Selvom Store Bededag ikke længere er en helligdag, så ynder danskerne fortsat at spise varme hveder aftenen inden. Men med stigende fødevarepriser er denne tradition blevet dyrere at holde i hævd.

En krydderbolle med smør er tradition for mange dagen inden Store Bededag. Men med stigende fødevarepriser er traditionen blevet dyrere, end den var engang. For i 2019 var kiloprisen for smør 54,72 kr., og kiloprisen for krydderboller var 19,73 kr. I marts 2025 er kiloprisen for smør steget med 39 procent til 76,06 kr., mens kiloprisen for krydderboller er med 20 procent til 23,77 kr. Det viser nye tal fra analysevirksomheden YouGov.
”Vi har de senere år set, at flere fødevarer er steget i pris. Her er det specielt, chokolade, olivenolie og smør, der virkelig er stukket af. Det betyder også, at visse traditioner vil blive en smule dyrere at holde i live,” forklarer Charlotte Alring, der er analytiker hos YouGov.
Ifølge undersøgelsen vil danskerne på en indkøbstur i 2025 gennemsnitligt bruge 48,38 kr. på krydderboller og smør sammenlignet 36,15 kr. i 2019 – altså en stigning på knap 34 procent.
Danskere fortsætter tradition
I 2023 blev Store Bededag som helligdag afskaffet. Dog har det ikke stoppet danskerne fra at spise varme hveder. I en undersøgelse foretaget af Arla sidste år svarede syv ud af ti danskerne, at de fortsat vil spise hveder på trods af den afskaffede helligdag.
”Jeg tror heller ikke, at de stigende priser vil sætte en stopper for traditionen. Danskerne er glade for deres skikke, og fordi prisstigningerne sker gradvist, føles de ikke så markante fra år til år,” afslutter Charlotte Alring.