• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceTop18. 02. 2020 | Kasper Mundt-Nielsen

Forudsigelig Michelinfest kaster stjerner efter Alchemist

FoodserviceTop18. 02. 2020 By Kasper Mundt-Nielsen

To nye danske to-stjernede Michelin-restauranter, men med tre færre danske et-stjernede restauranter, er der praktisk talt status quo. Michelinguiden, der unægteligt er en vigtig kilde til international gastronomisk anerkendelse, måtte efterlade flere danske restauranter skuffede på sidelinjen.

Det var med store Michelinambitioner, da Rasmus Munk i 2015 åbnede første udgave af Alchemist. Her fem år efter, brager han direkte ind i den eftertragtede guide med to stjerner. Foto: Boesenfoto.dk

Da den nordiske Michelinguide blev lanceret i Trondheim, var det med forsigtig optimisme blandt de danske restauranter. Året før, i Smilets By, blev blot to nye restauranter optaget i guiden. Den ene Noma, som var selvskrevet og den anden Alouette. Det blev aldrig helt en fest i det jyske og da branchen i år samledes i det kolde nord, var det iført det store festskrud, for: hvad nu hvis.

Det blev ved hvad nu hvis for de fleste, der måtte se langt efter både stjerner og nordlys.

MEN det gastronomiske niveau i Danmark er sky højt og selv om flere danske restauranter af international topklasse igen blev forbigået, må vi naturligvis ikke glemme at hylde Rasmus Munk, der med Alchemist stryger direkte ind i guiden med to stjerner og Eric Vildgaard, hvis Jordnær i Gentofte får yderligere en, af de eftertragtede stjerner, til at sætte på døren. De to restauranter har imponeret anmelderne i gennem det sidste år, med serveringer af uhørt kvalitet.

De to restauranter kan ikke være mere forskellige, hvor Rasmus Munk på Alchemist inviterer til et overdådigt sansebombardement med 50 retter, der fortæller en original historie om både kunst, kultur og bæredygtighed, inviterer værtsparet Eric Vildgaard og Tina Vildgaard til et delikat måltid og en uforglemmelig jordnær oplevelse. To funklende, diametrale modsætninger, der med hver deres kokkekunst fortæller en vigtig historie om niveauet i dansk gastronomi.

Om den ekstra stjerne siger Eric Vildgaard.

– Jeg er meget overvældet og der er mange følelser involveret i dette, så det er svært at beskrive og så alligevel ikke. Det er en kulmination af en masse ting og ville ikke være sket uden min kone (Tina Vildgaard, red.) – hun er en enorm del af denne succes, ligesom vores seks børn, der savner os, når vi er på arbejde. Og mit team – de forstår virkelig vores vision. Jeg føler mig virkelig velsignet og det er ikke kun min stjerne – det er vores stjerne.

TinaVildgaard kunne desuden forlade Michelinfesten med en særpris for hendes værtskab.

Endnu en særpris gik til Rasmus Kofoed fra Geranium. Han har en mentorpris for sin indsats som kulinarisk ambassadør for Danmark og sin støtte til unge, danske kokketalenter i forbindelse med Bocuse d’Or-konkurrencen.

Fra 28 til 26 restauranter

Alchemist blev altså den eneste nye restaurant i guiden, hvor vi endda også måtte sige farvel til den midlertidigt lukkede århusianske restaurant Substans, verdens bedste italienske restaurant uden for Italien, Era Ora og Studio at the Standard – begge København. Med Alchemists to debut-stjerner og opgradering af Jordnær, lander tallet af danske stjerner igen i år på 35.

Fødevareminister Mogens Jensen er dog begejstret for resultatet:

– Det er imponerende, at vi igen i år ser et så højt antal restauranter, der rundt om i landet opnår en Michelin-stjerne. Det vidner om et meget højt niveau i branchen. Samtidig kan Michelin-restauranterne være med til at inspirere andre til at række ud efter stjernerne.

Det høje niveau i branchen kan være en ledestjerne for andre ambitiøse restauranter, men det har også en stor betydning for den voksende gastroturisme. I 2019 rejste 1,4 millioner gastroturister rundt i landet og dryssede penge efter de gode madoplevelser. En typisk udenlandsk gastroturist bruger næsten 1.500 kr om dagen, mod en almindelig udenlandsk turist, der bruger lige knap 1.000 kr.

– Det er ikke bare stor madkunst, de laver derude i køkkenerne, og som er med til at skabe opmærksomhed om Danmark som fødevareland. Det er også madoplevelser, som er med til at gøre Danmark endnu mere attraktiv som turistdestination. Derfor lancerer VisitDenmark nu en ny videokampagne, der skal booste Danmarks omdømme som en turistdestination med spændende madoplevelser over for særligt tyske mad- og gastroturister, siger erhvervsminister Simon Kollerup.

– Vi ved, at knap en tredjedel af vores udenlandske ferieturister har gode madoplevelser med i deres overvejelser, når de vælger Danmark som rejsemål, og at lige præcis de turister samtidig har et højt døgnforbrug, når de er her. Så dem vil vi selvfølgelig gerne have mange flere af, siger Simon Kollerup.

De danske stjerner

Tre stjerner:
Geranium, København

To Stjerner:

Alchemist (ny)
AOC, København
Jordnær (fra en til to stjerner)
Kadeau, København
Henne Kirkeby Kro, Henne
KOKS, Thorshavn på Færøerne
Noma

En stjerne, København:
108
Aloutte
CLOU
Formel B
Kiin Kiin
Kokkeriet
Kong Hans Kælder
Marchal
Relæ
Søllerød Kro

En stjerne, resten af Danmark:
Domestic, Århus
Frederikshøj, Århus
Frederiksminde, Præstø
Gastromé, Århus
Kadeau, Aakirkeby
Me|Mu, Vejle
Slotskøkkenet Dragsholm, Hørve
Ti Trin Ned, Fredericia

 

Skrevet i: Foodservice, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Rekordhøj returprocent: Genanvendelige krus satte ny standard på Smukfest 2025

DrikkevarerEmballageMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed23. 10. 2025

Ét år efter introduktionen af Danmarks første genanvendelige festivalkrus har Smukfest, Royal Unibrew og Faerch bevist, at cirkularitet ikke bare er en ambition – det er noget, der virker i praksis. På Smukfest 2025 nåede returprocenten for de genanvendelige krus hele 97 procent – et resultat,

Plant Food Festival: Øksnehallen bliver til plantemekka

Messer og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed23. 10. 2025

Øksnehallen i København bliver fyldt med smagsoplevelser, inspiration og grønne løsninger, når Plant Food Festival åbner dørene for tusindvis af besøgende. Den første weekend i november forvandles hallen til et mødested for alle, der er nysgerrige på fremtidens mad. Plant Food Festival

Hørkram-stifter er død

AktueltDetailhandel og en grosFoodservice23. 10. 2025

Stifteren af en af Danmarks største fødevaregrossister er død, 84 år gammel. Alex Buchardt Pedersen, der døde d. 18. oktober, betragtes som en pioner indenfor den danske fødevarebranche. Han stod nemlig bag Hørkram, som stiftede tilbage i 1978. Det skete i første omgang som en lokal

Arla vil kåre Årets Madsjæl 2025 – se de nominerede

AktueltFoodservice23. 10. 2025

Hvert år hylder Arla dem, der gør noget særligt for at skabe sundere og mere bæredygtige madvaner blandt børn og unge. Det gør de med prisen Årets Madsjæl, hvor årets tre nominerede nu er klar. Årets Madsjæl er en pris, der gives til personer, som inspirerer, engagerer og gør en forskel i

Linse-bolo på menuen i hele Danmark: Ny kampagne skal få flere til at spise bælgfrugter

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed23. 10. 2025

Fra kantiner til køkkenborde: Ny landsdækkende kampagne sætter fokus på, hvor nemt bælgfrugter kan blive en del af hverdagsmaden. Aviser og kantiner landet over vil i dag være krydret med lækre linser, når Bælgfrugtspartnerskabet lancerer en landsdækkende kampagne, der skal inspirere danskerne

Vin kan også komme nordfra

AktueltDrikkevarer21. 10. 2025

Selvom breddegraderne ligger højt mod nord, og klimaet er koldt, er vin fra Norge på vej op. For i små lommer med særlige mikroklimaer langs fjordene og især i Sydnorge er det faktisk muligt med produktion af druevin. Og kvaliteten er stigende, siger producenterne selv. Kan man virkelig dyrke

Økologer diskuterer trepart og grøn omstilling med minister og borgmester

AktueltLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed21. 10. 2025

Hvordan kan økologien drive den grønne omstilling og treparten? Det spørgsmål stiller Økologisk Landsforening til trepartsminister Jeppe Bruus og Middelfarts borgmester Johannes Lundsfryd Jensen, når foreningens medlemmer og andre interesserede møder de to politikere i Middelfart. Minister for

Dansk Akvakultur: Lystfiskeri, spildevand og turisme presser havmiljøet langt mere end havbrug

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhed21. 10. 2025

Marin akvakultur udgør en meget begrænset del af det samlede pres på de danske havområder. Det mener Dansk Akvakultur efter nye besvarelse af dokumenter fra miljøministeren. Et svar fra Miljøministeren siger, at havbrug kun udgør 0,3 procent af den samlede presfaktor i de danske farvande. Det

Køkkenchef og restaurantchef bliver medejere, når Domestic fejrer 10 år

Foodservice21. 10. 2025

Da Restaurant Domestic i Aarhus i sidste uge fejrede sit 10-års jubilæum, markerede det samtidig begyndelsen på et nyt kapitel. Køkkenchef Ben Hurley og restaurantchef Mathias Thorstein Breinholtbliver medejere af restauranten og træder dermed ind i ejerkredsen sammen med stifter, medejer og

Danmarks madspild er dobbelt så stort som det europæiske gennemsnit

Miljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed21. 10. 2025

Danmark ligger fortsat i bunden af Europa, når det gælder madspild. Det viser de nye tal fra Eurostat, der er blevet offentliggjort i dag. Ifølge opgørelsen har Danmark et samlet madspild på 261 kilo pr. indbygger, hvor det europæiske gennemsnit ligger på 130 kilo pr. indbygger. I sidste uge

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor fødevaremesse med juletema kommer igen i år til Brande

  • Spirax Sarco Danmark

    Skal vi hjælpe jer med at nå jeres mål for bæredygtighed?

  • DENIOS ApS

    Spar 432 kr* hver gang, du tømmer din IBC

  • DENIOS ApS

    Sådan tjekker du, om dit lithiumbatteri er defekt – og udgør en brandfare

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Højtiden nærmer sig – skal du med til ‘Julens Madscene’?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch Vacuum Solutions på DanFish International 2025 i Nordens Paris

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Rekordhøj returprocent: Genanvendelige krus satte ny standard på Smukfest 2025

    23.10.2025

  • Plant Food Festival: Øksnehallen bliver til plantemekka

    23.10.2025

  • Hørkram-stifter er død

    23.10.2025

  • Arla vil kåre Årets Madsjæl 2025 – se de nominerede

    23.10.2025

  • Linse-bolo på menuen i hele Danmark: Ny kampagne skal få flere til at spise bælgfrugter

    23.10.2025

  • Vin kan også komme nordfra

    21.10.2025

  • Økologer diskuterer trepart og grøn omstilling med minister og borgmester

    21.10.2025

  • Dansk Akvakultur: Lystfiskeri, spildevand og turisme presser havmiljøet langt mere end havbrug

    21.10.2025

  • Køkkenchef og restaurantchef bliver medejere, når Domestic fejrer 10 år

    21.10.2025

  • Danmarks madspild er dobbelt så stort som det europæiske gennemsnit

    21.10.2025

  • Ny professor i grøntsagsvidenskab: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”

    16.10.2025

  • Første hotel vest for Storebælt med ny Michelin-nøgle: Falsled Kro sætter Sydfyn på landkortet

    16.10.2025

  • Is-gigant overtager Mejerigaardens isforretning

    16.10.2025

  • Forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød

    16.10.2025

  • Horesta: Rekrutteringspresset aftager – men forskelle mellem landsdele består

    16.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik