• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed23. 01. 2024 | Mikkel Bækgaard

Foodexpo dedikerer hal til bæredygtighed

AktueltMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed23. 01. 2024 By Mikkel Bækgaard

Naturens Spisekammer er titlen på det bæredygtighedsunivers, der på Foodexpo sætter fokus på økologisk og plantebaseret mad. Nordens største messe for fødevarebranchen, der finder sted i MCH Messecenter Herning 17.-19. marts 2024, zoomer dermed mere end nogensinde ind på grønne løsninger.

Marken, Grovkøkkenet, Gårdhaven og Gårdspladsen. Det er navnene på de fire aktivitetsområder i Naturens Spisekammer-hallen, der har til formål at gøre Foodexpos mange tusinde besøgende klogere på bæredygtighed i fødevarebranchen.

I Marken bliver de besøgende klædt på til at dyrke mere selv, orientere sig og handle lokalt. Her bliver råvarerne og sæsonerne udforsket, ligesom der dykkes ned i, hvordan man bedst kan dyrke marken med fokus på biodiversitet og dermed skabe et sundt økosystem omkring vores afgrøder.

Blandt hallens udstillere finder man københavnske Foodpeople, der står bag mærkerne Il Fornaio og Jalm&B, og som arbejder indgående med bæredygtighed.

“Vi er den eneste danske brødproducent, der er 100 % økologisk, og vi arbejder intenst med upcycling, så vi er rigtig glade for at være en del af Naturens Spisekammer-hallen, hvor vi kommer til at stå med andre innovative og fremadskuende virksomheder,” konstaterer Nick Rasmussen, der er Business Unit Manager – Foodservice i Foodpeople, og fortæller om virksomhedens forhold til Foodexpo:

“Foodexpo er en unik mulighed for at møde et bredt udsnit af den danske madscene lige fra kunder og forbrugere til interessenter, og vi kan altid mærke det på salget, når vi har været med. Så messen er et aktivt og vigtigt salgsredskab for os.”

Workshop om brugen af danske sæsonvarer

Andetsteds i Naturens Spisekammer-hallen finder man Grovkøkkenet, der ud fra en jord til bord-tankegang formidler køkkenfaglige og praktiske budskaber og desuden danner rammen om en workshop ved københavnske Rub & Stub, som tilbyder undervisning, kurser og events inden for mad, bæredygtighed og reduktion af madspild.

“De besøgende kan forvente at blive inspirerede til at inkludere flere danske sæsonvarer i deres køkkener – professionelle som private. Vi skal allesammen blive meget bedre til at spise efter sæson – og endnu bedre efter lokal, dansk sæson, så vi undgår klimabelastende produktion og transport af fødevarer. Det kan være svært, særligt i den mørke del af året, at finde gejsten til det, så det vil vi gerne motivere og inspirere til,” forklarer Maria Abrahamsen, der er medstifter af Rub & Stub, og understreger, at alt det med mad og bæredygtighed ikke er rocket science:

“Vi skal minde hinanden om, at det at arbejde og spise efter de gængse bæredygtighedsprincipper både er simpelt og ligetil. Dertil kan det både være lækkert og sundt for såvel klimaet som for os mennesker. Det vil vi vise til vores drop in-workshops, hvor de besøgende kan give sig i kast med den snart sagnomspundne greenie (smoothie, der indeholder grøntsager, red.), der både er fantastisk for vores sundhed og baseret på klimavenlige råvarer. Der vil også være opskrifter og inspiration til, hvordan man kan arbejde med greenien året rundt baseret på forskellige sæsonvarer.”

Michelin-hædret restaurant kreerer ret til Foodexpo

Gårdhaven er Naturens Spisekammer-hallens spisested, som med hvide sejl over bordene sætter en stemning, som befandt man sig i netop en gårdhave. Restaurant Moment, der er beliggende på Djursland og kan bryste sig af en grøn Michelin-stjerne for stedets indsats i forhold til bæredygtighed, har kreeret en ret til Gårdhaven, der helt i hallen og restaurantens ånd er plantebaseret.

“Retten er et eksempel på vores tilgang til smage og råvarer som “en enkeltstående ret”. Vi synes, at det er vigtigt at kunne oversætte vores normale gastronomi på restauranten til noget mere enkelt for at vise, at råvarer med kvalitet ikke kun hører hjemme i et fine dining-miljø. Tilgangen er et “gennemsigtigt” køkken snarere end et “magisk” køkken, hvor naturen arrangeres, men ikke manipuleres,” fortæller Restaurant Moments ejer og direktør Rikke Storm Overgaard og sætter nogle ord på restaurantens arbejde med bæredygtighed:

“Vi sætter bæredygtighed først. Vores gastronomi er baseret på vores egne råvarer og til tider andres, så længe de er produceret med et positivt klimaaftryk. Alle råvarer udskiftes konstant, efter hvad der er “tilgængeligt” på det givne tidspunkt, og der tages aktivt stilling til hver eneste råvare. Vi hedder netop Moment for at fange den tilgang, at vi bruger, hvad der er tilgængeligt for os på det givne tidspunkt. Det er vores opfattelse, at vi som restaurant bærer det ansvar, at vores kreativitet skal fortolke naturen og vise dens potentiale frem.”

Hun understreger samtidig, at bæredygtighed ikke må opfattes som et spørgsmål udelukkende om råvarer – at det er en tankegang, der naturligt farver alle stedets aktiviteter. Det gælder eksempelvis bestræbelserne på at være affaldsfri, arbejdet med genbrug og recirkulation af næringsstoffer på egen grund og samarbejder med andre brancher, eksempelvis byggebranchen.

Debatter om den nye og grønnere danske madkultur

På Gårdspladsen venter der de besøgende foredrag, paneldebatter og andre inspirerende indslag med udgangspunkt i temaet ‘Bæredygtigt, økologisk og plantebaseret’.

Økologisk Landsforening forestår en paneldebat om bælgfrugters vej ind i de professionelle køkkener, Simon Milwertz Philipsen fra Simons Kogeskole snakker om sanselighed, smag og teksturer i grønne retter, og Eva Maria Marseen Vejlby og Mia Krogh Andersen fra Institution Mælkevejen i Randers kommer og snakker om grøn mad i institutioner og offentlige køkkener i det hele taget.

Og det er blot et lille udpluk af de mange aktiviteter, der udspiller sig på Gårdspladsen, hvor den nye og grønnere danske madkultur er i centrum.

Foodexpo finder sted i MCH Messecenter Herning 17.-19. marts 2024. Læs mere på http://www.foodexpo.dk.

Skrevet i: Aktuelt, Messer og konferencer, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Rekord i antal julebryg

AktueltDrikkevarer11. 12. 2025

Aldrig før har der været så mange forskellige julebryg at vælge imellem som denne jul. Desuden er paletten af julebryg i 2025 den mest farverige. Danske øl-nydere kan glæde sig over, at de har rekordmange julebryg at vælge imellem i december 2025. Hele 219 forskellige julebryg står på

NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

KonfektureTop11. 12. 2025

Fra d. 10. december kan kunderne i alma madmarked smage på fremtidens fødevarer fra innovationscenteret Spora, grundlagt af kokken Rasmus Munk. Det første projekt, der bliver præsenteret, er chokoladealternativet NOTCH, udviklet af mask, et restprodukt fra ølbrygning. Rasmus Munk lancerede i

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik