• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltMejeri11. 08. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Økologiske single-farm-oste fra Barsø

AktueltMejeri11. 08. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Hvilket samspil mellem mælkebonde og mejerist kræver det at skabe en ost, der udtrykker det sted, den kommer fra? Og hvordan fastholdes den høje mælkekvalitet, når klimaet kræver omstilling? Landmandsparret på Lillebæltsøen Barsø og ostemesteren på de økologiske mejerier Naturmælk og Øllingegaard udforsker emnerne med tre nye oste.

En sublim ost kræver en sublim mælk og det har man på Lillebæltsøen Barsø.

Som garvede osteelskere vil vide, skabes en væsentlig del af ostens kvalitet gennem ostemagerens kærlige pleje under ostens modning i den proces, man med et fint fransk udtryk kalder ”affinage”. Men ingen affinage kan redde en ostemælk, der er uegnet til formålet. En god ost kræver en god mælk. En sublim ost kræver en sublim mælk. Og hvis man som ostemager er så heldig at stå med sådan et pragteksemplar af en råvare, hvordan sikrer man sig så, at udgangspunktet ikke bliver kompromitteret i produktionsprocessen? Hvordan fastholder man fornemmelsen for mælkens oprindelse og dens stedbundne kvaliteter hele vejen til slutproduktet på tallerkenen?

Højkvalitetsmælk er et tveægget svær

Den øvelse står ostemester Jesper Fogh midt i. Jesper er ansvarlig for ostene fra de økologiske mejerier Naturmælk og Øllingegaard, og sammen med sine kolleger har han vurderet, at mælken fra landbruget Bjerggaardens 185 køer på Lillebæltsøen Barsø er så unik, at det er synd at blande den med mælk fra andre gårde. I stedet er valget faldet på at producere tre forskellige Barsø-oste med det formål nænsomt og respektfuldt at fortolke mælken til oste, der både smager godt og formår at udtrykke, hvor de kommer fra. En udfordring for selv den dygtigste ostemager:

– Det er jo et enormt ansvar og faktisk lidt af et tveægget svær, fortæller ostemesteren.

– Jeg får den her fantastiske mælk ind og vil jo gerne respektere det store arbejde, der er gjort med at lave den. Det kunne tale for kun at lave friske oste med maksimal smag af mælken. På den anden side er det jo netop sådan en mælk, der giver mig mulighed for at teste nogle grænser af, for jeg ved, at den har kvaliteten til det. Udfordringen er at ramme det gyldne punkt, hvor mælken får lov til at vise, hvad den kan, i nogle velsmagende og spændende oste, men hvor råvarens kvalitet ikke forsvinder helt i mejeri- og affineringsteknik. Det er den knivsæg, jeg prøver at balancere på med de tre nye oste.

Ø-økologer uden sojafoder

Bjerggaarden ejes og drives af Helle og Søren Svennesen, som begge er landbrugsuddannet. De har været økologer siden 2016, og at være det på en ø er ikke uden udfordringer. Senest har beslutningen om at udfase den importerede økologiske soja inden udgangen af 2022 krævet nytænkning af det foderregime, som er en hjørnesten i produktionen af mælk af absolut topkvalitet.

– Foderet har en stor indflydelse på mælkens kvalitet, og havde vi plads nok, ville vi dyrke alt vores foder her på øen. Indtil videre har sojaen med sit høje proteinindhold været nøglen til at få produktionen til at hænge sammen. Når vi nu skal over på lokale foderkilder, bliver det sandsynligvis med for eksempel hestebønner og ærter – vi har endnu ikke helt regnet ud, hvordan vi kan skrue mixet sammen. Vi er meget bevidste om vores ansvar for at bidrage til løsningen på klimakrisen, og vi står sammen med resten af leverandørerne hos Naturmælk og Øllingegaard om den her beslutning. Men sådan en omstilling er ikke så let, som man måske kan tro, lyder det fra landmandsparret, som er stolte over, at deres mælk er udvalgt til at blive til selvstændige single farm-produkter.

Single-farm-terroir-oste

– Vi er selv kæmpe ostenørder, og det er vildt motiverende at se vores mælk blive til superlækre oste, der er unge og milde nok til, at vi synes, at vi godt kan fornemme mælken i dem. I al beskedenhed synes vi egentlig, at vi er ret gode til vores håndværk, men vi er dybt afhængige af, at et mejeri og en mejerist kan se den særlige kvalitet i det, vi laver. Det kan Jesper og Naturmælk og Øllingegaard, og det er vi lykkelige for, forklarer Helle og Søren Svennesen fra Barsø, leverandører af den snart soja-foder-fri økologiske mælk til den nye serie af respektfuldt velsmagende terroir-oste, som lanceres både med Naturmælk- og med Øllingegaard-indpakning.

Skrevet i: Aktuelt, Mejeri

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Hvilket batteriskab er det rigtige for dig?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik