• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed21. 11. 2023 | Mikkel Bækgaard

Ny bestyrelse markerer frisk start til tænketank om madspild

AktueltMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed21. 11. 2023 By Mikkel Bækgaard

Fødevareminister Jacob Jensen (V) udpeger Salling Group-chef Louise Gade til at stå i spidsen for tænketanken ONE\THIRD, der bl.a. arbejder for at styrke den samlede danske indsats for at reducere og forebygge madspild og fødevaretab.

Louise Gade
Louise Gade, der er tidligere borgmester i Aarhus og i dag er med i ledergruppen hos Salling Group, er ny formand for madspildstænketanken ONE\THIRD.

Madspildstænketanken ONE\THIRD har siden 2019 arbejdet målrettet for at give Danmark førertrøjen i forhold til at forebygge madspild og fødevaretab. Nu har fødevareminister Jacob Jensen (V) udpeget ny formand og ny bestyrelse, så tænketanken kan fortsætte det vigtige arbejde i kampen mod madspild.

Den nye formand bliver Louise Gade, som er med i ledergruppen hos Salling Group, hvor hun er chef for HR og CSR i koncernen. Hun er desuden tidligere borgmester i Aarhus Kommune fra 2002-2005. Samtidig udpeges en ny bestyrelse på seks medlemmer, som skal drive tænketankens arbejde, der også kan bidrage til at indfri initiativer i den madspildsstrategi, som ministeren er ved at lægge sidste hånd på.

”Danske hjem og virksomheder gør i dag utrolig meget for at mindske madspild og er en medvirkende faktor til, at Danmark blander sig forrest i madspildsfeltet, og det arbejde skal fortsætte. Derfor har regeringen besluttet at videreføre tænketanken ONE\THIRD. Jeg er glad for, at Louise Gade har sagt ja til at være ny formand. Hun vil med sin viden, erfaring og store netværk bidrage med at bygge bro mellem fødevareinteressenter, den private sektor og det politiske niveau. Jeg er sikker på, at den nye bestyrelse i fællesskab kan bidrage til at sætte endnu mere skub i dagsordenen og fremme løsninger, som kan bruges både nationalt og internationalt,” siger fødevareminister Jacob Jensen (V)

Mad er en afgørende del af alle menneskers liv, og derfor er det tilsvarende vigtigt, at mad ender som måltider på middagsbord og ikke som madspild i skraldespanden, siger Louise Gade:

”Det er en opgave, der både giver udfordringer og muligheder og som kræver, at alle aktører fra jord til bord bidrager – ikke mindst i forhold til bæredygtighedsdagsordenen. Tænketanken kan være med til at accelerere debatten om og indsatsen for mindre madspild, og jeg glæder mig til at samle bestyrelsen og begynde arbejdet. Vi kommer fortsat til at samarbejde bredt med både virksomheder, eksperter, organisationer og myndigheder”.

Stolt afgående formand

Tænketanken så dagens lys i april 2019 og arbejder bl.a. for at fremme innovative madspildsløsninger, som er med til at fremtidssikre verdens fødevaresystem. Louise Gade overtager stafetten fra Flemming Besenbacher, der siden tænketankens start har stået i spidsen for projektet.

”Jeg vil gerne sige stort tak til Flemming Besenbacher og det store arbejde, han og den hidtidige bestyrelse har gjort, siden tænketanken så dagens lys. Den indsats, han som formand har leveret, er et substantielt bidrag til at fremtidssikre verdens fødevaresystem,” siger fødevareministeren.

Den afgående bestyrelsesformand Flemming Besenbacher har bl.a. været med til at etablere Danmarks frivillige aftale om reduktion af madspild, publiceret data om madspild og CO2 samt innovationskonferencen SPIS\BAR. Han er stolt over resultaterne indtil nu:

”Jeg er stolt over vores fire års arbejde med at sætte fokus på forebyggelse og reduktion af madspild og fødevaretab i regi af ONE\THIRD. Jeg er glad for alle de resultater, vi i bestyrelsen har opnået. Og jeg er meget glad ved give faklen videre til Louise Gade. Jeg vil glæde mig til fortsat at følge med i tænketankens aktiviteter, mens jeg kan fokusere på mine mange andre bestyrelsesposter bl.a. i Aarhus Vand, DGE-gruppen og UNLEASH, hvor fødevaretab også er på dagsordenen,” siger Flemming Besenbacher.

Fakta om tænketankens bestyrelse

Den nye bestyrelse er udpeget frem til og med 2027 og kommer til at bestå af:

  • Louise Gade (Salling Group)
  • Flemming Nør-Pedersen (L&F/FødevareBanken)
  • Heidi Boye (Too Good To Go)
  • Karin Beukel (Agrain)
  • Kristoffer Lykke-Olesen (ISS)
  • Laura Have Hoffmann (Tænketanken Frej)
  • Rasmus Erichsen (Stop Spild Lokalt)

På verdensplan spildes ca. én tredjedel af alle fødevarer. Det svarer til ca. 10 pct. af verdens samlede årlige CO2-udledning.

I Danmark smider vi ifølge ONE\THIRD mad ud for en værdi af ca. 8,6 mia. kr. årligt. Det svarer til ca. 3 pct. af Danmarks årlige CO-udledninger.

Rundt regnet smider vi i Danmark 274.000 kartofler, 219.000 gulerødder og knap 16.000 stykker rå kylling ud dagligt, viser data fra tænketanken.

Skrevet i: Aktuelt, Miljø og sundhed, Politik og eksport, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Geia Group køber bake & take

Brød og kagerFoodservice20. 11. 2025

Med opkøbet styrker Geia Group sin position inden for bl.a. instore-bagerier og convenience-kæder, hvor der vil blive sat yderligere fokus på innovation til både danske og udenlandske kunder. bake & take er en velrenommeret leverandør af innovative og kundetilpassede bageriprodukter til

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

Torsdag modtager Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, efter

Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

I løbet af 2027 åbner Sticks’n’Sushi sin første lufthavnsrestaurant som en del af udvidelsen af Terminal 3 i Københavns Lufthavn. Med panoramaudsigt over landingsbanen, en ny bar og et specialdesignet koncept for rejsende kan både faste gæster og førstegangsbesøgende se frem til et nyt sted, hvor de

30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

AktueltDetailhandel og en gros20. 11. 2025

Julen handler om at dele, og i år kan støtten blive til 6 måltider. Støt FødevareBankens indsamling i Netto, og køb julens smukkeste til- og fra-mærker. For kun 30 kroner får du fire juleornamenter, der støtter en vigtig sag, pynter på gaverne og sikrer seks måltider til borgere som denne jul spiser

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Miljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed20. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship Programmet, der samlet set er

Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

Detailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 11. 2025

Mens mange amerikanere kæmper med stigende priser og usikker adgang til mad, har den danske app Too Good To Go fået en større rolle for både borgere og virksomheder. Den danske app Too Good To Go har på få år etableret sig som en markant aktør på det amerikanske marked. Siden lanceringen i 2020

Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

AktueltFoodserviceFrugt og grøntRåvarer og ingredienser18. 11. 2025

Michelinkok og leder af Culinary Institute by Vejle Erhverv, Per Mandrup, er udnævnt som Kartoffelambassadør 2025 af Danmarks Kartoffel Råd. Kartoflen bør inkluderes på lige fod med linser og bælgfrugter, når de planterige måltider skal på bordet. I hvert fald hvis det står til kulinarisk leder

Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

AktueltMarkedsføringPolitik og eksport18. 11. 2025

Forum for Fødevarereklamer og Læskedrikreklamenævnet hæver aldersgrænsen fra 13 til 15 år for reklamer for fødevarer med højt indhold af sukker, fedt og salt og for reklamer for læskedrikke. Forum for Fødevarereklamer har siden januar 2008 arbejdet for god markedsførings etik i forhold til

Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

Kød, fisk og fjerkræMejeriTop18. 11. 2025

Ved et storstilet gallaarrangement blev Årets Ret med Gris og Årets Ret med Ost i går uddelt. Med et imponerende håndværk kan Brasserie Carl således kalde sig vinder af Årets ret med gris 2025, mens Ti Trin Ned tog prisen for den bedste osteret. Brasserie Carl, med Bendix Sixhøj Laursen i

FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

Detailhandel og en grosPolitik og eksport12. 11. 2025

FødevareDanmark støtter ønsket om lavere fødevaremoms, men afviser De Samvirkende Købmænds (DSK) forslag om at finansiere momsnedsættelsen ved at hæve momsen på ”mindre nødvendige varer”. Torsdag i sidste uge lancerede De Samvirkende Købmænd (DSK) en analyse, der viser, at det er muligt at

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

  • Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

    18.11.2025

  • Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

    18.11.2025

  • Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

    18.11.2025

  • Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

    18.11.2025

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    12.11.2025

  • Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

    12.11.2025

  • Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

    12.11.2025

  • Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

    12.11.2025

  • FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

    11.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik