• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltEmballagePolitik og eksport05. 12. 2023 | Mikkel Bækgaard

Nye krav til fødevarebranchen om indberetning af emballage er lige om hjørnet

AktueltEmballagePolitik og eksport05. 12. 2023 By Mikkel Bækgaard

Danske fødevarevirksomheder bliver i det nye år mødt med krav om at registrere sig og indberette al den emballage, de forventer at sende på markedet i 2024.

Fødevareemballage
Foto: Freepik.com

Kravene om registrering og indberetning er første step i implementeringen af nye regler om klimavenlig emballage, hvor virksomheder får producentansvar for deres emballage. De nye regler tager primært afsæt i et EU-emballagedirektiv, der har til formål at reducere mængden af emballage, sikre effektiv indsamling og håndtering af emballageaffald og fremme, at al emballage kan genbruges eller genanvendes.

De regler, der er forbundet med producentansvaret for emballage, omfatter hele erhvervslivet og er således ikke særligt møntet på fødevarebranchen. Alle virksomheder, der sender emballage på markedet, skal registrere sig på hjemmesiden Producentansvar.dk. Der åbnes for registrering den 1. april 2024, og sidste frist er den 30. september 2024. Selve implementeringen af EU’s emballagedirektiv i dansk lovgivning sker den 1. juli 2025.

“Registreringsperioden er lige om hjørnet, og derfor bør fødevarevirksomhederne gå i gang med at forberede sig nu,” siger Michael Borch, der er business director hos Nemco, førende leverandør af udstyr og emballageløsninger til den nordiske fødevareindustri.

Gå med i en kollektiv ordning

Michael Borch råder til, at man som det allerførste tilslutter sig en kollektiv ordning, der påtager sig det praktiske, økonomiske og juridiske ansvar for producentansvaret på vegne af ordningens medlemmer.

“Det er et frit valg for både fødevarevirksomheder og andre virksomheder, om man vil være med i en kollektiv ordning, eller om man selv vil klare opgaverne under producentansvaret selv. Det er opgaver som f.eks. indsamling, sortering og bearbejdning af emballageaffald. Ud over det rent praktiske, som for nogle virksomheder kan være en uoverkommelig opgave, er der mange andre fordele ved at være med i en kollektiv ordning, både økonomisk og juridisk. Derfor er vores bedste råd, at man tilslutter sig en kollektiv ordning. Konkret anbefaler vi, at man melder sig ind i VANA. Med et VANA-medlemskab får man god rådgivning og service, og VANA, som er stiftet af bl.a. Landbrug & Fødevarer, har et godt kendskab til de udfordringer, som fødevarebranchen kommer til at møde,” siger Michael Borch.

Emballage skal inddeles

I perioden 1. april-30. september 2024 skal alle virksomheder, der sender emballage på markedet, aktivt gå ind på hjemmesiden Producentansvar.dkog registrere sig, oplyser Rikke Halkjær Kristensen, der er konsulent for cirkulær økonomi hos VANA.

“Man skal indberette i kilogram, hvor store mængder henholdsvis erhvervsemballage og husholdningsemballage man forventer at sende på markedet i 2024. Med andre ord skal man vurdere, hvor stor en del af ens emballage, der ender hos private forbrugere, og hvor stor en del der ender i virksomheder,” siger Rikke Halkjær Kristensen.

Derudover skal man inddele emballagemængderne i en række kategorier – eller fraktioner, som er det ord, Producentansvar.dk bruger. Kategorierne er papir, pap, plast, glas, metal, aluminium, træ samt mad- og drikkevarekartoner.

“Endvidere skal man oplyse, om emballagen skal sorteres i en given fraktion, som restaffald eller som farligt affald. Og så skal man vælge den kollektive ordning, man enten allerede er med i eller ønsker at blive medlem af,” siger Rikke Halkjær Kristensen.

De indberetninger, som man har pligt til at foretage i 2024, fører ikke til krav om betaling. Kravene om indberetninger indføres i 2024, for at myndighederne kan få et billede af, hvor store emballagemængderne er. Først når reglerne om producentansvar for alvor implementeres i dansk lovgivning den 1. juli 2025, følger også et betalingskrav.

Bagatelgrænse på 8 tons

Det kan ifølge Michael Borch blive et stort arbejde for fødevarevirksomhederne at få overblik over, hvor store mængder emballage man sender på markedet, og hvordan emballagen fordeler sig inden for de forskellige kategorier.

Som en del af de kommende regler om producentansvar vil der være en bagatelgrænse på 8 tons emballage om året (gælder også salgs- og transportemballage). Det betyder, at virksomheder, der sætter mindre end 8 tons emballage på markedet årligt, skal indberette færre oplysninger om deres emballage og vil blive pålagt færre administrative gebyrer. Ifølge Michael Borch vil det dog kun være ganske få danske fødevarevirksomheder, der kan gøre sig håb om at komme under bagatelgrænsen.

“Størstedelen af de virksomheder, der har pakkemaskiner, kommer op over 8 tons om året,” anslår Michael Borch.

Skrevet i: Aktuelt, Emballage, Politik og eksport

Seneste nyt fra redaktionen

Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

AktueltFødevareproduktionLandbrug18. 12. 2025

For dansk landbrug har 2025 været et fremragende år drevet af husdyrproduktion og en god høst. Men begyndende prisfald og strammere politiske krav kan hurtigt skubbe til balancen. Fremtiden kræver heftige investeringer og tilpasninger, hvis dansk landbrug skal fastholde sin stærke

Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

I juni blev Sundskolen i Nykøbing Falster den eneste folkeskole på Lolland-Falster, som kom med i det nationale skolemadsforsøg, hvor 191 skoler over hele landet afprøver skolemad. Skolemadsforsøget blev sat i gang i november og har indtil nu været en stor succes. Formålet med skolemadsforsøget

Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme

Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

FødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Brancheorganisationen FødevareDanmark frygter konsekvenserne af den nye kvælstofaftale. Sammen med seks andre organisationer fra landbrugs- og fødevareerhvervene opfordrer organisationen til, at den grønne trepart sættes på pause, indtil konsekvenserne er fuldt belyst. Det er stort set umuligt

Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport16. 12. 2025

Det danske pant- og retursystem bliver undergravet af EU-krav om genpåfyldelige emballager, der vil lukke størstedelen af Danmarks mikrobryggerier, mener Bryggeriforeningen. Fra 2030 pålægger EU alle supermarkeder og barer at sikre, at mindst 10% af deres emballager til øl, sodavand og

Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

AktueltDetailhandel og en grosMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Lidl Danmark har forpligtet sig til Science Based Targets Initiative (SBTi) og har validerede Net Zero-mål for 2050 – foruden validerede FLAG- og E&I-mål for 2034. Som Europas største dagligvarekæde er ambitionen, at Lidl vil være med til at vise vejen mod en verden, hvor der bliver tænkt på

CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

Brød og kagerTop16. 12. 2025

CBP fra Vejle, leverandør af råvarer til produktion af brød og kager, udvider nu sit hovedsæde med et topmoderne innovationscenter og fuldt udstyret bageri. Hvor brød dufter, finder mennesker hinanden – og nye ideer opstår for morgendagens brød og kager. Med det afsæt har CBP lavet et 250

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Et tilbageblik på året der gik

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

    18.12.2025

  • Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

    18.12.2025

  • Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

    16.12.2025

  • Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

    16.12.2025

  • Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

    16.12.2025

  • Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

    16.12.2025

  • CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

    16.12.2025

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik