• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FødevaresikkerhedPolitik og eksport21. 11. 2024 | Mikkel Bækgaard

FødevareDanmark efterlyser grundlæggende ændring af fødevarekontrollen

FødevaresikkerhedPolitik og eksport21. 11. 2024 By Mikkel Bækgaard

Det går for langsomt med at implementere et nyt adfærdskodeks i fødevarekontrollen. Sådan lyder det fra FødevareDanmarks direktør, Leif Wilson Laustsen.

På trods af at fødevareminister Jacob Jensen tidligere på året lancerede et nyt adfærdskodeks for fødevarekontrollen med fokus på, at kontrollen skal gennemføres på en måde, så den styrker tilliden til myndighederne, er oplevelsen i fødevarebranchen lige modsat.

Sådan skriver FødevareDanmarks direktør, Leif Wilson Laustsen, i et debatindlæg i Altinget  efter en række sager, hvor fødevarekontrollen ifølge direktøren er gået for langt og har straffet bagatelfejl med bøder, der er ude af proportioner med forseelsen.

Han peger blandt andet på sagen med slagtermester Lene Hammer Larsen i Ikast, der fik en bøde på 40.000 kr. for at glemme at skrive ’æg’ med fed eller store bogstaver på varedeklarationen til en pakke hjemmelavede frikadeller, sådan som loven ellers foreskriver, når det drejer sig om alegener. Slagtermesteren har aldrig tidligere fået anmærkninger af fødevarekontrollen, og derfor burde hun ifølge FødevareDanmark have fået en advarsel eller en mindre bøde.

“Fødevarehåndværkerne ude i butikkerne mærker ikke de gode intentioner fra fødevareministeren. Det er fortsat en udbredt oplevelse af, at fødevarekontrollen først og fremmest møde op for at jagte fejl og uddele bøder. Fremgangsmåden er ødelæggende for tilliden til myndighederne,” lyder det fra Leif Wilson Laustsen, som repræsenterer godt 600 små og mellemstore virksomheder inden for slagterfaget, bagerfaget samt oste- og fiskehandlere.

Ødelægger arbejdsmiljøet

FødevareDanmark-direktøren fortæller, at adfærden hos fødevarekontrollen nogle steder er decideret ødelæggende for arbejdsmiljøet ude i fødevarevirksomhederne.

“Den seneste tid er jeg blevet kontaktet af adskillige ejerledere, som går på arbejde med ondt i maven og nerverne uden på tøjet, fordi de frygter fødevarekontrollens næste besøg. Ikke fordi de ikke har orden i penalhuset, men fordi de oplever, at fødevarekontrollanterne er pernitne og usmidige og udskriver uforklarligt store bøder og afleverer sure smileyer for selv mindre bagatelfejl,” fortæller Leif Wilson Laustsen og fortsætter:

“Flere ejerledere fortæller mig sågar, at de ikke tør holde fri i butikkens åbningstid og overlade ansvaret til andre af frygt for, at en ung kollega pludselig skal stå til regnskab for virksomhedens risikoanalyse eller på anden vis trækkes igennem en uanmeldt administrativ kontrol, som vedkommende ikke har forudsætninger for at gennemføre,” lyder det.

Mere ensartet kontrol

FødevareDanmark mener derfor, at fødevarekontrollen skal tilbage til at handle om at vejlede og rådgive fødevareerhvervet, og så skal fødevarehåndværkerne have større mulighed for at planlægge deres tid i forhold til kontrolbesøgene.  

“Der skal derfor være langt færre uanmeldte kontroller, og vi vil vide, hvad fødevarekontrollen har fokus på. Lad os bruge erfaringerne fra coronatiden, hvor de erhvervsdrivende fik langt færre besøg, uden at det gik ud over fødevaresikkerheden. Samtidig kunne mange besøg klares via Teams, hvilket sikrede høj effektivitet,” siger Leif Wilson Laustsen. 

Han tilføjer:

“Vi vil have en mere ensartet kontrol. Det kan ikke være rigtigt, at en erhvervsdrivende i en landsdel skal risikere flere og større bøder end en erhvervsdrivende i en anden landsdel. Og så er vi nødt til at se på bødestørrelserne. Det kan ikke være rigtigt, at bagateller skal straffes med bøder, der er ude af proportioner.”

Skrevet i: Fødevaresikkerhed, Politik og eksport

Seneste nyt fra redaktionen

Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed04. 12. 2025

På AU Viborg er forskere nu klar til at teste en teknologi, der kan forvandle CO₂ og brint til protein. Perspektiverne er at kunne hjælpe med at brødføde en voksende global befolkning helt uden ny landbrugsjord. For nylig åbnede pilotanlægget, der skal bringe teknologien tættere på dit

Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhed04. 12. 2025

Dansk akvakultur kan stå over for et markant gennembrud i indsatsen for at reducere brugen af antibiotika. Forskere fra Københavns Universitet leder projektet AQUAPHAGE, der udvikler en virusbaseret teknologi, som kan anvendes som et bæredygtigt og målrettet alternativ til antibiotika i produktionen

Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

AktueltDrikkevarer04. 12. 2025

Det nordjyske bryggeri hædres af Danske Ølentusiaster for konsekvent høj kvalitet, markant udvikling og et år, hvor både øl, samarbejder og festivalaktiviteter har sat tydelige aftryk på den danske ølscene. Bad Seed Brewing løb med hver femte stemme, da medlemmerne af forbrugerorganisationen

Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ04. 12. 2025

Der er fisk og skaldyr på menuen i årets sidste udgave af branchemagasinet Food&Drink, der nu er på gaden. Vi besøger blandt andet Krogs Fiskerestaurant og hører mere om forædling af fisk, der ikke altid behøves at være pivfrisk. Samme budskab får vi også fra en fiskeopdrætter i

Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

Miljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed04. 12. 2025

I forrige uge samledes 12 danske økologiske og plantebaserede fødevarevirksomheder i Berlin for at deltage i et målrettet eksportfremstød arrangeret af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med den danske ambassade i Berlin. Initiativet, der var støttet af Fonden for økologisk landbrug, skulle

Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

Drikkevarer02. 12. 2025

Ved årets European Coffee & Hospitality Awards blev det endnu engang understreget, at godt håndværk betaler sig. Italienske Lavazza blev i denne uge kåret til Best European Commercial Coffee Roaster for tredje år i træk. Det er en hæder, der baserer sig på mere end 10.000 nomineringer og

Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

Forskning og uddannelseFødevareproduktionRåvarer og ingredienser02. 12. 2025

Et nyt projekt støttet af Innovationsfonden undersøger, hvordan planteproteiner kan erstatte æg i visse af vores fødevarer – uden at gå på kompromis med hverken smag, konsistens eller bæredygtighed. Af Kimie Kongsøre Æg er lidt af en superingrediens i madlavning. De skummer, giver struktur

Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

AktueltDetailhandel og en grosFoodservice02. 12. 2025

Black Friday har længe været et hit hos de private forbrugere, men konceptet tiltaler også de professionelle kunder. Det er meldingen fra Dagrofa Foodservice, som i fredags opnåede en markant samlet omsætningsrekord for de 30 lokale Cash & Carry-butikker. Særligt gouda, burgerbøffer og pommes

Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

AktueltFoodservice02. 12. 2025

Torsdag i sidste uge afholdt østrigske Falstaff en stor lanceringsevent for 350 mennesker i anledning af udgivelsen af deres nye magasin dedikeret til de nordiske og baltiske lande. Ved samme event lancerede Europas førende mad- og livsstilsmedie deres nye guide til Nordens bedste barer, mens en

FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

FødevareproduktionFødevaresikkerhedKød, fisk og fjerkræPolitik og eksportTop02. 12. 2025

Østre Landsret frifandt i november Fødevarestyrelsen for at have taget for høje priser for sin kødkontrol. Nu anker brancheorganisationen FødevareDanmark imidlertid afgørelsen til Højesteret, da man mener, at dommen er i strid med EU-retten. FødevareDanmark mener, at Fødevarestyrelsens

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

  • Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

    02.12.2025

  • Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

    02.12.2025

  • Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

    02.12.2025

  • Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

    02.12.2025

  • FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

    02.12.2025

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik