
Miljø- og Fødevareministeriet retter sammen med danske ambassader i udlandet fokus på madspildsdagsordenen med en række arrangementer rundt omkring i verden.
Kampen mod madspild er en global udfordring, og derfor sætter Miljø- og Fødevareministeriet sammen med de danske repræsentationer i USA, Kina og Japan, fokus på området med en række arrangementer rundt omkring i verden.
-Hvis vi gerne vil gøre noget godt for vores miljø og vores begrænsede ressourcer, er nedbringelse af madspild og fødevaretab et rigtig godt sted at starte. Jeg vil gerne have, at vi i Danmark går forrest i denne kamp, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.
Hvert år går næsten 1/3 af alt den mad, der produceres i verden, til spilde. Og også i Danmark har vi udfordringer med madspild. Hver hustand har madspild for ca. 3.000 kroner om året.

Derfor besøger miljø- og fødevare ministeren mandag den 11. marts NGO’en WeFood, der er drevet af Folkekirkens Nødhjælp, og som sælger varer, som ikke kan sælges i normale supermarkeder, selvom de ingenting fejler.
Dansk indsats i hele verden
For at sætte fokus på de globale udfordringer med madspild afholder danske ambassader den 12. marts 2019 en række arrangementer og tiltag, som skal sætte fokus på dagsorden. Miljø- og Fødevareministeriet afholder også en event om forebyggelse af fødevaretab og madspild. Det sker som led i at miljø- og fødevareministeren er ambassadør for FNs Verdensmål om netop forebyggelse af fødevaretab og madspild.
I USA vil den danske ambassade sammen med International Food Policy Research Institute (IFPRI) og World Ressource Institute (WRI) i Washington D.C. afholde et seminar med fokus på bekæmpelse af madspild, hvor der vil være deltagere fra forskningsinstitutioner, tænketanke, multilaterale organisationer, ambassader, kongressen, virksomheder, NGO’er mv.
– Ambassaden er glad for det gode samarbejde med lokale partenere på denne vigtige globale dagsorden. Forhåbentligt er dette første skridt til en årligt tilbagevendende champion 12.3 dag med fokus på behovet for at bekæmpe madspild, siger stedfortrædende ambassadør i USA Henrik Bramsen Hahn.
I Kina har den danske ambassade afholdt en konkurrence på de sociale medier, hvor almindelige kinesere skal komme med forslag til, hvordan de dagligt reducerer madspild. Generalkonsulatet i Shanghai vil i samarbejde med den lokale NGO ”Sustainable Food Project og Winnow Solutions” afholde en middag for kinesiske NGO’er, journalister og foodies på den nordiske restaurant Pelikan, hvor der vil være en speciel menu, der fokuserer på at reducere madspild.
– Danmark er et foregangsland inden for grøn omstilling og bæredygtighed. Det er blevet et meget vigtigt spørgsmål for Danmark og derfor arbejder den danske ambassade i Kina også for FN’s bæredygtighedsmål – herunder mål 12.3, der konkret sætter som mål at halvere mængden af fødevaretab og madspild i 2030, siger den danske ambassadør i Kina A. Carsten Damsgaard.
Med udgangspunkt i FNs verdensmål for bæredygtig udvikling er miljø- og fødevareministeren desuden vært ved World Food Summit – Better Food for More People den 29. -30. august i år. Det årlige topmødet har til formål at etablere en platform for ledere, som vil være med til at transformere det globale fødevaresystem til et bæredygtigt og sundt fødevaresystem. Optimal udnyttelse af ressourcer, herunder forebyggelse af fødevaretab og madspild, er bl.a. på dagsorden.