• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Brød og kagerForskning og uddannelseRåvarer og ingredienser22. 04. 2020 | Peter Friis

Restprodukt fra øl skal gøre bagværket sundere og grønnere

Brød og kagerForskning og uddannelseRåvarer og ingredienser22. 04. 2020 By Peter Friis

Når man tilføjer maskmel til brød og bagværk får det karakterfulde smagsnuancer.
Den danske fødevare-startup Agrain lancerer mel lavet på restproduktet mask fra ølbrygning, og det er både klimavenligt, sundt og velsmagende.
Når bryggerier laver øl, er det største restprodukt mask – på verdensplan løber det op i 40 ton mio. mask om året, der typisk bruges til kreaturfoder. Masken består af korn og vand, og er faktisk en fantastisk fødevare, lyder det fra danske Agrain, der efter et intensivt udviklingsarbejde har de opfundet en metode til at omdanne mask fra spildprodukt til et aromatisk, økologisk specialmel, der gør dit bagværk både sundere, mere bæredygtigt og bidrager med dybe smagsnuancer.
– Maskmel er på mange måder den fødevare, der er brug for lige nu i en fødevarebranche, der skriger på sunde produkter, som ikke tærer unødigt på klodens ressourcer. Mask har et tårnhøjt indhold af både protein og kostfibre, det en udpræget bæredygtig fødevare, der udnytter et restprodukt og minimerer fødevarespild, og så er det supervelegnet til at give brød og bagværk dybde og karakter, siger Aviaja Riemann-Andersen, medstifter af firmaet Circular Food Technology, der står bag Agrain.
Når man tilføjer maskmel til brød og bagværk får det karakterfulde smagsnuancer. Agrain lancerer i første omgang fire typer maskmel fra pilsner, IPA, stout og whisky, der hver har en unik smagsprofil og tilfører bagværket forskellige nuancer.
Mel på mask erstatter typisk 10 procent af det almindelige mel i et brød, og smagen kan spænde fra en mørk, varm og chokoladeagtig smagsnote i maskmel stout til en lysere og mere kornagtig, nordisk smagsnuance i maskmel fra pilsner. Maskmel kan bruges til andet end almindeligt brød og smager også godt som ingrediens i så forskellige fødevarer som granola, energibarer, chips, kiks eller knækbrød.

Flere kostfibre – mere protein
Ifølge producenten er maskmel er en vaskeægte superfood, der indeholder op til 53 procent kostfibre og op til 21 procent protein.
Sammenlignes mask med andre såkaldte superfoods overstiger maskmel faktisk produkter som chiafrø, rugmel og spelt markant, når man måler på kostfibre og proteinindhold. Det er eksempelvis fem gange så mange kostfibre i maskmel fra pilsner, end der findes i quinoamel og speltmel. Proteinindholdet i samme meltype overstiger rugmel med hele 300 procent.
– Konkret betyder det, at hvis man erstatter 10 procent af hvedemelet i en almindelig tebolledej, øges fiberindholdet i de færdige boller med 70 procent ligesom proteinindholdet også øges markant, forklarer Aviaja Riemann-Andersen.

Mel på mask erstatter typisk 10 procent af det almindelige mel i et brød.
En bæredygtig fødevare
Agrain omdanner resproduktet mask fra ølbrygning til en næringsrig og velsmagende fødevare. Selv kalder de det for “upcycling”. Altså at finde nye veje til at udnytte fødevarer, der ellers går tabt.
Og potentialet er stort. 30 procent af alle verdens fødevarer bliver smidt ud. Det er et vildt tal, og realiteten er, at verdens befolkning bruger jordens ressourcer 1,7 gange. Globalt produceres hvert år 200 milliarder liter øl, og restproduktet mask er dermed en af fødevareindustriens store kilder til spild.
– Hvis vi skal omlægge vores fødevaresystem i en mere bæredygtig retning, er der ingen tvivl om, at vi har brug for flere bæredygtige fødevarer. Agrain er et godt eksempel på upcycling, hvor restprodukter, der ellers ville være gået til spilde, bruges igen som ny fødevare. Det er derudover et skoleeksempel på, at forskning og industri, herunder opstartsvirksomheder, går hånd i hånd mod at løse nogle af de store globale udfordringer fødevareindustrien står overfor, siger Anna Haldrup, der er institutleder på KU Food på Københavns Universitet.

Når man tilføjer maskmel til brød og bagværk får det karakterfulde smagsnuancer.

Maskmel indeholder op til 53 procent kostfibre og op til 21 procent protein

Mel på mask erstatter typisk 10 procent af det almindelige mel i et brød.

Skrevet i: Brød og kager, Forskning og uddannelse, Råvarer og ingredienser

Seneste nyt fra redaktionen

MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

Detailhandel og en grosEmballageMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 09. 2025

Regeringen har aftalt at ville fjerne emballageafgiften samt udtrykt vilje til at indføre et loft over kommunernes andel af producentansvaret. Det mødes med stor tilfredshed hos Mærkevareleverandørerne. ”Det er stærkt, at regeringen har aftalt en ramme for et loft over, hvor store omkostninger

Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

Forskning og uddannelse16. 09. 2025

To glemte flasker i en kælder på Frederiksberg med bakteriekulturer fra 1890’erne har givet forskere fra Københavns Universitet et enestående indblik i Danmarks smøreventyr. Gennem avanceret DNA-analyse har de undersøgt indholdet i flaskerne som blandt andet bød på flere bakterielle overraskelser og

Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

AktueltForskning og uddannelse16. 09. 2025

Sønderborg Kommune, Hotel- og Restaurantskolen i Valby, EUC Syd og lokale samarbejdspartnere vil sammen undersøge muligheden for at etablere serviceuddannelser inden for hotel-, restaurations- og turismebranchen med internationalt udsyn og stærk lokal forankring. Et nyt partnerskab er ved at

Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 09. 2025

Mandag den 15. september lagde finansminister Nicolai Wammen vejen forbi Regionshospitalet i Randers for at lade sig inspirere af en af landets største økologiske succeser. Kan man reducere sit klimaaftryk, sænke sit madspild, spise langt mere efter kostrådene – for eksempel 580 procent flere

Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

FoodserviceMiljø og sundhedTop16. 09. 2025

En ny undersøgelse fra analysevirksomheden YouGov viser, at danskerne ikke er blege for at skippe et måltid og erstatte det med en hurtig snack på farten. Specielt den yngre generation tyer oftere til det hurtige og lette alternativ. Den tendens bekymrer ernæringsekspert. Mad på farten kommer i

Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

AktueltMesser og konferencer11. 09. 2025

Onsdag den 10. september var fødevareleverandøren Dagrofa Foodservice værter for inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’ i TAP1 i København. Der var i år rekordstor opbakning til arrangementet med over 160 udstillere og 1.700 deltagere. En stor del af den danske fødevarebranche

Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

Messer og konferencer11. 09. 2025

Med omkring 4.300 udstillere og 135 fællesstande åbner Anuga Fine Food 2025 i Köln i sin hidtil største udgave. Fagmessen under Anuga-paraplyen viser, hvordan delikatesser, gourmetprodukter og basisfødevarer vinder global betydning. Fra Altunkaya Ins. Nak. Gida Tic. A.S. over Calvo

Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

Detailhandel og en gros11. 09. 2025

Dagrofa har stigende salg af kædernes egne mærker. Nu kan kunderne møde mere end 40 nye produkter i premium-mærket OMHU. Ost, pølser, laks, ris, pasta og pastasovs. Dagrofas premiumbrand OMHU har lige fået tilført mere end 40 nye varer, som er rettet mod forbrugere, der også kigger efter luksus

Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

AktueltMejeriMesser og konferencer11. 09. 2025

Lørdag den 20. september serverer ’Cheese Copenhagen’ et stort - og gratis - ostebord i TorvehallerneKBH: 86 danske oste fra store og små mejerier.  Er man interesseret i ost, bør man lægge vejen forbi det københavnske madmekka TorvehallerneKBH lørdag den 20. september. Fra kl. 11 til 16

Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

DrikkevarerMesser og konferencerTop11. 09. 2025

Festivalen Kaffe & Sensorik, der vender tilbage til Aarhus i oktober, samarbejder med den socialøkonomiske virksomhed Social Craft om at skabe nye arbejdspladser til dém, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet. Når festivalen Kaffe & Sensorik indtager Aarhus Congress Center den

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Sådan får du op til 50 % mere lagerkapacitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions fremviser avancerede produkter fra Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions på LabDays

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Sommerklassikere som grillpølser og flødeis er fortsat meget populære

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Guide: Hvornår skal du reparere vs. udskifte din vakuumpumpe?

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

  • DENIOS ApS

    Slut med at lede – få overblik over dine materialer 24/7

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mindre vedligeholdelse takket være avanceret vakuumgenerering fra Busch

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

    16.09.2025

  • Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

    16.09.2025

  • Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

    16.09.2025

  • Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

    16.09.2025

  • Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

    16.09.2025

  • Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

    11.09.2025

  • Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

    11.09.2025

  • Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

    11.09.2025

  • Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

    11.09.2025

  • Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

    11.09.2025

  • Ny digital løsning skal fjerne administrativt bøvl i danske professionelle køkkener

    09.09.2025

  • Bager fra Ørum skal kæmpe for Danmark ved EuroSkills 2025 i Herning

    09.09.2025

  • DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

    09.09.2025

  • To nye profiler i Danish Crowns bestyrelse

    09.09.2025

  • Nyt ambassadørkorps skal styrke Food Festivals fremtid

    09.09.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik