• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltFoodserviceFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrug13. 05. 2025 | Mikkel Bækgaard

Nyt liveformat bringer kvæget direkte ind i de professionelle køkkener 

AktueltFoodserviceFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrug13. 05. 2025 By Mikkel Bækgaard

Hvordan taler vi om kvæg, bæredygtighed og ernæring på en måde, der giver mening både for dem, der passer dyrene, og dem, der laver maden til tusindvis af danskere hver dag? Det spørgsmål undersøger en ny webinar-serie for madprofessionelle.  

Foto: Sara Vestergaard

Oksekød og mejeri står ofte for skud, når det kommer til debatten om klima. En debat, der kan skabe afstand og usikkerhed fremfor en nuanceret samtale på tværs af fagligheder. Derfor har Food Organisation of Denmark taget initiativ til “Kvægkanalen”. Her kan medarbejdere i professionelle køkkener og andre kvæginteresserede se dyrene, møde landbrugere og andre madprofessionelle og stille spørgsmål til kvæg-, klima- og natureksperter.  

“Jeg forstår godt, at personalet i professionelle køkkener bliver i tvivl om, hvilket oksekød og hvilke mejeriprodukter, de kan servere. Der er mange alvorlige indslag i medierne, som giver det indtryk, at kvæg, oksekød og mejeri hurtigst muligt skal slettes af alle menuer,” fortæller Trine Krebs, grøn chef i Food Organisation of Denmark og vært på live-udsendelserne. Hun fortsætter: 

“Det er vigtigt, at alle, der arbejder professionelt med mad, ikke kun bliver fodret med vigtige klimatal. Når vi taler kvæg, skal vi også tale bæredygtighed, robusthed, næring til mennesker, biodiversitet, en sammenhæng i landbrugssystemet, frugtbar jord og hele sammenhængen mellem dyr og planter.” 

Nuanceret kvægviden til madprofessionelle  

Gennem fem webinarer kan køkkenprofessionelle følge mejeriet og oksekødets rejse fra mark til måltid og blive klogere på, hvor råvarerne kommer fra. I stalden og marken besøger værten Trine Krebs en landmand, en kvæg-ekspert og en natur-ekspert. Trine Krebs besøger også i produktionen hos en slagter på et hospital og et kantinekøkken, hvor seerne får mulighed for at møde både sensoriker, slagter og forskere, der formidler viden om velsmag, næring og brugen af kød og mejeri. 

En af dem, som man kan møde er forsker og professor på Institut for fødevarer på Aarhus Universitet, Margrethe Therkildsen, der forsker i kød og ønsker at styrke de fagprofessionelles forståelse af oksekød. 

“Det er vigtigt at vi har tæt kontakt til alle, der laver mad i store gryder, for det betyder meget, hvilket oksekød, de putter i gryderne. Med forståelse for, hvad der betyder noget for bæredygtigheden, kan vi udvikle Danmarks kvægproduktion, så det ikke handler om at holde op med at spise oksekød, men om at rykke sit oksekødsforbrug over i den bæredygtige gryde,” siger Margrethe Therkildsen. 

Nyt opslagsværk skal styrke køkkenernes viden 

Som en del af projektet har Food Organisation of Denmark udviklet et vidensmagasin om kvæg, som skal fungere som opslagsværk i køkkenerne. Det er målrettet professionelle, der skal træffe mange valg hurtigt og som ikke nødvendigvis har tid til selv at dykke ned i alt fra klimaaftryk til velsmag. En viden som Hanne Stage Nygaard, der er produktionsleder hos Mad og Måltidskøkkenet på Odense Universitetshospital har manglet. 

“Vi skal købe rigtig mange fødevarer, når vi laver mad til 2000 personer på en dag. Vi skal være klimavenlige og resursebevidste og det betyder, at der er rigtig mange detaljer og tal at holde styr på. Vi skal fortsat servere kød for syge og svækkede og derfor er det så vigtigt, at vi kender alle nuancerne bag oksekødet og kan få noget viden frem, så vi kan lægge vores egen bæredygtige oksekødsstrategi,” fortæller Hanne Stage Nygaard.   

Debatter skal holde samtalen levende hele året 

For at holde samtalen om kvæg og oksekød i gang inviterer Food Organisation of Denmark til debatter på Madens Folkemøde, Klimafolkemødet, Copenhagen Cooking og Food Festival. Her kan fagfolk og forbrugere sammen blive klogere på, hvordan kvæg kan spille en rolle i et bæredygtigt fødevaresystem. 

Læs mere om aktiviteterne

Se med på de 5 webinarer:   

  • 22. maj: Tag med på marken hos Michael Kjerkegaard og hør om, hvordan kvæg kan bidrage til natur og biodiversitet, både over og under jorden.  
  • 12. juni: Få et kig på mælkeproduktionen hos Thomas Søgård fra Tastum Jersey og se hvordan bæredygtige landbrugsmetoder kan skabe kvalitetsmejeri.  
  • 23. september: Se med hos slagteren på Bispebjerg Hospital og få indsigt i, hvordan køkkenet arbejder med hele dyr – fra slagterarbejde til menuplanlægning.  
  • 20. november: Få et dybdegående indblik i kvægproduktionen hos Per Tinghøj og hør om de tiltag, der gør hans kvægbrug til noget særligt.  
  • 25. november: Oplev, hvordan kantinekokke bruger mejeriprodukter til at skabe grønne måltider med smag – med Sine Andersen og Lena Steffic Clausen fra ALFA Development.  

Skrevet i: Aktuelt, Foodservice, Fødevareproduktion, Kød, fisk og fjerkræ, Landbrug

Seneste nyt fra redaktionen

Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

Brød og kagerDetailhandel og en gros19. 06. 2025

Efter et år med skærpet fokus på effektiv drift, kunderelevans og digital udvikling besøger flere kunder end nogensinde Lagkagehusets butikker i Danmark, Storbritannien og USA. Det resulterer i en rekordomsætning for 2024 med en vækst på 7,8 pct. og en markant forbedring af

Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

DrikkevarerØkologi og bæredygtighed19. 06. 2025

Nørrebrews naturlige energidrik Maté Maté bliver officiel energidrikpartner på Nordeuropas største festival. Det danske energidrikbrand Maté Maté fra Nørrebrew har indgået en millionaftale som officiel energidrikpartner på Roskilde Festival. Aftalen cementerer Maté Matés indtog blandt de danske

Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræMejeri19. 06. 2025

Kender du en restaurant, der for alvor mestrer smag, håndværk og råvareforståelse? Så er det nu, du kan indstille den til de prestigefyldte kokkekonkurrencer: Årets ret med gris og Årets ret med ost 2025. Konkurrencerne, der afvikles af Landbrug & Fødevarer, fejrer det kulinariske håndværk

Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceØkologi og bæredygtighed19. 06. 2025

Reitan Convenience lancerer et nyt innovationsprogram, Convenience Growth Camp, som samler udvalgte medarbejdere fra syv lande og et internationalt panel af eksperter. Sammen skal de udvikle løsninger på nogle af convenience-branchens største udfordringer – særligt med fokus på bæredygtig

Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

EmballageFoodserviceTopØkologi og bæredygtighed19. 06. 2025

I havnens kantine i Nordhavn i København sparer man årligt over 50 kg engangsplast. Det gør man med et pantsystem på netop engangsplast - og det virker! De fleste kan blive enige om, at vi skal have flere grønne tiltag i vores hverdag. Det er dog de færreste, der vil betale lidt ekstra, de

Michelin 2025: Stjerneregn til Danmark

FoodserviceTop17. 06. 2025

Danmark udbyggede sin position som gastronomisk stormagt, da Michelin i aftes tildelte dansk gastronomi hele otte nye stjerner, så der i dag er 52 stjerner fordelt på 38 restauranter i Danmark. Bag succesen står en hel branche, der gennem to årtier har arbejdet kompromisløst med talentudvikling,

Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

FødevareproduktionRåvarer og ingredienser17. 06. 2025

Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver. Innovationsfonden har investeret 6 millioner kroner

Direktørskifte i Danish Crowns handelsselskab ESS-FOOD

Kød, fisk og fjerkræ17. 06. 2025

Danish Crown har ansat Anders Boecker Pedersen som ny CEO for ESS-FOOD, der er koncernens handelsselskab. Med en fortid i bl.a. PepsiCo og Carlsberg er han en stærk lederprofil, som skal overtage posten efter den mangeårige CEO, Morten Holm, der har valgt at gå på pension. Anders Boecker

Pioner for plantebaserede fødevarer fylder 75 år

AktueltFrugt og grøntFødevareproduktionMejeriMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed17. 06. 2025

Poul Agger, iværksætteren bag Naturli’ Foods og SOY4YOU - begge solgt til Orkla - fylder 75 år tirsdag i dag den 17. juni. Han har spillet en central rolle i udviklingen af den plantebaserede fødevarebranche i Danmark og har modtaget flere priser for sit arbejde med bæredygtige løsninger. Poul

Sol over Gudhjem 2025: Danmarks gastronomiske folkefest bliver endnu større

AktueltFoodserviceMesser og konferencer17. 06. 2025

Stjernekokke, dessertduel, pop-up gourmetrestaurant og masser af musik på havnefronten i Gudhjem. Om blot to dage bringer Sol over Gudhjem dansk gastronomi tæt på, så den både kan smages, mærkes og forstås. På torsdag den 19. til lørdag den 21. juni 2025 bliver Bornholm igen gastronomisk

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

  • Michelin 2025: Stjerneregn til Danmark

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Direktørskifte i Danish Crowns handelsselskab ESS-FOOD

    17.06.2025

  • Pioner for plantebaserede fødevarer fylder 75 år

    17.06.2025

  • Sol over Gudhjem 2025: Danmarks gastronomiske folkefest bliver endnu større

    17.06.2025

  • Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

    12.06.2025

  • Videnskabsfolk fra alle kontinenter: Havet er ved et tippepunkt

    12.06.2025

  • Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri får ny departementschef

    12.06.2025

  • Ny restaurant i Carlsberg Byen sætter fisken og det frie valg i front

    12.06.2025

  • Michelin-opvarmning: Madfestival med fri entré, koncerter og stjernestøv

    12.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik