Orkla Danmark er gået med i et partnerskab, der skal udvikle fremtidens proteinrige fødevarer baseret på CO₂ – en teknologi, som potentielt kan brødføde mere end en milliard mennesker. Arbejdet foregår i et konsortium, der finansieres af Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden. Også stjernekokken Rasmus Munk fra Alchemist er med inde over.

I juni 2023 lancerede Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden The Acetate Consortium – et ambitiøst internationalt samarbejde, der skal omdanne CO₂ til næringsrigt protein. Hermed styrkes indsatsen for at bekæmpe global fødevareusikkerhed og klimaforandringer gennem udviklingen af en skalerbar og økonomisk bæredygtig produktion af mad, som ikke er afhængig af landbrugsjord.
”Projektet kan potentielt revolutionere den globale fødevareproduktion, og derfor er vi både glade og stolte over at være med. Det passer rigtig godt ind i Orkla Danmarks indsats for at sænke vores klimaaftryk, minimere madspild og lancere innovative, grønnere produkter, der gør det lettere at vælge mere bæredygtigt i hverdagen,” siger Simon Mosegaard Fibiger, CEO i Orkla Danmark.
Konsortiet, der er finansieret af Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden, blev etableret i 2023. I første fase har fokus været på at udvikle en platform, der omdanner CO₂ til acetat, som derefter bruges til at fermentere encellede og præcisionsproteiner.
Proteinet er et alternativ til animalsk protein og kan dermed mindske behovet for landbrug, fremme biodiversitet og bidrage til at sikre, at mere end én milliard mennesker – særligt i lav- og mellemindkomstlande – i fremtiden har adgang til tilstrækkeligt protein.
Fra science fiction til virkelighed
Projektet går nu ind i fase 2, der løber frem til 2027. Her er målet at optimere og opskalere de udviklede løsninger og at anvende proteinet i nye fødevareprototyper, som skal produceres og testes med henblik på senere at kunne skaleres fra prototype til reel produktion.
Det nye fokus udvider konsortiet med flere partnere, herunder Orkla Danmark, der bidrager med ekspertise inden for fødevarevidenskab, forbrugeradfærd, gastronomi og socioøkonomisk modellering.
“Vi har brug for konkrete løsninger, der kan brødføde flere mennesker uden at lægge yderligere pres på vores naturressourcer og gøre det muligt at producere mad i områder, der har adgang til meget lidt eller ingen landbrugsjord. Da konsortiet begyndte sit arbejde for to år siden, virkede fødevarer fremstillet af CO₂ som noget taget ud af en science fiction-film. Inden for de næste to år kan vi forvente at se egentlige fødevareprototyper, som skal testes af forbrugere,” Claus Felby, Vice President, Agri-Food hos Novo Nordisk Fonden.
Det afgørende er, at produkterne kan skaleres, at de kan spises uden for mange andre tilsætninger, og at produktionen hverken er for energikrævende eller for kompleks – så den også kan fungere i lande med mangel på fødevarer og proteiner.
”Nu begynder det krævende, men også spændende arbejde med at afdække, hvilke typer af produkter det nyudviklede protein kan indgå i. Man kan forestille sig en slags Havrefras baseret på proteinet, men det kan også være et vegansk pølsehorn eller en proteinbar. Alt er i princippet i spil. Vores opgave er at skabe et billede af fremtidens måltidssituationer – altså hvordan vi spiser om 10 eller 20 år, og hvordan vi fremover vil se på mad både som en kilde til næring og som kernen i et socialt fællesskab,” siger Stine Bruun Overgaard fra Orkla Danmark.
En sammenslutning af stærke partnere
Orkla Danmarks rolle bliver bl.a. at identificere de fødevarekategorier, som det nye protein potentielt kan bruges i, på de udvalgte markeder i Danmark og Storbritannien samt i Indien og Kenya. Desuden skal Orkla udvikle og teste nye produkter i samarbejde med fødevarelaboratoriet Spora
”Der ligger et meget spændende arbejde foran os med at udvikle produkter, der er både næringsrige, velsmagende og appellerende for forbrugerne. Vi glæder os rigtig meget til at komme i gang og til det tætte samarbejde med projektets andre partnere,” siger Stine Bruun Overgaard, Head of Innovations i Orkla Danmark.
Stjernekok også med
Det er dog ikke kun store tekniske virksomheder, der er involveret i projektet. Stjernekokken Rasmus Munks innovationscenter Spora får vigtig rolle i internationalt konsortiet. Spora har nemlig en nøglerolle som partner i fase 2 af det globale “Acetate to Food”-projekt.
Opgaven med at få de nye proteiner til at smage mere som middag end experimenter er gået til Spora, innovationscentret som Rasmus Munk grundlagde i 2023.
“Vi står midt i en global fødevare- og klimakrise og har et desperat behov for radikale nye løsninger. Den teknologi, der er blevet udviklet i fase 1 af projektet, har et kæmpe potentiale til at gentænke, hvordan vi producerer mad. Jeg glæder mig meget til at arbejde med at forvandle resultaterne til næringsrige – og frem for alt velsmagende – fødevarer til fremtiden,” siger Rasmus Munk.
Maden bliver nemlig ikke kun skabt i et laboratorie. Spora kommer til at samarbejde med lokale kokke og familier for at studere madkultur og ernæringsbehov og sikre, at de nye retter tilpasses lokale smagspræferencer. Ambitionen er ikke blot at lave bæredygtige alternativer, men mad, der rent faktisk bliver spist – igen og igen.
“Dette projekt handler ikke kun om en ny teknologi. Det handler om at gentænke den måde vi forholder os til den globale madproduktion – og om at sikre, at fremtidens mad bliver bæredygtig, tilgængelig og virkelig velsmagende,” siger Rasmus Munk.
Projektet, der har et samlet budget på 162,2 mio. kr., er i høj grad dansk-funderet. Ud over Orkla består konsortiet af Topsoe, Novonesis, Spora, The Novo Nordisk Foundation CO₂ Research Center (CORC), Institut for Bio- og Kemiteknologi på Aarhus Universitet, Institut for Fødevarevidenskab og Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, Northwestern University og Copenhagen Process ApS.
”Konsortiet viser, hvad vi kan opnå med biosolutions, når forskere og virksomheder forener deres styrker og arbejder mod et fælles mål,” siger Claus Felby, Novo Nordisk Fonden.