Kender du en restaurant, der for alvor mestrer smag, håndværk og råvareforståelse? Så er det nu, du kan indstille den til de prestigefyldte kokkekonkurrencer: Årets ret med gris og Årets ret med ost 2025.

Konkurrencerne, der afvikles af Landbrug & Fødevarer, fejrer det kulinariske håndværk og den gastronomiske innovation, der opstår, når én råvare får lov at spille hovedrollen.
I en tid, hvor dansk gastronomi brager frem på den internationale scene – senest ved den nordiske Michelin-uddeling 2025, hvor danske restauranter blev tildelt hele 52 stjerner, er interessen for lokale råvarer og kulinarisk kvalitet større end nogensinde før. Det mærkes også i konkurrencerne, hvor både bredden og det faglige niveau år for år når nye højder.
“Dansk gastronomi har aldrig været mere levende end nu – og det gælder hele branchen. Vi ser rekordmange Michelin-stjerner, danske topkokke i front på internationale ranglister, og i det mere hverdagsnære segment er niveauet nu også så højt, at vores nabolande virkelig spidser øre. Det skyldes ikke mindst et stærkt fokus på lokale råvarer og den nære produktion – noget de danske kokke mestrer som få. De skaber stor gastronomi med udgangspunkt i det, der gror og produceres omkring dem. Netop derfor er Landbrug & Fødevarers kokkekonkurrencer fortsat centrale – det er her, man virkelig viser, hvad man kan, når én råvare får al opmærksomheden,” siger Anders Nicolajsen, chefkonsulent for gastronomi og foodservice i Landbrug & Fødevarer.
En traditionsrig hyldest til råvaren
Årets ret med gris har været afholdt siden 2011 og har gennem årene cementeret sin position som en markør for faglighed og gastronomisk præcision i kokkefaget – og i år relanceres Årets ret med ost, efter en stærk debut i 2022.
De to konkurrencer vurderes af en skarp fagjury bestående af stjernekokke, madanmeldere og eksperter, som nøje vurderer smag, teknisk udførelse, råvareforståelse og kreativitet.
Indstil en kandidat – og vær med til at sætte smagen i fokus
Har du smagt en ret, hvor alt går op i en højere enhed – og hvor gris eller ost er i centrum? Så er det nu, du kan være med til at hylde de dygtige kræfter i køkkenet.
Der er åbent for indstillinger og alle kan indstille en favorit til konkurrencerne via goderåvarer.dk.
Vinderne kåres i november 2025 ved et stort awardshow i København – en aften, der sidste år markerede sig som en af årets største gastronomiske samlinger.