Danske fødevarevirksomheder står i fremtiden på spring for at ansætte kvalitetsledere, produktionsledere og produktudviklere. Landets første videregående uddannelse inden for fødevareteknologi på Erhvervsakademi Aarhus giver derfor gode jobmuligheder, vurderer rekrutteringsspecialisten Foodjob Nordic.
Til august starter de første studerende på den nye professionsbachelor i fødevareteknologi og -applikation på Erhvervsakademi Aarhus, og de får gode muligheder for at finde sig et job efterfølgende.
Fødevarebranchen oplever nemlig et stigende behov for medarbejdere med øje for innovation og effektiv produktion, som kan analysere og arbejde med den samlede fødevareproces fra råvarer til færdigt produkt.
Udmeldingen kommer fra rekrutteringsspecialisten Foodjob Nordic og direktør Mads Clemmensen, der har mere end 10 års erfaring med rekruttering til fødevareindustrien.
Det bedste fra to verdener
– Vi rekrutterer for mange af landets største fødevareproducenter, og her bliver der mere efterspørgsel på talenter, som kommer med lige dele praktisk og teoretisk baggrund. Samtidig begynder det at være sværere for især de helt store fødevarevirksomheder at tiltrække de rette kompetencer inden for landets grænser, siger Mads Clemmensen.
En 3½-årig professionsbachelor i fødevareteknologi kombinerer altså det bedste fra to verdener.
– Du har en fod indenfor i den akademiske verden, samtidig med at hænderne er skruet godt på. Den slags hitter hos virksomhederne lige nu, hvis du samtidig er målrettet og fleksibel i jobvalg, siger Mads Clemmensen.
Når de første bachelorer er klar i 2021, kan de gå efter job i fødevareindustrien som fx kvalitetsleder, produktionsleder eller produktudvikler.
Efterspurgte kompetencer
Den nye uddannelse er den første af sin slags i Danmark og er udviklet sammen med erhvervslivet. Fokus i uddannelsen ligger på kvalitetssikring, teknologi og innovation i fødevareproduktion samt det færdige produkt. Alle, der opfylder adgangskravene, bliver optaget på uddannelsen. Det er derfor muligt at ansøge helt frem til 5. juli.
Uddannelsen lærer de studerende at navigere sikkert i forhold til fødevarelovgivning og -sikkerhed. De bliver også trænet i at implementere kvalitetssikringsprogrammer og i at lede egenkontrol.
Det er kompetencer, som bliver stærkt efterspurgt i fremtiden hos fx Royal Greenland, Grønlands største virksomhed og verdens største leverandør af koldtvandsrejer og hellefisk. Sådan siger kvalitetschef i Royal Greenland, Annette Bøge Søndergaard.
– Vi vil gerne have en med både praktisk erfaring og kendskab til fødevarestandarder, kvalitetsstyring og EU-lovgivning. De kompetencer har en professionsbachelor i fødevareteknologi og –applikation. Og idet den nye medarbejder kender fagsproget og bedre forstår de problematikker, vi har eller kan få, skal vi samtidig afsætte kortere tid til uddannelse af medarbejderen. Vedkommende vil hurtigere kunne indgå i jobbet, siger Annette Bøge Søndergaard.
Fremtidens fødevarer
22-årige Frederik Skovby lever og spiser sundt efter alle kunstens regler og er meget bevidst om, hvad han putter i munden. Samtidig er han fascineret af, hvordan forskellige ingredienser i den rigtige kombination kan få en fødevare til at ændre fx smag, farve og konsistens.
Derfor har han søgt ind på professionsbachelor i fødevareteknologi og –applikation på Erhvervsakademi Aarhus. Han kunne nemlig godt tænke sig at arbejde med fremtidens fødevarer.
– Jeg har mange idéer, men en af dem er at finde på et sundt og billigt alternativ til fastfood. Det er dyrt at købe sund og hurtig mad,” siger Frederik Skovby, som også drømmer om at komme til at arbejde med fremtidens mælkeprodukter for Arla eller fremtidens kødproduktion hos Danish Crown.
Om han kommer ind på uddannelsen, må han vente indtil den 28. juli med at få svar på.
I samme situation står 21-årige Julie Elmann. Hun elsker at udfordre sig selv i køkkenet og se mad fra en naturvidenskabelig synsvinkel. Erhvervsakademi Aarhus råder over laboratorier, køkkener og moderne produktionsanlæg, hvor hun glæder sig til at modtage praksisnær undervisning og arbejde med cases fra erhvervslivet.
– At bruge mine hænder er vigtigt for mig. Jeg kan godt lide det direkte element ved uddannelsen, og at man ofte kommer i laboratoriet og køkkenet for at prøve tingene af. Sådan noget som kvalitetssikring af fødevarer og fødevarehygiejne synes jeg er helt vildt spændende – det samme med biologi og kemi, siger hun.