• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceTop18. 02. 2020 | Kasper Mundt-Nielsen

Forudsigelig Michelinfest kaster stjerner efter Alchemist

FoodserviceTop18. 02. 2020 By Kasper Mundt-Nielsen

To nye danske to-stjernede Michelin-restauranter, men med tre færre danske et-stjernede restauranter, er der praktisk talt status quo. Michelinguiden, der unægteligt er en vigtig kilde til international gastronomisk anerkendelse, måtte efterlade flere danske restauranter skuffede på sidelinjen.

Det var med store Michelinambitioner, da Rasmus Munk i 2015 åbnede første udgave af Alchemist. Her fem år efter, brager han direkte ind i den eftertragtede guide med to stjerner. Foto: Boesenfoto.dk

Da den nordiske Michelinguide blev lanceret i Trondheim, var det med forsigtig optimisme blandt de danske restauranter. Året før, i Smilets By, blev blot to nye restauranter optaget i guiden. Den ene Noma, som var selvskrevet og den anden Alouette. Det blev aldrig helt en fest i det jyske og da branchen i år samledes i det kolde nord, var det iført det store festskrud, for: hvad nu hvis.

Det blev ved hvad nu hvis for de fleste, der måtte se langt efter både stjerner og nordlys.

MEN det gastronomiske niveau i Danmark er sky højt og selv om flere danske restauranter af international topklasse igen blev forbigået, må vi naturligvis ikke glemme at hylde Rasmus Munk, der med Alchemist stryger direkte ind i guiden med to stjerner og Eric Vildgaard, hvis Jordnær i Gentofte får yderligere en, af de eftertragtede stjerner, til at sætte på døren. De to restauranter har imponeret anmelderne i gennem det sidste år, med serveringer af uhørt kvalitet.

De to restauranter kan ikke være mere forskellige, hvor Rasmus Munk på Alchemist inviterer til et overdådigt sansebombardement med 50 retter, der fortæller en original historie om både kunst, kultur og bæredygtighed, inviterer værtsparet Eric Vildgaard og Tina Vildgaard til et delikat måltid og en uforglemmelig jordnær oplevelse. To funklende, diametrale modsætninger, der med hver deres kokkekunst fortæller en vigtig historie om niveauet i dansk gastronomi.

Om den ekstra stjerne siger Eric Vildgaard.

– Jeg er meget overvældet og der er mange følelser involveret i dette, så det er svært at beskrive og så alligevel ikke. Det er en kulmination af en masse ting og ville ikke være sket uden min kone (Tina Vildgaard, red.) – hun er en enorm del af denne succes, ligesom vores seks børn, der savner os, når vi er på arbejde. Og mit team – de forstår virkelig vores vision. Jeg føler mig virkelig velsignet og det er ikke kun min stjerne – det er vores stjerne.

TinaVildgaard kunne desuden forlade Michelinfesten med en særpris for hendes værtskab.

Endnu en særpris gik til Rasmus Kofoed fra Geranium. Han har en mentorpris for sin indsats som kulinarisk ambassadør for Danmark og sin støtte til unge, danske kokketalenter i forbindelse med Bocuse d’Or-konkurrencen.

Fra 28 til 26 restauranter

Alchemist blev altså den eneste nye restaurant i guiden, hvor vi endda også måtte sige farvel til den midlertidigt lukkede århusianske restaurant Substans, verdens bedste italienske restaurant uden for Italien, Era Ora og Studio at the Standard – begge København. Med Alchemists to debut-stjerner og opgradering af Jordnær, lander tallet af danske stjerner igen i år på 35.

Fødevareminister Mogens Jensen er dog begejstret for resultatet:

– Det er imponerende, at vi igen i år ser et så højt antal restauranter, der rundt om i landet opnår en Michelin-stjerne. Det vidner om et meget højt niveau i branchen. Samtidig kan Michelin-restauranterne være med til at inspirere andre til at række ud efter stjernerne.

Det høje niveau i branchen kan være en ledestjerne for andre ambitiøse restauranter, men det har også en stor betydning for den voksende gastroturisme. I 2019 rejste 1,4 millioner gastroturister rundt i landet og dryssede penge efter de gode madoplevelser. En typisk udenlandsk gastroturist bruger næsten 1.500 kr om dagen, mod en almindelig udenlandsk turist, der bruger lige knap 1.000 kr.

– Det er ikke bare stor madkunst, de laver derude i køkkenerne, og som er med til at skabe opmærksomhed om Danmark som fødevareland. Det er også madoplevelser, som er med til at gøre Danmark endnu mere attraktiv som turistdestination. Derfor lancerer VisitDenmark nu en ny videokampagne, der skal booste Danmarks omdømme som en turistdestination med spændende madoplevelser over for særligt tyske mad- og gastroturister, siger erhvervsminister Simon Kollerup.

– Vi ved, at knap en tredjedel af vores udenlandske ferieturister har gode madoplevelser med i deres overvejelser, når de vælger Danmark som rejsemål, og at lige præcis de turister samtidig har et højt døgnforbrug, når de er her. Så dem vil vi selvfølgelig gerne have mange flere af, siger Simon Kollerup.

De danske stjerner

Tre stjerner:
Geranium, København

To Stjerner:

Alchemist (ny)
AOC, København
Jordnær (fra en til to stjerner)
Kadeau, København
Henne Kirkeby Kro, Henne
KOKS, Thorshavn på Færøerne
Noma

En stjerne, København:
108
Aloutte
CLOU
Formel B
Kiin Kiin
Kokkeriet
Kong Hans Kælder
Marchal
Relæ
Søllerød Kro

En stjerne, resten af Danmark:
Domestic, Århus
Frederikshøj, Århus
Frederiksminde, Præstø
Gastromé, Århus
Kadeau, Aakirkeby
Me|Mu, Vejle
Slotskøkkenet Dragsholm, Hørve
Ti Trin Ned, Fredericia

 

Skrevet i: Foodservice, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Rekord i antal julebryg

AktueltDrikkevarer11. 12. 2025

Aldrig før har der været så mange forskellige julebryg at vælge imellem som denne jul. Desuden er paletten af julebryg i 2025 den mest farverige. Danske øl-nydere kan glæde sig over, at de har rekordmange julebryg at vælge imellem i december 2025. Hele 219 forskellige julebryg står på

NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

KonfektureTop11. 12. 2025

Fra d. 10. december kan kunderne i alma madmarked smage på fremtidens fødevarer fra innovationscenteret Spora, grundlagt af kokken Rasmus Munk. Det første projekt, der bliver præsenteret, er chokoladealternativet NOTCH, udviklet af mask, et restprodukt fra ølbrygning. Rasmus Munk lancerede i

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik