
Fødevarestyrelsen har netop offentliggjort sin rapport om pesticidrester i fødevarer for 2018. Rapporten viser igen, at der er færre pesticidrester i dansk frugt og grønt end i udenlandsk.
Det er sjældent, at de danske æbler, agurker og tomater, som forbrugerne lægger i indkøbskurven, indeholder pesticidrester over de tilladte grænseværdier. Det viser en ny rapport, som Fødevarestyrelsen har lavet i samarbejde med DTU Fødevareinstituttet. Ud af 99 prøver af dansk frugt blev der, ligesom i 2017, ikke fundet nogen overskridelser af grænseværdien. For danske grøntsager fandt styrelsen to overskridelser i 210 prøver.
– Det er meget positivt, at undersøgelserne endnu en gang viser, at dansk frugt og grønt har et lavt indhold af pesticidrester, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand Nielsen i en pressemeddelelse.
Ifølge rapporten er der flere pesticidrester i udenlandsk frugt og grønt end i dansk. I 2018 blev der fundet pesticidoverskridelser i 1,4 pct. af de udenlandske frugter og i 3,6 pct. af grøntsagerne. Flest overskridelser af grænseværdierne var der i frugt og grønt fra 3. lande, dvs. lande uden for EU.
Grænseværdierne sættes så lavt som muligt og på et niveau, hvor pesticidresterne ikke er til fare for mennesker.
– I 2020 kører Fødevarestyrelsen en kampagne, hvor vi ser nærmere på pesticidresterne i udenlandske fødevarer. For selvom der kun er få varer, som overskrider grænseværdien for pesticidrester, så er enhver overskridelse uacceptabel, siger Henrik Dammand Nielsen, der tilføjer, at man som forbruger kan nedsætte sit pesticidindtag med ca. en tredjedel, hvis man køber danskproducerede afgrøder, når det er muligt og endnu mere, hvis man også køber økologisk.
Køb dansk for at minimere pesticidindtaget
I tråd med tidligere år indeholder danskproducerede afgrøder generelt færre pesticidrester end tilsvarende udenlandske varer. Således er pesticidrester påvist i 44% af prøverne af danskproduceret frugt, mens tallet er 72% for frugt produceret i resten af EU og 81% for frugt produceret uden for EU.
I dansk producerede grøntsager er pesticidrester fundet i 22% af prøverne, mens tallet er 50% for grøntsager produceret i resten af EU og 35% for grøntsager produceret uden for EU.
Der er også oftere fundet mere end ét pesticid i samme prøve af udenlandske fødevarer sammenlignet med de undersøgte danske varer. Mere end ét pesticid er fundet i 30% af de udenlandske prøver, mens det kun er tilfældet for 10% af de danske prøver. Vil forbrugere forsøge at undgå pesticidrester, kan de vælge økologiske varer, der sjældent overskridelser af grænseværdien.
3,6% af alle fødevareprøver overskrider de gældende grænseværdier. Der er færre overskridelser af grænseværdierne i danskproducerede fødevarer sammenlignet med fødevarer fra det øvrige EU og væsentlig færre end i prøver med oprindelse uden for EU.
DTU Fødevareinstituttet risikovurderer alle fund af pesticidrester over den tilladte grænseværdi for at afgøre, om indholdet af pesticidrester udgør en sundhedsmæssig risiko. I 2018 er seks overskridelser vurderet at kunne udgøre en sundhedsmæssig risiko – i én prøve af hhv. importeret hvedemel, papaya og longkong samt i tre prøver af mango. Som en konsekvens er varerne blevet tilbagekaldt fra markedet og en europæisk advarsel (Rapid Alert) er blevet sendt for alle fødevarerne.
I økologiske fødevarer er pesticidrester fundet i én af de 195 undersøgte prøver. Fødevarestyrelsen har vurderet, at økologireglerne er overholdt i dette tilfælde.