• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltEmballagePolitik og eksport05. 12. 2023 | Mikkel Bækgaard

Nye krav til fødevarebranchen om indberetning af emballage er lige om hjørnet

AktueltEmballagePolitik og eksport05. 12. 2023 By Mikkel Bækgaard

Danske fødevarevirksomheder bliver i det nye år mødt med krav om at registrere sig og indberette al den emballage, de forventer at sende på markedet i 2024.

Fødevareemballage
Foto: Freepik.com

Kravene om registrering og indberetning er første step i implementeringen af nye regler om klimavenlig emballage, hvor virksomheder får producentansvar for deres emballage. De nye regler tager primært afsæt i et EU-emballagedirektiv, der har til formål at reducere mængden af emballage, sikre effektiv indsamling og håndtering af emballageaffald og fremme, at al emballage kan genbruges eller genanvendes.

De regler, der er forbundet med producentansvaret for emballage, omfatter hele erhvervslivet og er således ikke særligt møntet på fødevarebranchen. Alle virksomheder, der sender emballage på markedet, skal registrere sig på hjemmesiden Producentansvar.dk. Der åbnes for registrering den 1. april 2024, og sidste frist er den 30. september 2024. Selve implementeringen af EU’s emballagedirektiv i dansk lovgivning sker den 1. juli 2025.

“Registreringsperioden er lige om hjørnet, og derfor bør fødevarevirksomhederne gå i gang med at forberede sig nu,” siger Michael Borch, der er business director hos Nemco, førende leverandør af udstyr og emballageløsninger til den nordiske fødevareindustri.

Gå med i en kollektiv ordning

Michael Borch råder til, at man som det allerførste tilslutter sig en kollektiv ordning, der påtager sig det praktiske, økonomiske og juridiske ansvar for producentansvaret på vegne af ordningens medlemmer.

“Det er et frit valg for både fødevarevirksomheder og andre virksomheder, om man vil være med i en kollektiv ordning, eller om man selv vil klare opgaverne under producentansvaret selv. Det er opgaver som f.eks. indsamling, sortering og bearbejdning af emballageaffald. Ud over det rent praktiske, som for nogle virksomheder kan være en uoverkommelig opgave, er der mange andre fordele ved at være med i en kollektiv ordning, både økonomisk og juridisk. Derfor er vores bedste råd, at man tilslutter sig en kollektiv ordning. Konkret anbefaler vi, at man melder sig ind i VANA. Med et VANA-medlemskab får man god rådgivning og service, og VANA, som er stiftet af bl.a. Landbrug & Fødevarer, har et godt kendskab til de udfordringer, som fødevarebranchen kommer til at møde,” siger Michael Borch.

Emballage skal inddeles

I perioden 1. april-30. september 2024 skal alle virksomheder, der sender emballage på markedet, aktivt gå ind på hjemmesiden Producentansvar.dkog registrere sig, oplyser Rikke Halkjær Kristensen, der er konsulent for cirkulær økonomi hos VANA.

“Man skal indberette i kilogram, hvor store mængder henholdsvis erhvervsemballage og husholdningsemballage man forventer at sende på markedet i 2024. Med andre ord skal man vurdere, hvor stor en del af ens emballage, der ender hos private forbrugere, og hvor stor en del der ender i virksomheder,” siger Rikke Halkjær Kristensen.

Derudover skal man inddele emballagemængderne i en række kategorier – eller fraktioner, som er det ord, Producentansvar.dk bruger. Kategorierne er papir, pap, plast, glas, metal, aluminium, træ samt mad- og drikkevarekartoner.

“Endvidere skal man oplyse, om emballagen skal sorteres i en given fraktion, som restaffald eller som farligt affald. Og så skal man vælge den kollektive ordning, man enten allerede er med i eller ønsker at blive medlem af,” siger Rikke Halkjær Kristensen.

De indberetninger, som man har pligt til at foretage i 2024, fører ikke til krav om betaling. Kravene om indberetninger indføres i 2024, for at myndighederne kan få et billede af, hvor store emballagemængderne er. Først når reglerne om producentansvar for alvor implementeres i dansk lovgivning den 1. juli 2025, følger også et betalingskrav.

Bagatelgrænse på 8 tons

Det kan ifølge Michael Borch blive et stort arbejde for fødevarevirksomhederne at få overblik over, hvor store mængder emballage man sender på markedet, og hvordan emballagen fordeler sig inden for de forskellige kategorier.

Som en del af de kommende regler om producentansvar vil der være en bagatelgrænse på 8 tons emballage om året (gælder også salgs- og transportemballage). Det betyder, at virksomheder, der sætter mindre end 8 tons emballage på markedet årligt, skal indberette færre oplysninger om deres emballage og vil blive pålagt færre administrative gebyrer. Ifølge Michael Borch vil det dog kun være ganske få danske fødevarevirksomheder, der kan gøre sig håb om at komme under bagatelgrænsen.

“Størstedelen af de virksomheder, der har pakkemaskiner, kommer op over 8 tons om året,” anslår Michael Borch.

Skrevet i: Aktuelt, Emballage, Politik og eksport

Seneste nyt fra redaktionen

Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

Frugt og grøntKød, fisk og fjerkræ06. 11. 2025

Danish Crown har rundet 2,5 millioner solgte pakker hakket oksekød blandet med grønt det første år og har dermed overgået de oprindelige forventninger til produktet. I en tid hvor stigende fødevarepriser - herunder prisen på oksekød - er et varmt samtaleemne hen over de danske køkkenborde, kan

RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

Ikke kategoriseret06. 11. 2025

Virksomheden bag de populære økologiske frugt- og nøddebarer har de seneste år oplevet en stabil tocifret vækst i Danmark, Tyskland og Sverige samt en markant stigning i online-salget. For at imødekomme den voksende efterspørgsel og stimulere en fortsat vækst på de europæiske markeder, udvider

7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

AktueltDrikkevarerMarkedsføringMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 11. 2025

7-Elevens iværksætterforløb Innovation Corner, der blev lanceret sidste år, er blevet taget så godt imod, at kæden nu åbner op for en ny runde. Samtidig kommer det fjerde produkt fra første runde – en alkoholfri elektrolytdrik ’Dansevand’ – på hylderne. Sidste år deltog Dansevand, en alkoholfri

Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

AktueltFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrugRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed06. 11. 2025

Ved en højtidelig fejring hos Søren Wiuff i Lammefjorden lørdag den 1. november blev Årets Wiuff 2025 uddelt for allerførste gang. Prisen er opfundet og etableret af Lokale Fødevarer Danmarks stifter og formand, Jesper Zeihlund, og siden blevet medstiftet af HORESTA. Formålet med prisen er at hædre

Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

Frugt og grøntLandbrugMiljø og sundhedTop06. 11. 2025

I årevis har de arbejdet med jordforbedring via næringsrige kompostblandinger på en gård i Nordjylland. Resultatet er klart: Den sunde jord giver ikke bare sundere og stærkere grøntsager – men også bedre smag. På gården Ny Vraa i Tylstrup har man i årevis arbejdet med at udvikle og teste

Techmedia får ny ejer

AktueltFoodservice04. 11. 2025

Techmedia A/S, der blandt andet driver Fødevarekus og magasinet Food&Drink, er blevet købt af FrontMedia ApS, der dermed styrker positionen på markedet for fag- og branchemedier. Handelen er gennemført 6. oktober 2025, og begge selskaber fortsætter i deres nuværende

Wassim Hallal vinder hædersprisen som Kokkenes Kok

Foodservice04. 11. 2025

Kokkene har talt: Wassim Hallal er kåret som Kokkenes Kok 2024 – en af de største hædersbevisninger i dansk gastronomi. Prisen gives til en kok, der med talent, generøsitet og faglig styrke har gjort en særlig forskel for branchen. Den prestigefyldte pris blev overrakt ved Fonden Dansk Gastronomis

Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

FoodserviceMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed04. 11. 2025

På bare ti år er danske Too Good To Go blevet til et globalt eksempel på, hvordan teknologi, forretning og bæredygtighed kan trække i samme retning. Med over 130 millioner brugere og 500 millioner reddede måltider har virksomheden gjort kampen mod madspild til en hverdagsvane for brugere i over 20

Juleudgave af Food&Drink på gaden

AktueltFoodservice04. 11. 2025

Julen sig nærmer, og det betyder, at nyeste nummer af Food&Drink sætter fokus på julen og alle dens glæder. Læs blandt andet om spændende jule-nyheder, men kom også med til Aalborg for at besøge byens første Michelin-restaurant. Udover at drage nordpå og se på julen har Food&Drink også

Her er Danmarks bedste plantebaserede takeaway

FoodserviceFrugt og grøntMesser og konferencerMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed04. 11. 2025

Pico Pizza vandt Årets plantebaserede takeaway-måltid ved weekendens Plant Food Festival, hvor Dansk Vegetarisk Forening og Plantebranchen hyldede årets bedste plantebaserede madoplevelser på farten. Hvem laver landets bedste plantebaserede måltid to go? Det blev afgjort i weekenden, da

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor fødevaremesse med juletema kommer igen i år til Brande

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    06.11.2025

  • RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

    06.11.2025

  • 7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

    06.11.2025

  • Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

    06.11.2025

  • Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

    06.11.2025

  • Techmedia får ny ejer

    04.11.2025

  • Wassim Hallal vinder hædersprisen som Kokkenes Kok

    04.11.2025

  • Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

    04.11.2025

  • Juleudgave af Food&Drink på gaden

    04.11.2025

  • Her er Danmarks bedste plantebaserede takeaway

    04.11.2025

  • Sukaiba vinder ”Denmark’s Best Hotel Restaurant” for anden gang

    30.10.2025

  • En rigtig god kop kaffe er det nye personalegode

    30.10.2025

  • Dansk sommelier vinder den første udgave af Master of Port Scandinavia 2025

    30.10.2025

  • Når regler spænder ben for naturen: 16 nye anbefalinger til bedre biodiversitet i fødevaresektoren

    30.10.2025

  • Prestigefyldt kåring: Den danske Spiseguide hylder AOC som Årets Restaurant

    30.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik