• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltForskning og uddannelseFødevareproduktionRåvarer og ingredienser22. 08. 2023 | Helle Friemann Nielsen

Mask fra ølproduktion skal omdannes til fødevareingrediens

AktueltForskning og uddannelseFødevareproduktionRåvarer og ingredienser22. 08. 2023 By Helle Friemann Nielsen

Med ni mio. kr. i tilsagn vil et nyt GUDP-projekt udnytte en overset ressource og gøre et ellers ikke spiseligt restprodukt fra ølbryggerierne til menneskespise; et nyt bioreaktorsystem skal således omdanne mask til en proteinrig og nærende fødevareingrediens.

Øl er en populær drikkevare i Danmark såvel som i store dele af resten af verden. Men bag de mange liter øl, produceres samtidigt en betydelig sidestrøm bestående af restproduktet mask.
Når man brygger øl, er det nemlig kun omtrent 15 procent af hovedingrediensen malt, oftest fra kornsorten byg, der bliver omdannet til øl og tappet på flaske. De resterende 85 procent af malten kaldes mask, der overvejende består af vand samt fibre, der ikke kan fordøjes af mennesker.
I Danmark producerer vi årligt omtrent 120.000 tons mask, der primært anvendes som dyrefoder eller som sendes til et biogasanlæg.
Men hvad nu hvis de mange tons mask i stedet kunne udnyttes til fødevarer?
Dét har det nye GUDP-projekt ”SvampeMad” sat sig for at muliggøre.
Med et nyt bioreaktorsystem vil holdet bag projektet udnytte restproduktet og skabe en plantebaseret fødevareingrediens gennem en fermenteringsproces, der kan gøre masken til en mere fordøjelig og fornøjelig proteiningrediens. Om det fortæller Mette Lübeck, projektleder for SvampeMad:
-Animalsk produktion har en meget, meget stor klimabelastning. Og det har det jo bl.a. fordi, man først skal give mad, i det her tilfælde mask, til kvæg, inden vi med tiden kan spise dyrene. Hvis vi skal løse udfordringerne med de stigende temperaturer og flere mennesker, så er vi nødt til at starte med at spise mere plantebaseret.
Projektet vil udnytte en ellers overset ressource i fødevaresektoren og udvikle den til en alternativ ingrediens, der kan tilføjes i fødevarer og dermed tilfredsstille det voksende plantebaserede fødevaremarked – uden at gå på kompromis med proteiner og næring.
SvampeMad forventer nemlig at kunne skabe proteinholdige produkter med op til 35 procent protein.

Brygget på en god idé
Kort og præcist, så får svampene gratis logi i det nye bioreaktorsystem, hvor man kan styre temperatur, fugt, ilt og pH-værdi. De får også godt med kost, hvor menuen morgen, middag og aften står på mask.
Idéen er brygget igennem flere års forskning og udvikling, hvor en række svampe er blevet testet og nøje udvalgt:
-Ved hjælp af en solid-state fermentering (red. fast stof) kan vi omdanne masken i vores bioreaktor ved at tilføre vores proteinrige svampe, der påbegynder en omdannelsesproces, siger Mette Lübeck videre og fortsætter:
-Svampene besidder nogle enzymer, som de sender ud af forgreninger, også kaldet mycelium, for at omdanne det, der ligger omkring dem. Det er den måde, de spiser på. Enzymerne nedbryder de fibre, som vi har svært ved at fordøje, og gør masken spiselig og proteinholdig.
Modsat konventionel fermenteringsteknologi med væske, så er produktudbyttet højere og med et lavere energi- og vandforbrug og ingen restprodukter. Det nye bioreaktorsystem har således et lavt klima og miljøaftryk.
Endvidere er mask delvist steriliseret i forbindelse med bryggeprocessen og har et nærings- og vandindhold, der gør det til et ideelt svampesubstrat (mad til svampe), uden yderligere forarbejdning. Herefter skal den fermenterede mask tørres og formales for at kunne bruges som fødevareingrediens.
Projektet stopper dog ikke der.
For der bliver fortsat testet videre på proteinudbyttet og kvaliteten i forskellige parametre i fermenteringen. Det skal være med til at levere nye proteinkilder, som kan matche den ernærings- og smagsmæssige profil af animalske proteinprodukter bedst mulig.

Humlen ved det hele
Brugen af mask udgør et stort upcyclingspotentiale, hvis SvampeMad når i mål og formår at skabe et marked for den nye fødevareingrediens, og dermed behov for at skalere fermenteringsprocessen op.
I Danmark ligger den estimerede årlige produktion af mask på omkring 120.000 tons, hvilket svarer til 20.700 tons proteiningrediens, som kan bruges til fødevarer. Kigger man på hele Europa, så produceres der omkring fire millioner tons mask om året, der svarer til 700.000 tons proteiningrediens.
Ydermere produceres mask året rundt og er dermed lettilgængeligt. På den måde kan projektet skabe en cirkulær bioøkonomi for ølbryggerierne.
Men det afgørende er, at forbrugerne har lyst til at vælge de plantebaserede produkter til, og der spiller flere faktorer ind på at gøre tilvalget attraktivt. Om det siger Mette Lübeck:
-Vi har et samarbejde med Planteslagterne, fordi de er specialiseret i at lave plantebaserede fødevarer, som forbrugerne godt kan lide. Problemet med de plantebaserede fødevarer er ofte, at de mangler smag, næring og tekstur – den udfordring kan svampene løse.
-De tre faktorer betyder uden tvivl noget klimamæssigt, hvis vi skal have flere mennesker overbevist. Men jeg tror, at det hele starter med smagen, hvis den ikke er der, så bliver det aldrig et hit, siger hun afslutningsvis.
Projektet forventes afsluttet i 2025, hvor fødevarevirksomheder kan købe og tilføje fødevareingrediensen til egne produkter. Indtil da skal en række forsøg bidrage til at blive klogere på, hvilke fødevaretyper ingrediensen fungerer bedst i.

Fakta om projektet
• Projekttitel: SvampeMad: Produktion af nye proteinrige fødevareingredienser ved fermentering af organiske restprodukter.
• Bevilget tilskud: 9.078.087 kroner.
• Projektperiode: 01-01-2023 til 31-12-2025.
• Projektdeltagere: Myco4Food Aps, Niras A/S, Planteslagterne Aps, IFAU Aps, Aalborg Universitet, Københavns Universitet, DTU-Fødevareinstituttet, Teknologisk Institut.
• Projektleder: Mette Lübeck.

Skrevet i: Aktuelt, Forskning og uddannelse, Fødevareproduktion, Råvarer og ingredienser

Seneste nyt fra redaktionen

Ny institutdirektør på DTU Aqua

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræ08. 05. 2025

Professor Anna Rindorf vil som ny leder af DTU Aqua bakke op om innovation på både instituttet og i samfundet: ”Vi skal vokse videre på trods af en usikker verden.” DTU har udpeget professor og sektionsleder Anna Rindorf til ny direktør for DTU Aqua med tiltrædelse den 1. juli. Hun har både

Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

DrikkevarerMiljø og sundhed08. 05. 2025

Rynkeby Foods A/S udvider sin produktportefølje under Valsølille-brandet ved at lancere Valsølille Vitamin Water – en vitaminvand uden brus og med 20 procent frugt. Med lanceringen af Valsølille Vitamin Water styrker Rynkeby Foods sin position på markedet for funktionelle drikkevarer og

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Det handler om at styrke landbrug, folkesundhed og fødevareindustri: Økologien er atter på dagsordenen hos fødevaregiganten Dragsbæk, der nu vil sende klart signal til landmænd, politikere og privatforbrugere om de mange fordele ved den danske raps. Efter en periode med stilstand er økologien

Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

AktueltFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet. Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond,

Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

Brød og kagerDetailhandel og en grosFoodserviceTop08. 05. 2025

Lagkagehuset har underskrevet deres hidtil største samarbejdsaftale. Valget er faldet på fødevarekoncernen Dagrofa. Fremover skal Dagrofa Foodservice levere fødevarer til bagerkædens 108 danske butikker, og bagerkæden udbygger MENY-samarbejdet med yderligere 10 shop-in-shop-butikker og en fælles

Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

FoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Holdet der driver noon, catering- og kantinevirksomheden, og BaneGaarden, mad- og kulturdestinationen i København, går nu efter en trecifret millionomsætning i 2025 svarende til en vækst på 26 pct. fra 2024 Table, moderselskabet stiftet af Carl Johan Paulsen, Ida Marie Banke André og Karlos

Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

FoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Eftersøgningen efter Danmarks bedste kok til mad over bål er skudt i gang. For andet år i træk afholdes DM i Bålmad – en krævende kokkekonkurrence, hvor kun en lille udvalgt skare får lov at stille til start.  Kan du kreere gastronomiske oplevelser i særklasse – også selv om røgen svider i

Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

AktueltFoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Mad og drikke bliver de vigtigste forlystelser, når Tivoli igen byder inden for til Tivoli Food Festival. Ni dage i maj bliver Tivoli fyldt med gastronomiske oplevelser, råvarer fra forskellige egne af landet, langbordsmiddage med stjernekokke, workshops og smagninger. Mere end 40.000 madglade

Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

AktueltDrikkevarerMesser og konferencer06. 05. 2025

Et krav om habitatvurdering gør det umuligt for Esrum Kloster & Møllegård at gennemføre årets traditionsrige ølfestival. Esrum Kloster Ølfestival 2025 bliver aflyst. Det står nu klart efter Gribskov Kommune har meddelt, at der skal foretages en habitatvurdering af det naturområde, som Esrum

Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

CertificeringKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Mængden af tun, der blev solgt globalt med Marine Stewardship Council (MSC)'s blå miljømærke, voksede med 24 pct. fra år til år til næsten 300.000 tons i 24-25 år, ifølge nye data offentliggjort af MSC i den seneste udgave af sin Sustainable Tuna Yearbook. Dataene omfatter både salg af tun fra

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    De 7 bedste praksisser: Bliv en mester i lækagesøgning

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Inspirationskatalog: 44 siders tips til din menu

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

  • Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

    06.05.2025

  • Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

    06.05.2025

  • Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

    06.05.2025

  • Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

    06.05.2025

  • Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

    06.05.2025

  • Højer Pølser vinder guld til buffetklassikere

    01.05.2025

  • 16 ISS-kantiner hos Bygningsstyrelsen får Svanemærket

    01.05.2025

  • Det smager af larm: Hvordan påvirker støj smagsløgene?

    01.05.2025

  • Ældste frigivelse fra Stauning Whisky nogensinde

    01.05.2025

  • 50 år med smag – Bryggeriet Apollo fejrer jubilæum og forvandling

    01.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik