• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktionRåvarer og ingredienserTop03. 02. 2017 | Klaus Hansen

Forskning og fermentering skaber masser af fødevareinnovation

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktionRåvarer og ingredienserTop03. 02. 2017 By Klaus Hansen

smagsproever_web_fermenteringsdagenBåde store virksomheder og mindre fødevareentreprenører fermenterer i lange baner. Og efter en dag i fermenteringens tegn ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet stod det klart, at fermentering er et vigtigt redskab til innovation og udvikling af nye fødevarer i hele fødevaresystemet.
Institut for Fødevarevidenskab (FOOD), der bl.a. forsker i fermentering, trak fulde huse til deres Fermenteringsdag, som bød på foredrag fra såvel forskere, industrifolk samt repræsentanter fra det gastronomiske miljø, som hver havde deres vinkler på, hvad teknikken kan bruges til.
”I Danmark – som i resten af verden – er der en lang tradition for at fermentere fødevarer. Vi har en stærk industri og en stærk fødevarevidenskabelig forskning, når det gælder fermentering, så lad os se, om ikke vi kan nå nye højder på dette område i fremtiden,” sagde professor Susanne Knøchel, som leder FOOD-sektionen Mikrobiologi og fermentering, der havde arrangeret dagen.
Fermentering har meget at tilbyde – fra fremmaning af god smag og konsistens, over forlængelse af holdbarhed, til bæredygtig forarbejdning og sund tarmflora. Og så er det en teknik, som mange store og små danske virksomheder bygger deres eksistens på.

Hovedtaler var Kevin Verstrepen.
Hovedtaler var Kevin Verstrepen.

Innovation ved hjælp af fermentering
Forskere fra Institut for Fødevarevidenskab og Institut for Plante og Miljøvidenskab på Københavns Universitet samarbejder fx om at lave højkvalitets vin af danske æbler med henblik på at skabe et bedre forretningsgrundlag for danske æbleplantager. Et af foredragene handlede om, hvordan man kan producere æblevin af meget høj kvalitet ved at benytte sig af cryo-koncentrering.
Hovedtaler var genetiker og mikrobiolog Kevin Verstrepen fra KU Leuven i Belgien, der fortalte om det videnskabelige arbejde med at kortlægge ølgærens genom og om, hvordan man med baggrund i denne viden kan fremavle nye gærstammer med egenskaber, der imødekommer ønsker hos bryggerne. Verstrepen fortalte også om et nyudviklet Lab–on-a-chip, hvor man ved hjælp af et ganske lille instrument lynhurtigt kan screene tusinder af gærceller for en række egenskaber af relevans for bl.a. brygindustrien.
Nordic Food Lab (NFL) var repræsenteret ved chefkok Roberto Flore, der fortalte om, hvordan laboratoriet arbejder med forskellige varianter af den fermenterede indonesiske ret tempe, der traditionelt er baseret på soyabønner, men som NFL har fremstillet i en række versioner baseret på skandinaviske råvarer. Produkterne kan bruges som udgangspunkt for gastronomisk innovation, hvor helt nye smage kan frembringes og også danne udgangspunkt for at introducere sunde bønner og bælgfrugter til danske og europæiske forbrugere på en innovativ måde, fortalte Roberto Flore.

fuldt_hus_til_fermenteringsdagen_web_koebenhavns_universitet
Der var fuldt hus på fermenteringsdagen på KU.

Megen ros, men også en advarsel
Lektor Dennis Sandris Nielsen fra Institut for Fødevarevidenskab (FOOD) fortalte om tarmfloraens betydning for vores helbred og om ny forskning, der viser, at nogle fermenterede fødevarer kan have en positiv indflydelse på vores sundhed. Omvendt fortalte professor Susanne Knøchel, at man også bør have et vågent øje til sikkerhed, når man benytter sig af teknikken, mens professor Lene Jespersen – også FOOD – fortalte om det komplicerede sammenspil, der er mellem bakterierne i et mikrobielt samfund.
Der var foredrag om øl- og vingær fra White Labs samt Christian Hansen og om bakteriofager fra DuPont. Dertil kom smagsprøver fra Nordic Food Lab, Pometet, Chr. Hansen A/S, Toms Gruppen A/S, Nordhavnens Eddikebryggeri, White Labs, Saluminati, Arla Unika, To Øl, Meyers og GourmetBryggeriet, som også var i høj kurs blandt deltagerne.

Skrevet i: Foodservice, Frugt og grønt, Fødevareproduktion, Råvarer og ingredienser, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

Foodservice27. 11. 2025

En kok må ikke gå tomhændet, siges det – men på Green Mango på Frederiksberg er det præcis, hvad de gør, selvom der hver uge kommer 800 kilo varer ind ad døren. God mad kræver gode råvarer, og de vejer tungt. På Godthåbsvej på Frederiksberg kommer der hver uge omtrent 800 kilo kokosmælk, ris og

Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

Forskning og uddannelseLandbrug27. 11. 2025

Et internationalt forskerhold med Københavns Universitet, Shanghai Jiao Tong University og University of Nottingham i spidsen har opdaget, hvordan planterødder er i stand til at trænge igennem hård og tæt jord ved hjælp af et velkendt ingeniørprincip. Opdagelsen kan få stor betydning for fremtidens

aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

AktueltDrikkevarerFoodservice27. 11. 2025

Admiral Hotels restaurant aye aye har vundet prisen for Best Newcomer List ved Star Wine List of the Year Denmark 2025, en international anerkendelse, der hylder verdens bedste vinkort og de mennesker, der står bag. Med kun 48 finalister på tværs af Danmark var aye aye allerede blandt en

Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

AktueltDetailhandel og en grosMarkedsføring27. 11. 2025

Mange kløer sig nok frustreret i håret over at skulle finde idéer til aftensmaden, men et madplansunivers med madblogger og influencer Julie Bruun er en stor succes. ‘Hvad skal vi have til aftensmad?’ Det spørgsmål stiller mange danskere sikkert sig selv flere gange om ugen, men hjælpen er lige

Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

Miljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed27. 11. 2025

Madland udgiver nu rapporten ‘Grøn madhandel i København – alternative, sunde og grønne madkanaler’, der er udarbejdet for Københavns Kommune som et dialogredskab til politikere, embedsfolk og andre beslutningstagere. Rapporten giver det første samlede overblik over de mange typer aktører og

Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

Kød, fisk og fjerkræ25. 11. 2025

Med afsæt i en række nødvendige og konsekvente beslutninger er det lykkedes Danish Crown at styrke afregningen til andelsejerne og få stoppet en kritisk tilbagegang i tilførslerne af grise. De kommende to år vil der være fokus på at gennemføre en omfattende transformation af koncernen, så der skabes

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktion25. 11. 2025

Nemco, der er leverandør af udstyr til fødevareindustrien, lancerer nu en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som

Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

AktueltFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed25. 11. 2025

Det er sjældent de grønne retter, der finder vej til middagsbordet, når kødet udelades. De mest spiste vegetariske aftensmåltider er nemlig rugbrød, toast, pasta, yoghurt og pizza – retter, der i gennemsnit indeholder færre grøntsager end måltider med kød. Det viser den årlige undersøgelse

Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

AktueltFoodservice25. 11. 2025

Søndag dystede landets dygtigste kokke og tjenere ved semifinalerne til Årets Kok og Årets Tjener 2026. Nu er finalisterne fundet til finalerne i marts. Seks tjenere og seks kokke er videre til finalerne i Årets Kok og Årets Tjener 2026. Det står klart efter søndagens semifinaler på Kold

Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

Kød, fisk og fjerkræTop25. 11. 2025

JN Meat International har igen vundet en VM-titel i World Steak Challenge, som er blevet afgjort ved en storstilet prisuddeling i London. Det er fjerde gang, at Slagelse-virksomheden med grundlægger og kødsommelier John Sashi i spidsen sikrer en anerkendelse i det prestigefyldte

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik