• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktionRåvarer og ingredienserTop03. 02. 2017 | Klaus Hansen

Forskning og fermentering skaber masser af fødevareinnovation

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktionRåvarer og ingredienserTop03. 02. 2017 By Klaus Hansen

smagsproever_web_fermenteringsdagenBåde store virksomheder og mindre fødevareentreprenører fermenterer i lange baner. Og efter en dag i fermenteringens tegn ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet stod det klart, at fermentering er et vigtigt redskab til innovation og udvikling af nye fødevarer i hele fødevaresystemet.
Institut for Fødevarevidenskab (FOOD), der bl.a. forsker i fermentering, trak fulde huse til deres Fermenteringsdag, som bød på foredrag fra såvel forskere, industrifolk samt repræsentanter fra det gastronomiske miljø, som hver havde deres vinkler på, hvad teknikken kan bruges til.
”I Danmark – som i resten af verden – er der en lang tradition for at fermentere fødevarer. Vi har en stærk industri og en stærk fødevarevidenskabelig forskning, når det gælder fermentering, så lad os se, om ikke vi kan nå nye højder på dette område i fremtiden,” sagde professor Susanne Knøchel, som leder FOOD-sektionen Mikrobiologi og fermentering, der havde arrangeret dagen.
Fermentering har meget at tilbyde – fra fremmaning af god smag og konsistens, over forlængelse af holdbarhed, til bæredygtig forarbejdning og sund tarmflora. Og så er det en teknik, som mange store og små danske virksomheder bygger deres eksistens på.

Hovedtaler var Kevin Verstrepen.
Hovedtaler var Kevin Verstrepen.

Innovation ved hjælp af fermentering
Forskere fra Institut for Fødevarevidenskab og Institut for Plante og Miljøvidenskab på Københavns Universitet samarbejder fx om at lave højkvalitets vin af danske æbler med henblik på at skabe et bedre forretningsgrundlag for danske æbleplantager. Et af foredragene handlede om, hvordan man kan producere æblevin af meget høj kvalitet ved at benytte sig af cryo-koncentrering.
Hovedtaler var genetiker og mikrobiolog Kevin Verstrepen fra KU Leuven i Belgien, der fortalte om det videnskabelige arbejde med at kortlægge ølgærens genom og om, hvordan man med baggrund i denne viden kan fremavle nye gærstammer med egenskaber, der imødekommer ønsker hos bryggerne. Verstrepen fortalte også om et nyudviklet Lab–on-a-chip, hvor man ved hjælp af et ganske lille instrument lynhurtigt kan screene tusinder af gærceller for en række egenskaber af relevans for bl.a. brygindustrien.
Nordic Food Lab (NFL) var repræsenteret ved chefkok Roberto Flore, der fortalte om, hvordan laboratoriet arbejder med forskellige varianter af den fermenterede indonesiske ret tempe, der traditionelt er baseret på soyabønner, men som NFL har fremstillet i en række versioner baseret på skandinaviske råvarer. Produkterne kan bruges som udgangspunkt for gastronomisk innovation, hvor helt nye smage kan frembringes og også danne udgangspunkt for at introducere sunde bønner og bælgfrugter til danske og europæiske forbrugere på en innovativ måde, fortalte Roberto Flore.

fuldt_hus_til_fermenteringsdagen_web_koebenhavns_universitet
Der var fuldt hus på fermenteringsdagen på KU.

Megen ros, men også en advarsel
Lektor Dennis Sandris Nielsen fra Institut for Fødevarevidenskab (FOOD) fortalte om tarmfloraens betydning for vores helbred og om ny forskning, der viser, at nogle fermenterede fødevarer kan have en positiv indflydelse på vores sundhed. Omvendt fortalte professor Susanne Knøchel, at man også bør have et vågent øje til sikkerhed, når man benytter sig af teknikken, mens professor Lene Jespersen – også FOOD – fortalte om det komplicerede sammenspil, der er mellem bakterierne i et mikrobielt samfund.
Der var foredrag om øl- og vingær fra White Labs samt Christian Hansen og om bakteriofager fra DuPont. Dertil kom smagsprøver fra Nordic Food Lab, Pometet, Chr. Hansen A/S, Toms Gruppen A/S, Nordhavnens Eddikebryggeri, White Labs, Saluminati, Arla Unika, To Øl, Meyers og GourmetBryggeriet, som også var i høj kurs blandt deltagerne.

Skrevet i: Foodservice, Frugt og grønt, Fødevareproduktion, Råvarer og ingredienser, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed04. 12. 2025

På AU Viborg er forskere nu klar til at teste en teknologi, der kan forvandle CO₂ og brint til protein. Perspektiverne er at kunne hjælpe med at brødføde en voksende global befolkning helt uden ny landbrugsjord. For nylig åbnede pilotanlægget, der skal bringe teknologien tættere på dit

Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhed04. 12. 2025

Dansk akvakultur kan stå over for et markant gennembrud i indsatsen for at reducere brugen af antibiotika. Forskere fra Københavns Universitet leder projektet AQUAPHAGE, der udvikler en virusbaseret teknologi, som kan anvendes som et bæredygtigt og målrettet alternativ til antibiotika i produktionen

Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

AktueltDrikkevarer04. 12. 2025

Det nordjyske bryggeri hædres af Danske Ølentusiaster for konsekvent høj kvalitet, markant udvikling og et år, hvor både øl, samarbejder og festivalaktiviteter har sat tydelige aftryk på den danske ølscene. Bad Seed Brewing løb med hver femte stemme, da medlemmerne af forbrugerorganisationen

Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ04. 12. 2025

Der er fisk og skaldyr på menuen i årets sidste udgave af branchemagasinet Food&Drink, der nu er på gaden. Vi besøger blandt andet Krogs Fiskerestaurant og hører mere om forædling af fisk, der ikke altid behøves at være pivfrisk. Samme budskab får vi også fra en fiskeopdrætter i

Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

Miljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed04. 12. 2025

I forrige uge samledes 12 danske økologiske og plantebaserede fødevarevirksomheder i Berlin for at deltage i et målrettet eksportfremstød arrangeret af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med den danske ambassade i Berlin. Initiativet, der var støttet af Fonden for økologisk landbrug, skulle

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

  • Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

    02.12.2025

  • Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

    02.12.2025

  • Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

    02.12.2025

  • Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

    02.12.2025

  • FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

    02.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik