• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FødevareproduktionØkologi og bæredygtighed02. 12. 2020 | Kasper Mundt-Nielsen

Madspild i julen bliver et kæmpe problem i år

FødevareproduktionØkologi og bæredygtighed02. 12. 2020 By Kasper Mundt-Nielsen

I et marked, hvor fremtiden bliver stadig sværere at forudsige, er det vigtigere end nogensinde at tænke i madspildsløsninger, hvis vi skal mindske madspildet. Madspild forventes i år at nå nye højder grundet nedlukninger og aflysninger.

Vi smider mere end 700.000 tons mad i skraldespanden, og ifølge Miljøministeriet står fødevareindustrien for 19 procent af spildet – altså mere end 133.000 tons mad går til spilde allerede før det når ud til forhandlerne.

Vi må forvente, at spildet i industrien i år vil blive noget større, da Corona-situationen har betydet, at en række arrangementer er blevet aflyst og flere spisesteder har holdt lukket. Uforudsigeligheden har gjort det svært for producenterne at planlægge de rette mængder og medfører en usikkerhed i afsætningen.

Stifter af bryggeriet Mikkeller, Mikkel Borg Bjergsø udtaler til TV2 NEWS:

– Det tager cirka tre måneder at producere en øl; fra koncept til den er hos forhandleren – og for tre måneder siden var situationen en helt anden end i dag.

Mikkeller risikerer derfor, at brænde inde med store mængder julebryg, da man i sommer ikke kunne forudsige, at der ikke skulle holdes julefrokoster i år.

Artiklen forsætter efter billedet

Direktør i Landbrug og Fødevarer, Flemming Nør-Pedersen forklarer til TV2 NEWS, at de politiske indgreb gør, at det bliver sværere at forudsige det fremtidige marked og, at det derved bliver sværere at planlægge mængderne, der skal produceres. Han siger, at selvom vi ikke spiser mindre i december, er købemønsteret anderledes og færre måltider end tidligere, vil blive indtaget til eksempelvis julefrokoster på restauranter. Han påpeger, at de er i tæt dialog med hele værdikæden, fra producenter til aftagere, men de politiske indgreb skaber hurtige ændringer i markedet, der gør det svært at mindske madspildet.

En stribe fødevareproducenter har allieret sig med madspildsvirksomheden Too Good To Go om salg af overskudsvarer via blandt andet fabrikssalg.

Blandt de producenter og bryggerier, der har indledt samarbejde med Too Good To Go, er saft- og juicekoncernen CO-RO, den økologiske producent af bl.a. saft, øl og sodavand, Søbogaard, bryggerierne Mikkeller og People Like Us og kyllingeproducenten HKScan Danmark.

Søbogaard er én af de producenter, som har mærket konsekvenserne af Corona.

– Pludselig var alle vores kernekunder lukket ned, så der stod vi med et enormt parti varer, som vi ikke ville kunne nå at afsætte inden udløbsdatoen. Vi kontaktede derfor Too Good To Go for at høre, om de kunne hjælpe, og sammen udviklede vi et koncept, hvor varerne bliver solgt til nedsat pris via lykkeposer, der kan afhentes på vores matrikler i Herning og Borup. Vi er nu kommet af med næsten alt, der var i overskud efter nedlukningen, fortæller Ellen Nielsen, der ejer Søbogaard.

Artiklen forsætter efter billedet

Søbogaard lægger selv varer i appen, når behovet er der og har på få måneder solgt næsten 700 lykkeposer med 24 flasker i hver. Dermed er størstedelen af overskudsproduktionen blevet reddet fra at gå til spilde, og resten er doneret til julehjælp.

Også HKScan Danmark, som producerer Rose Kylling, har fundet en effektiv løsning på madspildsproblematikken.

– Hos Rose Kylling oplever vi til tider en unøjagtig prognose, som medfører for mange varer på lager. Den usikre situation under Corona har især givet os udfordringer med hensyn til at forudsige behovet for de enkelte produkttyper. For at undgå madspild har vi derfor kigget ind i løsninger til, hvordan vi bedst muligt kunne bruge de resterende varer. En af de løsninger er blevet Too Good To Go, fortæller Tanja Zacho fra Rose kyllings marketingafdeling.

Kyllingeproducenten og Too Good To Go har i fællesskab udviklet en løsning, hvor lykkeposer med forskellige varianter af kylling bliver solgt via Too Good To Go-appen og afhentes direkte hos HKScans lager i Struer.

– For HKScan yder samarbejdet med Too Good To Go et væsentligt bidrag til vores målsætning om at reducere madspild. Lykkeposekonceptet forener vores ønske om at udnytte ressourcerne mere effektivt med forbrugernes lyst til at få en overraskelse og mere smagfuld kylling for pengene. Reduktionen af madspild spiller desuden en vigtig rolle i virksomhedens CSR-program. Så for os var det en nem beslutning, da muligheden for at minimere mængden af kasseret kylling viste sig. Samtidig letter det på samvittigheden, at god mad ikke går til spilde, fortsætter Tanja Zacho.

Artiklen forsætter efter billedet

Mange har benyttet sig af Too Good To Gos lykkeposer i indsatsen mod madspild.

Landechef hos Too Good To Go, Heidi Boye, er begejstret over, at så mange mange producenter tænker i madspildsløsninger og hjælper gerne, hvis andre er udfordrede.

– Corona er en stor udfordring for mange producenter og grossister. Og beskæftiger man sig med sæsonvarer som juleøl og marcipan, kæmper man i forvejen med stort spild i december, da efterspørgslen jo stopper brat, når julen er slut. Vi håber derfor, at vi kan inspirere producenterne til at tænke i alternative afsætningsformer allerede nu, så varerne ikke ender i en container eller i kloakken. Vi hjælper meget gerne og kan rykke hurtigt, hvis der er behov for det, siger Heidi Boye.

Skrevet i: Fødevareproduktion, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

Foodservice18. 12. 2025

Norrlyst Koncernen tager næste store skridt i sin vækstrejse og opkøber de resterende ejerandele i Cadence Group, hvilket betyder, at koncernen nu ejer 100% af det populære brunch- og bagerikoncept. Cadence Group driver i dag fire restauranter samt en fabrik i Herlev og er kendt for at levere

100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram har åbnet en ny ansøgningsrunde til en pulje med 100 millioner kroner. De 100 millioner kroner skal gå til projekter, der kan styrke den grønne omstilling af den danske fødevaresektor. Puljen kan søges frem til 19. februar 2026. Godt grønt nyt til de

Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

AktueltPolitik og eksport18. 12. 2025

Food Nation markerede den 15. december 2025 den officielle åbning af fødevareklyngens Visitor Centre i København i nye fysiske rammer. Det opdaterede og udvidede udstillingsvindue præsenterer det ypperste inden for danske fødevareløsninger, bæredygtig innovation og globalt samarbejde. Ved

Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

AktueltFødevareproduktionLandbrug18. 12. 2025

For dansk landbrug har 2025 været et fremragende år drevet af husdyrproduktion og en god høst. Men begyndende prisfald og strammere politiske krav kan hurtigt skubbe til balancen. Fremtiden kræver heftige investeringer og tilpasninger, hvis dansk landbrug skal fastholde sin stærke

Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

I juni blev Sundskolen i Nykøbing Falster den eneste folkeskole på Lolland-Falster, som kom med i det nationale skolemadsforsøg, hvor 191 skoler over hele landet afprøver skolemad. Skolemadsforsøget blev sat i gang i november og har indtil nu været en stor succes. Formålet med skolemadsforsøget

Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme

Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

FødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Brancheorganisationen FødevareDanmark frygter konsekvenserne af den nye kvælstofaftale. Sammen med seks andre organisationer fra landbrugs- og fødevareerhvervene opfordrer organisationen til, at den grønne trepart sættes på pause, indtil konsekvenserne er fuldt belyst. Det er stort set umuligt

Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport16. 12. 2025

Det danske pant- og retursystem bliver undergravet af EU-krav om genpåfyldelige emballager, der vil lukke størstedelen af Danmarks mikrobryggerier, mener Bryggeriforeningen. Fra 2030 pålægger EU alle supermarkeder og barer at sikre, at mindst 10% af deres emballager til øl, sodavand og

Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

AktueltDetailhandel og en grosMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Lidl Danmark har forpligtet sig til Science Based Targets Initiative (SBTi) og har validerede Net Zero-mål for 2050 – foruden validerede FLAG- og E&I-mål for 2034. Som Europas største dagligvarekæde er ambitionen, at Lidl vil være med til at vise vejen mod en verden, hvor der bliver tænkt på

CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

Brød og kagerTop16. 12. 2025

CBP fra Vejle, leverandør af råvarer til produktion af brød og kager, udvider nu sit hovedsæde med et topmoderne innovationscenter og fuldt udstyret bageri. Hvor brød dufter, finder mennesker hinanden – og nye ideer opstår for morgendagens brød og kager. Med det afsæt har CBP lavet et 250

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Nemco Machinery A/S

    Kendt leverandør til bagerier fusionerer med Nemco

  • Ardo NV Denmark Office

    En klassiker med rødder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Et tilbageblik på året der gik

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

    18.12.2025

  • 100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

    18.12.2025

  • Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

    18.12.2025

  • Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

    18.12.2025

  • Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

    18.12.2025

  • Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

    16.12.2025

  • Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

    16.12.2025

  • Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

    16.12.2025

  • Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

    16.12.2025

  • CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

    16.12.2025

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik