• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

EmballageFoodserviceFødevaresikkerhedMiljø og sundhedTop13. 05. 2025 | Mikkel Bækgaard

Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

EmballageFoodserviceFødevaresikkerhedMiljø og sundhedTop13. 05. 2025 By Mikkel Bækgaard

Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol.

Foto: Freepik.com

PFAS kan bruges til at gøre pap og papir fedt- og vandafvisende. Men PFAS er mistænkt for flere alvorlige sundhedsskadelige virkninger. Derfor har vi i Danmark siden 2020 haft et forbud mod salg af engangsservice og emballage af pap og papir, som er fremstillet med PFAS.

Fødevarestyrelsen har nu undersøgt effekten af forbuddet. Det er sket med kontrolbesøg i 48 virksomheder, som sælger fødevarekontaktmaterialer til andre danske virksomheder og til forbrugere.

“Vi har analyseret PFAS-indholdet i alt fra burgerpapir til papkrus og pizzabakker. Bortset fra en enkelt markant undtagelse var prøverne uden PFAS eller med et meget lavt indhold. Konklusionen er, at det danske forbud har virket som ønsket,” siger enhedschef Henrik Dammand Nielsen, Fødevarestyrelsen.

PFAS kan findes i miljøet selv længe efter, at stofferne er blevet brugt, og det kan derfor være svært helt at undgå baggrundsforurening af pap og pair med PFAS. Hvis der er mere end 20 milligram PFAS pr. kilo materiale, vurderer Fødevarestyrelsen, at der er brugt PFAS i forbindelse med produktionen af pap eller papir. I tre ud af fire testede produkter var indholdet af PFAS under 20 milligram PFAS pr. kilo materiale, hvilket tyder på, at PFAS ikke er tilsat i produktionen.

Beskyttende lag gør genbrug mulig

Hvis brug af f.eks. genanvendt pap og papir medfører, at indholdet af PFAS overstiger 20 milligram pr. kilo materiale, skal der være et barrierelag, der adskiller pap og papir fra kontakt med maden.

Kun for én prøve konkluderede Fødevarestyrelsen, at der ulovligt var tilsat PFAS for at gøre papiret fedt- og vandafvisende. Virksomheden fik indskærpet reglerne, og trak produktet tilbage fra markedet.

Fødevarestyrelsens kontroller viser, at der er en meget lille risiko for at få PFAS fra pap- og papiremballage, hvis produkterne er købt hos danske forhandlere. 

“Det er altid en god idé at være særligt opmærksom på produkter til madlavning og tænke over, hvor man køber varerne,” siger Henrik Dammand Nielsen.

Fødevarestyrelsen vil følge op med information om de gældende regler. Virksomhederne skal også fremover være opmærksomme på det danske PFAS-forbud samt at brug af genbrugspap og -papir kan give risiko for uønsket PFAS.

Fakta om kontrol af PFAS i fødevare-kontaktmaterialer

  • Fødevarestyrelsen har kontrolleret 45 engrosvirksomheder og 3 detailforretninger, som markedsfører engangsservice og emballage til fødevarer, såkaldte fødevarekontaktmaterialer (FKM).
  • 51 pap- og papirprodukter er analyseret for indhold af PFAS-stoffer.
  • Hvis der er mere end 20 milligram PFAS pr. kilo pap eller papir, vurderer Fødevarestyrelsen, at der er brugt PFAS i forbindelse med produktionen.
  • Fire virksomheder fik indskærpelser pga. for højt PFAS-indhold i produkterne og manglende dokumentation. De fire prøver viste hhv. 440 mg PFAS/kg i smørrebrødsposer, 51 mg PFAS/kg i sugerør, 46 mg PFAS/kg i sugerør og 41 mg PFAS/kg i muffinforme.
  • PFAS-indhold i emballage fra syv virksomheder (15 pct.) blev vurderet som bagatelagtige overtrædelse af reglerne. Her havde produkterne et PFAS-indhold over indikatorværdien men virksomhedens leverandør havde erklæret, at der ikke var tilsat PFAS eller der var en anvendt en barriere.
  • Virksomhederne skal være bekendt med reglerne og have dokumentation for evt. PFAS-indhold i produkterne. Ni virksomheder (19 pct.) kendte ikke reglerne og kunne ikke dokumentere PFAS-indholdet i deres produkter.

Skrevet i: Emballage, Foodservice, Fødevaresikkerhed, Miljø og sundhed, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Tjenerikon og legendarisk ‘opvarter’ er død

FoodserviceTop05. 08. 2025

Den tredje august mistede den danske service-scene en af sine største og mest toneangivende profiler. Restaurantschef fra Søllerød Kro, Jan Reffstorf, døde 57 år gammel efter længere tids sygdom. Han markerede sig som den, der satte standarden for service på danske restauranter, og han fik sågar en

Københavnsk paella-kok i finalen ved World Paella Day Cup i Valencia

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ05. 08. 2025

Danmark har for allerførste gang sikret sig en plads i finalefeltet, når verdens bedste paella-kokke dyster i den internationale World Paella Day Cup i Valencia 20. september. Den danske deltager er Eva Gallart López – kok og grundlægger af Ris Paella i København – som netop er blevet udvalgt til at

“Den smager pissegodt”: Plantebaseret burger overrasker på populær sønderjysk grillbar

AktueltFoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed05. 08. 2025

Hos grillbaren Drej Ind i Jels sælger de stadig masser af kød – men en ny plantebaseret burger overrasker både ejer og stamkunder. Den traditionelle grillbar har knækket en del af koden til, hvordan man kan sælge flere grønne retter. Hos den klassiske grillbar Drej Ind i den lille by Jels, hvor

Bagerikæden emmerys leverer historisk stærkt driftsresultat – investerer rekordhøjt i fremtidens økologiske bageri

Brød og kagerDetailhandel og en grosØkologi og bæredygtighed05. 08. 2025

Den økologiske bagerikæde emmerys runder 2024 det bedste driftsresultat i kædens historie og sætter samtidig investeringsrekord i både butikker og digital infrastruktur. Regnskabet for emmerys er blevet offentliggjort og det viser et flot resultat, der især er opnået på baggrund af flere

Forskere er lykkedes med at gøre sukkerpulp til superfood

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed05. 08. 2025

I det for nyligt afsluttede projekt MYCOPROTEIN, ledet af lektor René Lametsch, har forskerne fundet en metode til at omdanne restproduktet fra sukkerproduktion, pulp, til et spiseligt og proteinrigt produkt ved hjælp af svampe og fermentering. Sukker har siden 1960’erne været brugt som

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Mere end 500 er allerede tilmeldt – skal du med?

  • Alflow Scandinavia A/S

    “Vi sender ikke bare ventiler over Øresund – vi sender ekspertviden med”

  • DENIOS ApS

    Ny certificering: Vores batteriskabe bestod testen

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch præsenterer verdens største tørtløbende og luftkølede vakuumpumpe: COBRA NC 2500 C

  • Kastberg Is ApS

    Start et gourmet-ishus med minimal investering – under 15.000 kr.

  • DENIOS ApS

    Tip: Sådan bør du udnytte sommerperioden

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions opnår SBTi-validering af mål for emissionsreduktion

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Hvilket batteriskab er det rigtige for dig?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Tjenerikon og legendarisk ‘opvarter’ er død

    05.08.2025

  • Københavnsk paella-kok i finalen ved World Paella Day Cup i Valencia

    05.08.2025

  • “Den smager pissegodt”: Plantebaseret burger overrasker på populær sønderjysk grillbar

    05.08.2025

  • Bagerikæden emmerys leverer historisk stærkt driftsresultat – investerer rekordhøjt i fremtidens økologiske bageri

    05.08.2025

  • Forskere er lykkedes med at gøre sukkerpulp til superfood

    05.08.2025

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik