• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed21. 11. 2023 | Mikkel Bækgaard

Ny bestyrelse markerer frisk start til tænketank om madspild

AktueltMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed21. 11. 2023 By Mikkel Bækgaard

Fødevareminister Jacob Jensen (V) udpeger Salling Group-chef Louise Gade til at stå i spidsen for tænketanken ONE\THIRD, der bl.a. arbejder for at styrke den samlede danske indsats for at reducere og forebygge madspild og fødevaretab.

Louise Gade
Louise Gade, der er tidligere borgmester i Aarhus og i dag er med i ledergruppen hos Salling Group, er ny formand for madspildstænketanken ONE\THIRD.

Madspildstænketanken ONE\THIRD har siden 2019 arbejdet målrettet for at give Danmark førertrøjen i forhold til at forebygge madspild og fødevaretab. Nu har fødevareminister Jacob Jensen (V) udpeget ny formand og ny bestyrelse, så tænketanken kan fortsætte det vigtige arbejde i kampen mod madspild.

Den nye formand bliver Louise Gade, som er med i ledergruppen hos Salling Group, hvor hun er chef for HR og CSR i koncernen. Hun er desuden tidligere borgmester i Aarhus Kommune fra 2002-2005. Samtidig udpeges en ny bestyrelse på seks medlemmer, som skal drive tænketankens arbejde, der også kan bidrage til at indfri initiativer i den madspildsstrategi, som ministeren er ved at lægge sidste hånd på.

”Danske hjem og virksomheder gør i dag utrolig meget for at mindske madspild og er en medvirkende faktor til, at Danmark blander sig forrest i madspildsfeltet, og det arbejde skal fortsætte. Derfor har regeringen besluttet at videreføre tænketanken ONE\THIRD. Jeg er glad for, at Louise Gade har sagt ja til at være ny formand. Hun vil med sin viden, erfaring og store netværk bidrage med at bygge bro mellem fødevareinteressenter, den private sektor og det politiske niveau. Jeg er sikker på, at den nye bestyrelse i fællesskab kan bidrage til at sætte endnu mere skub i dagsordenen og fremme løsninger, som kan bruges både nationalt og internationalt,” siger fødevareminister Jacob Jensen (V)

Mad er en afgørende del af alle menneskers liv, og derfor er det tilsvarende vigtigt, at mad ender som måltider på middagsbord og ikke som madspild i skraldespanden, siger Louise Gade:

”Det er en opgave, der både giver udfordringer og muligheder og som kræver, at alle aktører fra jord til bord bidrager – ikke mindst i forhold til bæredygtighedsdagsordenen. Tænketanken kan være med til at accelerere debatten om og indsatsen for mindre madspild, og jeg glæder mig til at samle bestyrelsen og begynde arbejdet. Vi kommer fortsat til at samarbejde bredt med både virksomheder, eksperter, organisationer og myndigheder”.

Stolt afgående formand

Tænketanken så dagens lys i april 2019 og arbejder bl.a. for at fremme innovative madspildsløsninger, som er med til at fremtidssikre verdens fødevaresystem. Louise Gade overtager stafetten fra Flemming Besenbacher, der siden tænketankens start har stået i spidsen for projektet.

”Jeg vil gerne sige stort tak til Flemming Besenbacher og det store arbejde, han og den hidtidige bestyrelse har gjort, siden tænketanken så dagens lys. Den indsats, han som formand har leveret, er et substantielt bidrag til at fremtidssikre verdens fødevaresystem,” siger fødevareministeren.

Den afgående bestyrelsesformand Flemming Besenbacher har bl.a. været med til at etablere Danmarks frivillige aftale om reduktion af madspild, publiceret data om madspild og CO2 samt innovationskonferencen SPIS\BAR. Han er stolt over resultaterne indtil nu:

”Jeg er stolt over vores fire års arbejde med at sætte fokus på forebyggelse og reduktion af madspild og fødevaretab i regi af ONE\THIRD. Jeg er glad for alle de resultater, vi i bestyrelsen har opnået. Og jeg er meget glad ved give faklen videre til Louise Gade. Jeg vil glæde mig til fortsat at følge med i tænketankens aktiviteter, mens jeg kan fokusere på mine mange andre bestyrelsesposter bl.a. i Aarhus Vand, DGE-gruppen og UNLEASH, hvor fødevaretab også er på dagsordenen,” siger Flemming Besenbacher.

Fakta om tænketankens bestyrelse

Den nye bestyrelse er udpeget frem til og med 2027 og kommer til at bestå af:

  • Louise Gade (Salling Group)
  • Flemming Nør-Pedersen (L&F/FødevareBanken)
  • Heidi Boye (Too Good To Go)
  • Karin Beukel (Agrain)
  • Kristoffer Lykke-Olesen (ISS)
  • Laura Have Hoffmann (Tænketanken Frej)
  • Rasmus Erichsen (Stop Spild Lokalt)

På verdensplan spildes ca. én tredjedel af alle fødevarer. Det svarer til ca. 10 pct. af verdens samlede årlige CO2-udledning.

I Danmark smider vi ifølge ONE\THIRD mad ud for en værdi af ca. 8,6 mia. kr. årligt. Det svarer til ca. 3 pct. af Danmarks årlige CO-udledninger.

Rundt regnet smider vi i Danmark 274.000 kartofler, 219.000 gulerødder og knap 16.000 stykker rå kylling ud dagligt, viser data fra tænketanken.

Skrevet i: Aktuelt, Miljø og sundhed, Politik og eksport, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Sukaiba vinder ”Denmark’s Best Hotel Restaurant” for anden gang

Foodservice30. 10. 2025

World Culinary Awards har offentliggjort årets vinder af ”Denmark’s Best Hotel Restaurant”. Siden 2020 har World Culinary Awards kåret verdens bedste gastronomiske oplevelser, både internationale og nationalt.  I år har de nomineret blandt andet været Radissons Blue Elephant, Nimb Brasserie

En rigtig god kop kaffe er det nye personalegode

DrikkevarerMejeri30. 10. 2025

God kaffe er god medarbejderpleje. Flere virksomheder investerer i kaffemaskiner med friskmalet kaffe og frisk mælk for at tiltrække og fastholde medarbejdere. Kaffe er nemlig ikke bare kaffe – det er en vigtig del af hverdagen, der kan gøre en forskel for både trivsel og tilknytning på

Dansk sommelier vinder den første udgave af Master of Port Scandinavia 2025

AktueltDrikkevarer30. 10. 2025

Efter en todages konkurrence den 19. og 20. oktober blev danske Ketil Sauer kåret som vinder af den første udgave af Master of Port Scandinavia, og kunne tage den prestigefyldte Silver Goblet med hjem. Den danske sommelier imponerede juryen med sin dybe viden om portvin, sine sommelierfærdigheder og

Når regler spænder ben for naturen: 16 nye anbefalinger til bedre biodiversitet i fødevaresektoren

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed30. 10. 2025

En ny publikation fra Tænketanken Frej peger på, hvordan regler og rammer kan ændres, så det bliver lettere for fødevaresektoren at fremme natur og biodiversitet. Over hele Danmark står lodsejere, landmænd og virksomheder klar til at skabe mere natur. Men alt for ofte bliver de bremset af

Prestigefyldt kåring: Den danske Spiseguide hylder AOC som Årets Restaurant

Detailhandel og en grosFoodserviceTop30. 10. 2025

Den danske Spiseguide har kåret AOC som Årets Restaurant ved en gallamiddag på Kokkedal Slot, hvor også Peter Trauboth fra Restaurant Levi blev hædret for sin rolle som restaurantchef. Den danske Spiseguide er en årlig guide, som siden 1978 har bedømt danske restauranter i forskellige

Spiser du, som var det sommer året rundt? Det kan forvirre dit indre ur

Forskning og uddannelseMiljø og sundhed27. 10. 2025

Det er ikke kun sollys, men også kosten, der styrer vores indre biologiske ur og dets evne til at tilpasse sig årstiderne, viser ny forskning i mus. Derfor kan det have betydning for vores sundhed, at vi spiser sæsonens lokalt producerede fødevarer, vurderer forsker. Vores blodtryk stiger fra

Fremtidens mad risikerer at blive ensformig

Frugt og grøntFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed27. 10. 2025

Mangfoldigheden af planter bliver begrænset, hvis EU vedtager ny lov om bytte og handel med frø, mener Frie Bønder – Levende Land og Landsforeningen Praktisk Økologi. En menu med høj biodiversitet er den sundeste - det er efterhånden almen viden, mener Levende Land og Landsforeningen Praktisk

Madens Folkemøde skal samle Danmark om unges sundhed

AktueltForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksport27. 10. 2025

Årets finanslov er blevet offentliggjort, og her modtager Madens Folkemøde 1 mio. kroner til at afholde et Nationalt Forum for Ung Sundhed i 2026. Indsatsen skal samle en breds kreds af aktører for at forebygge overvægt og styrke sundhed og madvaner blandt børn og unge både lokalt og

Fødevaregigant gearer op i Danmark – en stigning på 25,6 %

AktueltFødevareproduktionMiljø og sundhed27. 10. 2025

Greenfood fortsætter med at vokse hurtigt på det danske marked. I år forventes koncernen at opnå en volumen på næsten 3.500 ton – en stigning på 25,6 % sammenlignet med sidste år. Bag succesen ligger en stærk efterspørgsel efter ultrafriske råvarer, strategiske partnerskaber inden for restaurant- og

Køkkenprisen 2025 går til Skolerne i Oure

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed27. 10. 2025

Landbrug & Fødevarer har kåret Skolerne i Oure på Fyn som vinder af Køkkenprisen 2025 ved Økologisektionens årsmøde på Kalø Økologisk Landbrugsskole. Køkkenprisen 2025 uddeles til det offentlige køkken, der bedst formår at kombinere sundhed, smag og økologi. I år har Skolerne i Oure

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor fødevaremesse med juletema kommer igen i år til Brande

  • Spirax Sarco Danmark

    Skal vi hjælpe jer med at nå jeres mål for bæredygtighed?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Sukaiba vinder ”Denmark’s Best Hotel Restaurant” for anden gang

    30.10.2025

  • En rigtig god kop kaffe er det nye personalegode

    30.10.2025

  • Dansk sommelier vinder den første udgave af Master of Port Scandinavia 2025

    30.10.2025

  • Når regler spænder ben for naturen: 16 nye anbefalinger til bedre biodiversitet i fødevaresektoren

    30.10.2025

  • Prestigefyldt kåring: Den danske Spiseguide hylder AOC som Årets Restaurant

    30.10.2025

  • Spiser du, som var det sommer året rundt? Det kan forvirre dit indre ur

    27.10.2025

  • Fremtidens mad risikerer at blive ensformig

    27.10.2025

  • Madens Folkemøde skal samle Danmark om unges sundhed

    27.10.2025

  • Fødevaregigant gearer op i Danmark – en stigning på 25,6 %

    27.10.2025

  • Køkkenprisen 2025 går til Skolerne i Oure

    27.10.2025

  • Rekordhøj returprocent: Genanvendelige krus satte ny standard på Smukfest 2025

    23.10.2025

  • Plant Food Festival: Øksnehallen bliver til plantemekka

    23.10.2025

  • Hørkram-stifter er død

    23.10.2025

  • Arla vil kåre Årets Madsjæl 2025 – se de nominerede

    23.10.2025

  • Linse-bolo på menuen i hele Danmark: Ny kampagne skal få flere til at spise bælgfrugter

    23.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik