• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

DrikkevarerMejeriTop05. 10. 2021 | Kasper Mundt-Nielsen

Mejeri brygger øl baseret på tyrkisk yoghurt

DrikkevarerMejeriTop05. 10. 2021 By Kasper Mundt-Nielsen

Arla Unika deltager ved Mikkeller Beer Celebration Copenhagen (MBCC) i København 22. og 23. oktober med en helt særlig mash-up mellem den gamle, næsten tabte, tyske ølstil, gose og den tyrkiske yoghurtdrik, ayran.

Mejeritekniker Joan Sørensen har spillet en stor rolle i udviklingen af Unikas ayran-opskrift og derfor var det også naturligt, at hun blev en vigtig del af tilblivelsen af Unika Gose, der er baseret på netop ayran. Foto: Mikkel Østman.

Det, der får gose til at skille sig ud fra andre gængse øltyper, er det faktum, at mælkesyrebakterier gennem spontan fermentering finder vej til øllet. Oven i dette tilsættes salt og en betydelig mængde koriander udover den stort set altid tilstedeværende humle.

Man skulle ikke tro, at øl og yoghurt ville have meget tilfælles, men faktisk indeholder både gose og ayran mælkesyrebakterier og salt. Med det for øje blev ideen om at flette de to drikkevarer sammen født: Ayran tilsat koriander og humle.

Dygtige teknikere bag stor innovation

Mads Friis Østergaard-Clausen, den kreative hjerne bag Arla Unika, bragte denne idé til pilotanlægsteknikerne på Arla Innovation Centre. Pilotanlægget på innovationscenteret er et fuldt udstyret, men nedskaleret mejeri, der er i stand til at producere alle slags mejeriprodukter. Joan Sørensen, en mejeritekniker med mere end 25 års erfaring med fermenterede produkter, hjalp allerede sidste år med at udvikle deres Unika Ayran-opskrift. Så det var naturligt, at Mads kom til hende.

– Arla Unika har et super godt forhold til mejeriteknikerne i forsøgsmejeriet. De er alle ufatteligt professionelle – som studiemusikere, der med mange års erfaring og højt kompetenceniveau, er i stand til at spille et hvilket som helst stykke musik. De er mejeriverdenens svar på “The Wrecking Crew” – en gruppe af studiemusikere der medvirkede anonymt på hundredvis af hits på den amerikanske top-40 liste i 60’erne og 70’erne.

Mejeriteknikerne på forsøgsmejeriet er utroligt åbentsindede, nysgerrige og er ikke bange for at tage chancer. På de store produktionsmejerier, hvor tingene kører mere stramt, og hvor tid og ressourceforbrug er altafgørende, er man nødt til at være mere konservative, siger Mads Friis Østergaard-Clausen og fortsætter:

– At udvikle et nyt Unika-produkt er en kreativ proces, hvor vi bruger erfaring til at sende os i den rigtige retning og sanserne til at bestemme den eksakte sti, vi går ned ad. Det kræver erfaring og faglig ambition for at turde tænke kreativt og udforske nye muligheder. Det er fedt, når tankerne manifesterer sig som vellykkede produkter. Og det er netop en af Unikas berettigelser; at skabe ny viden.

Kreativitet og data bag den endelige opskrift

Med ayran-opskriften på plads var næste trin at bestemme, hvor meget koriander og humle der skulle tilføjes. Denne indledende opgave tilkom pilotanlæggets praktikant Agnete Marie Friis Vestergaard, der er på den sidste del af sin bachelor i Food Science på KU. På grund af denne opgave undersøgte Agnete forskellige ekstrationsmetoder ved fortyndingsserier – hun endte med mere end 10 prøver. På baggrund af dette arbejde blev doseringsniveauerne bestemt.

Artiklen forsætter efter billedet

Mads Friis Østergaard-Clausen og Agnete Marie Friis Vestergaard varetager det vigtige arbejde, det er at kvalitetssikre produktet løbende. Foto: Mikkel Østman.

– Det var en virkelig fed oplevelse at være involveret i et projekt som dette. Det gav mig en følelse af ejerskab – at det arbejde jeg lavede, gjorde en forskel for projektet. Jeg gik fra slet ikke rigtigt at forstå projektet, til at bidrage med vitale data. Jeg er blevet positivt overrasket over, hvor meget folks kreativitet kommer til at skinne igennem i alle de projekter, jeg er blevet introduceret for. Der er en enorm åbenhed over for nye forslag. Praktikken på Arla Innovation Centre har givet mig sikkerhed for, at jeg vil specialisere i mejeriteknologi, forklarer Agnete Marie Friis Vestergaard.

Mejeriproducent på en ølfestival

Efter Agnetes arbejde kunne Joan Sørensen færdiggøre opskriften, som bliver skaleret til en produktion af 1.600 flasker, der skal uddeles ved MBCC, som er et slags modeshow for øl og fødevarer. Et sted, hvor der er noget at stræbe efter – og hvor det er tilladt at afprøve flamboyante, måske ligefrem vanvittige idéer. Det er haute couture – det bliver måske den kommende sæsons mode. MBCC er stedet, hvor publikum er nysgerrige og har fokus på, og bevidsthed, omkring smag. Her får man et kig bag scenetæppet. Man ser måske et ufærdigt maleri, men man kan fornemme, om det er kunst eller ej. Det er også stedet, hvor man som udstiller opnår direkte respons fra publikum – man kan observere folks grimasser – spørger de om endnu en smagsprøve eller spytter de skidtet ud? Man skal jo som bekendt høre sandheden fra børn og fulde folk!

Gose

Gose er en sur hvedeøl med stolte tyske traditioner, men ikke desto mindre forsvandt øllen fra verdensbilledet i 1960’erne, hvorefter den i 80’erne kort blomstrede op, for igen i 1988 at forsvinde. I dag er ølstilen en af de mere populære varianter på landets craft beer barer, hvor den også kan opleves i en variant, syrnet med frugt. Gose indeholder typisk en maltprofil på minimum 50 procent hvede, koriander og salt, hvorfor øllet ikke overholder reglerne for det tyske reinheitsgebot. Ølstilen er i stedet godkendt som værende en regional specialitet. Det er mælkesyrebakterien lactobacillus, der giver øllet dets syrlige profil.

Tekst og fotos: Mikkel Østman, Arla Innovation Centre

Skrevet i: Drikkevarer, Mejeri, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

Foodservice18. 12. 2025

Norrlyst Koncernen tager næste store skridt i sin vækstrejse og opkøber de resterende ejerandele i Cadence Group, hvilket betyder, at koncernen nu ejer 100% af det populære brunch- og bagerikoncept. Cadence Group driver i dag fire restauranter samt en fabrik i Herlev og er kendt for at levere

100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram har åbnet en ny ansøgningsrunde til en pulje med 100 millioner kroner. De 100 millioner kroner skal gå til projekter, der kan styrke den grønne omstilling af den danske fødevaresektor. Puljen kan søges frem til 19. februar 2026. Godt grønt nyt til de

Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

AktueltPolitik og eksport18. 12. 2025

Food Nation markerede den 15. december 2025 den officielle åbning af fødevareklyngens Visitor Centre i København i nye fysiske rammer. Det opdaterede og udvidede udstillingsvindue præsenterer det ypperste inden for danske fødevareløsninger, bæredygtig innovation og globalt samarbejde. Ved

Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

AktueltFødevareproduktionLandbrug18. 12. 2025

For dansk landbrug har 2025 været et fremragende år drevet af husdyrproduktion og en god høst. Men begyndende prisfald og strammere politiske krav kan hurtigt skubbe til balancen. Fremtiden kræver heftige investeringer og tilpasninger, hvis dansk landbrug skal fastholde sin stærke

Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

I juni blev Sundskolen i Nykøbing Falster den eneste folkeskole på Lolland-Falster, som kom med i det nationale skolemadsforsøg, hvor 191 skoler over hele landet afprøver skolemad. Skolemadsforsøget blev sat i gang i november og har indtil nu været en stor succes. Formålet med skolemadsforsøget

Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme

Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

FødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Brancheorganisationen FødevareDanmark frygter konsekvenserne af den nye kvælstofaftale. Sammen med seks andre organisationer fra landbrugs- og fødevareerhvervene opfordrer organisationen til, at den grønne trepart sættes på pause, indtil konsekvenserne er fuldt belyst. Det er stort set umuligt

Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport16. 12. 2025

Det danske pant- og retursystem bliver undergravet af EU-krav om genpåfyldelige emballager, der vil lukke størstedelen af Danmarks mikrobryggerier, mener Bryggeriforeningen. Fra 2030 pålægger EU alle supermarkeder og barer at sikre, at mindst 10% af deres emballager til øl, sodavand og

Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

AktueltDetailhandel og en grosMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Lidl Danmark har forpligtet sig til Science Based Targets Initiative (SBTi) og har validerede Net Zero-mål for 2050 – foruden validerede FLAG- og E&I-mål for 2034. Som Europas største dagligvarekæde er ambitionen, at Lidl vil være med til at vise vejen mod en verden, hvor der bliver tænkt på

CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

Brød og kagerTop16. 12. 2025

CBP fra Vejle, leverandør af råvarer til produktion af brød og kager, udvider nu sit hovedsæde med et topmoderne innovationscenter og fuldt udstyret bageri. Hvor brød dufter, finder mennesker hinanden – og nye ideer opstår for morgendagens brød og kager. Med det afsæt har CBP lavet et 250

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Et tilbageblik på året der gik

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

    18.12.2025

  • 100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

    18.12.2025

  • Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

    18.12.2025

  • Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

    18.12.2025

  • Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

    18.12.2025

  • Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

    16.12.2025

  • Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

    16.12.2025

  • Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

    16.12.2025

  • Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

    16.12.2025

  • CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

    16.12.2025

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik