• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

DrikkevarerMejeriTop05. 10. 2021 | Kasper Mundt-Nielsen

Mejeri brygger øl baseret på tyrkisk yoghurt

DrikkevarerMejeriTop05. 10. 2021 By Kasper Mundt-Nielsen

Arla Unika deltager ved Mikkeller Beer Celebration Copenhagen (MBCC) i København 22. og 23. oktober med en helt særlig mash-up mellem den gamle, næsten tabte, tyske ølstil, gose og den tyrkiske yoghurtdrik, ayran.

Mejeritekniker Joan Sørensen har spillet en stor rolle i udviklingen af Unikas ayran-opskrift og derfor var det også naturligt, at hun blev en vigtig del af tilblivelsen af Unika Gose, der er baseret på netop ayran. Foto: Mikkel Østman.

Det, der får gose til at skille sig ud fra andre gængse øltyper, er det faktum, at mælkesyrebakterier gennem spontan fermentering finder vej til øllet. Oven i dette tilsættes salt og en betydelig mængde koriander udover den stort set altid tilstedeværende humle.

Man skulle ikke tro, at øl og yoghurt ville have meget tilfælles, men faktisk indeholder både gose og ayran mælkesyrebakterier og salt. Med det for øje blev ideen om at flette de to drikkevarer sammen født: Ayran tilsat koriander og humle.

Dygtige teknikere bag stor innovation

Mads Friis Østergaard-Clausen, den kreative hjerne bag Arla Unika, bragte denne idé til pilotanlægsteknikerne på Arla Innovation Centre. Pilotanlægget på innovationscenteret er et fuldt udstyret, men nedskaleret mejeri, der er i stand til at producere alle slags mejeriprodukter. Joan Sørensen, en mejeritekniker med mere end 25 års erfaring med fermenterede produkter, hjalp allerede sidste år med at udvikle deres Unika Ayran-opskrift. Så det var naturligt, at Mads kom til hende.

– Arla Unika har et super godt forhold til mejeriteknikerne i forsøgsmejeriet. De er alle ufatteligt professionelle – som studiemusikere, der med mange års erfaring og højt kompetenceniveau, er i stand til at spille et hvilket som helst stykke musik. De er mejeriverdenens svar på “The Wrecking Crew” – en gruppe af studiemusikere der medvirkede anonymt på hundredvis af hits på den amerikanske top-40 liste i 60’erne og 70’erne.

Mejeriteknikerne på forsøgsmejeriet er utroligt åbentsindede, nysgerrige og er ikke bange for at tage chancer. På de store produktionsmejerier, hvor tingene kører mere stramt, og hvor tid og ressourceforbrug er altafgørende, er man nødt til at være mere konservative, siger Mads Friis Østergaard-Clausen og fortsætter:

– At udvikle et nyt Unika-produkt er en kreativ proces, hvor vi bruger erfaring til at sende os i den rigtige retning og sanserne til at bestemme den eksakte sti, vi går ned ad. Det kræver erfaring og faglig ambition for at turde tænke kreativt og udforske nye muligheder. Det er fedt, når tankerne manifesterer sig som vellykkede produkter. Og det er netop en af Unikas berettigelser; at skabe ny viden.

Kreativitet og data bag den endelige opskrift

Med ayran-opskriften på plads var næste trin at bestemme, hvor meget koriander og humle der skulle tilføjes. Denne indledende opgave tilkom pilotanlæggets praktikant Agnete Marie Friis Vestergaard, der er på den sidste del af sin bachelor i Food Science på KU. På grund af denne opgave undersøgte Agnete forskellige ekstrationsmetoder ved fortyndingsserier – hun endte med mere end 10 prøver. På baggrund af dette arbejde blev doseringsniveauerne bestemt.

Artiklen forsætter efter billedet

Mads Friis Østergaard-Clausen og Agnete Marie Friis Vestergaard varetager det vigtige arbejde, det er at kvalitetssikre produktet løbende. Foto: Mikkel Østman.

– Det var en virkelig fed oplevelse at være involveret i et projekt som dette. Det gav mig en følelse af ejerskab – at det arbejde jeg lavede, gjorde en forskel for projektet. Jeg gik fra slet ikke rigtigt at forstå projektet, til at bidrage med vitale data. Jeg er blevet positivt overrasket over, hvor meget folks kreativitet kommer til at skinne igennem i alle de projekter, jeg er blevet introduceret for. Der er en enorm åbenhed over for nye forslag. Praktikken på Arla Innovation Centre har givet mig sikkerhed for, at jeg vil specialisere i mejeriteknologi, forklarer Agnete Marie Friis Vestergaard.

Mejeriproducent på en ølfestival

Efter Agnetes arbejde kunne Joan Sørensen færdiggøre opskriften, som bliver skaleret til en produktion af 1.600 flasker, der skal uddeles ved MBCC, som er et slags modeshow for øl og fødevarer. Et sted, hvor der er noget at stræbe efter – og hvor det er tilladt at afprøve flamboyante, måske ligefrem vanvittige idéer. Det er haute couture – det bliver måske den kommende sæsons mode. MBCC er stedet, hvor publikum er nysgerrige og har fokus på, og bevidsthed, omkring smag. Her får man et kig bag scenetæppet. Man ser måske et ufærdigt maleri, men man kan fornemme, om det er kunst eller ej. Det er også stedet, hvor man som udstiller opnår direkte respons fra publikum – man kan observere folks grimasser – spørger de om endnu en smagsprøve eller spytter de skidtet ud? Man skal jo som bekendt høre sandheden fra børn og fulde folk!

Gose

Gose er en sur hvedeøl med stolte tyske traditioner, men ikke desto mindre forsvandt øllen fra verdensbilledet i 1960’erne, hvorefter den i 80’erne kort blomstrede op, for igen i 1988 at forsvinde. I dag er ølstilen en af de mere populære varianter på landets craft beer barer, hvor den også kan opleves i en variant, syrnet med frugt. Gose indeholder typisk en maltprofil på minimum 50 procent hvede, koriander og salt, hvorfor øllet ikke overholder reglerne for det tyske reinheitsgebot. Ølstilen er i stedet godkendt som værende en regional specialitet. Det er mælkesyrebakterien lactobacillus, der giver øllet dets syrlige profil.

Tekst og fotos: Mikkel Østman, Arla Innovation Centre

Skrevet i: Drikkevarer, Mejeri, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Ny institutdirektør på DTU Aqua

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræ08. 05. 2025

Professor Anna Rindorf vil som ny leder af DTU Aqua bakke op om innovation på både instituttet og i samfundet: ”Vi skal vokse videre på trods af en usikker verden.” DTU har udpeget professor og sektionsleder Anna Rindorf til ny direktør for DTU Aqua med tiltrædelse den 1. juli. Hun har både

Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

DrikkevarerMiljø og sundhed08. 05. 2025

Rynkeby Foods A/S udvider sin produktportefølje under Valsølille-brandet ved at lancere Valsølille Vitamin Water – en vitaminvand uden brus og med 20 procent frugt. Med lanceringen af Valsølille Vitamin Water styrker Rynkeby Foods sin position på markedet for funktionelle drikkevarer og

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Det handler om at styrke landbrug, folkesundhed og fødevareindustri: Økologien er atter på dagsordenen hos fødevaregiganten Dragsbæk, der nu vil sende klart signal til landmænd, politikere og privatforbrugere om de mange fordele ved den danske raps. Efter en periode med stilstand er økologien

Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

AktueltFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet. Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond,

Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

Brød og kagerDetailhandel og en grosFoodserviceTop08. 05. 2025

Lagkagehuset har underskrevet deres hidtil største samarbejdsaftale. Valget er faldet på fødevarekoncernen Dagrofa. Fremover skal Dagrofa Foodservice levere fødevarer til bagerkædens 108 danske butikker, og bagerkæden udbygger MENY-samarbejdet med yderligere 10 shop-in-shop-butikker og en fælles

Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

FoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Holdet der driver noon, catering- og kantinevirksomheden, og BaneGaarden, mad- og kulturdestinationen i København, går nu efter en trecifret millionomsætning i 2025 svarende til en vækst på 26 pct. fra 2024 Table, moderselskabet stiftet af Carl Johan Paulsen, Ida Marie Banke André og Karlos

Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

FoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Eftersøgningen efter Danmarks bedste kok til mad over bål er skudt i gang. For andet år i træk afholdes DM i Bålmad – en krævende kokkekonkurrence, hvor kun en lille udvalgt skare får lov at stille til start.  Kan du kreere gastronomiske oplevelser i særklasse – også selv om røgen svider i

Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

AktueltFoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Mad og drikke bliver de vigtigste forlystelser, når Tivoli igen byder inden for til Tivoli Food Festival. Ni dage i maj bliver Tivoli fyldt med gastronomiske oplevelser, råvarer fra forskellige egne af landet, langbordsmiddage med stjernekokke, workshops og smagninger. Mere end 40.000 madglade

Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

AktueltDrikkevarerMesser og konferencer06. 05. 2025

Et krav om habitatvurdering gør det umuligt for Esrum Kloster & Møllegård at gennemføre årets traditionsrige ølfestival. Esrum Kloster Ølfestival 2025 bliver aflyst. Det står nu klart efter Gribskov Kommune har meddelt, at der skal foretages en habitatvurdering af det naturområde, som Esrum

Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

CertificeringKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Mængden af tun, der blev solgt globalt med Marine Stewardship Council (MSC)'s blå miljømærke, voksede med 24 pct. fra år til år til næsten 300.000 tons i 24-25 år, ifølge nye data offentliggjort af MSC i den seneste udgave af sin Sustainable Tuna Yearbook. Dataene omfatter både salg af tun fra

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    De 7 bedste praksisser: Bliv en mester i lækagesøgning

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Inspirationskatalog: 44 siders tips til din menu

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

  • Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

    06.05.2025

  • Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

    06.05.2025

  • Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

    06.05.2025

  • Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

    06.05.2025

  • Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

    06.05.2025

  • Højer Pølser vinder guld til buffetklassikere

    01.05.2025

  • 16 ISS-kantiner hos Bygningsstyrelsen får Svanemærket

    01.05.2025

  • Det smager af larm: Hvordan påvirker støj smagsløgene?

    01.05.2025

  • Ældste frigivelse fra Stauning Whisky nogensinde

    01.05.2025

  • 50 år med smag – Bryggeriet Apollo fejrer jubilæum og forvandling

    01.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik