
Snaps og akvavit har egentlig aldrig været blandt mine favoritter; “det er for de voksne”. Jeg kan snakke godt med ved frokostbordet, skulle samtalen falde på en god Gin & Tonic, men det gør den nu sjældent i vores familie, for til sammenkomster drikkes der nemlig snaps – så nu må jeg altså til at blive voksen.
Af Kasper Mundt-Nielsen
Snaps har en meget markant smag, og det er ikke for enhver. Jeg har derfor anskaffet mig et par glas Aalborg Basis, så jeg kan brygge noget der tiltaler mig. Basis er, som Aalborg Akvavit selv kalder det; “en kvalitets base, der gør det nemt at blive snapsemager”. Fedt, tænkte jeg, så er der nyt til cv’et. Og vigtigst, nu kan jeg endelig lave min egen gin! Så jeg drog straks ud for, at anskaffe mig nogle enebær, som bekendt er det, der giver gin sin karakteristiske smag, rosenblade, peber, agurk, koriander og adskillige andre ingredienser.

Men jeg fik kolde fødder, for jeg kan da ikke hamle op, med de erfarne bryggere, af min elskede Hendrick’s gin… Så, for ikke at skuffe mig selv, måtte jeg gå en anden vej, og faldt over noget inspirationsmateriale fra Aalborg Akvavit. Nu kommer sommeren forhåbentlig snart igen, så jeg ville brygge en snaps, der kan nydes i haven og gerne sammen med fruen også – hun er heller ikke “blevet voksen”. Så det sætter naturligvis nogle begrænsninger, men Aalborg Akvavit har opskrifter og inspirerende idéer til året rundt og noget for forskellige ganer. Mit valg fandt på en snaps med passionsfrugt og lime. Håbet er en lidt sød, lidt sur og generelt letfordøjelig sommersnaps, der også burde gå godt toppet op med sodavand.
Simpel opskrift
Det eneste du skal bruge, er din Basis snaps, fire passionsfrugter, en økologisk og usprøjtet lime samt agavesirup. Frugtkødet fra passionsfrugten tilsættes sammen med skallen fra limefrugten, og så skal snapsen trække i tre til fire dage. På skrivende stund, har min snaps trukket i ca. 20 timer, og den er begyndt at tage smag. Det er dine egne smagsløg der fortæller, om den er færdig efter de tre døgn, men du skal helst ikke lade den trække længere end fire døgn, da frugtkødet og limeskallen efter tid vil tilføje en bismag, istedet for velsmag. Når du er tilfreds med din snaps, fjerner du ingredienserne og filtrerer den i et kaffefilter – så er den klar til servering. Ifølge opskriften, kan du vælge at søde den med agavesirup, skulle snapsen være for skarp, jeg vil i hvert fald lade muligheden være åben for fruen og hendes søde tand.
Snaps til sæsonen
Jeg kan ikke begrænse mig af en enkelt snaps, for når nu jeg først er gået i gang, skal der for alvor gang i hjemmebryggeriet. Jeg har derfor spurgt Lars Kragelund fra Arcus Group, der om nogen er ekspert i snaps, om han har et godt råd til min næste snaps . “Alle friske bær, grøntsager og urter, der er fremme lige nu, gør sig som hovedregel godt i en rigtig sommer snaps. Prøv dig frem, og smag løbende snapsen til. Husk og filtrer væsken, når du har fundet den rette smag. Lige nu, ville jeg anbefale, at prøve jordbær, rabarber og citronmelisse.” Jeg fik også ud af ham, at han i øjeblikket er meget begejstret for en variant med agurk, som jeg finder absolut tiltagende. Opskriften finder du efter billedet.
“Giv nyt liv til din flade leverpostejsmad, eller top drinken med agurkesnaps”
Skær et stykke på ca. fem centimeter af agurkens tykkeste punkt, og læg det i din Aalborg Basis Snaps. For intens agurkesmag deles agurkestykket på midten, og de bløde kerner fjernes med en teske. Skru låget på og stil den et mørkt og køligt sted. Efter seks timer kan agurken pilles op, og snapsen filtreres. Agurken må ikke trække længere end to døgn.
Godt råd til snapsedrikkeriet
I næste udgave af sommerens snapseblog, der lander på sitet efter fødevarefokus.dk’s sommerferie, vil jeg skrive lidt om snaps og mad og forhåbentlig min ginsnaps, men inden jeg runder af for denne gang, vil jeg gerne komme med et godt råd, som allerede har gjort indtryk på mig. Akvavit må gerne bides over.
Tro det eller ej, men det ændrer virkelig på oplevelsen af de våde drikke, hvis man angriber dem på en mild facon. Det er nemlig muligt, at højne smagsoplevelsen markant, hvis man indtager snapsen/akvavitten i små mundfulde. Årsagen er, at der i mundvandet, som navnet antyder, befinder sig en passende lille mængde vand til at fortynde akvavitten. Mundvandet presser, populært sagt, aromaerne ud af akvavitten og akvavittens aromaer frigøres derfor langt bedre i munden hvis man nipper til den i små mængder. Det er nøjagtig det samme, der sker når man tilsætter lidt vand til en whisky, så frigøres aromaerne også. Men når denne fortynding sker i munden, hvor der er ca. 32°C, så er aromafrigørelsen blot endnu mere mærkbar. Hvis man derimod, som mange drikker akvavitten i én mundfuld, fordi man ikke vil bide den over, så frigøres aromaerne ikke i munden på sammen måde, og dertil kommer, at den høje alkoholstyrke ødelægger det beskyttende spytlag man har i munden, og efterlader munden med en brændende og nærmest lammene fornemmelse.
Jeg føler mig ikke mere voksen, men jeg tror også det er ligegyldigt, for snapsen er slet ikke forbeholdt de voksne. Den er for os alle.
Skål og god sommer, og husk nu, at nyde din snaps på ansvarlig vis…