• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed19. 10. 2023 | Mikkel Bækgaard

Danskerne stiller krav til kantinernes bæredygtighed: Hver femte vil gerne købe take-away med hjem fra kantinen

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed19. 10. 2023 By Mikkel Bækgaard

Hver anden dansker med adgang til en kantine forventer i høj grad, at deres kantine gør en indsats for bæredygtighed, blandt andet ved at mindske madspild. Og hver femte betaler gerne ekstra for at kunne købe maden med sig hjem. Det viser en ny undersøgelse fra Arla Pro, der peger på et bæredygtighedstiltag med forretningsmæssigt potentiale for landets kantiner.

Buffet i kantine

Grønne madvaner fylder meget i danskernes bevidsthed. Og det gælder ikke kun inden for hjemmets fire vægge. Det store fokus på bæredygtighed tager danskerne nemlig med sig på arbejdspladsen eller uddannelsesinstitutionen, hvor de stiller krav til kantinernes engagement i bæredygtige løsninger. Det viser en ny undersøgelse fra Arla Pro.

Her svarer hver anden af de danskere, der har adgang til en kantine på arbejde eller studie, at de i høj eller meget høj grad forventer, at deres kantine gør en indsats for eksempelvis at mindske madspild eller bruge råvarer i sæson. 

Samtidig siger hver femte, at de gerne vil have, at deres kantine indfører muligheden for at købe take-away med hjem. Det skaber en vigtig mulighed og motivation for kantinerne, mener Jesper Vanghøj, der er marketing-ansvarlig i Arla Pro.

”Ét er, at danskerne har et stort fokus på bæredygtighed. Det er jo i sig selv positivt. Noget andet er, at de endda er villige til at købe rester eller færdigretter med hjem, og derved hjælpe med at reducere både madspild og samtidig øge omsætningen. Jeg ser et stort potentiale rundt omkring i landets kantiner, hvis de kan lave take-away-løsninger, der både mindsker spild og giver mulighed for en økonomisk fortjeneste,” siger han.

Tid og penge at spare

Blandt danskernes grønne krav til kantinerne er blandt andet affaldssortering, som 69 procent af danskerne forventer, at deres kantine har fokus på. Derudover forventer 51 procent, at kantinerne bruger frugt og grønt i sæson, mens 44 procent forventer, at rester bliver genbrugt i nye retter.

Men ifølge Jesper Vanghøj er det ikke kun det store fokus på bæredygtighedstiltag, der er årsag til danskernes efterspørgsmål på take-away i kantinerne. Der er nemlig også både tid og penge at spare for den enkelte.

”Tid er en vigtig faktor i en travl hverdag, og derfor ser vi en stor stigning i take-away generelt. Derudover har kantinerne gode muligheder for at sikre, at prisen på take-away af resterne fra dagens frokost er konkurrencedygtig sammenlignet med andre alternativer,” siger han. 

Jesper Vanghøj anerkender samtidig, at det kræver, at storkøkkenerne lykkes med at udvikle en god model for bæredygtig take-away:

”Det kræver noget arbejde at finde en god løsning på det praktiske bag et take-away-setup. Man skal blandt andet være opmærksom på retningslinjer i forhold til holdbarhed samt finde frem til en holdbar løsning på emballage. Det er ikke lige til, men hvis kantinerne lykkes med at knække koden, er det helt klart et potentiale, som de kan drage nytte af”.

4 gode råd til at mindske madspild

Ifølge Fødevareministeriet smider Danmark hvert år over 800.000 ton mad ud, som kunne være spist. For servicesektoren, som kantinerne er en del af, er madspildet 48.000 ton om året. Derfor deler Arla Pro deres bedste råd til, hvordan man generelt kan mindske madspildet i landets kantiner. 

  1. Forvandl grøntsagsresterne til lynsyltede grøntsager, der holder i køleskabet. På den måde, mindsker man madspild samtidig med, at man har sprøde syrlige lynsyltede grøntsager lige ved hånden i flere dage. De kan bruges som topping til de fleste retter eller blendes som ingrediens i en hjemmerørt remoulade.
  2. Få mest muligt ud af den klassiske salatbuffet. Tag-selv bordet med grønne ingredienser, dressinger og toppings er en institution i danske kantiner, men den slår til gengæld ofte negativt ud på madspildskontoen. Derfor kan man med fordel skære ned på salatbuffeten, mindske valgmulighederne, lave sæsonsalater, der er sammensat på forhånd eller sørge for at bruge eventuelle rester fra buffeten til suppe, gryderetter og hjemmebagt brød.
  3. Brug brødet til sidste krumme. Tørt brød af både lys og grov karakter kan bruges til f.eks. rasp til fisken, frikadellen og æblekagen, til croutoner til salaten, arme riddere eller den franske brødsalat. For at lave de populære rugbrødschips, kan du med fordel fryse rugbrødet en times tid, inden det skal skæres helt tyndt – så er det lettere at skære.
  4. Brug dine osterester og få mest muligt ud af dine oste. Et andet godt råd er at bruge osteresterne som smagsgiver i urtepestoer eller varme saucer. De kan også bruges til ostecroutoner og -chips som topping på blandende salater, til gratinering af fisk og grønt eller i brød, tærter og på pizzaer og pizzasnegle.

Skrevet i: Aktuelt, Foodservice, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Rekord i antal julebryg

AktueltDrikkevarer11. 12. 2025

Aldrig før har der været så mange forskellige julebryg at vælge imellem som denne jul. Desuden er paletten af julebryg i 2025 den mest farverige. Danske øl-nydere kan glæde sig over, at de har rekordmange julebryg at vælge imellem i december 2025. Hele 219 forskellige julebryg står på

NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

KonfektureTop11. 12. 2025

Fra d. 10. december kan kunderne i alma madmarked smage på fremtidens fødevarer fra innovationscenteret Spora, grundlagt af kokken Rasmus Munk. Det første projekt, der bliver præsenteret, er chokoladealternativet NOTCH, udviklet af mask, et restprodukt fra ølbrygning. Rasmus Munk lancerede i

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik