• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed19. 10. 2023 | Mikkel Bækgaard

Danskerne stiller krav til kantinernes bæredygtighed: Hver femte vil gerne købe take-away med hjem fra kantinen

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed19. 10. 2023 By Mikkel Bækgaard

Hver anden dansker med adgang til en kantine forventer i høj grad, at deres kantine gør en indsats for bæredygtighed, blandt andet ved at mindske madspild. Og hver femte betaler gerne ekstra for at kunne købe maden med sig hjem. Det viser en ny undersøgelse fra Arla Pro, der peger på et bæredygtighedstiltag med forretningsmæssigt potentiale for landets kantiner.

Buffet i kantine

Grønne madvaner fylder meget i danskernes bevidsthed. Og det gælder ikke kun inden for hjemmets fire vægge. Det store fokus på bæredygtighed tager danskerne nemlig med sig på arbejdspladsen eller uddannelsesinstitutionen, hvor de stiller krav til kantinernes engagement i bæredygtige løsninger. Det viser en ny undersøgelse fra Arla Pro.

Her svarer hver anden af de danskere, der har adgang til en kantine på arbejde eller studie, at de i høj eller meget høj grad forventer, at deres kantine gør en indsats for eksempelvis at mindske madspild eller bruge råvarer i sæson. 

Samtidig siger hver femte, at de gerne vil have, at deres kantine indfører muligheden for at købe take-away med hjem. Det skaber en vigtig mulighed og motivation for kantinerne, mener Jesper Vanghøj, der er marketing-ansvarlig i Arla Pro.

”Ét er, at danskerne har et stort fokus på bæredygtighed. Det er jo i sig selv positivt. Noget andet er, at de endda er villige til at købe rester eller færdigretter med hjem, og derved hjælpe med at reducere både madspild og samtidig øge omsætningen. Jeg ser et stort potentiale rundt omkring i landets kantiner, hvis de kan lave take-away-løsninger, der både mindsker spild og giver mulighed for en økonomisk fortjeneste,” siger han.

Tid og penge at spare

Blandt danskernes grønne krav til kantinerne er blandt andet affaldssortering, som 69 procent af danskerne forventer, at deres kantine har fokus på. Derudover forventer 51 procent, at kantinerne bruger frugt og grønt i sæson, mens 44 procent forventer, at rester bliver genbrugt i nye retter.

Men ifølge Jesper Vanghøj er det ikke kun det store fokus på bæredygtighedstiltag, der er årsag til danskernes efterspørgsmål på take-away i kantinerne. Der er nemlig også både tid og penge at spare for den enkelte.

”Tid er en vigtig faktor i en travl hverdag, og derfor ser vi en stor stigning i take-away generelt. Derudover har kantinerne gode muligheder for at sikre, at prisen på take-away af resterne fra dagens frokost er konkurrencedygtig sammenlignet med andre alternativer,” siger han. 

Jesper Vanghøj anerkender samtidig, at det kræver, at storkøkkenerne lykkes med at udvikle en god model for bæredygtig take-away:

”Det kræver noget arbejde at finde en god løsning på det praktiske bag et take-away-setup. Man skal blandt andet være opmærksom på retningslinjer i forhold til holdbarhed samt finde frem til en holdbar løsning på emballage. Det er ikke lige til, men hvis kantinerne lykkes med at knække koden, er det helt klart et potentiale, som de kan drage nytte af”.

4 gode råd til at mindske madspild

Ifølge Fødevareministeriet smider Danmark hvert år over 800.000 ton mad ud, som kunne være spist. For servicesektoren, som kantinerne er en del af, er madspildet 48.000 ton om året. Derfor deler Arla Pro deres bedste råd til, hvordan man generelt kan mindske madspildet i landets kantiner. 

  1. Forvandl grøntsagsresterne til lynsyltede grøntsager, der holder i køleskabet. På den måde, mindsker man madspild samtidig med, at man har sprøde syrlige lynsyltede grøntsager lige ved hånden i flere dage. De kan bruges som topping til de fleste retter eller blendes som ingrediens i en hjemmerørt remoulade.
  2. Få mest muligt ud af den klassiske salatbuffet. Tag-selv bordet med grønne ingredienser, dressinger og toppings er en institution i danske kantiner, men den slår til gengæld ofte negativt ud på madspildskontoen. Derfor kan man med fordel skære ned på salatbuffeten, mindske valgmulighederne, lave sæsonsalater, der er sammensat på forhånd eller sørge for at bruge eventuelle rester fra buffeten til suppe, gryderetter og hjemmebagt brød.
  3. Brug brødet til sidste krumme. Tørt brød af både lys og grov karakter kan bruges til f.eks. rasp til fisken, frikadellen og æblekagen, til croutoner til salaten, arme riddere eller den franske brødsalat. For at lave de populære rugbrødschips, kan du med fordel fryse rugbrødet en times tid, inden det skal skæres helt tyndt – så er det lettere at skære.
  4. Brug dine osterester og få mest muligt ud af dine oste. Et andet godt råd er at bruge osteresterne som smagsgiver i urtepestoer eller varme saucer. De kan også bruges til ostecroutoner og -chips som topping på blandende salater, til gratinering af fisk og grønt eller i brød, tærter og på pizzaer og pizzasnegle.

Skrevet i: Aktuelt, Foodservice, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Tip: Sådan bør du udnytte sommerperioden

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions opnår SBTi-validering af mål for emissionsreduktion

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Hvilket batteriskab er det rigtige for dig?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik