Gæsterne kan smage, lytte, lære og opleve mangfoldigheden, når biodiversiteten på den københavnske madscene fejres for første gang. Mere end 30 producenter, landmænd, kokke, bagere, bryggere, biavlere, møllere, slagtere, pølsemagere og ostemagere samles til festival på Skjolds Plads d. 21. september.

Siden 2019 har Grønt Marked forkortet afstanden fra jord til bord på søndagsmarkeder i København, hvor de lokale er kommet tættere på maden, råvarerne og de landmænd og producenter, der dyrker, avler og laver den.
Biodiversitetsfestivalen forvandler det velkendte marked til en sprudlende plads med smagninger, workshops, musik, mad, meninger og sjove, lærerige aktiviteter for både børn og voksne. Her kan de besøgende gå på opdagelse i, hvordan biodiversitet ikke kun er afgørende for miljøet, folkesundheden og klimaet – men også for den vibrerende madkultur, som former den måde, vi dyrker, spiser og mødes omkring mad i København.
Man kan smage på det hele
Gennem hele dagen kan man smage på unikke honningvarianter, rugbrød, der viser dybden af det ikoniske korn, specialiteter fra alle egne af Danmark og en mangfoldighed af skønne smagsoplevelser fra den store verden. Samtidig inviterer Grønt Marked hele familien til workshops – og til at smøge ærmerne op og tage imod tips og tricks til at bage perfekte rugbrød og knækbrød derhjemme – og få en vejledning i fermentering.
Man kan naturligvis også gøre en grøn handel på markedet og fylde posen med økologiske grøntsager, sæsonfavoritter, græskar, rodfrugter, kål, æbler, urter, håndværksoste på gede- og komælk, kød fra fritgående får, svin og køer – og friske æg. Desuden blomster, hjemmelavede marmelader, honning, fermenterede delikatesser, sæsonbestemte drikkevarer og naturinspirerede håndværksprodukter som bivokscremer, uldvarer og håndlavet kunst.
Udstilling om spiselig biodiversitet
Et centralt element på dagen bliver en kurateret udstilling om spiselig biodiversitet. Her får publikum indblik i basisfødevarer fra forskellige egne og traditioner – fra korn og honning til frø – og hvordan en mere mangfoldig kost kan styrke både naturens regenerering og folkesundhed.
”Festivalen fejrer den kulturelle mangfoldighed, der er en hjørnesten i fællesskab og modstandskraft. Den københavnske madscene er skabt og udviklet af mennesker fra mange forskellige kulturer, hvis baggrunde og traditioner giver liv til det, vi dyrker, tilbereder, bager og deler. Deres bidrag er uundværlige for lokal madkultur – og derfor samles vi for at anerkende og fejre dem”, siger Viola Capriola, medstifter og forperson hos Grønt Marked – og fortsætter:
“På festivalen hylder vi ligeledes de landmænd, der med stor omsorg værner om både den spiselige og vilde biodiversitet. De viser os, at naturens mangfoldighed ikke kun bevares gennem rewilding, men også gennem ansvarligt og bæredygtigt landbrug. Ved at støtte dem, vælger vi en mere (bio)divers kost, der gavner miljøet, de lokale landbrugssystemer og i sidste ende vores sundhed.”