• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

EmballageFoodserviceFødevaresikkerhedMiljø og sundhedTop13. 05. 2025 | Mikkel Bækgaard

Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

EmballageFoodserviceFødevaresikkerhedMiljø og sundhedTop13. 05. 2025 By Mikkel Bækgaard

Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol.

Foto: Freepik.com

PFAS kan bruges til at gøre pap og papir fedt- og vandafvisende. Men PFAS er mistænkt for flere alvorlige sundhedsskadelige virkninger. Derfor har vi i Danmark siden 2020 haft et forbud mod salg af engangsservice og emballage af pap og papir, som er fremstillet med PFAS.

Fødevarestyrelsen har nu undersøgt effekten af forbuddet. Det er sket med kontrolbesøg i 48 virksomheder, som sælger fødevarekontaktmaterialer til andre danske virksomheder og til forbrugere.

“Vi har analyseret PFAS-indholdet i alt fra burgerpapir til papkrus og pizzabakker. Bortset fra en enkelt markant undtagelse var prøverne uden PFAS eller med et meget lavt indhold. Konklusionen er, at det danske forbud har virket som ønsket,” siger enhedschef Henrik Dammand Nielsen, Fødevarestyrelsen.

PFAS kan findes i miljøet selv længe efter, at stofferne er blevet brugt, og det kan derfor være svært helt at undgå baggrundsforurening af pap og pair med PFAS. Hvis der er mere end 20 milligram PFAS pr. kilo materiale, vurderer Fødevarestyrelsen, at der er brugt PFAS i forbindelse med produktionen af pap eller papir. I tre ud af fire testede produkter var indholdet af PFAS under 20 milligram PFAS pr. kilo materiale, hvilket tyder på, at PFAS ikke er tilsat i produktionen.

Beskyttende lag gør genbrug mulig

Hvis brug af f.eks. genanvendt pap og papir medfører, at indholdet af PFAS overstiger 20 milligram pr. kilo materiale, skal der være et barrierelag, der adskiller pap og papir fra kontakt med maden.

Kun for én prøve konkluderede Fødevarestyrelsen, at der ulovligt var tilsat PFAS for at gøre papiret fedt- og vandafvisende. Virksomheden fik indskærpet reglerne, og trak produktet tilbage fra markedet.

Fødevarestyrelsens kontroller viser, at der er en meget lille risiko for at få PFAS fra pap- og papiremballage, hvis produkterne er købt hos danske forhandlere. 

“Det er altid en god idé at være særligt opmærksom på produkter til madlavning og tænke over, hvor man køber varerne,” siger Henrik Dammand Nielsen.

Fødevarestyrelsen vil følge op med information om de gældende regler. Virksomhederne skal også fremover være opmærksomme på det danske PFAS-forbud samt at brug af genbrugspap og -papir kan give risiko for uønsket PFAS.

Fakta om kontrol af PFAS i fødevare-kontaktmaterialer

  • Fødevarestyrelsen har kontrolleret 45 engrosvirksomheder og 3 detailforretninger, som markedsfører engangsservice og emballage til fødevarer, såkaldte fødevarekontaktmaterialer (FKM).
  • 51 pap- og papirprodukter er analyseret for indhold af PFAS-stoffer.
  • Hvis der er mere end 20 milligram PFAS pr. kilo pap eller papir, vurderer Fødevarestyrelsen, at der er brugt PFAS i forbindelse med produktionen.
  • Fire virksomheder fik indskærpelser pga. for højt PFAS-indhold i produkterne og manglende dokumentation. De fire prøver viste hhv. 440 mg PFAS/kg i smørrebrødsposer, 51 mg PFAS/kg i sugerør, 46 mg PFAS/kg i sugerør og 41 mg PFAS/kg i muffinforme.
  • PFAS-indhold i emballage fra syv virksomheder (15 pct.) blev vurderet som bagatelagtige overtrædelse af reglerne. Her havde produkterne et PFAS-indhold over indikatorværdien men virksomhedens leverandør havde erklæret, at der ikke var tilsat PFAS eller der var en anvendt en barriere.
  • Virksomhederne skal være bekendt med reglerne og have dokumentation for evt. PFAS-indhold i produkterne. Ni virksomheder (19 pct.) kendte ikke reglerne og kunne ikke dokumentere PFAS-indholdet i deres produkter.

Skrevet i: Emballage, Foodservice, Fødevaresikkerhed, Miljø og sundhed, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Alternativ til amerikansk cola: Hallernes Smørrebrød lancerer BRØL Kola Kola

DrikkevarerFoodservice13. 05. 2025

I maj måned siger Hallernes Smørrebrød farvel til Coca Cola og byder i stedet velkommen til BRØL Kola Kola – en danskproduceret, økologisk og cirkulær cola, som matcher både smag og værdier bag Hallernes Smørrebrød. BRØL Kola Kola er brygget lokalt på genanvendte kaffekirsebær, der er et biprodukt

Mejeriprisen 2025: Nu med nyt koncept og forbrugerperspektiv

Detailhandel og en grosMejeri13. 05. 2025

I 2025 relanceres Mejeriprisen med et nyt og styrket koncept. For første gang bliver prisen landsdækkende - og det er nu hele butikskædens mejeriafdeling, der vurderes og kan vinde – ikke blot én enkelt butik. Samtidig får forbrugerne en større stemme i bedømmelsen. Landbrug & Fødevarer

Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

AktueltFoodserviceFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed13. 05. 2025

Det plantebaserede mejeriprodukt FÆRM er blevet kåret som vinder af Mavens Hule 2025 – en innovationskonkurrence for grønne fødevareiværksættere, arrangeret af Compass Group og Dagrofa Foodservice. Sejren åbner døren til et skræddersyet udviklingsforløb og muligheden for at få produktet ud og leve

Nyt liveformat bringer kvæget direkte ind i de professionelle køkkener 

AktueltFoodserviceFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrug13. 05. 2025

Hvordan taler vi om kvæg, bæredygtighed og ernæring på en måde, der giver mening både for dem, der passer dyrene, og dem, der laver maden til tusindvis af danskere hver dag? Det spørgsmål undersøger en ny webinar-serie for madprofessionelle.   Oksekød og mejeri står ofte for

Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

EmballageFoodserviceFødevaresikkerhedMiljø og sundhedTop13. 05. 2025

Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol. PFAS kan bruges til at gøre pap og papir fedt- og

Ny institutdirektør på DTU Aqua

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræ08. 05. 2025

Professor Anna Rindorf vil som ny leder af DTU Aqua bakke op om innovation på både instituttet og i samfundet: ”Vi skal vokse videre på trods af en usikker verden.” DTU har udpeget professor og sektionsleder Anna Rindorf til ny direktør for DTU Aqua med tiltrædelse den 1. juli. Hun har både

Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

DrikkevarerMiljø og sundhed08. 05. 2025

Rynkeby Foods A/S udvider sin produktportefølje under Valsølille-brandet ved at lancere Valsølille Vitamin Water – en vitaminvand uden brus og med 20 procent frugt. Med lanceringen af Valsølille Vitamin Water styrker Rynkeby Foods sin position på markedet for funktionelle drikkevarer og

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Det handler om at styrke landbrug, folkesundhed og fødevareindustri: Økologien er atter på dagsordenen hos fødevaregiganten Dragsbæk, der nu vil sende klart signal til landmænd, politikere og privatforbrugere om de mange fordele ved den danske raps. Efter en periode med stilstand er økologien

Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

AktueltFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet. Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond,

Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

Brød og kagerDetailhandel og en grosFoodserviceTop08. 05. 2025

Lagkagehuset har underskrevet deres hidtil største samarbejdsaftale. Valget er faldet på fødevarekoncernen Dagrofa. Fremover skal Dagrofa Foodservice levere fødevarer til bagerkædens 108 danske butikker, og bagerkæden udbygger MENY-samarbejdet med yderligere 10 shop-in-shop-butikker og en fælles

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Alternativ til amerikansk cola: Hallernes Smørrebrød lancerer BRØL Kola Kola

    13.05.2025

  • Mejeriprisen 2025: Nu med nyt koncept og forbrugerperspektiv

    13.05.2025

  • Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

    13.05.2025

  • Nyt liveformat bringer kvæget direkte ind i de professionelle køkkener 

    13.05.2025

  • Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

    13.05.2025

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

  • Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

    06.05.2025

  • Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

    06.05.2025

  • Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

    06.05.2025

  • Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

    06.05.2025

  • Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

    06.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik