• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltEmballagePolitik og eksport05. 12. 2023 | Mikkel Bækgaard

Nye krav til fødevarebranchen om indberetning af emballage er lige om hjørnet

AktueltEmballagePolitik og eksport05. 12. 2023 By Mikkel Bækgaard

Danske fødevarevirksomheder bliver i det nye år mødt med krav om at registrere sig og indberette al den emballage, de forventer at sende på markedet i 2024.

Fødevareemballage
Foto: Freepik.com

Kravene om registrering og indberetning er første step i implementeringen af nye regler om klimavenlig emballage, hvor virksomheder får producentansvar for deres emballage. De nye regler tager primært afsæt i et EU-emballagedirektiv, der har til formål at reducere mængden af emballage, sikre effektiv indsamling og håndtering af emballageaffald og fremme, at al emballage kan genbruges eller genanvendes.

De regler, der er forbundet med producentansvaret for emballage, omfatter hele erhvervslivet og er således ikke særligt møntet på fødevarebranchen. Alle virksomheder, der sender emballage på markedet, skal registrere sig på hjemmesiden Producentansvar.dk. Der åbnes for registrering den 1. april 2024, og sidste frist er den 30. september 2024. Selve implementeringen af EU’s emballagedirektiv i dansk lovgivning sker den 1. juli 2025.

“Registreringsperioden er lige om hjørnet, og derfor bør fødevarevirksomhederne gå i gang med at forberede sig nu,” siger Michael Borch, der er business director hos Nemco, førende leverandør af udstyr og emballageløsninger til den nordiske fødevareindustri.

Gå med i en kollektiv ordning

Michael Borch råder til, at man som det allerførste tilslutter sig en kollektiv ordning, der påtager sig det praktiske, økonomiske og juridiske ansvar for producentansvaret på vegne af ordningens medlemmer.

“Det er et frit valg for både fødevarevirksomheder og andre virksomheder, om man vil være med i en kollektiv ordning, eller om man selv vil klare opgaverne under producentansvaret selv. Det er opgaver som f.eks. indsamling, sortering og bearbejdning af emballageaffald. Ud over det rent praktiske, som for nogle virksomheder kan være en uoverkommelig opgave, er der mange andre fordele ved at være med i en kollektiv ordning, både økonomisk og juridisk. Derfor er vores bedste råd, at man tilslutter sig en kollektiv ordning. Konkret anbefaler vi, at man melder sig ind i VANA. Med et VANA-medlemskab får man god rådgivning og service, og VANA, som er stiftet af bl.a. Landbrug & Fødevarer, har et godt kendskab til de udfordringer, som fødevarebranchen kommer til at møde,” siger Michael Borch.

Emballage skal inddeles

I perioden 1. april-30. september 2024 skal alle virksomheder, der sender emballage på markedet, aktivt gå ind på hjemmesiden Producentansvar.dkog registrere sig, oplyser Rikke Halkjær Kristensen, der er konsulent for cirkulær økonomi hos VANA.

“Man skal indberette i kilogram, hvor store mængder henholdsvis erhvervsemballage og husholdningsemballage man forventer at sende på markedet i 2024. Med andre ord skal man vurdere, hvor stor en del af ens emballage, der ender hos private forbrugere, og hvor stor en del der ender i virksomheder,” siger Rikke Halkjær Kristensen.

Derudover skal man inddele emballagemængderne i en række kategorier – eller fraktioner, som er det ord, Producentansvar.dk bruger. Kategorierne er papir, pap, plast, glas, metal, aluminium, træ samt mad- og drikkevarekartoner.

“Endvidere skal man oplyse, om emballagen skal sorteres i en given fraktion, som restaffald eller som farligt affald. Og så skal man vælge den kollektive ordning, man enten allerede er med i eller ønsker at blive medlem af,” siger Rikke Halkjær Kristensen.

De indberetninger, som man har pligt til at foretage i 2024, fører ikke til krav om betaling. Kravene om indberetninger indføres i 2024, for at myndighederne kan få et billede af, hvor store emballagemængderne er. Først når reglerne om producentansvar for alvor implementeres i dansk lovgivning den 1. juli 2025, følger også et betalingskrav.

Bagatelgrænse på 8 tons

Det kan ifølge Michael Borch blive et stort arbejde for fødevarevirksomhederne at få overblik over, hvor store mængder emballage man sender på markedet, og hvordan emballagen fordeler sig inden for de forskellige kategorier.

Som en del af de kommende regler om producentansvar vil der være en bagatelgrænse på 8 tons emballage om året (gælder også salgs- og transportemballage). Det betyder, at virksomheder, der sætter mindre end 8 tons emballage på markedet årligt, skal indberette færre oplysninger om deres emballage og vil blive pålagt færre administrative gebyrer. Ifølge Michael Borch vil det dog kun være ganske få danske fødevarevirksomheder, der kan gøre sig håb om at komme under bagatelgrænsen.

“Størstedelen af de virksomheder, der har pakkemaskiner, kommer op over 8 tons om året,” anslår Michael Borch.

Skrevet i: Aktuelt, Emballage, Politik og eksport

Seneste nyt fra redaktionen

FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

Detailhandel og en grosPolitik og eksport12. 11. 2025

FødevareDanmark støtter ønsket om lavere fødevaremoms, men afviser De Samvirkende Købmænds (DSK) forslag om at finansiere momsnedsættelsen ved at hæve momsen på ”mindre nødvendige varer”. Torsdag i sidste uge lancerede De Samvirkende Købmænd (DSK) en analyse, der viser, at det er muligt at

Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

Forskning og uddannelseMejeriØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

En ny forskningsgennemgang viser, at fem enkle tiltag kan gøre osteproduktion mere effektiv og bæredygtig. Et forskerteam fra DTU har gennemgået den eksisterende forskning om fermentering og modning af ost i et litteraturstudie og peger på fem underudnyttede videnskabeligt baserede tiltag, som kan

Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

AktueltFoodservice12. 11. 2025

Den toscanske michelinrestaurant Saporium rykker for en periode ind i Tivoli. I Toscanas bølgende bakker ligger et af Italiens mest eksklusive og idylliske hoteller: det danskejede Borgo Santo Pietro, som for nyligt er blevet tildelt de maksimale 3 nøgler i Michelin-guiden. Blandt hotellets

Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

AktueltDetailhandel og en grosKød, fisk og fjerkræ12. 11. 2025

Ved mandagens World Steak Challenge vandt irske Dawn Meats og Lidl titlen som 'World's Best Steak' for deres irske græsfodrede sirloin. I alt sikrede Irland sig 24 guldmedaljer - og ud af de i alt 304 uddelte medaljer tog Irland den største samlede medaljehøst med 68 guld-, sølv- eller

Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

Forskning i økologi skal ikke have mindre, men større investeringer, for at Danmark kan leve op til sine grønne ambitioner om en fordobling af økologien. Det sikrer en ny politisk aftale. Med et nybrud i dansk forskningspolitik gennemfører regeringen flerårige investeringer i forskning og

FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

Den danske ingrediensproducent FERM FOOD ApS fra Bække i Vejen har vundet EY Entrepreneur Of The Year’s regionale pris i kategorien Scale-Up. Prisen blev uddelt ved EY’s kåring i Syd-og Sønderjylland torsdag den 6. november og markerer en vigtig milepæl for virksomheden, der leverer fermenterede

Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

DrikkevarerForskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

I jagten på nye måder at producere protein på, har forskere på Aalborg Universitet forvandlet restprodukter fra ølproduktion til et proteinrigt produkt, som kan erstatte almindeligt kød i f.eks. pølser. Resultatet er både velsmagende, bæredygtigt og økonomisk fordelagtigt. For mange går en øl

Hotel Vejlefjord investerer massivt i talentudvikling i en presset branche

AktueltFoodserviceForskning og uddannelse11. 11. 2025

Mens hotel- og restaurationsbranchen kæmper med mangel på kvalificeret arbejdskraft, har Hotel Vejlefjord succes med at fastholde og udvikle medarbejdere gennem målrettede talentprogrammer. Hotel- og restaurationsbranchen har i flere år været blandt de hårdest ramte af forgæves rekrutteringer.

Økologikongres 2025 skal vise, hvad økologien kan præstere på basis af naturlige metoder

AktueltFødevareproduktionLandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

Den 18.–19. november samles landmænd, forskere, rådgivere og virksomheder i Kolding til Økologikongres 2025. Med 47 faglige sessioner og temaer fra grøn trepart til sundhed og økologisk regenerativt landbrug sætter kongressen fokus på, hvordan økologien kan levere løsninger på tidens største

Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMesser og konferencerMiljø og sundhedTop11. 11. 2025

Den offentlige debat om ultraforarbejdede fødevarer fylder meget hos både forbrugere og fødevaresektor. På årets fødevarekonference, Fremtidens Fødevarer, hos Teknologisk Institut satte forskere og aktører problemstillingen under lup og opfordrede til at flytte fokus fra proces til

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    12.11.2025

  • Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

    12.11.2025

  • Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

    12.11.2025

  • Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

    12.11.2025

  • FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

    11.11.2025

  • Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

    11.11.2025

  • Hotel Vejlefjord investerer massivt i talentudvikling i en presset branche

    11.11.2025

  • Økologikongres 2025 skal vise, hvad økologien kan præstere på basis af naturlige metoder

    11.11.2025

  • Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces

    11.11.2025

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    06.11.2025

  • RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

    06.11.2025

  • 7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

    06.11.2025

  • Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

    06.11.2025

  • Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

    06.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik