En ny rapport fra tænketanken ONE\THIRD afslører, at Danmarks madspild nu koster samfundet 11 milliarder kroner årligt. I lyset af de bekymrende tal peger tænketanken på kunstig intelligens som en afgørende teknologi til at vende udviklingen – både hos private og virksomheder.

Den nye rapport, KLIMA- OG ØKONOMISKE KONSEKVENSER VED MADSPILD 2025, fra tænketanken ONE\THIRD, udarbejdet af COWI, viser en bekymrende udvikling. På trods af øget fokus er Danmarks samlede madspild vokset med otte procent siden 2021, hvor en tilsvarende analyse blev gennemført, og er nu på 880.000 ton om året. Samtidig er den økonomiske værdi af madspildet steget markant – 32 procent – og madspild koster nu samfundet over 11 milliarder kroner årligt. Klimapåvirkningen er tilsvarende øget med 13 procent og svarer i dag til 3,4 procent af landets samlede klimapåvirkning. Det er næsten dobbelt så meget som den estimerede CO2-belastning fra flybranchen.
Et problem for både industri og private
Rapporten udpeger fødevareindustrien som den primære kilde til madspild, hvor forarbejdning og fremstilling står for 52 procent af det samlede spild. Siden 2021 er klimapåvirkningen fra industriens madspild steget med hele 48 procent, hvilket er en betydeligt hurtigere stigning end det, som ses for det generelle madspild.
Selvom industrien bærer det største ansvar, rammer de økonomiske konsekvenser husholdningerne hårdest med et tab på seks milliarder kroner årligt. For en gennemsnitlig dansk familie betyder madspildet et direkte tab på 2.150 kroner om året. Det svarer til, at hver husstand smider 180 kroner direkte i skraldespanden hver måned.
Kunstig intelligens kan hjælpe med at knække kurven
Trods de negative tal ser ONE\THIRD muligheder for at vende udviklingen. Tænketanken fremhæver kunstig intelligens som en central del af løsningen og peger på, at Danmarks stærke fødevaresektor kan gå forrest.
“Rapportens tal understreger behovet for handling, og heldigvis findes mange af løsningerne allerede,” siger Louise Gade, bestyrelsesformand i ONE\THIRD. “Danmarks fødevaresektor er blandt de mest innovative i verden, og kunstig intelligens er en teknologi, der kan være med til at spille en afgørende rolle i at reducere Danmarks madspild.”
AI-teknologi kan blandt andet optimere produktionen i hele fødevareværdikæden ved at analysere data, forudsige produktionsfejl, optimere lagerbeholdninger og forbedre kvalitetskontrollen.
Danske virksomheder går forrest
At teknologien virker i praksis, findes der allerede beviser på. Tyggegummivirksomheden True Gum har, med hjælp fra Teknologisk Institut, implementeret AI-baseret overvågning i deres produktion med stor succes.
“Vi har oplevet en væsentlig produktionsforbedring. Fejl identificeres og der reageres hurtigere og mere præcist, hvilket betyder mindre spild og mere stabil kvalitet,” forklarer Jacob J. Motzfeldt, Co-founder & CEO i True Gum.
ONE\THIRD opfordrer til, at flere virksomheder tager teknologien til sig for at knække kurven på Danmarks store madspild og afholder i den forbindelse innovationskonferencen SPIS\BAR den 4. september. Konferencen samler eksperter, der vil give indsigt i de nyeste teknologiske løsninger og strategier til at bekæmpe madspild i hele fødevareværdikæden.
Netop nu gennemføres en mindre analyse af, hvilke drivere og barrierer danske madspildsinteresserede virksomheder oplever ift brug af AI. Analysen præsenteres på SPIS\BAR.