• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

EmballagePolitik og eksportØkologi og bæredygtighed17. 03. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

EPS-branchen er kommet stærkt igennem Coronaen

EmballagePolitik og eksportØkologi og bæredygtighed17. 03. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Den 16. marts afholdt EPS-branchen årsmøde, hvor de centrale aktører i den danske EPS-branche mødtes for at drøfte flere cirkulære tiltag for EPS, også kendt som Flamingo. Mødet var arrangeret som et kombineret online og fysisk møde, og var første gang i to år, at branchen fysisk kunne samles.

Der er en stigende opmærksomhed på, at EPS er 100 % genanvendeligt. Her på en genbrugsplads i Hjørring.

Den danske EPS-branche er kommet godt igennem Coronaen, således har branchen kunnet konstatere, at der i de forgangne er stadig større efterspørgsel på EPS, også kendt som Flamingo. Således har der været en vækst i mængden af importeret EPS-råvare på over 2% siden sidste år. Væksten er reelt væsentligt højere, da der sker stadig større optag af genanvendt indhold og fortsat sker et skifte fra hvid EPS til grå EPS indenfor byggeriet. Dermed er væksten i solgt EPS langt større.

– EPS-producenterne tager mere og mere EPS tilbage og sikrer genanvendelse af materialet, samtidig har vi nået at 46 danske indsamler EPS via genbrugspladserne. Det betyder, at vi har en betragtelig skjult vækst ift. den måde vi tidligere har opgjort omsætningen i branchen, forklarer Chresten Heide-Anderson, projektchef i EPS-branchen – en del af Plastindustrien. Han fortsætter;

– Derudover ser vi i stigende grad, at byggeriet skifter til den grå EPS, som isolerer 20% bedre. Det samme ser vi også se inden for måltidskassemarkedet, hvor der er fokus på, at EPS-kasserne kan genbruges en del gange før vi tager dem tilbage og genanvender dem i produktionen.

Branchen vurderer reelt væksten til at være i omegnen af 5-7%, når der tages højde for optaget af genanvendt indhold og skiftet til grå EPS.

– I en periode hvor Danmark har været lukket ned, så er det ganske imponerende, at vi ser denne vækst. Vi har selvfølge også set, at EPS har været efterspurgt som emballage for Corona-vaccinen, ligesom der er stadig stigende efterspørgsel på online måltidskasser og online handel, forklarer Chresten Heide-Anderson.

Vurderingen indeholder ikke udenlandsk import af EPS-isolering. Sidste forår var der er større import end sædvanligt som følge af en række hændelser, som påvirkede markedet.

Fokus på genanvendelse har båret frugt

Igennem de sidste fire år har branchen øget samarbejdet med danske kommuner om indsamling af EPS til genanvendelse. I 2018 var det 17 kommuner, som indsamlede EPS med det ved årsskiftet var hele 46 danske kommuner, som sikrede genanvendelse af EPS. Og branchen er derudover i dialog med 30 kommuner mere.

– Vi har kunnet mærke på markedet, at vores indsats i forhold til at sikre genanvendelse af EPS er blevet taget godt imod. Vores kunder er positive, og vi oplever at kunder i stigende grad skifter tilbage til EPS, fordi de er blevet opmærksomme på, at det er 100% genanvendeligt – og faktisk bliver genanvendt, fortæller Henrik Vasylyeva, adm. direktør i Sundolitt og formand for EPS-branchen.

Det er dog ikke kun i kommunalt regi, at der sker noget med genanvendelse af EPS. På europæisk plan har branchen bidraget til at udvikle design guides for EPS emballage som fiskekasser og til hårde hvidevarer.

– Der er ingen tvivl om, at de design guides har betydning for markedet. Senest har erhvervsorganisationen detailsektoren udgivet en design guide, hvor de anbefaler EPS emballage, når der er teknisk behov for temperaturregulering eller særlig beskyttelse af produktet under transport, fortæller Chresten Heide-Anderson. Han fortsætter:

– Og det er netop, som temperaturregulerende emballage i eksempelvis fiskekasser og som beskyttende transportemballage, at EPS har sine unikke egenskaber.

I forbindelse med årsmødet blev endnu flere cirkulær tiltag drøftet. EPS-branchen nedsatte derfor en cirkulær arbejdsgruppe som skal afdække endnu flere steder, hvor branchen kan bidrage til vidensdeling og fælles løsninger. En del af gruppens arbejde er ligeledes at bidrage til europæisk vidensdeling. 

– Vi er meget langt fremme med genanvendelse af EPS i Danmark og Norge, med hvem som branche historisk har samarbejdet en masse med. I Norge har de særskilt data for genanvendelse af EPS, og der genanvender de mere end 76%. Det niveau skal vi have hele Europa op på, fortæller Henrik Vasylyeva.

EPS-branchens projektchef arbejder derfor også for genanvendelse af EPS i resten af Europa. Bl.a. sidder han i Circular Plastics Alliance, hvor han for nylig kunne dokumentere, at EPS bliver indsamlet i 17 ud af de 21 EU-lande, som EPS-branchen har søsterorganisationer i.

– De lande, hvor vi ved, at der sker indsamling og genanvendelse af EPS, repræsenterer over 88% af EU’s befolkning, fortæller Chresten Heide-Anderson og afslutter:

– Vi skal bare have udrullet de løsninger, som allerede finder sted i hele Europa, ja faktisk hele verden, så skal vi nå vores mål for genanvendelse. Se hvad vi har nået i Danmark på 4 år.

Bestyrelsen

På årets generalforsamling var der genvalg til bestyrelsens formand og næstformand: Henrik Vasylyeva, formand for EPS-branchen og adm. direktør i Sundolitt; Karl-Erik Olesen, næstformand og adm. Direktør i BEWiSynbra Danmark; mens Torben Nielsen fra Jackon Danmark er nyt bestyrelsesmedlem.

Skrevet i: Emballage, Politik og eksport, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

Foodservice18. 12. 2025

Norrlyst Koncernen tager næste store skridt i sin vækstrejse og opkøber de resterende ejerandele i Cadence Group, hvilket betyder, at koncernen nu ejer 100% af det populære brunch- og bagerikoncept. Cadence Group driver i dag fire restauranter samt en fabrik i Herlev og er kendt for at levere

100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram har åbnet en ny ansøgningsrunde til en pulje med 100 millioner kroner. De 100 millioner kroner skal gå til projekter, der kan styrke den grønne omstilling af den danske fødevaresektor. Puljen kan søges frem til 19. februar 2026. Godt grønt nyt til de

Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

AktueltPolitik og eksport18. 12. 2025

Food Nation markerede den 15. december 2025 den officielle åbning af fødevareklyngens Visitor Centre i København i nye fysiske rammer. Det opdaterede og udvidede udstillingsvindue præsenterer det ypperste inden for danske fødevareløsninger, bæredygtig innovation og globalt samarbejde. Ved

Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

AktueltFødevareproduktionLandbrug18. 12. 2025

For dansk landbrug har 2025 været et fremragende år drevet af husdyrproduktion og en god høst. Men begyndende prisfald og strammere politiske krav kan hurtigt skubbe til balancen. Fremtiden kræver heftige investeringer og tilpasninger, hvis dansk landbrug skal fastholde sin stærke

Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

I juni blev Sundskolen i Nykøbing Falster den eneste folkeskole på Lolland-Falster, som kom med i det nationale skolemadsforsøg, hvor 191 skoler over hele landet afprøver skolemad. Skolemadsforsøget blev sat i gang i november og har indtil nu været en stor succes. Formålet med skolemadsforsøget

Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme

Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

FødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Brancheorganisationen FødevareDanmark frygter konsekvenserne af den nye kvælstofaftale. Sammen med seks andre organisationer fra landbrugs- og fødevareerhvervene opfordrer organisationen til, at den grønne trepart sættes på pause, indtil konsekvenserne er fuldt belyst. Det er stort set umuligt

Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport16. 12. 2025

Det danske pant- og retursystem bliver undergravet af EU-krav om genpåfyldelige emballager, der vil lukke størstedelen af Danmarks mikrobryggerier, mener Bryggeriforeningen. Fra 2030 pålægger EU alle supermarkeder og barer at sikre, at mindst 10% af deres emballager til øl, sodavand og

Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

AktueltDetailhandel og en grosMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Lidl Danmark har forpligtet sig til Science Based Targets Initiative (SBTi) og har validerede Net Zero-mål for 2050 – foruden validerede FLAG- og E&I-mål for 2034. Som Europas største dagligvarekæde er ambitionen, at Lidl vil være med til at vise vejen mod en verden, hvor der bliver tænkt på

CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

Brød og kagerTop16. 12. 2025

CBP fra Vejle, leverandør af råvarer til produktion af brød og kager, udvider nu sit hovedsæde med et topmoderne innovationscenter og fuldt udstyret bageri. Hvor brød dufter, finder mennesker hinanden – og nye ideer opstår for morgendagens brød og kager. Med det afsæt har CBP lavet et 250

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Nemco Machinery A/S

    Kendt leverandør til bagerier fusionerer med Nemco

  • Ardo NV Denmark Office

    En klassiker med rødder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Et tilbageblik på året der gik

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

    18.12.2025

  • 100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

    18.12.2025

  • Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

    18.12.2025

  • Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

    18.12.2025

  • Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

    18.12.2025

  • Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

    16.12.2025

  • Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

    16.12.2025

  • Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

    16.12.2025

  • Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

    16.12.2025

  • CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

    16.12.2025

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik