• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltForskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrug27. 06. 2023 | Helle Friemann Nielsen

Ny teknologi vil give landmænd mulighed for selv at producere kunstgødning og e-fuels

AktueltForskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrug27. 06. 2023 By Helle Friemann Nielsen

Ammoniak er blandt verdens ti vigtigste kemikalier, og dens produktion udleder ca. én pct af alle menneskeskabte CO2-emissioner. Aarhus Universitet leder et forskningsprojekt, der vil vende op og ned på ammoniakproduktionen ved at udnytte de naturlige variationer i vedvarende energiproduktion.

Forskningsgrupperne Power to Chemicals og Membrane Engineering, der ledes af lektor Emil Drazevic (øverst th) og lektor Jacopo Catalano (femte fra venstre). De to hold grundlagde ideen bag AELECTRA-forskningsprojektet. Projektet ledes af de to lektorer. Foto: Sebastian Krog Knudsen.

-Vi mener, at denne teknologi har et kæmpe potentiale til markant at ændre den globale markedssituation for ammoniak og lette den grønne omstilling af en række sektorer.
Sådan siger lektor Emil Dražević, der er leder af forskningsgruppen Power to Chemicals på Aarhus Universitet, om det nye forskningsprojekt AELECTRA, der sigter efter et udvikle en teknologi, der giver virksomheder, industrier og landmænd mulighed for selv at producere flydende ammoniak, mere økonomisk og miljøvenligt end dagens centraliserede såkaldte Haber-Bosch proces.
Projektet har modtaget støtte på ca. 26 mio. kr. (3,5 mio. euro) fra det europæiske innovationsråds Pathfinder-program og har deltagere fra Frankrig, Holland, Belgien, Norge, Grønland og Danmark. Aarhus Universitet leder projektet.

Teknologien er relevant for flere industrisektorer – og selvfølgelig storbønder
-Med AELECTRA bygger vi en prototype på en teknologi, der kan lagre elektrisk energi i flydende, vandfri ammoniak, og som er yderst velegnet til decentral brug. Den decentraliserede produktionskapacitet udnytter fuldt ud de rumlige og tidsmæssige variationer, der er ved produktion af vedvarende energi, siger lektor Jacopo Catalano, leder af forskningsgruppen Membrane Engineering og co-PI på ALECTRA-projektet.
Han tilføjer:
-Teknologien vil være relevant for flere industrisektorer, herunder elproduktion, fødevarer, medicinalindustrien, shipping samt selvfølgelig til gødningsproduktion, hvor storbønder kan få mulighed for at producere egen ammoniak til gødning eller som elektro-brændstoffer (e-fuels) til emissionsfrie traktorer.
Den nye teknologi kan producere og udskille ammoniak med energieffektivitet tilsvarende Haber-Bosch processen. Men modsat Haber-Bosch, vil den nye teknologi virke under langt mildere forhold og har derfor ikke brug for varmevekslere eller høje tryk.
Det halverer investeringsomkostningerne og gør teknologien attraktiv for decentraliseret produktion:
-Vores beregninger viser, at teknologien udkonkurrerer Haber-Bosch i produktionsskalaer op til 1.000 kg i timen. Den prototype, vi bygger, producerer og udskiller ammoniak fra reaktoren til direkte lagring som væske i stålcylindre, fortsætter Emil Dražević.

Ammoniak er blandt de vigtigste kemikalier
Ammoniak er i dag volumenmæssigt blandt de ti vigtigste kemikalier, der produceres i verden. Stoffet benyttes primært til fabrikation af kunstgødning til moderne landbrug, men særligt grøn ammoniak spås også en stor fremtid til energilagring og CO2-reduktion fra diverse industrier.
-I dag kommer 19 pct. af EU’s primære energi fra vedvarende energi, så den grønne omstilling er godt i gang. Men med til historien hører også ændringen fra en meget centraliseret energiproduktion til en decentraliseret – en ændring, der også skal finde sted for store nedstrøms energiforbrugere, f.eks. til fremstilling af ammoniak. Med AELECTRA-projektet visualiserer vi en fuldt decentraliseret værdikæde, fra vedvarende energiproduktion til grøn ammoniak. Det giver nye anvendelsesmuligheder, f.eks. for at et lokalt landsamfund kan bruge solpaneler til at producere deres egen kunstgødning. Eller at en lokal havn med et par vindmøller kan producere sin egen ammoniak som brændstof til fiskeindustrien, siger Nicolai Fossar Fabritius, seniorpartner og grundlægger af det grønlandske vindkraftselskab Anori A/S, der også deltager i projektet.
Årligt produceres globalt ca. 235 mio. tons ammoniak, primært via Haber-Bosch processen. Produktionen koster 1,4 pct. af hele verdens energiforbrug og udleder årligt ca. 450 mio. tons kuldioxid – omkring 1 pct. af alle menneskeskabte CO2-emissioner og mere end nogen anden industriel kemisk produktion.
-Med AELECTRA håber vi at kunne gøre en stor forskel her, ved at bringe klimaneutral, grøn ammoniak i spil via decentral lokal produktion til en lavere pris end Haber-Bosch. Hvis det lykkes, vil teknologien vende op og ned på den måde, der produceres ammoniak på i dag, siger Emil Dražević, der dog understreger kompleksiteten i projektet:
-Konceptet er højrisiko, men med høj gevinst, og der er en række betingelser, vi skal opfylde i løbet af projektet, før teknologien fungerer, som vi forestiller os, siger han afslutningsvis.

Projektets samarbejdspartnere er: Aarhus Universitet (koordinator), forskningsinstituttet SINTEF (Norge), forskningsorganisationen VITO (Belgien) samt virksomhederne C2CAT (Holland), Eltronic FuelTech A/S (Danmark), Adisseo (Frankrig) og Anori A/S (Grønland).

Projektet løber i fire år fra oktober 2023.

Skrevet i: Aktuelt, Forskning og uddannelse, Fødevareproduktion, Landbrug

Seneste nyt fra redaktionen

Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

Brød og kagerMarkedsføring05. 06. 2025

Sarah Harris tiltræder som ny Chief Marketing Officer hos Lagkagehuset. Hun kommer fra en stilling som Marketing Director hos Starbucks UK, og med indgående kendskab til digital marketing og ESG-strategi skal hun styrke bagerkædens kommercielle profil i ind- og udland. Sarah Harris har de

Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

Frugt og grøntMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Generalsekretæren i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), Rune-Christoffer Dragsdahl, er blevet valgt til forperson for den internationale organsation IVU. Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), er blevet valgt til forperson for den internationale

Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

AktueltBrød og kager05. 06. 2025

I en ny digital publikation, Kernetal 2025, går Schulstad tæt på de 14-18-åriges madvaner og spørger: hvad spiser de unge egentlig – og hvad styrer deres valg? Tre omfattende undersøgelser tegner et billede af en generation, der gerne vil spise sundere, blive mætte og hygge sig over maden, men som

Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

AktueltFødevareproduktionMejeri05. 06. 2025

Andelsejede Arla Foods investerer 34,5 mio. euro i en ny produktionslinje til skyr på mejeriet i Linköping, Sverige. Investeringen er en del af kooperativets langsigtede strategi og skal imødekomme den stigende efterspørgsel på skyr. Den nye produktionslinje vil primært producere skyr til det

Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

DrikkevarerFoodserviceTopØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Når danskerne træder ind på en café eller sætter sig til rette på en restaurant, forventer de mere end blot mad og drikke – Rynkeby Foods lancering af Dagmar-serien tapper direkte ned i den tendens. Produkterne er skabt til den moderne forbruger, der træffer bevidste valg og efterspørger naturlige,

Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

Emballage03. 06. 2025

Nemco opfordrer virksomhederne til at søge rådgivning og medlemskab af en kollektiv ordning. Den 31. maj var der deadline for indberetning af emballagemængder til Dansk Producentansvar. Både fødevarevirksomheder og andre virksomheder med producentansvar for emballage skulle sikre, at deres

Arla slår alarm om manglende madfærdigheder

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhed03. 06. 2025

Danskernes madfærdigheder bliver dårligere og dårligere, og det får nu Danmarks største fødevarevirksomhed Arla til at slå alarm. Madfærdigheder er nemlig afgørende, når det kommer til danskernes sundhed, klimaet og det sociale samvær. 42 pct. af danske børn og unge siger, at de ikke kan koge

Køkkenprisen 2025: Kender du et køkken, der går forrest?

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed03. 06. 2025

For sjette år i træk sætter Landbrug & Fødevarer fokus på de offentlige køkkener, der gør en forskel. Med Køkkenprisen 2025 hyldes de madhåndværkere, der kombinerer faglighed, smag og bæredygtighed i hverdagen - og viser vejen for fremtidens offentlige måltider. Hver dag serveres mere end

Programmet klar for Copenhagen Cooking 2025

AktueltMesser og konferencer03. 06. 2025

15.-24. august bliver Københavns gader igen fyldt med langborde og leben, når årets Copenhagen Cooking løber af stablen. I år kan gæsterne glæde sig til 100 oplevelser på tværs af hele byen: Fra petanqueturneringer til pizzakonkurrence, en ny version af Smørrebrødets Dag og middag midt på Kongens

Danskerne skærer ned på chokoladen, men smør og kaffe skal der ikke røres ved

Detailhandel og en grosKonfektureMejeriTop03. 06. 2025

De seneste år har danskerne oplevet prisstigninger på mange varer. Nye tal viser, at danskerne ændrer forbrug på nogle varer, mens andre må koste, hvad de koster. Prisen på chokolade har gennem de seneste år været på himmelflugt. Ifølge nye tal fra analysevirksomheden YouGov er kiloprisen for

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

    05.06.2025

  • Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

    05.06.2025

  • Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

    05.06.2025

  • Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

    05.06.2025

  • Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

    05.06.2025

  • Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

    03.06.2025

  • Arla slår alarm om manglende madfærdigheder

    03.06.2025

  • Køkkenprisen 2025: Kender du et køkken, der går forrest?

    03.06.2025

  • Programmet klar for Copenhagen Cooking 2025

    03.06.2025

  • Danskerne skærer ned på chokoladen, men smør og kaffe skal der ikke røres ved

    03.06.2025

  • Online dagligvarehandel løfter sløret for omkostningerne ved friskhedsgaranti

    27.05.2025

  • 150-årig familievirksomhed rykker til Aarhus: Oluf Brønnum & Co A/S åbner nyt domicil på Runetoften

    27.05.2025

  • Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

    27.05.2025

  • Food&Drink på gaden med fokus på kød

    27.05.2025

  • Premiere på Roskilde Festical: Ny øl brygget på juicerester og øko-boller

    27.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik