Tilbage i august afholdte SCA Danmark (Speciality Coffee Association Denmark) sit første kafferistermesterskab ved at tre dage langt arrangement på Refshaleøen
I januar afholdtes Dansk Kaffeshow 2017, men uden en kafferisterdel. Det blev først sent besluttet også at afholde ristekonkurrencen, da ressourcerne til mesterskab og præmiering først skulle i hus. Der stod således en tur til verdensmesterskabet i kafferistning i Guangzhou i Kina på spil. Der var sekst tilmeldte deltagere, tre fra Østdanmark og tre fra Vestdanmark. Det danske kafferistermesterskab forløb over tre dage og blev i år afholdt på The Factory Roast Lab på Refshaleøen. Formålet med konkurrencen er at finde den dygtigste rister, som får flest point i kategorierne: Bedst smagende kaffer gennem gode risteprofiler til bønnerne, den bedste kaffeblanding, kategorisering af defekte grønne uristede kaffebønner og fugt mv.
Tre dages ristning og smagning
Første dag fik deltagerne ristetid på konkurrenceristeren med en ukendt kaffe. De fik ristetid på en lille prøverrister, hvor de fik en lille portion af konkurrencekafferne. De skulle på forhånd beskrive kafferne og komme med en præcis smagsbeskrivelse med få ord, hvordan de vil forvente at kaffe smager på dage to samt evaluere grønbønne-defekter i 350 gram kaffe og foretage præcise målinger og evalueringer af fugt, densitet af bønner samt farve. På andendagen skulle deltagerne riste og aflevere to kaffer, en single origin kaffe og en blanding bestående af tre kaffer. Deltagerne skulle på 90 minutter riste de fire kaffer, blande, pakke og aflevere dem inden tiden løb ud. På tredje og sidste dag skulle dommerne smage alle kafferne og bedømme dem ud fra forskellige kriterier som f.eks. smag, sødme og balance. Kafferne serveredes i fem kopper hver for at tjekke konsistens i kvalitet af de grønne bønner.
Danmarks bedste rister er fra Aarhus
Der er mange point at hente i forskellige discipliner og man skal kæmpe for alle point. Man behøver således ikke være bedst i nogen af kategorierne, men har man generelt høje points i flere discipliner kan man sagtens vinde konkurrencen, som blev afgjort ved en sammentælling af point i alle discipliner. Sent søndag aften, på konkurrencens sidste dag blev vinderen kåret. Vinderen var Théo Matre fra Sigfreds Kaffefabrik i Aarhus, som med sine præmiepenge kan rejse til Guangzhou og dyste og at blive verdens bedste kafferister. Vi ønsker ham alt held og lykke til verdensmesterskabet.