• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

DrikkevarerFrugt og grøntFødevareproduktion03. 09. 2024 | Mikkel Bækgaard

Fejlslagen appelsinhøst øger salget af juice presset på Fyn

DrikkevarerFrugt og grøntFødevareproduktion03. 09. 2024 By Mikkel Bækgaard

Sygdom og dårligt høstudbytte i de amerikanske appelsinplantager har sendt appelsinpriserne på himmelflugt. Appelsinkrisen har dog haft en overraskende positiv effekt på salget af den appelsinjuice, som Rynkeby Foods presser på Fyn.

Tilbage i 2012 var Rynkeby Foods’ adm. direktør Mark Hemmingsen i Florida for at besøge en af juicevirksomhedens store leverandører af appelsinkoncentrat.

Det blev første gang, at juice-direktøren så tegn på det, der i dag bliver betegnet som den værste appelsinkrise i historien.

“Vi spadserede rundt i den enorme appelsinplantage sammen med appelsinbonden, og pludselig slog han ud med armene og sagde, at om 10 år ville alt det, som vi gik rundt i, være væk på grund af en plantesygdom, som man ikke kan gøre noget ved,” siger Mark Hemmingsen og fortsætter:

“Dengang tænkte jeg, at han var en smart sælger, som forsøgte at presse prisen op. I dag er vi blevet meget klogere.”

Nedgang på 90 procent

Appelsinbondens dystre forudsigelse skulle nemlig vise sig at holde vand. Bakterien ”Citrus Greening Disease” har i dag spredt sig til de fleste af Floridas appelsinplantager og tager stille og roligt livet at appelsintræerne. Det betyder, at Florida i år kun kunne høste beskedne 18 millioner kasser appelsiner. Det er godt 10 procent af de mængder, som Solskinsstaten leverede i 2012, da Mark Hemmingsen besøgte den bekymrede appelsinbonde.

Samtidig er den brasilianske appelsinhøst også blevet ramt af Citrus Greening Disease. Dog ikke i det samme omfang som høsten i Florida. Men det dårlige høstudbytte på verdensmarkedet har fået prisen på appelsinkoncentrat til at stige til det tredobbelte på børsen i New York, og det smitter direkte af på den pris, som forbrugerne må betale for en liter appelsinjuice i butikkerne i Danmark.

“Appelsin er vores klart største råvare, så det påvirker naturligvis os og resten af juicebranchen, når priserne stiger så kraftigt. Vi har derfor måtte sadle om og satse på andet end blot appelsinjuice fra Brasilien,” siger han.  

Tror på fortsat vækst

Blandt andet har Rynkeby Foods med stor succes satset målrettet på at indkøbe friske appelsiner, som man presser i Ringe på Fyn.

De friske appelsiner, som Rynkeby Foods indkøber, kommer fra Sydeuropa og Afrika og er hverken ramt af sygdom eller de stigende priser, som appelsinkoncentrat fra Nord- og Sydamerika.

“Siden 2022, hvor appelsinpriserne for alvor begyndte at stige, har vi tredoblet salget af Valsølille-juice, som er en mere eksklusiv juice, som vi selv presser på Fyn. Tidligere var der meget stor prisforskel på Valsølille-juicen, som vi presser i Ringe, og den juice, der kommer fra Brasilien. Men da de friske appelsiner ikke har haft samme prisudvikling, er prisforskellen nu efterhånden så lille, at en stigende andel af forbrugerne foretrækker den mere eksklusive juice, der er presset på Fyn,” siger Mark Hemmingsen, som tror på, at det er en udvikling, der vil fortsætte de kommende år.

“Der er ikke umiddelbart noget, der tyder på, at der bliver fundet en løsning på appelsinkrisen de kommende år, og derfor vil vi fortsætte med at udvikle vores Valsølille-produkter og skabe nye smage. Jeg tror, at en fortsat stigende mængde af den juice, som vi kommer til at nyde på det nordiske marked, vil være presset på Fyn – også når vi ser tre-fem år ud i fremtiden” siger han.

Rynkeby Foods presser i øjeblikket omkring 35 millioner friske appelsiner på fabrikken i Ringe på Fyn.

Skrevet i: Drikkevarer, Frugt og grønt, Fødevareproduktion

Seneste nyt fra redaktionen

Geia Group køber bake & take

Brød og kagerFoodservice20. 11. 2025

Med opkøbet styrker Geia Group sin position inden for bl.a. instore-bagerier og convenience-kæder, hvor der vil blive sat yderligere fokus på innovation til både danske og udenlandske kunder. bake & take er en velrenommeret leverandør af innovative og kundetilpassede bageriprodukter til

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

Torsdag modtager Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, efter

Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

I løbet af 2027 åbner Sticks’n’Sushi sin første lufthavnsrestaurant som en del af udvidelsen af Terminal 3 i Københavns Lufthavn. Med panoramaudsigt over landingsbanen, en ny bar og et specialdesignet koncept for rejsende kan både faste gæster og førstegangsbesøgende se frem til et nyt sted, hvor de

30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

AktueltDetailhandel og en gros20. 11. 2025

Julen handler om at dele, og i år kan støtten blive til 6 måltider. Støt FødevareBankens indsamling i Netto, og køb julens smukkeste til- og fra-mærker. For kun 30 kroner får du fire juleornamenter, der støtter en vigtig sag, pynter på gaverne og sikrer seks måltider til borgere som denne jul spiser

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Miljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed20. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship Programmet, der samlet set er

Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

Detailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 11. 2025

Mens mange amerikanere kæmper med stigende priser og usikker adgang til mad, har den danske app Too Good To Go fået en større rolle for både borgere og virksomheder. Den danske app Too Good To Go har på få år etableret sig som en markant aktør på det amerikanske marked. Siden lanceringen i 2020

Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

AktueltFoodserviceFrugt og grøntRåvarer og ingredienser18. 11. 2025

Michelinkok og leder af Culinary Institute by Vejle Erhverv, Per Mandrup, er udnævnt som Kartoffelambassadør 2025 af Danmarks Kartoffel Råd. Kartoflen bør inkluderes på lige fod med linser og bælgfrugter, når de planterige måltider skal på bordet. I hvert fald hvis det står til kulinarisk leder

Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

AktueltMarkedsføringPolitik og eksport18. 11. 2025

Forum for Fødevarereklamer og Læskedrikreklamenævnet hæver aldersgrænsen fra 13 til 15 år for reklamer for fødevarer med højt indhold af sukker, fedt og salt og for reklamer for læskedrikke. Forum for Fødevarereklamer har siden januar 2008 arbejdet for god markedsførings etik i forhold til

Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

Kød, fisk og fjerkræMejeriTop18. 11. 2025

Ved et storstilet gallaarrangement blev Årets Ret med Gris og Årets Ret med Ost i går uddelt. Med et imponerende håndværk kan Brasserie Carl således kalde sig vinder af Årets ret med gris 2025, mens Ti Trin Ned tog prisen for den bedste osteret. Brasserie Carl, med Bendix Sixhøj Laursen i

FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

Detailhandel og en grosPolitik og eksport12. 11. 2025

FødevareDanmark støtter ønsket om lavere fødevaremoms, men afviser De Samvirkende Købmænds (DSK) forslag om at finansiere momsnedsættelsen ved at hæve momsen på ”mindre nødvendige varer”. Torsdag i sidste uge lancerede De Samvirkende Købmænd (DSK) en analyse, der viser, at det er muligt at

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

  • Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

    18.11.2025

  • Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

    18.11.2025

  • Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

    18.11.2025

  • Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

    18.11.2025

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    12.11.2025

  • Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

    12.11.2025

  • Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

    12.11.2025

  • Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

    12.11.2025

  • FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

    11.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik