• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed19. 10. 2023 | Mikkel Bækgaard

Danskerne stiller krav til kantinernes bæredygtighed: Hver femte vil gerne købe take-away med hjem fra kantinen

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed19. 10. 2023 By Mikkel Bækgaard

Hver anden dansker med adgang til en kantine forventer i høj grad, at deres kantine gør en indsats for bæredygtighed, blandt andet ved at mindske madspild. Og hver femte betaler gerne ekstra for at kunne købe maden med sig hjem. Det viser en ny undersøgelse fra Arla Pro, der peger på et bæredygtighedstiltag med forretningsmæssigt potentiale for landets kantiner.

Buffet i kantine

Grønne madvaner fylder meget i danskernes bevidsthed. Og det gælder ikke kun inden for hjemmets fire vægge. Det store fokus på bæredygtighed tager danskerne nemlig med sig på arbejdspladsen eller uddannelsesinstitutionen, hvor de stiller krav til kantinernes engagement i bæredygtige løsninger. Det viser en ny undersøgelse fra Arla Pro.

Her svarer hver anden af de danskere, der har adgang til en kantine på arbejde eller studie, at de i høj eller meget høj grad forventer, at deres kantine gør en indsats for eksempelvis at mindske madspild eller bruge råvarer i sæson. 

Samtidig siger hver femte, at de gerne vil have, at deres kantine indfører muligheden for at købe take-away med hjem. Det skaber en vigtig mulighed og motivation for kantinerne, mener Jesper Vanghøj, der er marketing-ansvarlig i Arla Pro.

”Ét er, at danskerne har et stort fokus på bæredygtighed. Det er jo i sig selv positivt. Noget andet er, at de endda er villige til at købe rester eller færdigretter med hjem, og derved hjælpe med at reducere både madspild og samtidig øge omsætningen. Jeg ser et stort potentiale rundt omkring i landets kantiner, hvis de kan lave take-away-løsninger, der både mindsker spild og giver mulighed for en økonomisk fortjeneste,” siger han.

Tid og penge at spare

Blandt danskernes grønne krav til kantinerne er blandt andet affaldssortering, som 69 procent af danskerne forventer, at deres kantine har fokus på. Derudover forventer 51 procent, at kantinerne bruger frugt og grønt i sæson, mens 44 procent forventer, at rester bliver genbrugt i nye retter.

Men ifølge Jesper Vanghøj er det ikke kun det store fokus på bæredygtighedstiltag, der er årsag til danskernes efterspørgsmål på take-away i kantinerne. Der er nemlig også både tid og penge at spare for den enkelte.

”Tid er en vigtig faktor i en travl hverdag, og derfor ser vi en stor stigning i take-away generelt. Derudover har kantinerne gode muligheder for at sikre, at prisen på take-away af resterne fra dagens frokost er konkurrencedygtig sammenlignet med andre alternativer,” siger han. 

Jesper Vanghøj anerkender samtidig, at det kræver, at storkøkkenerne lykkes med at udvikle en god model for bæredygtig take-away:

”Det kræver noget arbejde at finde en god løsning på det praktiske bag et take-away-setup. Man skal blandt andet være opmærksom på retningslinjer i forhold til holdbarhed samt finde frem til en holdbar løsning på emballage. Det er ikke lige til, men hvis kantinerne lykkes med at knække koden, er det helt klart et potentiale, som de kan drage nytte af”.

4 gode råd til at mindske madspild

Ifølge Fødevareministeriet smider Danmark hvert år over 800.000 ton mad ud, som kunne være spist. For servicesektoren, som kantinerne er en del af, er madspildet 48.000 ton om året. Derfor deler Arla Pro deres bedste råd til, hvordan man generelt kan mindske madspildet i landets kantiner. 

  1. Forvandl grøntsagsresterne til lynsyltede grøntsager, der holder i køleskabet. På den måde, mindsker man madspild samtidig med, at man har sprøde syrlige lynsyltede grøntsager lige ved hånden i flere dage. De kan bruges som topping til de fleste retter eller blendes som ingrediens i en hjemmerørt remoulade.
  2. Få mest muligt ud af den klassiske salatbuffet. Tag-selv bordet med grønne ingredienser, dressinger og toppings er en institution i danske kantiner, men den slår til gengæld ofte negativt ud på madspildskontoen. Derfor kan man med fordel skære ned på salatbuffeten, mindske valgmulighederne, lave sæsonsalater, der er sammensat på forhånd eller sørge for at bruge eventuelle rester fra buffeten til suppe, gryderetter og hjemmebagt brød.
  3. Brug brødet til sidste krumme. Tørt brød af både lys og grov karakter kan bruges til f.eks. rasp til fisken, frikadellen og æblekagen, til croutoner til salaten, arme riddere eller den franske brødsalat. For at lave de populære rugbrødschips, kan du med fordel fryse rugbrødet en times tid, inden det skal skæres helt tyndt – så er det lettere at skære.
  4. Brug dine osterester og få mest muligt ud af dine oste. Et andet godt råd er at bruge osteresterne som smagsgiver i urtepestoer eller varme saucer. De kan også bruges til ostecroutoner og -chips som topping på blandende salater, til gratinering af fisk og grønt eller i brød, tærter og på pizzaer og pizzasnegle.

Skrevet i: Aktuelt, Foodservice, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

Brød og kagerMarkedsføring05. 06. 2025

Sarah Harris tiltræder som ny Chief Marketing Officer hos Lagkagehuset. Hun kommer fra en stilling som Marketing Director hos Starbucks UK, og med indgående kendskab til digital marketing og ESG-strategi skal hun styrke bagerkædens kommercielle profil i ind- og udland. Sarah Harris har de

Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

Frugt og grøntMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Generalsekretæren i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), Rune-Christoffer Dragsdahl, er blevet valgt til forperson for den internationale organsation IVU. Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), er blevet valgt til forperson for den internationale

Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

AktueltBrød og kager05. 06. 2025

I en ny digital publikation, Kernetal 2025, går Schulstad tæt på de 14-18-åriges madvaner og spørger: hvad spiser de unge egentlig – og hvad styrer deres valg? Tre omfattende undersøgelser tegner et billede af en generation, der gerne vil spise sundere, blive mætte og hygge sig over maden, men som

Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

AktueltFødevareproduktionMejeri05. 06. 2025

Andelsejede Arla Foods investerer 34,5 mio. euro i en ny produktionslinje til skyr på mejeriet i Linköping, Sverige. Investeringen er en del af kooperativets langsigtede strategi og skal imødekomme den stigende efterspørgsel på skyr. Den nye produktionslinje vil primært producere skyr til det

Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

DrikkevarerFoodserviceTopØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Når danskerne træder ind på en café eller sætter sig til rette på en restaurant, forventer de mere end blot mad og drikke – Rynkeby Foods lancering af Dagmar-serien tapper direkte ned i den tendens. Produkterne er skabt til den moderne forbruger, der træffer bevidste valg og efterspørger naturlige,

Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

Emballage03. 06. 2025

Nemco opfordrer virksomhederne til at søge rådgivning og medlemskab af en kollektiv ordning. Den 31. maj var der deadline for indberetning af emballagemængder til Dansk Producentansvar. Både fødevarevirksomheder og andre virksomheder med producentansvar for emballage skulle sikre, at deres

Arla slår alarm om manglende madfærdigheder

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhed03. 06. 2025

Danskernes madfærdigheder bliver dårligere og dårligere, og det får nu Danmarks største fødevarevirksomhed Arla til at slå alarm. Madfærdigheder er nemlig afgørende, når det kommer til danskernes sundhed, klimaet og det sociale samvær. 42 pct. af danske børn og unge siger, at de ikke kan koge

Køkkenprisen 2025: Kender du et køkken, der går forrest?

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed03. 06. 2025

For sjette år i træk sætter Landbrug & Fødevarer fokus på de offentlige køkkener, der gør en forskel. Med Køkkenprisen 2025 hyldes de madhåndværkere, der kombinerer faglighed, smag og bæredygtighed i hverdagen - og viser vejen for fremtidens offentlige måltider. Hver dag serveres mere end

Programmet klar for Copenhagen Cooking 2025

AktueltMesser og konferencer03. 06. 2025

15.-24. august bliver Københavns gader igen fyldt med langborde og leben, når årets Copenhagen Cooking løber af stablen. I år kan gæsterne glæde sig til 100 oplevelser på tværs af hele byen: Fra petanqueturneringer til pizzakonkurrence, en ny version af Smørrebrødets Dag og middag midt på Kongens

Danskerne skærer ned på chokoladen, men smør og kaffe skal der ikke røres ved

Detailhandel og en grosKonfektureMejeriTop03. 06. 2025

De seneste år har danskerne oplevet prisstigninger på mange varer. Nye tal viser, at danskerne ændrer forbrug på nogle varer, mens andre må koste, hvad de koster. Prisen på chokolade har gennem de seneste år været på himmelflugt. Ifølge nye tal fra analysevirksomheden YouGov er kiloprisen for

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

    05.06.2025

  • Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

    05.06.2025

  • Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

    05.06.2025

  • Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

    05.06.2025

  • Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

    05.06.2025

  • Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

    03.06.2025

  • Arla slår alarm om manglende madfærdigheder

    03.06.2025

  • Køkkenprisen 2025: Kender du et køkken, der går forrest?

    03.06.2025

  • Programmet klar for Copenhagen Cooking 2025

    03.06.2025

  • Danskerne skærer ned på chokoladen, men smør og kaffe skal der ikke røres ved

    03.06.2025

  • Online dagligvarehandel løfter sløret for omkostningerne ved friskhedsgaranti

    27.05.2025

  • 150-årig familievirksomhed rykker til Aarhus: Oluf Brønnum & Co A/S åbner nyt domicil på Runetoften

    27.05.2025

  • Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

    27.05.2025

  • Food&Drink på gaden med fokus på kød

    27.05.2025

  • Premiere på Roskilde Festical: Ny øl brygget på juicerester og øko-boller

    27.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik