• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodservicePolitik og eksport16. 05. 2023 | Mikkel Bækgaard

Københavnske politikere skal tage stilling til nye regler for udeservering

FoodservicePolitik og eksport16. 05. 2023 By Mikkel Bækgaard

Teknik- og Miljøudvalget skal den 22. maj tage stilling til nye retningslinjer for udeservering. Politikerne skal blandt andet tage stilling til, om restaurationerne fremover kan få tilladelse til udeservering tre år ad gangen – i stedet for, som i dag, at skulle søge om tilladelse hvert år.

Den 22. maj skal politikerne i Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til et nyt sæt retningslinjer for udeservering i København.

Forvaltningen har på baggrund af tidligere drøftelser i udvalget lavet et udkast til et såkaldt administrationsgrundlag, som skal danne grundlag for forvaltningens udstedelse af tilladelser til udeservering i byen.

Og der er flere nye forslag på tapetet.

Politikerne skal tage stilling til, om restaurationerne fremover kan få tilladelse til udeservering tre år ad gangen – i stedet for, som i dag, at skulle søge om tilladelse hvert år.

Flerårige tilladelser vil gøre det nemmere for forvaltningen at sætte ind, hvis en udeservering ikke overholder reglerne. Forvaltningen vil bl.a. i sidste instans kunne inddrage en tilladelse til udeservering.

Og så skal politikerne tage stilling til, om der skal være et gebyr for at bruge et område til udeservering. Penge, som bl.a. vil kunne bruges på at føre tilsyn med, om udeserveringerne overholder reglerne.

Endnu ikke en endelig afgørelse

Teknik- og Miljøudvalget træffer ikke endelig afgørelse på mødet i maj. Hvis der er politisk opbakning til det nye administrationsgrundlag, vil planen i stedet blive sendt i høring, hvor restauratører, beboere, interesseorganisationer og københavnere kan give deres besyv med.

Og først efter høringen, skal det endelige administrationsgrundlag så behandles politisk. Det forventes at ske i efteråret.

Teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) håber, at der kommer mange høringssvar:

”Der skal være plads til at sidde i solen på en cafe eller en bar og få en kop te eller en øl, men det skal også være muligt at komme forbi på fortovet, og københavnere i områder med mange restaurationer skal kunne få deres nattesøvn. Der er mange hensyn at tage, og jeg ser frem til at se resultatet af den kommende høring, og jeg håber, at der kommer mange høringssvar, så vi får et godt grundlag for at vedtage et administrationsgrundlag, der tager hensyn til både københavnere, beboere og restauratører,” siger hun.

På baggrund af et tidligere vedtaget medlemsforslag fra Ø, V, R og Å foreslår forvaltningen også at give restauratører mulighed for at søge om udvidede åbningstider for udeservering fredage og lørdage i sommerperioden. Ordningen skal kun gælde for restaurationer, der ikke ligger i Indre By eller på Indre Nørrebro. Og det vil også være en del af den kommende høring.

96 procent af københavnerne positive overfor udeservering

Det oprindelige medlemsforslag blev bl.a. stillet efter offentliggørelsen af en undersøgelse om københavnernes forhold til udeservering, der viste, at 96 procent af københavnerne synes, at der er positive ting ved at bo i en by med udeservering.

”De fleste københavnere er glade for udeservering, men der er ingen tvivl om, at udeserveringerne er fortættet i Indre By og på dele af Nørrebro. Derfor giver det god mening at sprede udelivet ud og tillade lidt længere åbningstider for udeserveringer i sommerperioden udvalgte steder i den øvrige del af byen,” siger teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL), der stillede forslaget sammen med V, R og Å.

Politikerne skal også tage stilling til, om forvaltningen skal udvide en eksisterende forsøgsordning, hvor forvaltningen opmærker udeserveringsarealet i dele af byen. Det skal gøre det tydeligere for gæster, hvor grænsen for udeserveringen går og dermed nemmere for forbipasserende at komme forbi på fortovet.

Aktuelt er der tegnet turkise prikker udenom udeserveringsarealet ved restaurationer i fire københavnske gader. Prikkerne skal gøre det helt tydeligt, hvor meget en udeservering må fylde. Det skal gøre det nemmere for gæster at holde sig indenfor reglerne, så der er fri passage på fortovet. Forvaltningen foreslår at udvide forsøgsordningen, så den i en treårig periode omfatter flere områder af byen.

Hvis Teknik- og Miljøudvalget godkender at sende det nye administrationsgrundlag for udeservering i høring, vil der være en offentlig høringsperiode på 12 uger, inden administrationsgrundlaget igen vil blive fremlagt for Teknik- og Miljøudvalget.

Skrevet i: Foodservice, Politik og eksport

Seneste nyt fra redaktionen

Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

Drikkevarer02. 12. 2025

Ved årets European Coffee & Hospitality Awards blev det endnu engang understreget, at godt håndværk betaler sig. Italienske Lavazza blev i denne uge kåret til Best European Commercial Coffee Roaster for tredje år i træk. Det er en hæder, der baserer sig på mere end 10.000 nomineringer og

Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

Forskning og uddannelseFødevareproduktionRåvarer og ingredienser02. 12. 2025

Et nyt projekt støttet af Innovationsfonden undersøger, hvordan planteproteiner kan erstatte æg i visse af vores fødevarer – uden at gå på kompromis med hverken smag, konsistens eller bæredygtighed. Af Kimie Kongsøre Æg er lidt af en superingrediens i madlavning. De skummer, giver struktur

Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

AktueltDetailhandel og en grosFoodservice02. 12. 2025

Black Friday har længe været et hit hos de private forbrugere, men konceptet tiltaler også de professionelle kunder. Det er meldingen fra Dagrofa Foodservice, som i fredags opnåede en markant samlet omsætningsrekord for de 30 lokale Cash & Carry-butikker. Særligt gouda, burgerbøffer og pommes

Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

AktueltFoodservice02. 12. 2025

Torsdag i sidste uge afholdt østrigske Falstaff en stor lanceringsevent for 350 mennesker i anledning af udgivelsen af deres nye magasin dedikeret til de nordiske og baltiske lande. Ved samme event lancerede Europas førende mad- og livsstilsmedie deres nye guide til Nordens bedste barer, mens en

FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

FødevareproduktionFødevaresikkerhedKød, fisk og fjerkræPolitik og eksportTop02. 12. 2025

Østre Landsret frifandt i november Fødevarestyrelsen for at have taget for høje priser for sin kødkontrol. Nu anker brancheorganisationen FødevareDanmark imidlertid afgørelsen til Højesteret, da man mener, at dommen er i strid med EU-retten. FødevareDanmark mener, at Fødevarestyrelsens

Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

Foodservice27. 11. 2025

En kok må ikke gå tomhændet, siges det – men på Green Mango på Frederiksberg er det præcis, hvad de gør, selvom der hver uge kommer 800 kilo varer ind ad døren. God mad kræver gode råvarer, og de vejer tungt. På Godthåbsvej på Frederiksberg kommer der hver uge omtrent 800 kilo kokosmælk, ris og

Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

Forskning og uddannelseLandbrug27. 11. 2025

Et internationalt forskerhold med Københavns Universitet, Shanghai Jiao Tong University og University of Nottingham i spidsen har opdaget, hvordan planterødder er i stand til at trænge igennem hård og tæt jord ved hjælp af et velkendt ingeniørprincip. Opdagelsen kan få stor betydning for fremtidens

aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

AktueltDrikkevarerFoodservice27. 11. 2025

Admiral Hotels restaurant aye aye har vundet prisen for Best Newcomer List ved Star Wine List of the Year Denmark 2025, en international anerkendelse, der hylder verdens bedste vinkort og de mennesker, der står bag. Med kun 48 finalister på tværs af Danmark var aye aye allerede blandt en

Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

AktueltDetailhandel og en grosMarkedsføring27. 11. 2025

Mange kløer sig nok frustreret i håret over at skulle finde idéer til aftensmaden, men et madplansunivers med madblogger og influencer Julie Bruun er en stor succes. ‘Hvad skal vi have til aftensmad?’ Det spørgsmål stiller mange danskere sikkert sig selv flere gange om ugen, men hjælpen er lige

Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

Miljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed27. 11. 2025

Madland udgiver nu rapporten ‘Grøn madhandel i København – alternative, sunde og grønne madkanaler’, der er udarbejdet for Københavns Kommune som et dialogredskab til politikere, embedsfolk og andre beslutningstagere. Rapporten giver det første samlede overblik over de mange typer aktører og

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

    02.12.2025

  • Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

    02.12.2025

  • Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

    02.12.2025

  • Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

    02.12.2025

  • FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

    02.12.2025

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik