
Det er tre år siden, at Naturli’ lancerede deres plantebaseret fars til stor virak herhjemme. En frisk plantefars, som ligger ved siden af hakket oksekød i køledisken og kan erstatte hakket oksekød 1 til 1. Målet var på tre år at tage 3 procent af markedet for hakket oksekød i Danmark. Efter et år på markedet var markedsandelen 5 procent. 19 eksportmarkeder er kommet til – og nu også Home of the Burgers, USA.
– Vi står overfor et historisk gennembrud på det amerikanske marked via en samarbejdsaftale med den kendte og anerkendt kødgrossist, LaFrieda. Virksomheden forsyner flere tusinde restauranter og hoteller i New York-området med kød- og fjerkræprodukter i bedste kvalitet. Virksomheden leverer desuden til 600 supermarkeder, bl.a. til Wakefern/Shoprite med 350 butikker, hvor LaFrieda skal levere Hakket og The Burger fra Naturli’, fortæller Henrik Lund, CEO i Naturli.
Det er i første omgang den grønne succes, der blev grundlagt for tre år siden, Hakket, der kommer i køledisken ’over there’ sammen med The Burger. Naturli’s mål er at sælge for et tocifret millionbeløb over de næste 3 år – i dollars vel at mærke.
Planter til kødelskere
Amerikanerne spiser i snit 100 kilo rødt kød og kylling om året – eller fire gange så meget oksekød som resten af verdens befolkning i gennemsnit, og forbruget er gået op under Corona. Men en stor og grøn fødevarebølge skyller også ind over store dele af den amerikanske befolkning og medfører en markant stigning i efterspørgslen efter plantebaserede fødevarer. Ifølge tal fra Baum & Whiteman samt Mintel vælger 31 procent af amerikanerne at have kødløse dage.
– Globalt er vi first mover på markedet for plantebaserede fødevarer og har været det siden 1988. Vi knokler og udvikler nye produkter hver dag for at yde vores bidrag til smagen af en grønnere fremtid. Derfor tror en del sikkert, at vi drømte om et samarbejde med en plantebaseret spiller på så vigtigt et marked som det amerikanske. Men en stor og anerkendt kødgrossist som LaFrieda er det perfekte match, fordi virksomheden har muskler og anerkender, at planteproteiner er en vigtig del af fremtiden, siger Henrik Lund.
Kendt for kød i topklasse
Virksomheden LaFrieda omsætter årligt for 150 millioner dollars og er synonym med kød i absolut topklasse til bl.a. Michelin restauranter, Shake Shack, Amazon Fresh, Hello Fresh og US Foods. Hver dag producerer virksomheden 75.000 (kød) burgere og leverer kød til mere end 300.000 daglige måltider.
– Vi har indledt samarbejde med Naturli’, fordi virksomheden er innovativ, produkterne er velsmagende og står for høj kvalitet hele vejen igennem. Gennemskuelige produkter lavet på naturlige råvarer, siger CEO Pat LaFrieda og fortsætter:
– Det er vigtigt for os at have velsmagende plantebaserede alternativer til kød i vores sortiment, fordi produkterne er efterspurgte af vores kunder. Og efterspørgslen vokser uge for uge. Vi har ganske enkelt brug for plantebaserede fødevarer og planteproteiner fremad for at mætte alle munde. Vi ser det som et helt naturligt supplement – og i nogle tilfælde som en erstatning – for kødet.
Pat LaFrieda er finansuddannet og arbejdede som børsmægler på Wall Street inden han vendte tilbage til det 100 år gamle familieforetagende, som hans italienske forfædre startede. Siden er virksomheden vokset markant.
Kødgrosist forventer plantevækst
Pat LaFrieda forventer, at de plantebaserede alternativer til kød vil fylde 20 pct. af hans virksomheds omsætning inden for 5 år. Han glæder sig til at tilbyde kunderne Hakket og The Burgers og ser store muligheder for at udvide mere flere af Naturli’s produkter på det amerikanske marked.
Produkterne til det amerikanske marked er baseret på PEA’F, som er Naturli’s eget udviklede ærteprotein.
– Akkurat som i Europa ser vi i USA en voksende del af befolkningen, som bekymrer sig om klimaet og egen sundhed og derfor skifter kød, mælk og smør ud med plantebaserede alternativer – enten helt eller delvist. Vi glæder os rigtig meget til, at amerikanerne kan vælge vores produkter til deres grønne måltider. Vores bidrag til smagen af en grønnere fremtid, siger Henrik Lund.