• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Detailhandel og en grosDrikkevarerTop22. 06. 2016 | Kasper Mundt-Nielsen

Hjemmebrygget sommersnaps

Detailhandel og en grosDrikkevarerTop22. 06. 2016 By Kasper Mundt-Nielsen

Syrensnaps med citronmelisse. Foto: kulinariskekalle.dk
Syrensnaps med citronmelisse. Foto: kulinariskekalle.dk

Snaps og akvavit har egentlig aldrig været blandt mine favoritter; “det er for de voksne”. Jeg kan snakke godt med ved frokostbordet, skulle samtalen falde på en god Gin & Tonic, men det gør den nu sjældent i vores familie, for til sammenkomster drikkes der nemlig snaps – så nu må jeg altså til at blive voksen. 

Af Kasper Mundt-Nielsen 

Snaps har en meget markant smag, og det er ikke for enhver. Jeg har derfor anskaffet mig et par glas Aalborg Basis, så jeg kan brygge noget der tiltaler mig. Basis er, som Aalborg Akvavit selv kalder det; “en kvalitets base, der gør det nemt at blive snapsemager”. Fedt, tænkte jeg, så er der nyt til cv’et. Og vigtigst, nu kan jeg endelig lave min egen gin! Så jeg drog straks ud for, at anskaffe mig nogle enebær, som bekendt er det, der giver gin sin karakteristiske smag, rosenblade, peber, agurk, koriander og adskillige andre ingredienser.

enebær flickr Berit Nielsen1
Enebær. Foto: Berit Nielsen @Flickr

Men jeg fik kolde fødder, for jeg kan da ikke hamle op, med de erfarne bryggere, af min elskede Hendrick’s gin… Så, for ikke at skuffe mig selv, måtte jeg gå en anden vej, og faldt over noget inspirationsmateriale fra Aalborg Akvavit. Nu kommer sommeren forhåbentlig snart igen, så jeg ville brygge en snaps, der kan nydes i haven og gerne sammen med fruen også – hun er heller ikke “blevet voksen”. Så det sætter naturligvis nogle begrænsninger, men Aalborg Akvavit har opskrifter og inspirerende idéer til året rundt og noget for forskellige ganer. Mit valg fandt på en snaps med passionsfrugt og lime. Håbet er en lidt sød, lidt sur og generelt letfordøjelig sommersnaps, der også burde gå godt toppet op med sodavand.

Untitled

Simpel opskrift
Det eneste du skal bruge, er din Basis snaps, fire passionsfrugter, en økologisk og usprøjtet lime samt agavesirup. Frugtkødet fra passionsfrugten tilsættes sammen med skallen fra limefrugten, og så skal snapsen trække i tre til fire dage. På skrivende stund, har min snaps trukket i ca. 20 timer, og den er begyndt at tage smag. Det er dine egne smagsløg der fortæller, om den er færdig efter de tre døgn, men du skal helst ikke lade den trække længere end fire døgn, da frugtkødet og limeskallen efter tid vil tilføje en bismag, istedet for velsmag. Når du er tilfreds med din snaps, fjerner du ingredienserne og filtrerer den i et kaffefilter – så er den klar til servering. Ifølge opskriften, kan du vælge at søde den med agavesirup, skulle snapsen være for skarp, jeg vil i hvert fald lade muligheden være åben for fruen og hendes søde tand.

Snaps til sæsonen
Jeg kan ikke begrænse mig af en enkelt snaps, for når nu jeg først er gået i gang, skal der for alvor gang i hjemmebryggeriet. Jeg har derfor spurgt Lars Kragelund fra Arcus Group, der om nogen er ekspert i snaps, om han har et godt råd til min næste snaps . “Alle friske bær, grøntsager og urter, der er fremme lige nu, gør sig som hovedregel godt i en rigtig sommer snaps. Prøv dig frem, og smag løbende snapsen til. Husk og filtrer væsken, når du har fundet den rette smag. Lige nu, ville jeg anbefale, at prøve jordbær, rabarber og citronmelisse.” Jeg fik også ud af ham, at han i øjeblikket er meget begejstret for en variant med agurk, som jeg finder absolut tiltagende. Opskriften finder du efter billedet.

Untitled1

“Giv nyt liv til din flade leverpostejsmad, eller top drinken med agurkesnaps”
Skær et stykke på ca. fem centimeter af agurkens tykkeste punkt, og læg det i din Aalborg Basis Snaps. For intens agurkesmag deles agurkestykket på midten, og de bløde kerner fjernes med en teske. Skru låget på og stil den et mørkt og køligt sted. Efter seks timer kan agurken pilles op, og snapsen filtreres. Agurken må ikke trække længere end to døgn.

Godt råd til snapsedrikkeriet
I næste udgave af sommerens snapseblog, der lander på sitet efter fødevarefokus.dk’s sommerferie, vil jeg skrive lidt om snaps og mad og forhåbentlig min ginsnaps, men inden jeg runder af for denne gang, vil jeg gerne komme med et godt råd, som allerede har gjort indtryk på mig. Akvavit må gerne bides over.
Tro det eller ej, men det ændrer virkelig på oplevelsen af de våde drikke, hvis man angriber dem på en mild facon. Det er nemlig muligt, at højne smagsoplevelsen markant, hvis man indtager snapsen/akvavitten i små mundfulde. Årsagen er, at der i mundvandet, som navnet antyder, befinder sig en passende lille mængde vand til at fortynde akvavitten. Mundvandet presser, populært sagt, aromaerne ud af akvavitten og akvavittens aromaer frigøres derfor langt bedre i munden hvis man nipper til den i små mængder. Det er nøjagtig det samme, der sker når man tilsætter lidt vand til en whisky, så frigøres aromaerne også. Men når denne fortynding sker i munden, hvor der er ca. 32°C, så er aromafrigørelsen blot endnu mere mærkbar.  Hvis man derimod, som mange drikker akvavitten i én mundfuld, fordi man ikke vil bide den over, så frigøres aromaerne ikke i munden på sammen måde, og dertil kommer, at den høje alkoholstyrke ødelægger det beskyttende spytlag man har i munden, og efterlader munden med en brændende og nærmest lammene fornemmelse.

Jeg føler mig ikke mere voksen, men jeg tror også det er ligegyldigt, for snapsen er slet ikke forbeholdt de voksne. Den er for os alle.

Skål og god sommer, og husk nu, at nyde din snaps på ansvarlig vis…

 

Skrevet i: Detailhandel og en gros, Drikkevarer, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Danske svinefarmere får massiv kritik af uafhængigt råd

Kød, fisk og fjerkræLandbrugPolitik og eksport26. 08. 2025

Dansk svineproduktion må nytænkes, og det er på tide, at dyrenes velfærd tilgodeses - frem for vækst og bundlinje. Det er konklusionen hos Dyreetisk Råd i deres nye udtalelse, der kritiserer en række af industrilandbrugets ømme punkter: Fiksering af søer, halekupering, og alt for lidt plads og

Fødevareminister Jacob Jensen

Nyt undervisningsmateriale: Elever skal smage og lære madkultur fra fortiden

Forskning og uddannelsePolitik og eksport26. 08. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) lancerer nyt undervisningsmateriale til madkundskabsundervisning i grundskolen. Materialet baserer sig på en folkeindsamling af opskrifter og skal inspirere de kommende generationer til at forstå og værne om dansk madkultur. Hjemmelavet mad er en vigtig og stor

Hele Danmark fejrer Øllets Dag den 6. september

AktueltDrikkevarerMesser og konferencer26. 08. 2025

Første lørdag i september fejrer Danske Ølentusiaster Øllets Dag. Dagen markeres i hele landet, hvor lokalafdelinger står bag smagninger, bryggeribesøg, gadeaktiviteter og små ølfestivaler. Lørdag den 6. september 2025 holder Danske Ølentusiaster Øllets Dag, der er foreningens fødselsdag og en

Historisk dag, mener Brancheforeningen for kaffe og te

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport26. 08. 2025

Regeringen meldte i fredags en fuld afskaffelse af kaffeafgiften ud. Det er en afgiftslettelse, der vækker stor glæde i den danske kaffebranche – og ikke mindst for de mange forbrugere, der hver dag nyder en kop kaffe. Henrik Frellsen, formand for Brancheforeningen for Kaffe og Te,

Millionløft til Bocuse d’Or og Kokkelandsholdeti ny finanslov

FoodservicePolitik og eksportTop26. 08. 2025

En flerårig bevilling sikrer op til 5,5 mio. kr. årligt til Bocuse d’Or og Kokkelandsholdet frem til 2029. Midlerne skal både styrke talentudviklingen i dansk gastronomi og fastholde Danmarks position som et gastronomisk fyrtårn på verdensscenen. Regeringen har med sit forslag til finansloven

Grisene strømmer til Danish Crown

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrug21. 08. 2025

Kombinationen af en målrettet indsats og en konkurrencedygtig afregning har nu sikret Danish Crown over én million ekstra grise det kommende år. Derfor opretter koncernen nu reelt en venteliste og lukker for nye aftaler om blandt andet væksttillæg. Det er under et halvt år siden, at Danish

Ny koffeinfri kaffe fra Lavazza

Drikkevarer21. 08. 2025

Produkter fri for udvalgte ingredienser vinder frem og præger danskernes forbrugsvaner. Flere og flere vælger alkoholfrie løsninger, og positive tendenser ses også inden for koffeinfri kaffe. Stadig flere vælger koffeinfri alternativer, men det betyder ikke, at de behøver at gå på kompromis med

Med nyt charter udstikker Organic Summit vejen mod 25 pct. økologi i 2030

AktueltFødevareproduktionLandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed21. 08. 2025

Ved afslutningsdebatten på Organic Summit fik finansminister Nicolai Wammen overrakt det charter, som deltagerne på Organic Summit i løbet af de sidste to dage har tilsluttet sig. Charteret udstikker vejen mod 25 pct. økologi i EU i 2030. Et nyt europæisk charter har taget form på Organic

Brønnum inviterer til åbningsfest i Aarhus

AktueltFoodservice21. 08. 2025

Oluf Brønnum & Co. A/S har eksisteret i 150 år. Altid med Herlev som base, men nu slår de også dørene op til ny lokation og showroom i Aarhus. Derfor inviterer virksomheden til åbningsfest d. 12. september. "Vi har eksisteret i 150 år, og selvom vores base altid har været i Herlev, har vi

Smag på succesen: Hoteller bruger mad og forkælelse til at skille sig ud

FoodserviceTop21. 08. 2025

En ny rapport fra en af verdens allerstørste ejendomsmæglervirksomheder JLL viser, hvordan internationale hoteller opnår markant højere belægning og indtjening ved at integrere restauranter med kendte kokke og prisvindende køkkener. Samme tendens gør sig også gældende for hotelbranchen i

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Guide: Hvornår skal du reparere vs. udskifte din vakuumpumpe?

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

  • DENIOS ApS

    Slut med at lede – få overblik over dine materialer 24/7

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mindre vedligeholdelse takket være avanceret vakuumgenerering fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Mere end 500 er allerede tilmeldt – skal du med?

  • Alflow Scandinavia A/S

    “Vi sender ikke bare ventiler over Øresund – vi sender ekspertviden med”

  • DENIOS ApS

    Ny certificering: Vores batteriskabe bestod testen

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch præsenterer verdens største tørtløbende og luftkølede vakuumpumpe: COBRA NC 2500 C

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Danske svinefarmere får massiv kritik af uafhængigt råd

    26.08.2025

  • Nyt undervisningsmateriale: Elever skal smage og lære madkultur fra fortiden

    26.08.2025

  • Hele Danmark fejrer Øllets Dag den 6. september

    26.08.2025

  • Historisk dag, mener Brancheforeningen for kaffe og te

    26.08.2025

  • Millionløft til Bocuse d’Or og Kokkelandsholdeti ny finanslov

    26.08.2025

  • Grisene strømmer til Danish Crown

    21.08.2025

  • Ny koffeinfri kaffe fra Lavazza

    21.08.2025

  • Med nyt charter udstikker Organic Summit vejen mod 25 pct. økologi i 2030

    21.08.2025

  • Brønnum inviterer til åbningsfest i Aarhus

    21.08.2025

  • Smag på succesen: Hoteller bruger mad og forkælelse til at skille sig ud

    21.08.2025

  • Dagrofa går på barrikaderne for dansk frugt og grønt

    19.08.2025

  • McDonald’s og Danish Crown sikrer nye danske arbejdspladser

    19.08.2025

  • Mere grønt på gaflen: Den Nationale Grøntuge skal inspirere og vende ærgerlig udvikling

    19.08.2025

  • Madland åbner Madsystemskole, der vil styrke unge i systemforandring fra jord til bord

    19.08.2025

  • Millionindsprøjtning på vej til dansk mad- og gastronomiturisme

    19.08.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik