• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltFoodservicePolitik og eksportØkologi og bæredygtighed18. 11. 2020 | Kasper Mundt-Nielsen

Dansk øko-model skal eksporteres til Berlin

AktueltFoodservicePolitik og eksportØkologi og bæredygtighed18. 11. 2020 By Kasper Mundt-Nielsen

Der er bud efter danske erfaringer med bæredygtige fødevaresystemer. Den danske startup, Changing Food, som er en del af Greater Copenhagen Food Startup, har landet en aftale om at omlægge samtlige af Berlins offentlige køkkener til økologi i 2021 efter ‘Københavnermodellen’. En model, der har sikret de offentlige køkkener i Danmark og særligt Københavns Kommune en verdensrekord i økologisk forbrug. Nu bliver modellen forbillede for den økologiske omlægning af offentlige køkkener i Berlin. 

Partnerne i Changing Food: Line Rise Nielsen, fødevarepolitisk direktør; Pia Haaning Rasmussen, specialkonsulent i bæredygtige fødevarekoncepter: Marie Merrald, analyse- og procesrådgiver inden for bæredygtige fødevarer

Danmark er kendt for at kunne omsætte sine bæredygtige løsninger til nye eksporteventyr, og nu krydser en af disse løsninger grænsen til Tyskland for at skabe et mere bæredygtigt fødevaresystem. 

Det nystartede firma, Changing Food, har vundet et tysk udbud og skal nu bistå Kantine Zukunft, der er etableret af delstaten Berlin, med at udvikle en metode til økologisk omlægning af Berlins offentlige køkkener med baggrund i ”Københavnermodellen”.    

De tre partnere i Changing Food har alle en baggrund i det tidligere Københavns Madhus og har været dybt involveret i hele processen omkring omlægningen til økologi i professionelle køkkener i hele landet. 

– Det er netop vores erfaring med en afprøvet model, der har gjort, at Kantine Zukunft har valgt os og ikke en tysk samarbejdspartner. Vi er langt foran i Danmark i forhold til mange andre europæiske lande, og vi har på nuværende tidspunkt flere lignende forespørgsler fra både byer og interesseorganisationer i Østrig, Luxembourg, Frankrig og England, fortæller Line Rise Nielsen, der er fødevarepolitisk direktør i Changing Food.

Acceleratorprogram for madiværksættere

Changing Food er en del af acceleratorprogrammet, Greater Copenhagen Food Startup, hvor man også finder iværksættere som Planteslagterne, København Kombucha og Rørt. Acceleratorprogrammet er et samarbejde mellem Copenhagen Business Hub, CPH Food Space, Københavns Kommune og Smag på Nordsjælland og arbejder med fødevarevirksomheder, hvor bæredygtighed er en del af DNA’et allerede ved opstart. Det er også derfor, at Changing Food er stolte over at kunne lande en stor aftale med blot 11 måneder på bagen:

– Det er vanvittigt spændende at være del af dette innovationsmiljø, som Greater Copenhagen Food Startup er. Programmet kan være med at til at understøtte de første skridt, man tager som iværksætter, som er afgørende for, om man lykkes. Og vi er vildt glade for det store fokus på bæredygtighed blandt iværksætterne – det giver stor værdi at være en del af et miljø, hvor vi med hver vores virksomheder kæmper for de samme ting, fortæller Line Rise Nielsen. 

Food Startup accelerator-programmet består af passionerede startups med produkter inden for fødevarer, madkoncepter eller foodtech. Virksomhederne er håndplukket til programmet, der forløber over fem måneder i CPH Food Space i København, hvor de skal arbejde med udviklingen af deres virksomheder. Programmet er designet med mentorforløb og bootcamps, hvor man har møder både andre iværksættere, men også dem, som potentielt set kan indkøbe produkter til supermarkedernes bugnende hylder. 

– Iværksætterne i acceleratorprogrammet arbejder med bæredygtighed – det er en del af deres DNA. Det gennemsyrer programmet. Vi arbejder dedikeret med at rådgive og hjælpe iværksætterne til at komme fra service eller produkt til marked, og derfor er det ekstremt motiverende at se, at Changing Food så hurtigt får så betydningsfuld en opgave, fortæller projektleder i Greater Copenhagen Food Startup, Anne Handlos. 

Skrevet i: Aktuelt, Foodservice, Politik og eksport, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Geia Group køber bake & take

Brød og kagerFoodservice20. 11. 2025

Med opkøbet styrker Geia Group sin position inden for bl.a. instore-bagerier og convenience-kæder, hvor der vil blive sat yderligere fokus på innovation til både danske og udenlandske kunder. bake & take er en velrenommeret leverandør af innovative og kundetilpassede bageriprodukter til

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

Torsdag modtager Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, efter

Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

I løbet af 2027 åbner Sticks’n’Sushi sin første lufthavnsrestaurant som en del af udvidelsen af Terminal 3 i Københavns Lufthavn. Med panoramaudsigt over landingsbanen, en ny bar og et specialdesignet koncept for rejsende kan både faste gæster og førstegangsbesøgende se frem til et nyt sted, hvor de

30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

AktueltDetailhandel og en gros20. 11. 2025

Julen handler om at dele, og i år kan støtten blive til 6 måltider. Støt FødevareBankens indsamling i Netto, og køb julens smukkeste til- og fra-mærker. For kun 30 kroner får du fire juleornamenter, der støtter en vigtig sag, pynter på gaverne og sikrer seks måltider til borgere som denne jul spiser

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Miljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed20. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship Programmet, der samlet set er

Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

Detailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 11. 2025

Mens mange amerikanere kæmper med stigende priser og usikker adgang til mad, har den danske app Too Good To Go fået en større rolle for både borgere og virksomheder. Den danske app Too Good To Go har på få år etableret sig som en markant aktør på det amerikanske marked. Siden lanceringen i 2020

Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

AktueltFoodserviceFrugt og grøntRåvarer og ingredienser18. 11. 2025

Michelinkok og leder af Culinary Institute by Vejle Erhverv, Per Mandrup, er udnævnt som Kartoffelambassadør 2025 af Danmarks Kartoffel Råd. Kartoflen bør inkluderes på lige fod med linser og bælgfrugter, når de planterige måltider skal på bordet. I hvert fald hvis det står til kulinarisk leder

Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

AktueltMarkedsføringPolitik og eksport18. 11. 2025

Forum for Fødevarereklamer og Læskedrikreklamenævnet hæver aldersgrænsen fra 13 til 15 år for reklamer for fødevarer med højt indhold af sukker, fedt og salt og for reklamer for læskedrikke. Forum for Fødevarereklamer har siden januar 2008 arbejdet for god markedsførings etik i forhold til

Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

Kød, fisk og fjerkræMejeriTop18. 11. 2025

Ved et storstilet gallaarrangement blev Årets Ret med Gris og Årets Ret med Ost i går uddelt. Med et imponerende håndværk kan Brasserie Carl således kalde sig vinder af Årets ret med gris 2025, mens Ti Trin Ned tog prisen for den bedste osteret. Brasserie Carl, med Bendix Sixhøj Laursen i

FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

Detailhandel og en grosPolitik og eksport12. 11. 2025

FødevareDanmark støtter ønsket om lavere fødevaremoms, men afviser De Samvirkende Købmænds (DSK) forslag om at finansiere momsnedsættelsen ved at hæve momsen på ”mindre nødvendige varer”. Torsdag i sidste uge lancerede De Samvirkende Købmænd (DSK) en analyse, der viser, at det er muligt at

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

  • Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

    18.11.2025

  • Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

    18.11.2025

  • Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

    18.11.2025

  • Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

    18.11.2025

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    12.11.2025

  • Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

    12.11.2025

  • Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

    12.11.2025

  • Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

    12.11.2025

  • FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

    11.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik