• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

DrikkevarerMejeriTop05. 10. 2021 | Kasper Mundt-Nielsen

Mejeri brygger øl baseret på tyrkisk yoghurt

DrikkevarerMejeriTop05. 10. 2021 By Kasper Mundt-Nielsen

Arla Unika deltager ved Mikkeller Beer Celebration Copenhagen (MBCC) i København 22. og 23. oktober med en helt særlig mash-up mellem den gamle, næsten tabte, tyske ølstil, gose og den tyrkiske yoghurtdrik, ayran.

Mejeritekniker Joan Sørensen har spillet en stor rolle i udviklingen af Unikas ayran-opskrift og derfor var det også naturligt, at hun blev en vigtig del af tilblivelsen af Unika Gose, der er baseret på netop ayran. Foto: Mikkel Østman.

Det, der får gose til at skille sig ud fra andre gængse øltyper, er det faktum, at mælkesyrebakterier gennem spontan fermentering finder vej til øllet. Oven i dette tilsættes salt og en betydelig mængde koriander udover den stort set altid tilstedeværende humle.

Man skulle ikke tro, at øl og yoghurt ville have meget tilfælles, men faktisk indeholder både gose og ayran mælkesyrebakterier og salt. Med det for øje blev ideen om at flette de to drikkevarer sammen født: Ayran tilsat koriander og humle.

Dygtige teknikere bag stor innovation

Mads Friis Østergaard-Clausen, den kreative hjerne bag Arla Unika, bragte denne idé til pilotanlægsteknikerne på Arla Innovation Centre. Pilotanlægget på innovationscenteret er et fuldt udstyret, men nedskaleret mejeri, der er i stand til at producere alle slags mejeriprodukter. Joan Sørensen, en mejeritekniker med mere end 25 års erfaring med fermenterede produkter, hjalp allerede sidste år med at udvikle deres Unika Ayran-opskrift. Så det var naturligt, at Mads kom til hende.

– Arla Unika har et super godt forhold til mejeriteknikerne i forsøgsmejeriet. De er alle ufatteligt professionelle – som studiemusikere, der med mange års erfaring og højt kompetenceniveau, er i stand til at spille et hvilket som helst stykke musik. De er mejeriverdenens svar på “The Wrecking Crew” – en gruppe af studiemusikere der medvirkede anonymt på hundredvis af hits på den amerikanske top-40 liste i 60’erne og 70’erne.

Mejeriteknikerne på forsøgsmejeriet er utroligt åbentsindede, nysgerrige og er ikke bange for at tage chancer. På de store produktionsmejerier, hvor tingene kører mere stramt, og hvor tid og ressourceforbrug er altafgørende, er man nødt til at være mere konservative, siger Mads Friis Østergaard-Clausen og fortsætter:

– At udvikle et nyt Unika-produkt er en kreativ proces, hvor vi bruger erfaring til at sende os i den rigtige retning og sanserne til at bestemme den eksakte sti, vi går ned ad. Det kræver erfaring og faglig ambition for at turde tænke kreativt og udforske nye muligheder. Det er fedt, når tankerne manifesterer sig som vellykkede produkter. Og det er netop en af Unikas berettigelser; at skabe ny viden.

Kreativitet og data bag den endelige opskrift

Med ayran-opskriften på plads var næste trin at bestemme, hvor meget koriander og humle der skulle tilføjes. Denne indledende opgave tilkom pilotanlæggets praktikant Agnete Marie Friis Vestergaard, der er på den sidste del af sin bachelor i Food Science på KU. På grund af denne opgave undersøgte Agnete forskellige ekstrationsmetoder ved fortyndingsserier – hun endte med mere end 10 prøver. På baggrund af dette arbejde blev doseringsniveauerne bestemt.

Artiklen forsætter efter billedet

Mads Friis Østergaard-Clausen og Agnete Marie Friis Vestergaard varetager det vigtige arbejde, det er at kvalitetssikre produktet løbende. Foto: Mikkel Østman.

– Det var en virkelig fed oplevelse at være involveret i et projekt som dette. Det gav mig en følelse af ejerskab – at det arbejde jeg lavede, gjorde en forskel for projektet. Jeg gik fra slet ikke rigtigt at forstå projektet, til at bidrage med vitale data. Jeg er blevet positivt overrasket over, hvor meget folks kreativitet kommer til at skinne igennem i alle de projekter, jeg er blevet introduceret for. Der er en enorm åbenhed over for nye forslag. Praktikken på Arla Innovation Centre har givet mig sikkerhed for, at jeg vil specialisere i mejeriteknologi, forklarer Agnete Marie Friis Vestergaard.

Mejeriproducent på en ølfestival

Efter Agnetes arbejde kunne Joan Sørensen færdiggøre opskriften, som bliver skaleret til en produktion af 1.600 flasker, der skal uddeles ved MBCC, som er et slags modeshow for øl og fødevarer. Et sted, hvor der er noget at stræbe efter – og hvor det er tilladt at afprøve flamboyante, måske ligefrem vanvittige idéer. Det er haute couture – det bliver måske den kommende sæsons mode. MBCC er stedet, hvor publikum er nysgerrige og har fokus på, og bevidsthed, omkring smag. Her får man et kig bag scenetæppet. Man ser måske et ufærdigt maleri, men man kan fornemme, om det er kunst eller ej. Det er også stedet, hvor man som udstiller opnår direkte respons fra publikum – man kan observere folks grimasser – spørger de om endnu en smagsprøve eller spytter de skidtet ud? Man skal jo som bekendt høre sandheden fra børn og fulde folk!

Gose

Gose er en sur hvedeøl med stolte tyske traditioner, men ikke desto mindre forsvandt øllen fra verdensbilledet i 1960’erne, hvorefter den i 80’erne kort blomstrede op, for igen i 1988 at forsvinde. I dag er ølstilen en af de mere populære varianter på landets craft beer barer, hvor den også kan opleves i en variant, syrnet med frugt. Gose indeholder typisk en maltprofil på minimum 50 procent hvede, koriander og salt, hvorfor øllet ikke overholder reglerne for det tyske reinheitsgebot. Ølstilen er i stedet godkendt som værende en regional specialitet. Det er mælkesyrebakterien lactobacillus, der giver øllet dets syrlige profil.

Tekst og fotos: Mikkel Østman, Arla Innovation Centre

Skrevet i: Drikkevarer, Mejeri, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Ny professor i grøntsagsvidenskab: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed16. 10. 2025

Hanne Lakkenborg Kristensen er tiltrådt som professor i grøntsagsvidenskab ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet. Hun har markeret sig som en fagligt stærk forsker og ildsjæl, der kæmper for at få grøntsager højere op i samfundets bevidsthed. Når man taler med Hanne Lakkenborg

Første hotel vest for Storebælt med ny Michelin-nøgle: Falsled Kro sætter Sydfyn på landkortet

Foodservice16. 10. 2025

Falsled Kro har modtaget en Michelin-nøgle som det eneste hotel vest for Storebælt. Det er afgørende for turismen til Sydfyn, mener kroen. Den internationalt anerkendte Michelinguide uddelte i sidste uge sine nye Michelin-nøgler til udvalgte hoteller, og i Danmark er blot otte hoteller blevet

Is-gigant overtager Mejerigaardens isforretning

AktueltKonfektureMejeri16. 10. 2025

Froneri, en af verdens største isproducenter, har indgået aftaler om at overtage Food Unions europæiske isforretning, herunder Mejerigaarden A/a som bl.a har mærker som Premier-is, Hjem-IS, Polar is, Rønbjerg is og Underground is. De specifikke finansielle detaljer offentliggøres ikke. Den

Forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød

AktueltForskning og uddannelseFødevaresikkerhedMiljø og sundhed16. 10. 2025

I et nyt projekt skal forskere fra AU Viborg og DTU Fødevareinstituttet undersøge, hvor meget PFAS som optages og ophobes i forskellige væv i grise, og hvad risikoen er for, at de såkaldte evighedskemikalier i sidste ende ender i kød på danskernes tallerkener. PFAS er en fællesbetegnelse for en

Horesta: Rekrutteringspresset aftager – men forskelle mellem landsdele består

FoodserviceTop16. 10. 2025

Andelen af forgæves rekrutteringer i hotel- og restaurationsbranchen er faldet markant siden sidste år, men de regionale forskelle er fortsat store, fremgår det fra Horesta i deres seneste nyhedsbrev. Nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at udfordringen langt fra er

El Bulli-legende bag gigantisk bogværk

DrikkevarerFoodserviceForskning og uddannelseTop14. 10. 2025

I hele 60 bind vil den legendariske kok Feran Adrià og hans team forsøge at formidle al viden om gastronomi og vin. Vi var med, da bind 5-6 i seriens bøger om vin blev præsenteret i København. Hvordan formidler man al viden om mad og vin på en forståelig og anvendelig måde, så man kan tage lige

Økomesse vender tilbage til Malmø

AktueltMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed14. 10. 2025

Fokus på økologiske og bæredygtige fødevarer vender tilbage, når Nordic Organic Expo finder sted den 19.-20. november i Malmø. Nordens største messe for økologiske og bæredygtige fødevarer vender tilbage til Malmömässan den 19.-20. november 2025, når Nordic Organic Expo – tidligere kendt som

Danmarks største forhandler af espressomaskiner og espressokaffe åbner første showroom og kaffelaboratorium på Sjælland

Detailhandel og en grosDrikkevarer14. 10. 2025

Gazellevirksomheden Rigtig Kaffe, som har Danmarks største udvalg af bl.a. espressomaskiner og espressokaffe, åbner sit første showroom på Sjælland. De forventer at slå dørene den 29. oktober 2025, hvor kaffeelskere kan få glæde af unikke åbningstilbud. Med en fælles passion for kvalitetskaffe

Tican bliver en del af FødevareDanmark

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræPolitik og eksport14. 10. 2025

Tican melder sig ind i brancheorganisationen, FødevareDanmark. Indmeldelsen sker for at styrke sammenhængen og forståelsen på tværs af fødevarebranchen og sikre en stærkere samlet stemme for den danske fødevareproduktion. Tican, der med sine godt 1.000 medarbejdere i Thisted og Brørup og godt

Bog om smag på vej fra Noma

AktueltFoodserviceForskning og uddannelse14. 10. 2025

Udover at være at være en af verdens mest anerkendte restauranter har Noma også udgivet en række bøger gennem årene - blandt andet Nomas bog om Fermentering. Nu er Noma snart klar med endnu en bog i serien, denne gang om at opbygge smag. Efter mange års smagen, testning og læring er The Noma

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor fødevaremesse med juletema kommer igen i år til Brande

  • Spirax Sarco Danmark

    Skal vi hjælpe jer med at nå jeres mål for bæredygtighed?

  • DENIOS ApS

    Spar 432 kr* hver gang, du tømmer din IBC

  • DENIOS ApS

    Sådan tjekker du, om dit lithiumbatteri er defekt – og udgør en brandfare

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Højtiden nærmer sig – skal du med til ‘Julens Madscene’?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch Vacuum Solutions på DanFish International 2025 i Nordens Paris

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny professor i grøntsagsvidenskab: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”

    16.10.2025

  • Første hotel vest for Storebælt med ny Michelin-nøgle: Falsled Kro sætter Sydfyn på landkortet

    16.10.2025

  • Is-gigant overtager Mejerigaardens isforretning

    16.10.2025

  • Forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød

    16.10.2025

  • Horesta: Rekrutteringspresset aftager – men forskelle mellem landsdele består

    16.10.2025

  • El Bulli-legende bag gigantisk bogværk

    14.10.2025

  • Økomesse vender tilbage til Malmø

    14.10.2025

  • Danmarks største forhandler af espressomaskiner og espressokaffe åbner første showroom og kaffelaboratorium på Sjælland

    14.10.2025

  • Tican bliver en del af FødevareDanmark

    14.10.2025

  • Bog om smag på vej fra Noma

    14.10.2025

  • Hæder til Dansk Destilleri

    09.10.2025

  • Plantefonden deler 213,5 millioner kroner ud til 45 grønne projekter

    09.10.2025

  • Målet er en michelinstjerne: Christoffer Sørensen skal være køkkenchef på Lille Mølle

    09.10.2025

  • AI-vinrådgiver hjælper tusindvis af kunder hos Danmarks ældste vinhandel

    09.10.2025

  • Forskere genopliver yoghurt lavet af… myrer

    09.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik