• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FødevareproduktionFødevaresikkerhedMejeri12. 06. 2025 | Mikkel Bækgaard

Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

FødevareproduktionFødevaresikkerhedMejeri12. 06. 2025 By Mikkel Bækgaard

Nu kan råmælksost sikres mod uønskede bakterier, samtidig med at den unikke smag bevares. Det hollandske gårdmejeri Novelle Kaas bruger den energi- og vandbesparende teknologi raslysering fra danske Lyras. Det giver både høj fødevaresikkerhed og en god smag, da ostens naturlige vitaminer, enzymer og proteiner bevares. Samtidig undgås madspild, fordi osten ikke fordærves af fx listeria, så store partier må kasseres.

Novelle Kaas råmælksost, som bruger den danske teknologi raslysering, som giver højere fødevaresikkerhed, mindre madspild og en bedre businesscase, fordi man undgår at måtte kassere store partier ost.

Som den første råmælksproducent i verden sikrer det hollandske gårdmejeri Novelle Kaas nu sin råmælksost med den banebrydende teknologi raslysering. Det eliminerer uønskede mikroorganismer, samtidig med at mælkens oprindelige smag bevares. I produktioner baseret på rå mælk er det helt afgørende, at uønskede mikroorganismer ikke tager magten undervejs og ødelægger osten.

”Med Lyras’ teknologi får vi både højeste fødevaresikkerhed og den gode råmælkssmag, som vi og vores kunder elsker,” siger landmand Wim Klaver, den ene halvdel af parret bag Novelle Kaas. 

”Vi ser naturen som et meget stort gode. Derfor vil vi gerne producere en ost, der er så naturlig som muligt og med optimal udnyttelse af råvaren. Raslysering giver os styr på mikrobiologien ved hjælp af UV-lys, så vi har en høj fødevaresikkerhed og mindre spild. Samtidig bevarer vi mælkens oprindelige smag og konsistens,” tilføjer Joyce Mijts, den anden halvdel bag Novelle Kaas.

Dansk teknologi ændrer regler i Holland

Raslysering er godkendt til Novelle Kaas’ produktion af de hollandske myndigheder, efter at The Stichting Controle Orgaan Kwaliteits Zaken (COKZ) nøje har gennemgået mejeriets risikofaktoranalyse og egenkontrolplan. 

I Europa findes mange lignende mindre gårdmejerier, som laver ost af rå mælk. Så den hollandske godkendelse af raslysering kan betyde et stort spring fremad for fødevaresikkerhed og reduktion af madspild.

”Vi forventer, at raslysering kommer med i revisionen af branchekoden for gårdmejerier i Holland. Det vil forhåbentlig bane vejen for mere udbredt brug. Det vil være godt både for miljøet og for gårdmejeriernes fødevaresikkerhed og økonomi. Samtidig reduceres madspildet, fordi store partier råmælksost ikke længere behøver at blive kasseret, når uønskede bakterier ødelægger produktionen,” siger Mark Kalhøj Andersen, CEO, Lyras.

Fødevaresikkerhed med lys

Raslysering udnytter en kombination af UV-lys og turbulent flow, der effektivt inaktiverer bakterier. UV-lys har været brugt til at rense vand i mange år. Med Lyras’ unikke teknologi kan UV-lys nu også behandle uigennemsigtige væsker. Det sker ved, at fx mælk ledes forbi lyset i et kontrolleret turbulent flow, så hele væsken rammes og mikroorganismer elimineres. De naturlige vitaminer, enzymer og proteiner i mælken bevares og de giver den en helt særlige smagsmæssig kompleksitet i råmælksost.

Luksusliv for køer

Novelle Kaas produceres på en gård lidt nord for Amsterdam, tæt ved området Paradijs. Osten fremstilles af rå mælk fra gårdens køer af racen Holstein-Friesians. Stalden har rummelige, bløde båse, massagebørster og god plads til at køerne kan bevæge sig rundt. De malkes i en malkekarrusel, som giver mulighed for at holde godt øje med deres helbred. Stalden har et lavemissionsgulv og solpaneler på taget. I løbet af foråret og sommeren nyder køerne livet udendørs om dagen. De ældre kalve græsser på græsmarkerne dag og nat. 

”Bæredygtighed og naturforvaltning er vores topprioritet. Vi beskytter også engfuglenes reder på vores naturarealer og diger, og høster ikke mere, end at der er tilstrækkeligt husly og føde til de vilde dyrs unger,” fortæller Joyce Mijts.

Skrevet i: Fødevareproduktion, Fødevaresikkerhed, Mejeri

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Tip: Sådan bør du udnytte sommerperioden

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions opnår SBTi-validering af mål for emissionsreduktion

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Hvilket batteriskab er det rigtige for dig?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik