• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Detailhandel og en grosDrikkevarerTop22. 06. 2016 | Kasper Mundt-Nielsen

Hjemmebrygget sommersnaps

Detailhandel og en grosDrikkevarerTop22. 06. 2016 By Kasper Mundt-Nielsen

Syrensnaps med citronmelisse. Foto: kulinariskekalle.dk
Syrensnaps med citronmelisse. Foto: kulinariskekalle.dk

Snaps og akvavit har egentlig aldrig været blandt mine favoritter; “det er for de voksne”. Jeg kan snakke godt med ved frokostbordet, skulle samtalen falde på en god Gin & Tonic, men det gør den nu sjældent i vores familie, for til sammenkomster drikkes der nemlig snaps – så nu må jeg altså til at blive voksen. 

Af Kasper Mundt-Nielsen 

Snaps har en meget markant smag, og det er ikke for enhver. Jeg har derfor anskaffet mig et par glas Aalborg Basis, så jeg kan brygge noget der tiltaler mig. Basis er, som Aalborg Akvavit selv kalder det; “en kvalitets base, der gør det nemt at blive snapsemager”. Fedt, tænkte jeg, så er der nyt til cv’et. Og vigtigst, nu kan jeg endelig lave min egen gin! Så jeg drog straks ud for, at anskaffe mig nogle enebær, som bekendt er det, der giver gin sin karakteristiske smag, rosenblade, peber, agurk, koriander og adskillige andre ingredienser.

enebær flickr Berit Nielsen1
Enebær. Foto: Berit Nielsen @Flickr

Men jeg fik kolde fødder, for jeg kan da ikke hamle op, med de erfarne bryggere, af min elskede Hendrick’s gin… Så, for ikke at skuffe mig selv, måtte jeg gå en anden vej, og faldt over noget inspirationsmateriale fra Aalborg Akvavit. Nu kommer sommeren forhåbentlig snart igen, så jeg ville brygge en snaps, der kan nydes i haven og gerne sammen med fruen også – hun er heller ikke “blevet voksen”. Så det sætter naturligvis nogle begrænsninger, men Aalborg Akvavit har opskrifter og inspirerende idéer til året rundt og noget for forskellige ganer. Mit valg fandt på en snaps med passionsfrugt og lime. Håbet er en lidt sød, lidt sur og generelt letfordøjelig sommersnaps, der også burde gå godt toppet op med sodavand.

Untitled

Simpel opskrift
Det eneste du skal bruge, er din Basis snaps, fire passionsfrugter, en økologisk og usprøjtet lime samt agavesirup. Frugtkødet fra passionsfrugten tilsættes sammen med skallen fra limefrugten, og så skal snapsen trække i tre til fire dage. På skrivende stund, har min snaps trukket i ca. 20 timer, og den er begyndt at tage smag. Det er dine egne smagsløg der fortæller, om den er færdig efter de tre døgn, men du skal helst ikke lade den trække længere end fire døgn, da frugtkødet og limeskallen efter tid vil tilføje en bismag, istedet for velsmag. Når du er tilfreds med din snaps, fjerner du ingredienserne og filtrerer den i et kaffefilter – så er den klar til servering. Ifølge opskriften, kan du vælge at søde den med agavesirup, skulle snapsen være for skarp, jeg vil i hvert fald lade muligheden være åben for fruen og hendes søde tand.

Snaps til sæsonen
Jeg kan ikke begrænse mig af en enkelt snaps, for når nu jeg først er gået i gang, skal der for alvor gang i hjemmebryggeriet. Jeg har derfor spurgt Lars Kragelund fra Arcus Group, der om nogen er ekspert i snaps, om han har et godt råd til min næste snaps . “Alle friske bær, grøntsager og urter, der er fremme lige nu, gør sig som hovedregel godt i en rigtig sommer snaps. Prøv dig frem, og smag løbende snapsen til. Husk og filtrer væsken, når du har fundet den rette smag. Lige nu, ville jeg anbefale, at prøve jordbær, rabarber og citronmelisse.” Jeg fik også ud af ham, at han i øjeblikket er meget begejstret for en variant med agurk, som jeg finder absolut tiltagende. Opskriften finder du efter billedet.

Untitled1

“Giv nyt liv til din flade leverpostejsmad, eller top drinken med agurkesnaps”
Skær et stykke på ca. fem centimeter af agurkens tykkeste punkt, og læg det i din Aalborg Basis Snaps. For intens agurkesmag deles agurkestykket på midten, og de bløde kerner fjernes med en teske. Skru låget på og stil den et mørkt og køligt sted. Efter seks timer kan agurken pilles op, og snapsen filtreres. Agurken må ikke trække længere end to døgn.

Godt råd til snapsedrikkeriet
I næste udgave af sommerens snapseblog, der lander på sitet efter fødevarefokus.dk’s sommerferie, vil jeg skrive lidt om snaps og mad og forhåbentlig min ginsnaps, men inden jeg runder af for denne gang, vil jeg gerne komme med et godt råd, som allerede har gjort indtryk på mig. Akvavit må gerne bides over.
Tro det eller ej, men det ændrer virkelig på oplevelsen af de våde drikke, hvis man angriber dem på en mild facon. Det er nemlig muligt, at højne smagsoplevelsen markant, hvis man indtager snapsen/akvavitten i små mundfulde. Årsagen er, at der i mundvandet, som navnet antyder, befinder sig en passende lille mængde vand til at fortynde akvavitten. Mundvandet presser, populært sagt, aromaerne ud af akvavitten og akvavittens aromaer frigøres derfor langt bedre i munden hvis man nipper til den i små mængder. Det er nøjagtig det samme, der sker når man tilsætter lidt vand til en whisky, så frigøres aromaerne også. Men når denne fortynding sker i munden, hvor der er ca. 32°C, så er aromafrigørelsen blot endnu mere mærkbar.  Hvis man derimod, som mange drikker akvavitten i én mundfuld, fordi man ikke vil bide den over, så frigøres aromaerne ikke i munden på sammen måde, og dertil kommer, at den høje alkoholstyrke ødelægger det beskyttende spytlag man har i munden, og efterlader munden med en brændende og nærmest lammene fornemmelse.

Jeg føler mig ikke mere voksen, men jeg tror også det er ligegyldigt, for snapsen er slet ikke forbeholdt de voksne. Den er for os alle.

Skål og god sommer, og husk nu, at nyde din snaps på ansvarlig vis…

 

Skrevet i: Detailhandel og en gros, Drikkevarer, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Online dagligvarehandel løfter sløret for omkostningerne ved friskhedsgaranti

Detailhandel og en grosFrugt og grønt27. 05. 2025

Nemlig.com offentliggør sit "garantiregnskab" for at vise, hvad det koster at stå bag kvaliteten og friskheden af varer solgt online. I en tid hvor danske forbrugere i stigende grad kræver gennemsigtighed og høj kvalitet, vælger Nemlig som en af de første dagligvareaktører åbent at dele tallene

150-årig familievirksomhed rykker til Aarhus: Oluf Brønnum & Co A/S åbner nyt domicil på Runetoften

Foodservice27. 05. 2025

En af landets ældste og mest erfarne leverandører til professionelle køkkener, Oluf Brønnum & Co A/S, åbner 1. juli nyt showroom, kontor og Food Lab på Runetoften 15 i Aarhus – i det tidligere Ken Storkøkken-domicil. Virksomheden, der i 2024 kunne fejre sit 150-års jubilæum, får dermed sin

Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

AktueltDrikkevarer27. 05. 2025

Dansk vin er en voksende branche med stolte rødder og høj kvalitet. Nu bliver Foreningen Dansk Vin en del af SMVdanmark. SMVdanmark vokser med endnu en medlemsorganisation. Foreningen Dansk Vin (FDV) er den syvende organisation, der har meldt sig ind under SMVdanmarks faner det seneste år. FDV

Food&Drink på gaden med fokus på kød

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ27. 05. 2025

Seneste udgave af branchemagasinet Food&Drink er på gaden. I dette nummer har vi fokus på kød og er blandt andet på besøg hos Grambogård på Fyn. Vi har også lært om grønt charcuteri, været (næsten) i luften med Restaurant AOC og været hos en fantastisk producent af Pinot Noir i

Premiere på Roskilde Festical: Ny øl brygget på juicerester og øko-boller

Brød og kagerDrikkevarerMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed27. 05. 2025

I år kan festivalgæsterne på Roskilde Festival glæde sig til en helt unik øloplevelse, der ikke kun slukker tørsten, men også bidrager til bæredygtighed. Husbryggeriet Jacobsen lancerer en specialbryg, der er skabt af juicerester og økologiske boller – et innovativt skridt mod at minimere madspild

Topsommelierer fra Michelin-restauranter anbefaler vine fra lokale vinhandlere på dansk vinplatform

Drikkevarer22. 05. 2025

Nu kan vinentusiaster modtage vinanbefalinger fra Danmarks dygtigste sommelierer og samtidigt støtte lokale vinhandlere. Initiativet er blevet taget så godt imod, at vinplatformen Bottle Hero nu gør klar til at gå internationalt med frisk kapital i ryggen.  Nu kan man få vinoplevelsen fra

Green Innovation Week: Gråærter og rapskage på menuen: Unge madhåndværkere former fremtidens køkken

Forskning og uddannelseMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed22. 05. 2025

Når tusindvis af unge, undervisere, virksomheder og organisationer samles til Green Innovation Week i Skive den 25. september, bliver det med bæredygtighed på både programmet og menuen. I år er det nemlig elever fra tre fødevareuddannelser – Nordic Food College, FGU Skolen Skive og Aarhus Tech – der

Gæsterne foretrækker Carlsberg: Oslobåden får ny ølleverandør

AktueltDrikkevarerFoodservice22. 05. 2025

Go Nordic Cruiseline, selskabet bag Oslobåden, skifter fra Heineken til Carlsberg som ny ølleverandør på ruten mellem København og Oslo. Skiftet er led i en større rebranding med øget fokus på nordisk identitet, hvor Carlsberg viser sig at være gæsternes foretrukne øl. Fremover vil passagererne

Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

AktueltFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed22. 05. 2025

Små og mellemstore fødevarevirksomheder kan søge om at deltage i PlanteVÆKST - et skræddersyet udviklingsforløb med adgang til ekspertise, testfaciliteter og professionelt netværk. Teknologisk Institut åbner døren for små og mellemstore fødevarevirksomheder, der ønsker at styrke deres position

Skoleelever fik første måltid fra nyt kæmpekøkken

FoodserviceTop22. 05. 2025

Da tusindvis af københavnske skoleelever tirsdag satte sig til frokost, var det ikke bare dagens ret, de fik serveret – det var den allerførste, der er produceret i skolemadordningen EAT’s nye storkøkken. På menuen står der enten klassisk hønsekødssuppe med hvidløgsbrød eller pasta med

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Online dagligvarehandel løfter sløret for omkostningerne ved friskhedsgaranti

    27.05.2025

  • 150-årig familievirksomhed rykker til Aarhus: Oluf Brønnum & Co A/S åbner nyt domicil på Runetoften

    27.05.2025

  • Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

    27.05.2025

  • Food&Drink på gaden med fokus på kød

    27.05.2025

  • Premiere på Roskilde Festical: Ny øl brygget på juicerester og øko-boller

    27.05.2025

  • Topsommelierer fra Michelin-restauranter anbefaler vine fra lokale vinhandlere på dansk vinplatform

    22.05.2025

  • Green Innovation Week: Gråærter og rapskage på menuen: Unge madhåndværkere former fremtidens køkken

    22.05.2025

  • Gæsterne foretrækker Carlsberg: Oslobåden får ny ølleverandør

    22.05.2025

  • Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

    22.05.2025

  • Skoleelever fik første måltid fra nyt kæmpekøkken

    22.05.2025

  • Foodexpo lancerer nyt messekoncept

    20.05.2025

  • Ny AI skal nudge til at spise grønnere

    20.05.2025

  • Finalister til Produktprisen og Irmaprisen 2025 er fundet

    20.05.2025

  • Madens Folkemøde trak 35.000 mennesker til Nykøbing Falster

    20.05.2025

  • Christian Wellendorf er Danmarks næste Bocuse D´Or kandidat

    20.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik