flødeis med pistacie begge fra Aabybro Mejeri. Vinderne blev fundet af en stærk dommertrio bestående

Det er blevet dyrere at spise varme hveder

AktueltBrød og kagerDetailhandel og en grosMejeriRåvarer og ingredienser15. 05. 2025

Selvom Store Bededag ikke længere er en helligdag, så ynder danskerne fortsat at spise varme hveder aftenen inden. Men med stigende fødevarepriser er denne tradition blevet dyrere at holde i hævd. En krydderbolle med smør er tradition for mange dagen inden Store Bededag. Men med stigende

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Foodexpo lancerer nyt messekoncept

    20.05.2025

  • Ny AI skal nudge til at spise grønnere

    20.05.2025

  • Finalister til Produktprisen og Irmaprisen 2025 er fundet

    20.05.2025

  • Madens Folkemøde trak 35.000 mennesker til Nykøbing Falster

    20.05.2025

  • Christian Wellendorf er Danmarks næste Bocuse D´Or kandidat

    20.05.2025

  • Medaljeregn til Slagter Lampe

    15.05.2025

  • Ukraine og Danmark udbygger samarbejdsaftale på landbrugsområdet

    15.05.2025

  • Simon Mosegaard Fibiger bliver ny CEO for Orkla Danmark

    15.05.2025

  • Her er de danske mejeriprodukter med mest x-faktor 2025

    15.05.2025

  • Det er blevet dyrere at spise varme hveder

    15.05.2025

  • Alternativ til amerikansk cola: Hallernes Smørrebrød lancerer BRØL Kola Kola

    13.05.2025

  • Mejeriprisen 2025: Nu med nyt koncept og forbrugerperspektiv

    13.05.2025

  • Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

    13.05.2025

  • Nyt liveformat bringer kvæget direkte ind i de professionelle køkkener 

    13.05.2025

  • Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

    13.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik