• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

LandbrugMejeriPolitik og eksport08. 06. 2023 | Helle Friemann Nielsen

Klimaindsatsen er en fælles opgave

LandbrugMejeriPolitik og eksport08. 06. 2023 By Helle Friemann Nielsen

Landbrug & Fødevarer har præsenteret en klimaplan frem mod 2030. Her kommenterer formanden for Mejeriforeningen, Steen Nørgaard Madsen, blandt andet til udspillet fra Landbrug & Fødevarer, som hedder ”Dyrk mulighederne – Landbrugs- og fødevareerhvervets klimaplan frem mod 2030”.

Foto: freepik.com

-Jeg er overbevist om, vi kan nå målene, fordi vi har så mange gode indsatser, både i forskningen, på gårdene og i virksomhederne – og har en fælles vilje om at nå resultater. Klimaarbejde er ”mange bække små”, men samtidig må vi ikke miste fokus på helhederne – for netop i biologien er der brug for en helhedsbetragtning for samspillet mellem dyr og planter.
Alle bør hæfte sig ved, at det er et samlet erhverv, der står bag planen, som viser vej til de reduktioner, der er nødvendige for den grønne omstilling af landbrugs- og fødevareerhvervet. Det er en fælles opgave på tværs af brancher, og alle dele af erhvervet må gøre, hvad man kan. Vi har brug for hinanden, og vi har brug for netop at dyrke de fælles løsninger på klimaopgaven.
-Jeg er overbevist om, vi kan nå målene, fordi vi har så mange gode indsatser, både i forskningen, på gårdene og i virksomhederne, og har en fælles vilje om at nå resultater.

Helheder er en forudsætning for at lykkes
-Planen ser på hele erhvervet i sammenhæng. Netop den tilgang, mener jeg, er afgørende for, om vi lykkes med at nå vores klimamål, uden at det koster det danske samfund arbejdspladser, konkurrenceevne og eksportindtægter og sikkerhed for lokal forsyning af fødevarer og energi.
Planen anviser med ca. 30 teknologier og løsninger reduktion af udledningen af drivhusgasser på 6,7 til 9,3 mio. tons CO2e frem mod 2030 sammenlignet med niveauet i 1990. Dermed kan vi opnå det bindende reduktionsmål i landbrugsaftalen på mellem 55-65 pct.
Planen har et stærkt fagligt fundament og skaber overblik over de løsninger, der er i spil og dem, som ligger lige om hjørnet. Den anviser teknologier og udvikling, som kan bringe os frem mod de mål, landbrugserhvervet og virksomhederne har sat – og også de politiske mål.
Men det kræver de rette investeringer i teknologi, forskning og innovation og samarbejde og samtænkning – også på tværs af sektorer. For eksempel spiller landbruget en væsentlig rolle for Danmarks grønne energiforsyning.

Aftrykket
Langt den overvejende del af den danske fødevareproduktions klimaaftryk ligger i landbruget – og netop på gården hænger tingene sammen: marken, dyrene og gødningen til energiformål og til gødning.
For mejeribranchen er det kvægbruget, som producerer den rå mælk og også leverer kalvekød, oksekød, gødning til bioenergi og bidrager ved afgræsning til biodiversitet.
-Det skal vi passe på – men også udvikle. De danske mejerier har hver især klimaindsatser på mejerierne og arbejder på hver deres måde sammen med landmændene om konkrete tiltag på gårdene. Alt sammen for at fastholde den nødvendige udvikling.
Kvægbruget har et markant klimaaftryk, på grund af metan-dannelsen, når koen fordøjer. Mælkeproduktionen i Danmark er gennem årene steget markant, selvom der er væsentligt færre køer. I kombination med de mange klimaindsatser på gårdene betyder det, at klimaaftrykket pr kilo mælk i dag er lavere end for 10 år siden. Forude ligger desuden nye fodertilskud (Bovaer, tang mm), som kan reducere metanen, nye måder at håndtere gødning, dyrkningsophør på lavbundsjorde og andre tiltag, som rapporten viser kan accelerere udviklingen. Det er utroligt positivt, men det understreger også, hvor vigtigt det er at holde fast og yde hver vores.

Det danske fundament
-Vores klima og landskab er perfekt til græs og dermed til køer, sådan er det ikke nødvendigvis i lande med bjerge, meget varme, megen kulde eller tørke. I den danske undergrund har vi de primære danske råstoffer: Sten, grus, sand, ler og kalk. Men ovenover jorden – med udgangspunkt i græsset har vi et andet fantastisk råstof: Mælk.
Danske landmænd er dygtige til at producere mælk, og danske mejerier evner at forfine den rå mælk til alverdens produkter. Derfor har vi i Danmark et ansvar for at producere mælk og udvikle den måde, vi gør det på, så vi bevarer kvaliteten, men producerer med så lavt et klimaaftryk som muligt. Så kan vi dele vores viden og indsatser med resten af verden, og dermed eksportere både mejeriprodukter og metoder. Dén internationale styrkeposition må ikke smides overbord.
Mælk bidrager blandt andet med calcium, protein og vitamin-B12 og B2. Mejeriprodukter kan gøre noget for smag, konsistens og tilføre umami til maden, og derfor er mejeriprodukter en rigtig god hjælper, når vi i den vestlige verden skal spise mere grønt og flere bælgfrugter.

Skrevet i: Landbrug, Mejeri, Politik og eksport

Seneste nyt fra redaktionen

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Rekord i antal julebryg

AktueltDrikkevarer11. 12. 2025

Aldrig før har der været så mange forskellige julebryg at vælge imellem som denne jul. Desuden er paletten af julebryg i 2025 den mest farverige. Danske øl-nydere kan glæde sig over, at de har rekordmange julebryg at vælge imellem i december 2025. Hele 219 forskellige julebryg står på

NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

KonfektureTop11. 12. 2025

Fra d. 10. december kan kunderne i alma madmarked smage på fremtidens fødevarer fra innovationscenteret Spora, grundlagt af kokken Rasmus Munk. Det første projekt, der bliver præsenteret, er chokoladealternativet NOTCH, udviklet af mask, et restprodukt fra ølbrygning. Rasmus Munk lancerede i

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik