• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Detailhandel og en grosDrikkevarerTop22. 06. 2016 | Kasper Mundt-Nielsen

Hjemmebrygget sommersnaps

Detailhandel og en grosDrikkevarerTop22. 06. 2016 By Kasper Mundt-Nielsen

Syrensnaps med citronmelisse. Foto: kulinariskekalle.dk
Syrensnaps med citronmelisse. Foto: kulinariskekalle.dk

Snaps og akvavit har egentlig aldrig været blandt mine favoritter; “det er for de voksne”. Jeg kan snakke godt med ved frokostbordet, skulle samtalen falde på en god Gin & Tonic, men det gør den nu sjældent i vores familie, for til sammenkomster drikkes der nemlig snaps – så nu må jeg altså til at blive voksen. 

Af Kasper Mundt-Nielsen 

Snaps har en meget markant smag, og det er ikke for enhver. Jeg har derfor anskaffet mig et par glas Aalborg Basis, så jeg kan brygge noget der tiltaler mig. Basis er, som Aalborg Akvavit selv kalder det; “en kvalitets base, der gør det nemt at blive snapsemager”. Fedt, tænkte jeg, så er der nyt til cv’et. Og vigtigst, nu kan jeg endelig lave min egen gin! Så jeg drog straks ud for, at anskaffe mig nogle enebær, som bekendt er det, der giver gin sin karakteristiske smag, rosenblade, peber, agurk, koriander og adskillige andre ingredienser.

enebær flickr Berit Nielsen1
Enebær. Foto: Berit Nielsen @Flickr

Men jeg fik kolde fødder, for jeg kan da ikke hamle op, med de erfarne bryggere, af min elskede Hendrick’s gin… Så, for ikke at skuffe mig selv, måtte jeg gå en anden vej, og faldt over noget inspirationsmateriale fra Aalborg Akvavit. Nu kommer sommeren forhåbentlig snart igen, så jeg ville brygge en snaps, der kan nydes i haven og gerne sammen med fruen også – hun er heller ikke “blevet voksen”. Så det sætter naturligvis nogle begrænsninger, men Aalborg Akvavit har opskrifter og inspirerende idéer til året rundt og noget for forskellige ganer. Mit valg fandt på en snaps med passionsfrugt og lime. Håbet er en lidt sød, lidt sur og generelt letfordøjelig sommersnaps, der også burde gå godt toppet op med sodavand.

Untitled

Simpel opskrift
Det eneste du skal bruge, er din Basis snaps, fire passionsfrugter, en økologisk og usprøjtet lime samt agavesirup. Frugtkødet fra passionsfrugten tilsættes sammen med skallen fra limefrugten, og så skal snapsen trække i tre til fire dage. På skrivende stund, har min snaps trukket i ca. 20 timer, og den er begyndt at tage smag. Det er dine egne smagsløg der fortæller, om den er færdig efter de tre døgn, men du skal helst ikke lade den trække længere end fire døgn, da frugtkødet og limeskallen efter tid vil tilføje en bismag, istedet for velsmag. Når du er tilfreds med din snaps, fjerner du ingredienserne og filtrerer den i et kaffefilter – så er den klar til servering. Ifølge opskriften, kan du vælge at søde den med agavesirup, skulle snapsen være for skarp, jeg vil i hvert fald lade muligheden være åben for fruen og hendes søde tand.

Snaps til sæsonen
Jeg kan ikke begrænse mig af en enkelt snaps, for når nu jeg først er gået i gang, skal der for alvor gang i hjemmebryggeriet. Jeg har derfor spurgt Lars Kragelund fra Arcus Group, der om nogen er ekspert i snaps, om han har et godt råd til min næste snaps . “Alle friske bær, grøntsager og urter, der er fremme lige nu, gør sig som hovedregel godt i en rigtig sommer snaps. Prøv dig frem, og smag løbende snapsen til. Husk og filtrer væsken, når du har fundet den rette smag. Lige nu, ville jeg anbefale, at prøve jordbær, rabarber og citronmelisse.” Jeg fik også ud af ham, at han i øjeblikket er meget begejstret for en variant med agurk, som jeg finder absolut tiltagende. Opskriften finder du efter billedet.

Untitled1

“Giv nyt liv til din flade leverpostejsmad, eller top drinken med agurkesnaps”
Skær et stykke på ca. fem centimeter af agurkens tykkeste punkt, og læg det i din Aalborg Basis Snaps. For intens agurkesmag deles agurkestykket på midten, og de bløde kerner fjernes med en teske. Skru låget på og stil den et mørkt og køligt sted. Efter seks timer kan agurken pilles op, og snapsen filtreres. Agurken må ikke trække længere end to døgn.

Godt råd til snapsedrikkeriet
I næste udgave af sommerens snapseblog, der lander på sitet efter fødevarefokus.dk’s sommerferie, vil jeg skrive lidt om snaps og mad og forhåbentlig min ginsnaps, men inden jeg runder af for denne gang, vil jeg gerne komme med et godt råd, som allerede har gjort indtryk på mig. Akvavit må gerne bides over.
Tro det eller ej, men det ændrer virkelig på oplevelsen af de våde drikke, hvis man angriber dem på en mild facon. Det er nemlig muligt, at højne smagsoplevelsen markant, hvis man indtager snapsen/akvavitten i små mundfulde. Årsagen er, at der i mundvandet, som navnet antyder, befinder sig en passende lille mængde vand til at fortynde akvavitten. Mundvandet presser, populært sagt, aromaerne ud af akvavitten og akvavittens aromaer frigøres derfor langt bedre i munden hvis man nipper til den i små mængder. Det er nøjagtig det samme, der sker når man tilsætter lidt vand til en whisky, så frigøres aromaerne også. Men når denne fortynding sker i munden, hvor der er ca. 32°C, så er aromafrigørelsen blot endnu mere mærkbar.  Hvis man derimod, som mange drikker akvavitten i én mundfuld, fordi man ikke vil bide den over, så frigøres aromaerne ikke i munden på sammen måde, og dertil kommer, at den høje alkoholstyrke ødelægger det beskyttende spytlag man har i munden, og efterlader munden med en brændende og nærmest lammene fornemmelse.

Jeg føler mig ikke mere voksen, men jeg tror også det er ligegyldigt, for snapsen er slet ikke forbeholdt de voksne. Den er for os alle.

Skål og god sommer, og husk nu, at nyde din snaps på ansvarlig vis…

 

Skrevet i: Detailhandel og en gros, Drikkevarer, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

Brød og kagerDetailhandel og en gros19. 06. 2025

Efter et år med skærpet fokus på effektiv drift, kunderelevans og digital udvikling besøger flere kunder end nogensinde Lagkagehusets butikker i Danmark, Storbritannien og USA. Det resulterer i en rekordomsætning for 2024 med en vækst på 7,8 pct. og en markant forbedring af

Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

DrikkevarerØkologi og bæredygtighed19. 06. 2025

Nørrebrews naturlige energidrik Maté Maté bliver officiel energidrikpartner på Nordeuropas største festival. Det danske energidrikbrand Maté Maté fra Nørrebrew har indgået en millionaftale som officiel energidrikpartner på Roskilde Festival. Aftalen cementerer Maté Matés indtog blandt de danske

Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræMejeri19. 06. 2025

Kender du en restaurant, der for alvor mestrer smag, håndværk og råvareforståelse? Så er det nu, du kan indstille den til de prestigefyldte kokkekonkurrencer: Årets ret med gris og Årets ret med ost 2025. Konkurrencerne, der afvikles af Landbrug & Fødevarer, fejrer det kulinariske håndværk

Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceØkologi og bæredygtighed19. 06. 2025

Reitan Convenience lancerer et nyt innovationsprogram, Convenience Growth Camp, som samler udvalgte medarbejdere fra syv lande og et internationalt panel af eksperter. Sammen skal de udvikle løsninger på nogle af convenience-branchens største udfordringer – særligt med fokus på bæredygtig

Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

EmballageFoodserviceTopØkologi og bæredygtighed19. 06. 2025

I havnens kantine i Nordhavn i København sparer man årligt over 50 kg engangsplast. Det gør man med et pantsystem på netop engangsplast - og det virker! De fleste kan blive enige om, at vi skal have flere grønne tiltag i vores hverdag. Det er dog de færreste, der vil betale lidt ekstra, de

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

  • Michelin 2025: Stjerneregn til Danmark

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Direktørskifte i Danish Crowns handelsselskab ESS-FOOD

    17.06.2025

  • Pioner for plantebaserede fødevarer fylder 75 år

    17.06.2025

  • Sol over Gudhjem 2025: Danmarks gastronomiske folkefest bliver endnu større

    17.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik