• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

CertificeringMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 11. 2023 | Mikkel Bækgaard

Jespers Torvekøkken opnår B Corp-certificering

CertificeringMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 11. 2023 By Mikkel Bækgaard

To år, 1 million kroner og 3.000 arbejdstimer tilsat et utrætteligt 360-graders blik på produktion, medarbejdere og værdikæder er opskriften på den yderst krævende B Corp-certificering, som Jespers Torvekøkken nu har opnået. Det er de kun den anden danske frokost- og kantineaktør, der opnår.

Da coronaen ramte Danmark og en række frokost- og kantineaktører nedprioriterede deres bæredygtighedsindsatser, gik Jespers Torvekøkken kontra. Man etablerede et vertical farming-gartneri og et team, som skulle få B Corp-certificeringen i hus. Set i forhold til de eksisterende certificeringer, fx Svanemærket, var B Corp-certificeringen uden sammenligning den mest interessante med sit tydelige mål om at skabe en bedre verden – også selvom det var den mest krævende certificering at opnå.

Det stod klart for ledelsen i Jespers Torvekøkken, at det ville kræve både betydelige økonomiske midler og mange medarbejdertimer at opnå certificeringen. Det stod også klart, at der var tale om en langsigtet investering, Kristina Steenfeldt Madsen siger:

”Corona-tiden var usikker, men én ting var sikker; klimaforandringerne krævede stadig handling. Vi ville understrege vores ansvarstagen, corona eller ej, og vi troede på at markedet ville kvittere for vores store indsats, når coronaen engang slap sit tag i os og konkurrenterne. Vi ville melde os ind i et fællesskab, som oprigtigt ønsker at gøre en positiv forskel for fremtiden. Den forskel vurderede vi, at vi kunne skabe med B Corp-certificeringen, fordi den er særdeles krævende både at opnå og fastholde, og fordi det er en eksklusiv bevægelse af virksomheder, der virkelig vil gøre gavn for verden.”

+300 spørgsmål fordelt på fem kategorier

Når B Corp-certificeringen er så krævende, skyldes det, at man som ansøger skal levere fyldestgørende svar på mere end 300 spørgsmål, der fordeler sig på hele fem kategorier; hvert spørgsmål har flere svarmuligheder, som hver især repræsenterer handling og forpligtelse. Spørgsmålene går på alt lige fra indkøb, madspild og til videreuddannelse af medarbejdere. Alle svar skal dokumenteres ned i mindste detalje. Ansøgere skal i alt opnå 80 point for at blive certificeret. Jespers Torvekøkken har opnået 90,4 point.

”Da vi i ledelsen bredte vores drøftelser omkring ESG ud til meget mere end Environment, kom både Social og Governance meget mere i fokus. Derfor besluttede vi at identificere den bredeste og mest omfattende certificering og vi kunne se, at de eksisterende certificeringer, fx øko-certiceringen og Svanemærket, var begrænset til én eller få aspekter. Vi ville gå langt mere holistisk til værks. Hvis tempoet i den grønne omstilling reelt skal op, som forskerne gang på gang peger på, ja så er det nødvendigt at tænke langt længere end til graden af økologi og reduktion af madspild. Så er det alle aspekter af det at drive en frokost- og kantinevirksomhed, der må tænkes ind,” siger Kristina Steenfeldt Madsen. 

Leverandørerne skal også levere

Når det gælder driften af Jespers Torvekøkken, er konsekvenserne af B Corp-certificeringen blandt andre, at virksomheden skal mødes med leverandørerne, og at de skal påvise, at de fx inden for madspild eller andre områder rykker sig i den rigtige, aftalte retning. Det betyder, at Jespers Torvekøkken skal sætte timer af hvert år til disse møder. Jo mere ambitiøse leverandørerne er, desto mere kan værdikæden bidrage til den fælles indsats.

”B Corp certificeringen har skabt en ramme for os og vores arbejde med leverandører og stakeholders. I kraft af certificeringen har vi forpligtet os til at medtage alle interessenter i vores arbejde, og vi er undervejs blevet meget opmærksomme på, hvordan vi kan løfte opgaven med omstillingen sammen. Et ansvar, som alle i branchen burde tage, så tempoet i omstillingen kan øges.”

Convi Food også B-Corp certificeret

Jespers Torvekøkkens søstervirksomhed Convi Food er også blevet en del B Corp-fællesskabet. Det har været vigtigt hele vejen at inkludere alle forretningsgrene af Jespers Torvekøkken, og ikke mindst at understøtte Convi Foods ansvarlighedsprofil i markedet.

”Convi Food tilbyder premium halv- og helfabrikata produkter på både kvalitet, rådgivning og skræddersyede løsninger i et marked for take away, restauranter, bagerier, hospitaler mfl., hvor pris ofte er afgørende. At vi nu kan dokumentere Convi Foods positive bidrag til miljø og samfund gennem B Corp-certificeringen understreger den markedsposition, som Convi Food har placeret sig i,” slutter Kristina Steenfeldt Madsen.

80 danske virksomheder er pt B Corp-certificerede, hvoraf kun seks virksomheder har over 250 medarbejdere ansat. 7700 virksomheder har opnået certificeringen på verdensplan.

Skrevet i: Certificering, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Ny institutdirektør på DTU Aqua

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræ08. 05. 2025

Professor Anna Rindorf vil som ny leder af DTU Aqua bakke op om innovation på både instituttet og i samfundet: ”Vi skal vokse videre på trods af en usikker verden.” DTU har udpeget professor og sektionsleder Anna Rindorf til ny direktør for DTU Aqua med tiltrædelse den 1. juli. Hun har både

Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

DrikkevarerMiljø og sundhed08. 05. 2025

Rynkeby Foods A/S udvider sin produktportefølje under Valsølille-brandet ved at lancere Valsølille Vitamin Water – en vitaminvand uden brus og med 20 procent frugt. Med lanceringen af Valsølille Vitamin Water styrker Rynkeby Foods sin position på markedet for funktionelle drikkevarer og

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Det handler om at styrke landbrug, folkesundhed og fødevareindustri: Økologien er atter på dagsordenen hos fødevaregiganten Dragsbæk, der nu vil sende klart signal til landmænd, politikere og privatforbrugere om de mange fordele ved den danske raps. Efter en periode med stilstand er økologien

Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

AktueltFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet. Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond,

Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

Brød og kagerDetailhandel og en grosFoodserviceTop08. 05. 2025

Lagkagehuset har underskrevet deres hidtil største samarbejdsaftale. Valget er faldet på fødevarekoncernen Dagrofa. Fremover skal Dagrofa Foodservice levere fødevarer til bagerkædens 108 danske butikker, og bagerkæden udbygger MENY-samarbejdet med yderligere 10 shop-in-shop-butikker og en fælles

Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

FoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Holdet der driver noon, catering- og kantinevirksomheden, og BaneGaarden, mad- og kulturdestinationen i København, går nu efter en trecifret millionomsætning i 2025 svarende til en vækst på 26 pct. fra 2024 Table, moderselskabet stiftet af Carl Johan Paulsen, Ida Marie Banke André og Karlos

Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

FoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Eftersøgningen efter Danmarks bedste kok til mad over bål er skudt i gang. For andet år i træk afholdes DM i Bålmad – en krævende kokkekonkurrence, hvor kun en lille udvalgt skare får lov at stille til start.  Kan du kreere gastronomiske oplevelser i særklasse – også selv om røgen svider i

Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

AktueltFoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Mad og drikke bliver de vigtigste forlystelser, når Tivoli igen byder inden for til Tivoli Food Festival. Ni dage i maj bliver Tivoli fyldt med gastronomiske oplevelser, råvarer fra forskellige egne af landet, langbordsmiddage med stjernekokke, workshops og smagninger. Mere end 40.000 madglade

Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

AktueltDrikkevarerMesser og konferencer06. 05. 2025

Et krav om habitatvurdering gør det umuligt for Esrum Kloster & Møllegård at gennemføre årets traditionsrige ølfestival. Esrum Kloster Ølfestival 2025 bliver aflyst. Det står nu klart efter Gribskov Kommune har meddelt, at der skal foretages en habitatvurdering af det naturområde, som Esrum

Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

CertificeringKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Mængden af tun, der blev solgt globalt med Marine Stewardship Council (MSC)'s blå miljømærke, voksede med 24 pct. fra år til år til næsten 300.000 tons i 24-25 år, ifølge nye data offentliggjort af MSC i den seneste udgave af sin Sustainable Tuna Yearbook. Dataene omfatter både salg af tun fra

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    De 7 bedste praksisser: Bliv en mester i lækagesøgning

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Inspirationskatalog: 44 siders tips til din menu

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

  • Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

    06.05.2025

  • Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

    06.05.2025

  • Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

    06.05.2025

  • Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

    06.05.2025

  • Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

    06.05.2025

  • Højer Pølser vinder guld til buffetklassikere

    01.05.2025

  • 16 ISS-kantiner hos Bygningsstyrelsen får Svanemærket

    01.05.2025

  • Det smager af larm: Hvordan påvirker støj smagsløgene?

    01.05.2025

  • Ældste frigivelse fra Stauning Whisky nogensinde

    01.05.2025

  • 50 år med smag – Bryggeriet Apollo fejrer jubilæum og forvandling

    01.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik