Øl har inden for de sidste to årtier oplevet en renæssance. Mikrobryggerier er åbnet over hele landet og udvalget af specialøl er skudt i vejret. Ølrevolutionen har banet vejen for, at forholdet mellem øl og mad i højere grad udforskes.
Bogen ”Øl og mad” ønsker med afsæt i syv øltyper, at give læseren inspiration til at tilberede kvalitetsmad, hvor øl indgår som en ingrediens i madlavningen.
I dag er det ikke utænkeligt at få serveret en øl med kirsebærsmag eller røgsmag. Det er ikke unormalt at møde en ølentusiast, som diskuterer humle, malt og skum, som en vinentusiast diskuterer druesorter, marker og jordbund. Før ølrevolutionen tog fart var det helt anderledes. Den foretrukne øl var pilsneren, og den blev drukket i socialt samvær eller som en tørstslukkende drik. Pilsneren er stadig en stor del af ølkulturen herhjemme, men det udligner sig efterhånden med de mange forskellige specialøl, som er skudt op de seneste år. Øl kan smage af røg, chokolade, citrus, kirsebær og meget mere. Og det har givet anledning til at udforske forholdet mellem øl og mad i langt højere grad.
”Øl og mad” er skrevet af Tore Jørgensen, indehaver af Herslev Bryghus, Bo Jørgensen, ølentusiast og ekstern lektor, Stig Jensen, kok samt Trine Hahnemann, kok og kogebogsforfatter.
De deler bogen op i syv øltyper: Syrlige øl og frugtøl, Hvedeøl, Bløde øl som Brown ale, Bitter og Altbier, Pilsner, Angelsaksisk øl som Pale ale og IPA, Mørke øl som porter og stout samt Belgisk øl som Abbey Bier og Trappist.
Kapitlerne indeholder introduktion af øllene, og derefter præsenteres opskrifter med udgangspunkt i øltyperne.
I kogebogen gives der tillige anbefalinger til, hvilke øl man kan sætte sammen med forskellige retter.
– ”Øl og mad” er en bog til alle med interesse for madlavning og gastronomi, og som gerne vil udforske koblingen mellem øl og mad. Bogen har små tips og guides til de læsere, der selv vil prøve at brygge øl, og så har den smukke billeder taget af Columbus Leth, skriver udgiveren i en pressemeddelelse.