• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceTop18. 02. 2020 | Kasper Mundt-Nielsen

Forudsigelig Michelinfest kaster stjerner efter Alchemist

FoodserviceTop18. 02. 2020 By Kasper Mundt-Nielsen

To nye danske to-stjernede Michelin-restauranter, men med tre færre danske et-stjernede restauranter, er der praktisk talt status quo. Michelinguiden, der unægteligt er en vigtig kilde til international gastronomisk anerkendelse, måtte efterlade flere danske restauranter skuffede på sidelinjen.

Det var med store Michelinambitioner, da Rasmus Munk i 2015 åbnede første udgave af Alchemist. Her fem år efter, brager han direkte ind i den eftertragtede guide med to stjerner. Foto: Boesenfoto.dk

Da den nordiske Michelinguide blev lanceret i Trondheim, var det med forsigtig optimisme blandt de danske restauranter. Året før, i Smilets By, blev blot to nye restauranter optaget i guiden. Den ene Noma, som var selvskrevet og den anden Alouette. Det blev aldrig helt en fest i det jyske og da branchen i år samledes i det kolde nord, var det iført det store festskrud, for: hvad nu hvis.

Det blev ved hvad nu hvis for de fleste, der måtte se langt efter både stjerner og nordlys.

MEN det gastronomiske niveau i Danmark er sky højt og selv om flere danske restauranter af international topklasse igen blev forbigået, må vi naturligvis ikke glemme at hylde Rasmus Munk, der med Alchemist stryger direkte ind i guiden med to stjerner og Eric Vildgaard, hvis Jordnær i Gentofte får yderligere en, af de eftertragtede stjerner, til at sætte på døren. De to restauranter har imponeret anmelderne i gennem det sidste år, med serveringer af uhørt kvalitet.

De to restauranter kan ikke være mere forskellige, hvor Rasmus Munk på Alchemist inviterer til et overdådigt sansebombardement med 50 retter, der fortæller en original historie om både kunst, kultur og bæredygtighed, inviterer værtsparet Eric Vildgaard og Tina Vildgaard til et delikat måltid og en uforglemmelig jordnær oplevelse. To funklende, diametrale modsætninger, der med hver deres kokkekunst fortæller en vigtig historie om niveauet i dansk gastronomi.

Om den ekstra stjerne siger Eric Vildgaard.

– Jeg er meget overvældet og der er mange følelser involveret i dette, så det er svært at beskrive og så alligevel ikke. Det er en kulmination af en masse ting og ville ikke være sket uden min kone (Tina Vildgaard, red.) – hun er en enorm del af denne succes, ligesom vores seks børn, der savner os, når vi er på arbejde. Og mit team – de forstår virkelig vores vision. Jeg føler mig virkelig velsignet og det er ikke kun min stjerne – det er vores stjerne.

TinaVildgaard kunne desuden forlade Michelinfesten med en særpris for hendes værtskab.

Endnu en særpris gik til Rasmus Kofoed fra Geranium. Han har en mentorpris for sin indsats som kulinarisk ambassadør for Danmark og sin støtte til unge, danske kokketalenter i forbindelse med Bocuse d’Or-konkurrencen.

Fra 28 til 26 restauranter

Alchemist blev altså den eneste nye restaurant i guiden, hvor vi endda også måtte sige farvel til den midlertidigt lukkede århusianske restaurant Substans, verdens bedste italienske restaurant uden for Italien, Era Ora og Studio at the Standard – begge København. Med Alchemists to debut-stjerner og opgradering af Jordnær, lander tallet af danske stjerner igen i år på 35.

Fødevareminister Mogens Jensen er dog begejstret for resultatet:

– Det er imponerende, at vi igen i år ser et så højt antal restauranter, der rundt om i landet opnår en Michelin-stjerne. Det vidner om et meget højt niveau i branchen. Samtidig kan Michelin-restauranterne være med til at inspirere andre til at række ud efter stjernerne.

Det høje niveau i branchen kan være en ledestjerne for andre ambitiøse restauranter, men det har også en stor betydning for den voksende gastroturisme. I 2019 rejste 1,4 millioner gastroturister rundt i landet og dryssede penge efter de gode madoplevelser. En typisk udenlandsk gastroturist bruger næsten 1.500 kr om dagen, mod en almindelig udenlandsk turist, der bruger lige knap 1.000 kr.

– Det er ikke bare stor madkunst, de laver derude i køkkenerne, og som er med til at skabe opmærksomhed om Danmark som fødevareland. Det er også madoplevelser, som er med til at gøre Danmark endnu mere attraktiv som turistdestination. Derfor lancerer VisitDenmark nu en ny videokampagne, der skal booste Danmarks omdømme som en turistdestination med spændende madoplevelser over for særligt tyske mad- og gastroturister, siger erhvervsminister Simon Kollerup.

– Vi ved, at knap en tredjedel af vores udenlandske ferieturister har gode madoplevelser med i deres overvejelser, når de vælger Danmark som rejsemål, og at lige præcis de turister samtidig har et højt døgnforbrug, når de er her. Så dem vil vi selvfølgelig gerne have mange flere af, siger Simon Kollerup.

De danske stjerner

Tre stjerner:
Geranium, København

To Stjerner:

Alchemist (ny)
AOC, København
Jordnær (fra en til to stjerner)
Kadeau, København
Henne Kirkeby Kro, Henne
KOKS, Thorshavn på Færøerne
Noma

En stjerne, København:
108
Aloutte
CLOU
Formel B
Kiin Kiin
Kokkeriet
Kong Hans Kælder
Marchal
Relæ
Søllerød Kro

En stjerne, resten af Danmark:
Domestic, Århus
Frederikshøj, Århus
Frederiksminde, Præstø
Gastromé, Århus
Kadeau, Aakirkeby
Me|Mu, Vejle
Slotskøkkenet Dragsholm, Hørve
Ti Trin Ned, Fredericia

 

Skrevet i: Foodservice, Top

Seneste nyt fra redaktionen

MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

Detailhandel og en grosEmballageMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 09. 2025

Regeringen har aftalt at ville fjerne emballageafgiften samt udtrykt vilje til at indføre et loft over kommunernes andel af producentansvaret. Det mødes med stor tilfredshed hos Mærkevareleverandørerne. ”Det er stærkt, at regeringen har aftalt en ramme for et loft over, hvor store omkostninger

Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

Forskning og uddannelse16. 09. 2025

To glemte flasker i en kælder på Frederiksberg med bakteriekulturer fra 1890’erne har givet forskere fra Københavns Universitet et enestående indblik i Danmarks smøreventyr. Gennem avanceret DNA-analyse har de undersøgt indholdet i flaskerne som blandt andet bød på flere bakterielle overraskelser og

Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

AktueltForskning og uddannelse16. 09. 2025

Sønderborg Kommune, Hotel- og Restaurantskolen i Valby, EUC Syd og lokale samarbejdspartnere vil sammen undersøge muligheden for at etablere serviceuddannelser inden for hotel-, restaurations- og turismebranchen med internationalt udsyn og stærk lokal forankring. Et nyt partnerskab er ved at

Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 09. 2025

Mandag den 15. september lagde finansminister Nicolai Wammen vejen forbi Regionshospitalet i Randers for at lade sig inspirere af en af landets største økologiske succeser. Kan man reducere sit klimaaftryk, sænke sit madspild, spise langt mere efter kostrådene – for eksempel 580 procent flere

Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

FoodserviceMiljø og sundhedTop16. 09. 2025

En ny undersøgelse fra analysevirksomheden YouGov viser, at danskerne ikke er blege for at skippe et måltid og erstatte det med en hurtig snack på farten. Specielt den yngre generation tyer oftere til det hurtige og lette alternativ. Den tendens bekymrer ernæringsekspert. Mad på farten kommer i

Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

AktueltMesser og konferencer11. 09. 2025

Onsdag den 10. september var fødevareleverandøren Dagrofa Foodservice værter for inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’ i TAP1 i København. Der var i år rekordstor opbakning til arrangementet med over 160 udstillere og 1.700 deltagere. En stor del af den danske fødevarebranche

Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

Messer og konferencer11. 09. 2025

Med omkring 4.300 udstillere og 135 fællesstande åbner Anuga Fine Food 2025 i Köln i sin hidtil største udgave. Fagmessen under Anuga-paraplyen viser, hvordan delikatesser, gourmetprodukter og basisfødevarer vinder global betydning. Fra Altunkaya Ins. Nak. Gida Tic. A.S. over Calvo

Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

Detailhandel og en gros11. 09. 2025

Dagrofa har stigende salg af kædernes egne mærker. Nu kan kunderne møde mere end 40 nye produkter i premium-mærket OMHU. Ost, pølser, laks, ris, pasta og pastasovs. Dagrofas premiumbrand OMHU har lige fået tilført mere end 40 nye varer, som er rettet mod forbrugere, der også kigger efter luksus

Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

AktueltMejeriMesser og konferencer11. 09. 2025

Lørdag den 20. september serverer ’Cheese Copenhagen’ et stort - og gratis - ostebord i TorvehallerneKBH: 86 danske oste fra store og små mejerier.  Er man interesseret i ost, bør man lægge vejen forbi det københavnske madmekka TorvehallerneKBH lørdag den 20. september. Fra kl. 11 til 16

Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

DrikkevarerMesser og konferencerTop11. 09. 2025

Festivalen Kaffe & Sensorik, der vender tilbage til Aarhus i oktober, samarbejder med den socialøkonomiske virksomhed Social Craft om at skabe nye arbejdspladser til dém, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet. Når festivalen Kaffe & Sensorik indtager Aarhus Congress Center den

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Ny butikschef i Dagrofa Foodservice Herning har stort lokalt kendskab

  • DENIOS ApS

    Sådan får du op til 50 % mere lagerkapacitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions fremviser avancerede produkter fra Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions på LabDays

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Sommerklassikere som grillpølser og flødeis er fortsat meget populære

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Guide: Hvornår skal du reparere vs. udskifte din vakuumpumpe?

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

  • DENIOS ApS

    Slut med at lede – få overblik over dine materialer 24/7

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

    16.09.2025

  • Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

    16.09.2025

  • Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

    16.09.2025

  • Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

    16.09.2025

  • Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

    16.09.2025

  • Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

    11.09.2025

  • Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

    11.09.2025

  • Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

    11.09.2025

  • Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

    11.09.2025

  • Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

    11.09.2025

  • Ny digital løsning skal fjerne administrativt bøvl i danske professionelle køkkener

    09.09.2025

  • Bager fra Ørum skal kæmpe for Danmark ved EuroSkills 2025 i Herning

    09.09.2025

  • DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

    09.09.2025

  • To nye profiler i Danish Crowns bestyrelse

    09.09.2025

  • Nyt ambassadørkorps skal styrke Food Festivals fremtid

    09.09.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik